Важно - машина за хляб.

  • 216 115
  • 1 526
  •   1
Отговори
# 105
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 23 677
Цитат на: Karimma
Маслото трябва да се разтопи. Млякото е, колкото трябва. Но става сладък хляб, а не козунак, какъвто си го знаем ние - "на конци".

Маслото се разтопи при месенето...но наистина стана сладък хляб, а не Панетоне. Мъжът ми беше сукрушен (аз с панетоне го омайвах за да вземем машината) и не го яде...
Сега ми трябва обезателно рецепта за козунак, панетоне или не, за да го убедя, че не е толкова зле...

И още: 1. моля, дайте инструкции на английски... Карах 1-во ниво немски преди 2 години и копчелъка горе-долу го разгадах, та направих сладкия хляб, но упътването на немски определено ми се опъва!

и 2. кажете, ако искам само да омеся и втасам козунака в машината, кога да го извадя? Как да го хвана, преди да е почнала да пече?

# 106
Boo,

Към нашата машина FIF имаше инструкции на немски и на български (доста смущаващ превод;) ) Ако искаш да омесиш само програмата мисля беше 9 тя е  час и нещо като последните 50 мин са самко втасване. ние с тази програма направихме разкошно тесто за пица по рецепта от форума. Ако нямаш инструкции за копчетата мога да помогна пиши ЛС....
Панетоне правихме също по рецептата от форума но не с надигна много а и забравихме да извадим бъркалките та се сцепи като го вадихме. Имам малко подозрения че трябва да се сложи повече от 130 гр. брашно...

# 107
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 23 677
Ма те бъркалките вадят ли се? Моето си се опече на дупки от долу  Embarassed Кой да знае... Направо ми пиши подробности за програмите и копчетата, хич не ме жали  Laughing

# 108
  • Мнения: 2 223
Твоята ФИФ ли е? Не ти ли дадоха в магазина една странна метална кукичка?!(точно тя служи за вадене на бъркалките). Те се вадят след фазата на втасването. Не че е задължително де. Като пекохме хляб, нямаше никакво значение, но като правихме панетонето от дадената тук рецепта се разцепи.
Ако искаш, довечера като се приберем, ще ти сканирам въпросния превод и ще ти го пратя само дай e-mail. Предупреждавам само, че е пълен с правописни грешки и че е една малка част от цялата книжка на машината. Но мисля най-основното го има. А на мойто Гато след малко ще му кажа да ти напише каквото питаш, че сега е на по цигарка с шефа;)

# 109
  • Sofia
  • Мнения: 694
Цитат на: Karimma
Цитат на: Teika
Днес опитахда направя първия козунак в рецептите, месих го три пъти и после да втаса в машината извадх го оплетох го  - до тук добре ама после на колко градуса го слагате да втаса пак във фурната - щото направих така както беше писала една мама че загряла фурната до180 и после пуснала вентилатора ама моя започна направо да се пече и не е довтасал много. Не че не става за ядене ама не е както трябва. И друго да питам как ги разточвате, по скоро върху какво защото ми залепна върху каквото пробвах - дърво, стъкло, метал.

Ако си имала предвид моето описание на правенето на козунак /помислих го, защото си писала, че се пуска вентилатор/, то трябва отново да посоча, че оплетения и сложен във формата за печене козунак го слагам в студената фурна, включвам я, а като стигне температурата до 180-200 градуса по Целзий, ТОГАВА включвам вентилатора. Целта на първото действие е да осигури допълнително втасване на козунака, вече в самата фурна, чрез постепенното й нагряване, а целта на второто действие /вентилатора/ е да способства за равномерното изпичане на козунака /и каквото и да е друго печиво/.


Точно твоето
Да за фурната ми е ясно, но преди да го сложиш вътре остави ли го да втасва още/освен втасването в машината/ и как?
Защото аз останах с впечатление че като си го сложила във формата за печене и направо във фурната и всъщност допълн. втасване е това докато стигне 180 гр. и после печеш. Ако е така, то моя не стана, трябвало е още да втасва, ама аз явно не съм разбрала добре обясненията ти, та затова моля те по-подробно обясни тази част, от ваденето от машината до печенето.

# 110
  • София
  • Мнения: 3 335
По въпроса за ваденето на бъркалките - направих с въпросната кукичка /която липсва в оригиналната книжка на немски към машината/, така да се каже, суха тренировка по вадене на бъркалките. Не благоволиха да се измъкнат. В превода на български обаче ми направи впечатление, че не се споменава ползването на кукичка или каквото и да било друго приспособление, за да бъдат извадени бъркалките преди започване на печенето. Напротив, там пише да се извади първо тестото, с леко набрашнени ръце, да се извадят след това бъркалките, и после тестото да бъде върнато обратно, ако ще се пече в машината. След това всъщност не ми се е налагало да вадя бъркалки, преди да пека, защото извадих тестото, за да правя от него козунак. Но другото, което ме впечатли, е трудността, с която махам бъркалките, след като е даже само месено - трябва съдинката да постои известно време с топла вода, за да може да се извадят.

# 111
  • София
  • Мнения: 3 335
Цитат на: Teika
... на колко градуса го слагате да втаса пак във фурната...

Написала съм го по-горе, но това не ми пречи да го повторя: извадих тестото, след като вече беше втасало по програмата за месене и втасване /без печене/ - № 9 на моята машина /FIF/. Като го извадих, го разделих на две части и от всяка от тях направих по едно рулце, което разтеглих чрез усукване. Сложих двете рулца на плота, дори не ми се наложи да го ръся с мазнина или с брашно, защото тестото не ми залепваше, въобще държа се като едно добро, послушно тесто, и от тези две рулца оплетох козунак. После, понеже исках да го пека в тефлонов съд, а моят такъв е форма за торта с подвижно дъно, сключих оплетения козунак в кръг и го сложих в намазаната с малко олио форма. Формата - във фурната. Фурната - на 200 градуса по Целзий. Като изключи терморелето /фурната се е загряла до заръчанат от мен температура/, пуснах вентилатора /ако го пуснап реди това, от движението на въздуха вътре загряването става по-бавно сякаш/. До този момент козунакът беше удвоил, че и повече от удвоил, обема си. После, като покафеня отгоре, сложих алуминиево фолио, но с лъскавата страна навън, към реотана - целта ми е да отразявам, така да се каже, топлината, за да не прегори козунакът. Накрая опитах с по-дълга клечка /дървен шиш/ дали е опечен и като излезе клечката суха, изключих фурната и отворих леко вратичката й. Това е Grinning

# 112
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 23 677
Защо не може да се сменя програмата в движение? И ако по средата на печенето си сменя мнението и искам вместо hell да е mittel, ко праим?

# 113
  • под течащия покрив
  • Мнения: 97
ЗА ПЕНЕТОНЕТО ИСКАМ ДА ВИ КАЖА,ЧЕ СЕ СЛАГА ДВА ПЪТИ ПО 130ГР. Laughing

# 114
  • под течащия покрив
  • Мнения: 97
НЕ УТОЧНИХ- Embarassed  ПО ДВА ПЪТИ ПО 130ГР.БРАШНО

# 115
Цитат на: munti
НЕ УТОЧНИХ- Embarassed  ПО ДВА ПЪТИ ПО 130ГР.БРАШНО


Съвсем ме обърка?!? поеследно:
- 4 пъти по 130 грама?
- 2 пъти по 260 грама?
или?
Ние го направихме само със 130 гр!! #Splat
Обаче да ви призная беше страшно вкусно! Laughing

# 116
  • под течащия покрив
  • Мнения: 97
2 по 130 гр.брашно

# 117
Специално за Бу, но и за всички заинтересовани:
http://free.data.bg/gato/
Погледнете файла BCM2000 BG Manual.rar
Там сме качили инструкциите за машината на FIF на български.
Предупреждавам, че това описание не е за хора със слаби сърца и наклонности към българската граматика Wink

За Карима: Забравили бяхме да изтрием файла от основната директория. Дата бг имат този навик да изтриват последно добавени файлове с еднакви наименования и големина. Така директорията FIF заедно с архива пиха вода нощес и чак сега виждам Sad

# 118
  • София
  • Мнения: 3 335
Цитат на: boo
Защо не може да се сменя програмата в движение? И ако по средата на печенето си сменя мнението и искам вместо hell да е mittel, ко праим?
Ако искаш да е с по-препечана коричка, пускаш машината на програмата за допичане, а ако ти хрумне, че всъщност искаш хляб "а лангле" Mr. Green , наблюдаваш и като ти допадне на външен вид, спираш процеса на печене.

# 119
  • София
  • Мнения: 3 335
Цитат на: Gatoto na Gato
Специално за Бу, но и за всички заинтересовани:
http://free.data.bg/gato/FIF
Там сме качили инструкциите за машината на FIF на български.
Предупреждавам, че това описание не е за хора със слаби сърца и наклонности към българската граматика Wink

Хубав подарък, Сладкишчо, обаче директорията не се отваря, поне през моя доставчик. След дивотията с баретите датата даде фира. Да не би да трябва с торенти да се борим сега?  Twisted Evil

Общи условия

Активация на акаунт