Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как се спи на Кръстов връх и какви са обичаите?
Къде мога да намеря място за настаняване близо до Кръстов връх?
Можете ли да ми предоставите координатите на хотели и квартири близо до Кръстов връх?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как се спи на Кръстов връх и какви са обичаите?
Преспиването на Кръстов връх може да бъде под открито небе или в манастира, като нощувката в манастира струва около 7-12 лв. Хората, които спят навън, са завити с по 2-3 юргана, защото през нощта е студено. В петък в полунощ се провежда специална литургия, която е трудно да се присъединиш поради голямото посещение. Обичаите включват посещение на свещените места, събиране на камъчета с кръстчета за здраве и късмет, както и завързване на дрехи с молби за изцеление по клоните на дърветата.
-
Къде мога да намеря място за настаняване близо до Кръстов връх?
-
Можете ли да ми предоставите координатите на хотели и квартири близо до Кръстов връх?
-
Какви са впечатленията от посещението на Кръстов връх?
-
Кога е най-доброто време да посетите Кръстов връх?
Колкото до чудесата аз вярвам в тях, и има даже книга за чудесата станали след посещение на Кръстова гора
Имаше един случай за историята на болна от рак жена, която след 3 нощи на Святото място няма и помен от ракови клетки даваха я по Нова
Следя темата с интерес,тъй като идеята Отиване на Кръстова Света гора вече ми е мечта.Колкото повече дни от лятото минават,все по-често мисля,че още не сме отишли
(в къщи правим ремонт...) Много ми се иска да отидем и да заведа децата(особено малката),но ме притеснява пътуването--казват,че пътя нагоре не бил добър?!? А и сега като чета за проблема с тоалетната...уф...,НО съм решила и ще преодолея неудобствата,все пак престоя в болница не е по-приятен от пребиваване в планината. Очаквам да пишете вашите впечатления от престоя си на това докоснато от Бога място!
И все пак там е туристическа спалня и е нормално условията да са такива.
Ееее....пътя до Голгота не е лесен ...
, Но си заслужава жертвата
. Бях взела доста багаж, дебели дрехи и т. н., но на мен не ми беше толкова студено. Малката беше с анцунг и тънко шушляково яке. Тоалетните са прилични, все пак не можем да очакваме лукс. Около 3.00 часа слязохме в Борово имахме запазена стая. На следващия ден се качихме отново и тогава се разхождахме 3-4 часа. Посетихме очното аязмо, "Гълъбицата", малката и голямата църква. Ходиме до кръста. В голяма църква се намира стария (оригиналния) кръст. Ако ходите момичета не пропускайте да си купите книжка за Кръстова гора (продава се в голямата църква). Много е интересна аз още не съм я довършила. Незнам вие на какво мнение сте, но аз силно вярвам в това място и този път разбрах, че наистина има защо. Попитах една леличка дали трябва да се пренущува там три пъти и тя ми обясни, че може и веднъж да отидеш, но трябва да е със силна вяра и молитва. Това е от мен. Ако имате възможност не пропускайте. Аз лично планувам още едно ходене