Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са симптомите на хиперактивност и дефицит на вниманието?
Къде мога да диагностицирам хиперактивност в София?
Какви са препоръките и методите за управление на хиперактивност и дефицит на вниманието?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са симптомите на хиперактивност и дефицит на вниманието?
-
Къде мога да диагностицирам хиперактивност в София?
-
Какви са препоръките и методите за управление на хиперактивност и дефицит на вниманието?
Работата с деца с хиперактивност и дефицит на вниманието трябва да започне в ранна възраст, преди 6-7 години, за по-добри резултати. Важно е да се работи с ресурсен учител и специалисти, а при необходимост и с медикаменти. Някои методи за управление включват стриктна диета, игрови подход към храненето, споразумение с детето да опитва нови храни, работа с ресурсен учител и в някои случаи медикаментозно лечение.
-
Каква е клиничната картина и диагностичните критерии на хиперактивността според МКБ-10?
-
Какви са основните характеристики на хиперкинетичните разстройства според МКБ-10?
Моето обяснение е малко по-различно от това на Маня и на Чандра - аз приемам, че храната е символ на сигурност. Имаш ли храна, значи ще оцелееш! Твоето момиченце е попаднало в нова среда, сред нови хора е, има нови изисквания към него ..... нали не си мислиш, че то си казва - имам си мама и татко, всичко и наред
В главата му се въртят мисли от сорта на - а дали ме харесват достатъчно, дали няма да ме върнат пак, аз при тях ли ще остана завинаги ..... все въпроси, водещи до чувство на несигурност. И единственото нещо, което успокоява и притъпява тази несигурност е храната. Моят съвет е да поговориш с нея, да й кажеш колко много я обичате и да я увериш, че винаги, когато иска може да си хапва разни неща, но! въведи ред - основно се яде 3 пъти през деня, през останалото време - плодове, сокове, ядки, кремчета - само леки храни. Ограничи шоколада и шоколадовите изделия поне временно. Когато госпожицата се успокои ще видиш, че ще намали сама храната. При всеки следващ проблем, обаче, поглъщането на големи количества храна ще се възобновява. При нас това е индикацията, когато има проблем в детската градина, например. Всяка смяна на обстановката също влияе на храненето, но с течение на времето нещата влизат в релси.
Същото се случи с любимите й мандарини. Колкото по-голяма сигурност получава от вас, толкова повече ще намалява и контролира яденето. При нас е така, предполагам, че и при вас е подобна историята.

Оказа се, че трябва някой да ти открехне леко вратата към вътрешния свят на осиновеното дете, за да обърнеш ситуацията в положителна посока. Когато осинових дъщеря си тя беше на 3 г и 10 м - възраст близка до тази на детето на ann_ и много добре си спомням различните етапи, през които минахме - това, което тя описва започна на 2 седмица след осиновяването, а в края на втория месец вече не можех да се позная и се чувствах безсилна да променя каквото и да е. Много се надявам тя да не стигне до там