Не „хипотенуза”, братчед... Хипотеза!

• 74 152
  • 1 749
  •   1
Отговори
# 510
Цитат
Гледам за Третото не питаш -  за тялото, т.е. материалната среда на тия другите два компонента.

В човешкото тяло се съдържат възможности за бъдещо развитие.
един пример - за френологията (развитие на мозъчните центрове)
Има центрове свързани с интуиция....

# 511
И аз бих желала да чуя сонета за бендикса, ако може  Flutter

# 512

... Явно имаш талант. Хайде, покажи ни.   Joy

Поради повишения читателски интерес написах желания сонет.
Но, като преброих строфите и като пресметнах стъпката - не излезе да е сонет.
За това публикувам това, което излезе:

На Силви

Прокрадва призрачната тишина
предчувствие за изневяра.
Че не веднъж в сумрачен здрач
те близвала е със поквара.

Въртиш сега от часове
ключа на стартера безмълвен,
пространство-времето зове.
Зове те пътя стръмен.

Въртиш, но няма я искрата,
камшикът огнен, тласъкът първичен.
Измамата сгъстява тишината,
живота се озъбва нелогичен.

И ти разбираш - бендиксът е развален!
Когато като в холографска драма
телепатичен глас прошепва отегчен,
че всъщност бендикс няма.

Последна редакция: пт, 05 окт 2007, 20:26 от Холограма

# 513
Тъй като основният въпрос в литературата е "Какво е искал да каже авторът", пояснявам.

В най-старите фиатчета ключът от таблото само дава контакт.
Стартерът се задейства съвсем ръчно - с едно лостче от първи род, което е от едната страна на ръчната спирачка (от другата й страна е смукачът, който също изглежда по подобен начин).
С две думи - в тези фиатчета няма бендикс чрез който се пали мотора веднага, щом завъртиш ключа в стандартните аУтомобили по принцип.

ПП Авторът на темата е отворен и за уточняващи въпроси, стига поне до тук да е бил ясен в обясненията.

# 514
Тъй като основният въпрос в литературата е "Какво е искал да каже авторът"...

"Изгори, за да светиш"  Praynig

# 515
Холограма, наистина имаш талант.

Благодаря за посвещението!

Сега ще ми трябва известно време, за да вникна в холограмската ти мисъл.

# 516
... за да вникна в холограмската ти мисъл.

Каква мисъл?!
Ти каза "сонет".
Вместо хипотези - подстрекателски реплики, пък после... "какво искал да каже авторът".

Какво не е ясно: лирическият герой е изпаднал в затруднение, закъсал със старо фиатче (най-вероятно на познат). Иска да запали, върти ключа, обаче не пали. Мисли си - повреда. Пък то - запалването от друго място става, не знае какво да пипне.
Няма подтекст.
Лексиката, верно - специално подбрана.
Аналогиите – фасулски, буквални са:
Запалването в двигателя става с „първоначален тласък” (когато е автоматично – с бендикса, във въпросното фиатче – „на ръка”, но трябва да знаеш откъде).
За искра говорим (от свещите), за ток (от ключа), за тласък (от онова лостче/бендикс), за енергия...
С две думи – за поезия... по поръчка.

На мен Дълбоконавътре ми е много по-труден автор.

Последна редакция: сб, 06 окт 2007, 00:11 от Холограма

# 517
Ама, Холо, какво се сърдиш?
Нали те признах за талант?

Снощи между рязането на морковите и лука и поредният куп дрехи за гладене, четенето на поезия с дори буквална аналогия ми беше почти невъзможно. Най` ме затрудни усвояването на терминологията в областта на "Устройството на автомобила". Признавам си, че навремето не внимавах в час по този предмет (изучавахме го в училище).

Иначе, не разбрах смисълът от действията на лирическия герой.
Къде е тръгнал да сваля гаджета с това фиатче (че и без бендикс)? В днешни времена това е мисия невъзможна.
 Joy

ПП. За Дълбоконавътре - и на мен ми е труден автор. Особено, когато трябва да търся смисъл в използваните от него емотиконки на края всяка негова мисъл.

# 518
... Иначе, не разбрах смисълът от действията на лирическия герой.
Къде е тръгнал да сваля гаджета с това фиатче (че и без бендикс)?...

Ми той просто си кара.

С бендикс или без - върви си по пътя, гаджетата първи се хванаха за бендикса му (напиши сонет, та напиши сонет).

И стана като в другата тема с тълкуването на Библията (какво искал да каже поетът).
Ми то е важно какво читателят иска да му кажат.

Разказвах аз навремето вица за негъра, спомняш ли си? Оня с "Ти сънуваш, ти ще кажеш", ама той нали е "мръсен", пак всеки го разбра както можа.

Мисля да се върна на хипотезите вече, ама такова циганско лято е таз събота и неделя, че ще стане в един по-късен момент.

# 519

ПП. За Дълбоконавътре - и на мен ми е труден автор. Особено, когато трябва да търся смисъл в използваните от него емотиконки на края всяка негова мисъл.

по-добре май се получава при мене с музиката  Party
http://mailrun.mail333.com/01-01.mp3

а що се отнася до лирическия герой - тръгва по сияйна пътека (Sendero luminoso), но условията не са съвсем подходящи (липсва електронно запалване с мегаватова джедайска сила). С безпроводно предаване на електричество (Тесла технология)  задачата е решена  - (фиата преминава на първа космическа скорост край патрул на Кат)  Joy

# 520
по-добре май се получава при мене с музиката  Party
http://mailrun.mail333.com/01-01.mp3
Много приятно! Аплодисменти!
Обаче, ни кажи какво е твоето участие в произведението - като автор на музиката, свириш на инструмент, или и двете? Simple Smile

а що се отнася до лирическия герой - тръгва по ...
Ей това много ще му хареса на синът ми.   Simple Smile

# 521
# 522

... Явно имаш талант. Хайде, покажи ни.   Joy

Поради повишения читателски интерес написах желания сонет.
Но, като преброих строфите и като пресметнах стъпката - не излезе да е сонет.
За това публикувам това, което излезе:

На Силви

Прокрадва призрачната тишина
предчувствие за изневяра.
Че не веднъж в сумрачен здрач
те близвала е със поквара.

Въртиш сега от часове
ключа на стартера безмълвен,
пространство-времето зове.
Зове те пътя стръмен.

Въртиш, но няма я искрата,
камшикът огнен, тласъкът първичен.
Измамата сгъстява тишината,
живота се озъбва нелогичен.

И ти разбираш - бендиксът е развален!
Когато като в холографска драма
телепатичен глас прошепва отегчен,
че всъщност бендикс няма.

Помни това, че в последните дни ще настъпят трудни времена.
    2. Хората ще станат егоисти, алчни, самохвалци, горделиви, оскърбители, непокорни на родителите си, неблагодарни, безбожни,
    3. без обич и милост в сърцата си, клеветници, невъздържани, жестоки, против доброто,
    4. предатели, избухливи, надменни и обичащи по-скоро удоволствията, отколкото Бога.
    5. Външно те ще продължават да изглеждат религиозни, но с начина си на живот ще отричат силата на вярата, която изповядват. Стой далеч от тях!
    6. Казвам това, защото някои от тях се промъкват в къщите и завладяват лекомислени жени, които са пълни с грехове и са водени от всякакви желания.
   7. Тези жени винаги се опитват да научат, но никога не успяват напълно да познаят истината.

2 послание към Тимотей 3 глава стихове 1-7

# 523
...
    2. Хората ще станат егоисти, алчни, самохвалци, горделиви, оскърбители, непокорни на родителите си, неблагодарни, безбожни...
    6. Казвам това, защото някои от тях се промъкват в къщите и завладяват лекомислени жени...
    7. Тези жени винаги се опитват да научат, но никога не успяват напълно да познаят истината.

Честно, drross, нямам никаква "хипотеза"
Към кого си насочила този цитат? Към хората или към жените?

Да не би да очакваш цитати и от мен?!
Като тези тук:

# И тъй, искам мъжете да се молят на всяко място, като издигат ръце свети, а не гневни и препирливи,
# Така и жените да украсяват себе си със скромна премяна, със срамежливост и целомъдрие, не с плетена коса и злато или бисери или скъпи дрехи,
# а с добри дела, както прилича на жени, които са се посветили на благочестието.
# Жената да се учи мълчаливо с пълно подчинение.
# А на жената не позволявам да поучава, нито да владее над мъжа, но нека бъде мълчалива.
# Защото първо Адам бе създаден, а после Ева.
# И Адам не се излъга; но жената се излъга, та падна в престъпление.

1 Тимотей, 8-14

По-гладко ли ще върви разговорът така?

П.П. drross,
Не е хубаво да говориш така иносказателно за църковната дисциплина в тема за научни хипотези.
В тази наша тема има над 7000 посещения. Мислиш ли, че всяко от тях е направено с огнената мисъл за заповедта на Павел към Тимотей да смъмря публично онези, които съгрешават публично. Сигурно ти знаеш как самият той дава пример за това и когато Петър съгрешава така, че създава публична съблазън, той "не го порица лично, а го изложи на показ пред Църквата".

drross, не стигат ли няколко гигабайта памет да влачат 4 теми от по десетки страници с теологични разправии (темите за Господ: "Има ли... и вярвате ли...")? Ами и тука някакви изрезки от тук-оттам да си копираме, вместо просто да си говорим.
Не ми отговаряй с гол цитат, моля. Използвай първо лице единствено число.

# 524
 newsm78
drross, моите уважения към теб.
Но, чети по-внимателно, ако трябва по няколко пъти...

Холограма, ти беше права, смисълът е такъв, какъвто искаш дa го видиш.
На мен ми беше много приятно да си бъбрим, да си пишем фантасмагории, дори безсмислици, но вече става тегаво.
До нови срещи, в други теми, в други форуми.

Hug на всички

ПП> Холограма, патентовай сонета като тест за наличие на мръсно подсъзнание.

Последна редакция: нд, 07 окт 2007, 22:00 от Silvy A

Общи условия

Активация на акаунт