Тинейджърите III

• 24 526
  • 477
  •   1
Отговори
# 150
Права си за доверието,полагам много усилия за това WinkПритеснява ме това,че купоните се правят до късно през нощта,и дори тя да има акъл в главата си,не зная дали няма да има алкохол там и да и се случи нещо лошо Thinking
Винаги ме гони параноята,ако закъснее,май съм голяма паника.
Мен също не ме пускаха никъде,като бях на нейната възраст,макар това да не ме е притеснявало много.

Виж, ако все се притесняваме и си въобразяваме какви лоши неща могат да им се случат, да сме превъртяли до сега. Лошото да ти кажа, ако му е писано да става, идва и пред очите да ти е.
Това дали сме край децата да им дуднем или не, не променя нищо. newsm78 Има разлика между свобода и свободия. Важно да не става последното, а свободата която им даваме, им налага многократно по-силни чувства на собствена отговорност за действията.

Винаги съм била на мнение, че чувството на отговорност в едно дете се изгражда в ранна възраст, а в тинейджърска когато се налага да го пуснем да лети на воля, можем само да уповаваме на резултатите от досегашното възпитание. newsm78 Защото тепърва да се възпитава или превъзпитава е абсурдно. Rolling Eyes

И аз се притеснявам. Но пускам въпреки притесненията си. Повтарям си като счупен телефон да внимава, да си опича акъла. Понякога сигурно е досадно, но...чувствам се по-спокойна като съм го повторила. Rolling Eyes Важно е да имам телефонна връзка с нея по всяко време и оттам на сетне, да си изживява пълноценно тинейджърските истории. Та как без тях? Те също възпитават. И дават богат житейски опит, нужен за по-късна възраст.

# 151
Mika, според мен можеш да насочиш разговорът за случилото се в по-друга посока. Изкарай се страдаща (те много се впечатляват от такива реакции, но си зависи от детето). Кажи и, че се чувстваш наранена, съкрушена, страдаща(нали си имате доверие), измамена от най-скъпото - детето. И обещание да даде (дали ги спазват е друг въпрос), че никога повече няма да използва лъжа и да се измъква  така тайно.И пак обясни за притесненията си (макар, че всичко минава от едното ухо-през другото).

Laughing Laughing Ти такава манипулаторка ли си?

Не не жени, да не мислите че те лапат мухите? Ако детето е умно, много добре ще почувства манипулацията. Нищо по-нормално в случая от естествено споделяне на чувствата и опит да разбереш потребностите на детето, които са различни от нашите, няма. newsm78

# 152
Аз да се обадя наведнъж по всички въпроси.  Grinning Grinning Grinning
Не прави, това, което не искаш да ти правят - ерго, не манипулирай (много)  Wink Wink Wink
Ксения, ти си добре - колко трябва да пише на АйДи-то ти в Канада, за да ти продадат алкохол или цигари? Мен в Калифорния на 32 ме АйДийваха за цигари....
Веднъж как гоних мойто фъстъче по улицата в десет часа, щото тръгна да бяга у баба си понеже баща й каза, "не" за сефте. През зимата, по тениски бяхме и двете, че щяхме да си лягаме, уж. Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
Всякакви неща се случват, аз не се заричам за нищо, гледам да трабълшут-на в момента и най-вече - дори и след много люти кавги пак да е възможно да ми се примъкне в леглото да ме гушка на следващата сутрин.

# 153
От снощи съм си вкъщи след няколкодневно отсъствие и ви чета ли чета...
Ксения,искрено ти завиждам,че намираш начин да си по-спокйна! Heart EyesТо и аз понякога претръпвам де!
И мен не са ме пускали много много да скитам,но аз и нямах голямо желание за това(да се чуди човек защо съм била толкова задръстена  Embarassed)!
И аз искрено се надявам на доброто възпитание досега,опитвам се да вярвам на думите и от рода на:"Мамо,как можеш да ме мислиш за толкова тъпа?!" и така я караме някакси.Между другото на нас от 15 септември ни предстои ново изпитание-пътуване всеки ден до Пловдив и обличане на "грозните" униформи на МГ-то! Rolling Eyes
Очаквам голяма буря,дано само да не е ураган! Laughing

# 154
Аз да се обадя наведнъж по всички въпроси.  Grinning Grinning Grinning
Не прави, това, което не искаш да ти правят - ерго, не манипулирай (много)  Wink Wink Wink
Ксения, ти си добре - колко трябва да пише на АйДи-то ти в Канада, за да ти продадат алкохол или цигари? Мен в Калифорния на 32 ме АйДийваха за цигари....
Веднъж как гоних мойто фъстъче по улицата в десет часа, щото тръгна да бяга у баба си понеже баща й каза, "не" за сефте. През зимата, по тениски бяхме и двете, че щяхме да си лягаме, уж. Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
Всякакви неща се случват, аз не се заричам за нищо, гледам да трабълшут-на в момента и най-вече - дори и след много люти кавги пак да е възможно да ми се примъкне в леглото да ме гушка на следващата сутрин.

Права си, че тук съм малко по-спокойна отколкото в България, но ако иска всеки тинейджър спокойно би могъл да си набави и алкохол, и цигари и наркотици дори. newsm78
Разчитам че е голям човек и мисли какво върши. Понякога си мисля, че е доста по-зряла и от мен в това отношение.
И в България я пускам сама по цяло лято и не се минава без компании и заведения. newsm78 Само баба и се побърква. Laughing Но като че ли с възрастта си е взела поука да не е чак такъв деспот каквато беше с мен. Пуска я, само дето ми се оплаква после че цяло лято си прекарва и тя по заведения с други бабичоси да я следи отдалеч. Joy И как и се лепяли гаджетата като конски мухи и вече се чудела накъде да я завлече по-далеч от момчета. hahaha

# 155
  • София
Ааа, не,  няма токова нещо newsm56.  Ами те не ни ли лъжат и манипулират, а?
Я да ви питам сега - споделяте ли проблемите си с тях или им ги спестявате? В каква степен ги щадите? У дома винаги много сме си говорили за всичко, което се случва, включително  и за проблемите (финансови, служебни, държавни  Mr. Green, на личността   Flutter, че и лични. Е, оставяме малко от тях като несподелени и"строго секретни", защото преценяваме, че "не им е дошло времето". Ако знаете какви случаи познавам:бащата болен, бачка като луд, но на пиклата и се осигурява всичко пожелано, за да не се срамува от другите деца  Naughty

Последна редакция: ср, 22 авг 2007, 22:49 от bigcat

# 156
Аз нямам спомени нещо някога да е оставало покрито от дъщеря ми. newsm78 Или да и се е спестявало... newsm78 Още по-малко пък за здравословно състояние с цел "да я щадим". Shocked
Щадим от какво? И от кого?
Сигурно само за любовниците не сме разказвали на детето. Joy Joy И да ги е имал някой, това не се обсъжда. Stop Mr. Green

А на тях им е простено да послъгват. Такава е възрастта. Колкото повече са предпоставките, толкова повече лъжите и манипулациите. Предпоставките са винаги едни- "родителите няма да ме разберат ако узнаят, ще се разстроят, ще упрекнат. Затова няма нужда да знаят". За да няма предпоставки за лъжи, трябва да се стараеш да го разбираш и приемаш решенията му като решения на възрастен и самостоятелен човек. Аз не знам как успяваше моята майка, но тя ме караше винаги да лъжа. Аз ненавиждам лъжите до дъното на душата си, но те ме принуждаваха. Sick После аз съм била лошата тинейджърка. hahaha

Някъде бях писала за един документален филм на психологическа тема за контрольорите. Патологическите контрольори. Ето такива бяха моите родители и се опитвам в никакъв случай да не се уподобявам. newsm78 Трябва да го намеря къде го писах. Беше много интересно и много поучително за мен да погледна на себе си и такъв тип хора отстрани, да видиш отчетливо че това е ПАТОЛОГИЯ. Sick

Последна редакция: ср, 22 авг 2007, 23:43 от xenia

# 157
Ох, открих го къде го бях писала точно след предаването. Мисля че си е много на мястото тук да го копна, че понякога родителите хич не се усещат когато изпадат в ролята на насилник. newsm78

"Аз току-що гледах по тв. един документален филм на психологическа тематика- "хроника на едно обикновенно насилие" се казва, в който се обсъждаха отношенията на контрол. Било то в съпружеска двойка, във взаимоотношенията с родителите или странични хора без значение. Та там обсъждаха как и кой изпада в състояние на жертва на контрол от някого. Имало 2 категории контролиращи хора.Периодически контролиращи (всеки малко или много е такъв в определени моменти) и патологически контроланти (те контролират винаги и няма да престанат да контролират защото чрез жертвата се самоизразяват) . Положението на жертва на контрол започвало в детските години от желание да бъдем харесвани и обичани от родителите. Така децата свиквали да нямат думата, решенията да взима някой за тях, да им се ръководи живота и губят способност да казват "не" и да отстояват свободата си на действие и мислене. Психологическото насилие под формата на контрол се задълбочава, а контролираният става все по-слаб на съпротива. Идвало момент когато животът с контролиращият ставал непоносим, но животът без него невъзможен. И така се завързвал порочен кръг и постоянен живот в психологическо насилие независимо че жертвата ясно осъзнава положението си на такава и че е нужно да промени това кардинално. От контролирано дете жертвата се превръща в контролиран партньор в двойка, т.к. не е научен на съпротива, страхува се как изглежда в очите на хората, страхува се от неодобрително мнение на някой.

Та това го разказвам именно в контекста по-горе. Естествено е да се има уважение към човек който гледа и цени преди всичко себе си. Този човек не е жертва и умее сам да контролира живота си.

Във филма казаха, че бягството от контрол не може да стане отведнъж. Т.к. влизането в състояние на жертва на контрол е дълъг процес, и изходът от това положение също е процес и той трябва да се извърви."

# 158
Хм, много ще е интересно да видим и ние този филм. Защото така преразказано... Не е същото просто.  Laughing
Явно наистина трябва да се улови точната граница между прекаления контрол и липсата на такъв. От една страна - уважение към личността, от друга - да не се стигне до престъпна небрежност, за която после да си бием главите...
Уф, с какво ли толкова съгреших, та Господ ме накара да съм тинейджърска майка, а?  Rolling Eyes

# 159
Важно е да имам телефонна връзка с нея по всяко време и оттам на сетне, да си изживява пълноценно тинейджърските истории. Та как без тях? Те също възпитават. И дават богат житейски опит, нужен за по-късна възраст.

Аха, и аз съм на този принцип.

По въпроса за споделянето на проблемите - споделям и още как!!!
Като беше по - малка, бе по - съпричастна, мина й вече и взе да хитрее.
Тя самата е пръв манипулатор, така че много добре се усеща, ако не съм искрена, но пък и аз я хващам!!!
Друг въпрос е, че понякога се оставям да й мине номера.

Прекалената строгост и контрол пораждат ответни реакции, които често са с кофти последствия.
(От сорта на бягство от дома и забъркване в каши, недайси боже алкохол и дрога).
Не че иначе не може да се случи, но аз мисля, че просто трябва да вярваме на децата си, че иначе... става тежко за живеене.
Друг въпрос е дали вярваме на околната среда!
Майка ми казваше: "Не ме е страх от теб, страх ме е от другите!", когато си мотивираше отказа да ме пусне някъде.
Е, да, ама и в златна клетка не се живее!

Та трудно е, като цяло, но се стремим към златната среда!!!

Пак да си го кажа - книжката за дисциплината, за която споменах и по - горе.
Интересни предложения има в нея и действат - пробвах, и веднага има резултат!!!

# 160
Все си мечтая да пуснат GPS за вграждане в кожа. Тогава бих знаела винаги къде е! Знам че има вече във верижки и мечета на запад. То нашите коли си имат вече, желая си и за детето. Тогава ще ми е по-леко да пускам да излиза.

Но и така ще трябва вече лека-полека да отпускам кокала и да говоря, говоря, говоря.... докато ми пресъхне устата и да се надявам, че поне малко от малко е прихванало.

# 161
  • София
Все си мечтая да пуснат GPS за вграждане в кожа. Тогава бих знаела винаги къде е!

Да не искаш да вградиш някакъв чип в кожата на детето си?

Това е лудост, ние сме хора, за Бога, не роботи...направо на това дете му вгради чип с автоматични реакции и рефлекси, за да си още по-спокойна...Ужас... Crossing Arms

Мечета и др. играчки са за мн. малки деца - да не се загубят.

# 162
По въпроса за споделянето на проблемите-почти не се сещам за нещо,което да е спестявано на децата!Но като се позамисля,май напоследък не са толкова съпричастни! newsm78
А що се отнася до мечтата на radmila , мисля че е прекалено,дори и за такива параноички като мен! Joy
radmila ,ти забрави ли твоите тийн години!?Я си спомни какви ги вършеше на възрастта на детето си! Wink
Съгласна съм,че сега времената са други и опасностите и изкушенията са много,но няма начин да прескочим тийнеджърската възраст,така че да се молим децата ни да са достатъчно умни,за да я изживеят пълноценно и безпроблемно! Heart Eyes

# 163
  • близо до София
Монда, ама голям любовчия този твоя малкия! Сега като бяхме на морето на едни познати синът им беше с гаджето си , майка си и малкия си брат, ама той е на 20 г. и е по-нормално ама на 14-15 г. нещо ми се струва много рано. Сигурно е вярно това ,че майките ревнуват синовете си, а бащите дъщерите. Сега разбирам баща ми защо като ме видеше с някое момче все "питаше тоя къв е".
Струва ми се ,че някак изведнъж ми порасна детето ,и поне съм доволна че още няма гадже, ама явно все някога ще има, дано и аз малко да "порасна" дотогава. Еех, не е хубаво човек да бърза да създава деца като още е млад и зелен. Все за нещо не е дорасъл.. А ти как се почуства след това му желание?

# 164
По въпроса за споделянето на проблемите-почти не се сещам за нещо,което да е спестявано на децата!Но като се позамисля,май напоследък не са толкова съпричастни! newsm78
А що се отнася до мечтата на radmila , мисля че е прекалено,дори и за такива параноички като мен! Joy
radmila ,ти забрави ли твоите тийн години!?Я си спомни какви ги вършеше на възрастта на детето си! Wink
Съгласна съм,че сега времената са други и опасностите и изкушенията са много,но няма начин да прескочим тийнеджърската възраст,така че да се молим децата ни да са достатъчно умни,за да я изживеят пълноценно и безпроблемно! Heart Eyes

О, извинете (не се доуточних) аз съм майка на кандидат тинейджърка на 10 години. GPS-a си го желая не да я контролирам (само бих знаела къде е, но не и какво прави така или иначе), а да предпазя от отвличане. Това е едно от главните причини, да не я пускам още почти никога сама. Такава сигурност би ми дала свободата да й разреша да е самостоятелна.
И при малките деца има гривнички и мечета не за да не се загубят, а да могат да ги проследят, ако ги отвлекат.

Общи условия

Активация на акаунт