Важно - машина за хляб.

  • 216 098
  • 1 526
  •   1
Отговори
# 90
  • София
  • Мнения: 4 515
Цитат на: Karimma
Моля, ако сте приготвяли в машината за хляб и печива, в които няма мая /а са със сода за хляб/, напишете рецепти и начин на приготвяне. Благодаря Ви! :)


Онзи ден реших да изпека кекса, който правя обикновенно в машината. Кекса ми е за форма с дупка. Изпече се, но трябваше да го пусна на два цикъла за печене (единя е 60 мин.). От долу изгоря. Не е икономично. Във фурната го пека за около 50 мин. на 180 градуса. Иначе стана вкусен - както обикновенно.

# 91
  • Sofia
  • Мнения: 694
Днес опитахда направя първия козунак в рецептите, месих го три пъти и после да втаса в машината извадх го оплетох го  - до тук добре ама после на колко градуса го слагате да втаса пак във фурната - щото направих така както беше писала една мама че загряла фурната до180 и после пуснала вентилатора ама моя започна направо да се пече и не е довтасал много. Не че не става за ядене ама не е както трябва. И друго да питам как ги разточвате, по скоро върху какво защото ми залепна върху каквото пробвах - дърво, стъкло, метал.

# 92
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 23 677
Взех машина, ама нещо тя ли не е читава, аз ли не разбирам...
Капака трябва ли да щракне, като се затваря? Изобщо...

# 93
  • Мнения: 4 371
Моя не щрака. Каква машина взе?

# 94
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 23 677
ФИФ. И само ляга, нито щрак нито нищо...не трябва ли някак да се затваря плътно? Може/трябва ли да се отваря по време на работа?

# 95
  • Мнения: 4 371
Може да се отваря-ако прибавяш вода или брашно в началото, ако нещо консистенцията не е добра. Но според мен се отваря само в краен случай-все пак се затопля вътре и като се отвори се променя t.

# 96
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 23 677
...а това, че само ляга? Твоята беше Мулинекс, нали? А дали някой с ФИФ няма да каже, че мъжо ме гледа на кръв и урина, че не само съм му купила нещо, дето не ще, ами и не му се затваря капака, както мисли той, че трябва Sign Exclamation

# 97
  • Мнения: 4 371
Не, моята е Шнайдер. Не се затвяра и Оптумум или както там се казва тази от Метро. Споко, не си се прецакала Wink

# 98
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 23 677
Момичетаааа  #Puppy dog
Нямам упътване на английски! Кажете как да сложа панетонето и какво да натискам! А как се пече, с врътките вътре в тестото ли?

# 99
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 23 677
Маслото не го разтопих...трябваше ли? а само 4 с.л. мляко не е ли малко?

# 100
  • Мнения: 72
Цитат на: Teika
Днес опитахда направя първия козунак в рецептите, месих го три пъти и после да втаса в машината извадх го оплетох го  - до тук добре ама после на колко градуса го слагате да втаса пак във фурната - щото направих така както беше писала една мама че загряла фурната до180 и после пуснала вентилатора ама моя започна направо да се пече и не е довтасал много. Не че не става за ядене ама не е както трябва. И друго да питам как ги разточвате, по скоро върху какво защото ми залепна върху каквото пробвах - дърво, стъкло, метал.

Аз разточвам козунаците върху масата в кухнята, като преди това обилно намазвам повърхността с мазнина - така нищо не залепва.
За втасването - пускам фурната на най-слабата степен /при мен е 50 С/ и слагам козунака вътре. При това моите козунаци са с мармалад и втасват по-трудно, но винаги се получава Simple Smile

# 101
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 23 677
Коя добра душа ще свирне на ЛС, да й дам домашния си адрес, та да ми прати ксерокопие от указанията на английски? Моооля!  #Puppy dog

# 102
  • София
  • Мнения: 3 335
Цитат на: boo
ФИФ. И само ляга, нито щрак нито нищо...не трябва ли някак да се затваря плътно? Може/трябва ли да се отваря по време на работа?

Спокойно - точно такъв е капакът и на моята машина, същата марка. И аз сеп ритесних - видях това още в магазина, но продавачите казаха, че на този тип машини капаците не трябва да се затварят плътно. Като аргумент ми изтъкнаха и факта, че няма никакви приспособления, чрез които капакът да се прихване, пристегне и така да се направи невъзможно самоотварянето му.
Като започна да втасва и да пече машината обаче, забелязах, че от покачването на температурата капакът сам хлътна към основата, нещо като вакуум прави, и това допълнително ме успокои. Не че е невъзможно да го отвориш с ръка, но трябва да приложиш някаква сила все пак, а и наистина не е в положението, в което се намира, когато машината не работи или само меси.
Като посвикнеш с машината, ще започнеш да шашкаш мъжа си с такива вкуснотии, че много бързо ще забрави как точно те е гледал в началото на пребиваването на машината в дома ви Laughing

# 103
  • София
  • Мнения: 3 335
Цитат на: boo
Маслото не го разтопих...трябваше ли? а само 4 с.л. мляко не е ли малко?

Маслото трябва да се разтопи. Млякото е, колкото трябва. Но става сладък хляб, а не козунак, какъвто си го знаем ние - "на конци".

# 104
  • София
  • Мнения: 3 335
Цитат на: Teika
Днес опитахда направя първия козунак в рецептите, месих го три пъти и после да втаса в машината извадх го оплетох го  - до тук добре ама после на колко градуса го слагате да втаса пак във фурната - щото направих така както беше писала една мама че загряла фурната до180 и после пуснала вентилатора ама моя започна направо да се пече и не е довтасал много. Не че не става за ядене ама не е както трябва. И друго да питам как ги разточвате, по скоро върху какво защото ми залепна върху каквото пробвах - дърво, стъкло, метал.

Ако си имала предвид моето описание на правенето на козунак /помислих го, защото си писала, че се пуска вентилатор/, то трябва отново да посоча, че оплетения и сложен във формата за печене козунак го слагам в студената фурна, включвам я, а като стигне температурата до 180-200 градуса по Целзий, ТОГАВА включвам вентилатора. Целта на първото действие е да осигури допълнително втасване на козунака, вече в самата фурна, чрез постепенното й нагряване, а целта на второто действие /вентилатора/ е да способства за равномерното изпичане на козунака /и каквото и да е друго печиво/.

Общи условия

Активация на акаунт