Не „хипотенуза”, братчед... Хипотеза!

• 74 083
  • 1 749
  •   2
Отговори
# 465
Историята за Никола Фламел, не разбрах, знаеш ли я?
Ти мен ли питаш?
Не я знам.
Разкажи ни.

Алхимията е донаучният период на химията.
И не само.

# 466
По-скоро с билкарите и народните лечители.
Тези тук са от раздел "народна медицина". Ако не използват нищо друго, освен лечебните качества на растенията.

Алхимията е считана за окултна:

"Думата е съставена от арабското "кем", с която Древният свят е наричал Египет и така се е разпространила като "египетско изкуство" или магия. Въпреки произхода на термина, алхимията винаги е оприличавана като вид обикновена химия, отколкото като течение в магическото изкуство.
За посветените обаче, нещата са достигали много над идеята да превърнеш оловото в злато. Алхимиците са знаели, че това е по-скоро метафора, която са прилагали към себе си. Тяхната висша цел е била изчистването на ума и тялото и достигането на по-висши духовни нива.
Философската основа на алхимията се полага от влиянието на Гърция и епохата на гностицизма"
"

Това го копнах от един сайт, който не искам и да цитирам, но го използвах, защото не намерих на друго място по-точно определение.

дотук добре:)

да, окултна е.
не е като гадаене по телевизията.
не е промишлен метод за получаване  на ценни метали.

може да се работи със златото и среброто и без да са добити от олово или желязо (може да се купят  метали с висока проба от някои банки)... Струва си (доказано експериментално!)  bouquet Praynig

# 467

апостол Павел насърчава...
 Има балансирани и безопасни методи, така че авторите на тези статия или не са запознати с някои неща или съзнателно плашат. Моя опит показва че може!
Аз не насърчавам да се правят оргии все пак....
Къде  точно ап. Павел говори за методи?

ПП. Получавам виртуални халюцинации. Привижда ми се Розето.

то Апостол Павел може да не  ги е дал конкретно описани, ама това не значи че ги няма.
(приемам че ги загатва или че тогава са били известни) ("Имайте ревност" - не би насърчавал нещо просто така, общо)
За мен ми е малко странно че някой не попита пряко във форума "какви са тези методи"
а въпроса дали не се въртеше около това ("доколко са богоугодни", "да не е някакво чародейство, щото нашия пастор каза че...", и др. (приятелска шега:)
Естествено че в повечето църкви не учат на това (ако има въобще такива, които учат ( за квакерите го допускам ама не съм сигурен)), такива методи май са пазени в тайна от паството по време на католическата църква, а дали са познати на протестантските е под въпрос.

Ученик на Апостол Павел е Св. Дионисий Ареопагит (под което име има трактат "За Небесната Йерархия"     (но приписван на по-късно време).
Книгата е издадена на български и според мен е много ценна.
(протестантите вероятно може да не ми отговарят (предполагаем отговор че трябва  предимно (или само) да се вярва)  ooooh!

Очевидно не всички християни могат за сега от опит да дават реални сведения за Серафими, Херувими, Престоли, Господства, Сили, Власти, Началства, Архангели и Ангели, така че моля не отричайте преди да сте прочели.

"За Небесната Йерархия"
ISBN 954-607-501-9

# 468
Въпреки, че часовникът на компютърът ми показва 2007 година, аз не смятам християнското летоброене за началото на света. Обратното броене на вековете в по-минал период не го прави по-малко истински или грешен. В тази насока отричането на алхимиците през периода на властване на християнската църква над Европа не го прави общовалидно и за периодите преди това. Защото животът на земята не започва на 1.01.0000 година.
Още се чудим как са построили пирамидите... Това е нещо, което не можем да обявим за химера или нечие мошеничество.

# 469
Deepinside, дай да прехвърлим точно този разговор в подходящата за него тема.
Разбирам, че си в еуфория от въпросните си постижения, на базата на тези методики, ама тук няма кой да ти се върже.
Аз имам отношение, но в тази тема, то няма значение. В другата - може и дори ще се изкажат и то компетентно.
Не те питам "какви са тези практики", защото са ми ясни и не искам да си и помислям за тях.
Розето тотално ги обърка понятията в онази тема. Замисли се, докъде стигате с тези практики. Плашещо е!

Последна редакция: ср, 03 окт 2007, 08:48 от Silvy A

# 470
... Ученик на Апостол Павел е Св. Дионисий Ареопагит (под което име има трактат "За Небесната Йерархия"     (но приписван на по-късно време)...

Дълбоконавътре,
Нека не задълбаваме толкова навътре в теологични спорове тук.
Ако имаш научна хипотеза или поне "хипотенуза" за нещо от видимия или невидим свят и тя звучи разбираемо, моля, сподели.

Ето, питам те за тези практики, за които искаш да те попитат.
Ако можеш да формулираш стегнато и ясно какво обясняват те, направи го.
Ако можеш да формулираш теза, да маркираш нейната антитеза и да ни ориентираш кое те кара да избереш именно тази от тях, която си избрал, ще ми е интересно да прочета.

Не е задължително да има логика в тезата ти, но е за предпочитане да има логика в начина й на излагане тук.
Ако за това са достатъчни до десетина реда анонс (отпратки - колкото искаш давай, щом ги представяш с по няколко думи на български), най-добре...

Така темата може да не надхвърли страничките, които вече си има, но ще можем да си следим мисълта  Simple Smile

# 471
Silvy A,

Ти ли питаше за интуиция?
А за "вътрешен глас"?

Това е като да напишем едновременно едни и същи мнения  Simple Smile

Няма да изтрия моето, макар че се повтаряме - нека си имаме и пример.

# 472
# 473
  • Galaxy 13197853088
Йезуити нищят черните дупки във Ватикана.
За втори път през последните седем години Ватиканът е домакин на научна конференция на астрономи и монаси, която трябва да помири религията с концепциите за пространството и времето. Монаси йезуити, теолози и астрономи нищят проблемите на тъмната материя и черните дупки в папския университет в Рим с благословията на Светия престол, пише Би Би Си. Във форума участват общо 200 души от 26 страни. Дейно участие в сбирката взимат монаси йезуити, които работят в обсерваторията на Ватикана. Те дори са подготвили и показали пред останалите учени математически модел на Вселената и нейния произход, като особено място отделили на черните дупки и тъмната материя.

Това го намерих вчера. Напомня ми за "космос" на К.Сейгън където пише че уваствал в някакъв семинар на ватикана пак за космологията и където основната м теза била, че учените трябва да се занимават със събитията след "големия взрив" и да не мислят за това кое го е породило защото е "божия работа" ...

# 474
  • Galaxy 13197853088
и още една информация за разсъждаване:
http://www.cybersecurity.ru/prognoz/32878.html
"определен е теоретическия предел за скоростта на генетическите мутации"
съгласно учените максималния брой мутирали гени в генома са 6. Ако са повече организма губи стабилност и има голяма вероятност получения вид да загине.

От тук би следвало по обратен път да видим отдалеченията на видовете на колко години са ....

# 475
... Ученик на Апостол Павел е Св. Дионисий Ареопагит (под което име има трактат "За Небесната Йерархия"     (но приписван на по-късно време)...

Дълбоконавътре,
Нека не задълбаваме толкова навътре в теологични спорове тук.
Ако имаш научна хипотеза или поне "хипотенуза" за нещо от видимия или невидим свят и тя звучи разбираемо, моля, сподели.

Ето, питам те за тези практики, за които искаш да те попитат.
Ако можеш да формулираш стегнато и ясно какво обясняват те, направи го.
Ако можеш да формулираш теза, да маркираш нейната антитеза и да ни ориентираш кое те кара да избереш именно тази от тях, която си избрал, ще ми е интересно да прочета.

Не е задължително да има логика в тезата ти, но е за предпочитане да има логика в начина й на излагане тук.
Ако за това са достатъчни до десетина реда анонс (отпратки - колкото искаш давай, щом ги представяш с по няколко думи на български), най-добре...

Така темата може да не надхвърли страничките, които вече си има, но ще можем да си следим мисълта  Simple Smile

относно логиката, смятам че има, някои духовни практики са свързани с дълбоко познаване на процесите в човека и неговото съзнание и са давани от Посветени.

В човека има степени на съзнание, които за повечето хора са недостъпни. Освен подсъзнание има и свръхсъзнание, а свръхсетивно  познание може да се постигне с преминаване от обикновенното съзнание в  по-висше съзнание, което има връзка с по висши светове/измерения.
(да не се повтарям, но съзнанието не е просто функция на биофизични потенциали в мозъка)
Едно от нещата е способността за концентрация - за даден период от време да може човек да мисли само за едно нещо и за нищо друго. Хубаво е да се избере подходящ обект за това - може да е външен обект(за начало е по добре - примерно пламък на свещ), а след време идея или по-висше същество. Това за което мислим често, то ни влияе и мислейки често се свързваме вътрешно с него. Медитация в превод е размишление. Но трябва да е концентрирано и еднонасочено мислене. След време постепенно със съзнанието си човек може да развие способност да възприема вътрешната същност на даден обект, процес, човек, без да е необходимо използване на техническа апаратура.
Медитацията към Христос (мисълта към Христос) е една от най-хубавите(поне за мен)

Цитат
братие, което е истинно, което е честно, което е праведно, което е чисто, което е любезно, което е доброхвално, ако има некоя добродетел, и ако има некоя похвала, това размишлявайте.
ФИЛ. 4:8

bouquet

Последна редакция: ср, 03 окт 2007, 20:59 от Deepinside

# 476
От тук би следвало по обратен път да видим отдалеченията на видовете на колко години са ....
Това е много интересно! Дали вече са направени някои изчисления, не разбрах?

Silvy A,

Ти ли питаше за интуиция?
А за "вътрешен глас"?
Не питах аз за интуицията, ама като гледам, е много често спрягана в тази тема Simple Smile

Аз не мога да кажа, че имам силно развита интуиция, затова, да попитам тези, които са надарени в това отношение.
Как да разбера дали, това което ми подсказва "вътрешният глас" е истината за нещата, а не е подсъзнателното ми (че и съзнателно дори) желание нещо да бъде това, което изглежда. Как да проверя дали не бъркам в преценката си? Simple Smile

# 477
... Как да разбера дали, това което ми подсказва "вътрешният глас" е истината за нещата, а не е подсъзнателното ми (че и съзнателно дори) желание нещо да бъде това, което изглежда...

Е как "как"?
Чрез практиката.

Някой казал за интуицията, че била нещо в смисъл на "четене от бял лист".
Как ще провериш правилно ли четеш?
Трябва да имаш все пак оригинал, който в момента на четенето да не виждаш, но възприемаш ("четеш"), сякаш го виждаш.
Когато по-късно и оригиналът стане "видим" за всички, може да се сравни с това, което си "видяла" ("прочела") преди това.
Ако съвпадат - имаш вярна интуиция. Ако не съвпадат - нямаш вярна интуиция. Ако никой все още няма видим оригинал, но ти все пак "четеш" нещо - имаш въображение...  Simple Smile

ПП То май и произходът на думата "интуиция" има връзка с "виждане". Не ми се търси точно сега, но е нещо в смисъл - да виждаш нещата без да мислиш (да разсъждаваш логически) за тях.

Ако наистина нямаш интуиция, по-добре не й се доверявай  Wink...

Дай и ти прогноза за утрешния тираж - да сравняваме  Laughing

# 478
Остави ги съзнанието и вътрешния глас да си викат, и който надвика другия - той ще да е прав, тъй да знаЙш. Mr. Green
Какво значи "правилен" избор. Правилно ли е лъвът да изяжда антилопата? В природата нещата просто се случват, това са събития. Твоята гледна точка (твоят интерес) е в дадена ситуация да извлечеш определени дивиденти. Да ама получаването на тези дивиденти променя низа от събития по друг маршрут, което води до друго събитие и т.н.
Правилен избор няма, има правилни предположения.

Малий, пак малко пих тази вечер, ... или повечко... утре сутрин шъ знам. Embarassed

Опа, Холограма (или Холограм, както се предпочиташ), превари ме

# 479

бе още злато никой не е могъл да произведе с ядрен синтез и разпад Wink

Не вярваш ли в историята за Никола Фламел?

ПП Неговата история е за философския камък, постигнат от него (според разказите и  легендите за Фламел) едва ли чрез ядрен синтез, но... Поне историите са много увлекателни.

не съм я чувала. аз имах предвид, че днес с ядрен разпад не се добива злато - това, към което са се стремили /ужким/ алхимиците

Общи условия

Активация на акаунт