За заплатите на учителите и стачката

• 40 667
  • 1 062
  •   1
Отговори
# 780
но не дай си Боже да направим нещо- примерно да санкционираме някое дете... Веднага ще скочат срещу нас- как им нарушаваме правата, как сме насилници и т.н. .... 
Дай пример за санкция.
Когато осъзнаете, че не воюването и наказването реформират качествено, тогава сигурно, ще успеете да подчините децата на волята си.

# 781
Не е тайна, че най-нисък е бала за приемане именно на филолози. Цялата система загнива. Ха, кой нормален младеж иска да работи за 200 лв., при това без изгледи за повишение на заплатата  Laughing Там сега записват студенти, чиито родители ги карат да вземат тапия, за да са с "вишу образувание".

Вариант: учителите напускат държавните училища и кандидатстват за работа в частни. За има-няма 10 години, всички кадърни учители ще работят за пари в частния сектор. Като на Запад. Плащаш си за да учиш. Кофти даскалята остават на кофти заплата в държавния сектор. Да ограмотява разни, за които образованието не е ценност. Абсурд! По-голямата част от учителите са в предпенсионна възраст. Считай над 48-50. В частните предприятия, а и училища. искат млади кадри, които да работят дългосрочно. Частните училища не са толкова много. Нямат база и обикновено са в бивши детски градини, които ние искаме пак да станат такива.

Не може всички да са учени. Трябва някой да мие улиците. Напълно съгласна!

# 782

Учебникът, според мен, трябва да е написан в академичен стил, а работата на преподавателя е да направи материала разбираем за 10,12...х-годишните. Няма от къде децата да се научат да говорят академично. Не и в училище. Там (да ме прощават изключенията) цари тотална неграмотност. А като видях какви "даскали" се дипломират. Филолози с тежък диалект  ooooh!
Не е тайна, че най-нисък е бала за приемане именно на филолози. Цялата система загнива.
Всяка следваща "нова" учебна система е по-калпава от предишната (според действащите сега учители).
Само оправдания. Лоши децата, лоши учебниците, лошо заплащането.
Вариант: учителите напускат държавните училища и кандидатстват за работа в частни. За има-няма 10 години, всички кадърни учители ще работят за пари в частния сектор. Като на Запад. Плащаш си за да учиш.
Кофти даскалята остават на кофти заплата в държавния сектор. Да ограмотява разни, за които образованието не е ценност. Не може всички да са учени. Трябва някой да мие улиците.

Ами тези , които не могат да си позволят да учат в частни училища? А искат да учат? Борят се и учат за стипендии, нали? А дали ще има - това вече е друг въпрос. И дали ще се вредят от на свако и на леля чАдото - пак е друг въпрос.
И децата не са лоши - ние ги правим такива. И родители и преподаватели и всички.

# 783
....Не е тайна, че най-нисък е бала за приемане именно на филолози. ...

Е това сега не е вярно! Peace

# 784
Не е тайна, че най-нисък е бала за приемане именно на филолози. Цялата система загнива. Ха, кой нормален младеж иска да работи за 200 лв., при това без изгледи за повишение на заплатата  Laughing Там сега записват студенти, чиито родители ги карат да вземат тапия, за да са с "вишу образувание". Именно това е проблемът на системата.Вариант: учителите напускат държавните училища и кандидатстват за работа в частни. За има-няма 10 години, всички кадърни учители ще работят за пари в частния сектор. Като на Запад. Плащаш си за да учиш. Кофти даскалята остават на кофти заплата в държавния сектор. Да ограмотява разни, за които образованието не е ценност. Абсурд! По-голямата част от учителите са в предпенсионна възраст. Считай над 48-50. В частните предприятия, а и училища. искат млади кадри, които да работят дългосрочно. Частните училища не са толкова много. Нямат база и обикновено са в бивши детски градини, които ние искаме пак да станат такива. Когато има търсене, има и предлагане. Пенсионерите няма да оправят нещата. И нямада се махнат доброволно.

Не може всички да са учени. Трябва някой да мие улиците. Напълно съгласна!

# 785

Можеш да видиш сама.

# 786

Ами тези , които не могат да си позволят да учат в частни училища? А искат да учат? Борят се и учат за стипендии, нали? А дали ще има - това вече е друг въпрос. И дали ще се вредят от на свако и на леля чАдото - пак е друг въпрос.
И децата не са лоши - ние ги правим такива. И родители и преподаватели и всички.
При платено образование (читаво образование, а не купен диплом), хората си правят сметка още когато създават деца.
Сваковото и сега пречи. И то си е богато, не му требе стипендия.
Кой казва, че децата са лоши? Те "скачат според тоягата"

# 787

Така си мислиш.
Кадърните учители и сега изкарват пари.
Пишат учебници. Дават уроци. Водят курсове. Бачкат яко.  Peace

# 788
но не дай си Боже да направим нещо- примерно да санкционираме някое дете... Веднага ще скочат срещу нас- как им нарушаваме правата, как сме насилници и т.н. .... 
Дай пример за санкция.
Когато осъзнаете, че не воюването и наказването реформират качествено, тогава сигурно, ще успеете да подчините децата на волята си.

Ами дала съм доста примери по- напред. И изобщо не говоря за насилие, само казвам, че така ще бъде изкоментирано. Говоря за ученици, които вандалстват- примерно чупят чинове, контейнерите за течен сапун в тоалетната, бялата дъска и друга училищна собственост; унижават и нагрубяват съученици, в часовете се държат безобразно (знам, че тук ще кажете, че учителят е виновен- но помислете- става въпрос за учител, който всички други деца уважават и слушат, а само това дете си позволява да се държи по определен начин), ученици, които отсъстват много (понякога пропускат цели месеци...).... и така... за всяко наказание си има процедура (дълга и тромава, често дори не можем да накажем някого от формалности...) преди голямо наказание, като преместване в друго училище, преминаване на самостоятелна форма на обучение и т.н. има няколко по- леки (видове предупреждения), за които родителите се уведомяват. Да, ама родителят се сеща да дойде в училище чак при последното наказание и се почват едни циркове...

# 789
Не знам и аз вече какво да мисля Tired
Знаточе, права си и ти за съжаление...Мирише, ма чак смърди цялата система. Иска ми се да се променят нещата, но пусто...не се сещам как ще стане тая работа с помощ от вън като няма единство вътре... Колкото за мисленето при създаването - мислих аз, ама сметките ми криви излязоха с тая цялата оправия нашенска Tired А така ми се иска да остана тук....

# 790
  • Варна

Така си мислиш.
Работят извънредно - изкарват яко. Но учителите искат ДОСТОйНО заплащане, според това, което вършат в училище. Допълнителния труд си е допълнителен труд. Той не трябва да се смята. Никой не може да ми каже на мен какво да правя събота и неделя и да ми брои парите, които изкарвам през почивката си.  Въпросът е, за това, колко им се плаща в училище за работата, която вършат, за адския стрес, на който са подложени.

# 791

Така си мислиш.

Това за изкарването на допълнително пари не го оспорвам (пак в по- горни постове съм споменала...), но не е вярно, че се влиза филология с най- нисък бал! Аз съм завършила английска филология и не си мисля, а знам!  Peace

# 792
  • София
Май не само на мен ми е ясно как точно може обществото ( в частност родителите) да подкрепим стачката на учителите? Как? Всички да излязат в неплатени отпуски да си гледат децата вкъщи? Или да ги оставим сами  да се гледат?
И как ...по дяволите... ще се наваксва учебният материал, който няма да е предаден навреме? Как ще  започне и как ще завърши тази учебна година? И какво могат родителите (и обществото) да направят в случая? Сами да им преподаваме? И ние да стачкуваме? Как?
Не просто може да си сложим по една лентичка. Когато Вълчев види, че стратегията му отива по дяволите, ще смени подхода. За това съм 100% сигурна. Той разчита именно на това, че родителите няма да подкрепят учителите.

Добре, съгласна съм - ще си сложим лентички... И какво? Ще си ходим с лентичките и децата под мишничка на работа, така ли? Ако това ще помогне по-бързо да се решат проблемите - ок. Но защо ми се струва, че всичко се пише на гърбината на децата, м? Или само така ми се струва.... Thinking
С медиците беше доооста по-различна ситуацията, мисля...
Мисля си, че ако се светнат, че сме зад учителите, няма да си позволят да се стигне до по - сериозни стачни действия. Пък и не вярвам учителите да оставят децата на улицата.

Сесана, а защо да не ги оставят?
Нали сме "безотговорни, некомпетентни, нищо не вършим" и какво ли още не. Що за заблуда, за най-тъпи ли ни смятате, а? Ще оставя децата на РОДИТЕЛИТЕ им, които трябва да си имат грижата за тях, а не да разчитат училището да им оправи грешките или да служи за забавачка. Защото и родителите и всички изобщо за нищо не бръснат учителите. Смятам да отвърна със същото. Ако ще има уважение, то ще трябва да е взаимно. Вие, родителите (всъщност и аз в тази категория, виж ти), противопоставяте децата с учителите. Вие не идвате на родителски срещи, вие не контролирате дали те учат, вие не контролирате дали идват на училище, вие ни лишавате от правото да упражним контрол пък и не ни уважавате.
Истината е, че ако цялото общество не спре, не помисли и се усети срещу кого е вдигнало мерник и си реже собствения клон, скоро и да мрънкате и да не мрънкате, учители просто няма да има. Защото не са малоумници и защото всички вие дружно се стремите да ни обясните колко сме невероятно длъжни на вас без вие да ни давате нещо. Ами не става.

# 793

Можеш да ви … 2;ма.
ами само ми доказваш думите- за английска филология най- ниските балове са 25.86 и 24.13! Има и мноооооооооооого по- ниски балове в други специалности. А  в специалности като икономика и стопанско управление примерно (доста предпочитани специалности) баловете с френски и немски език са сходни  Peace

ПП Сега забелязвам, че във факултета по журналистика са доста по- ниски например!

ППП а баловете за скандинавистика и японистика са дори по- високи от тези за политология, социология или публична администрация....

Последна редакция: нд, 16 сеп 2007, 16:09 от ani2

# 794
  • София
Отново ще поясня, вече за трети път. Средно веднъж на всеки 10-12 страници.

Моля, разберете, че НЕ съм учител, НЕ работя в системата на образованието,

Моля, не адресирайте към мен реплики от сорта: "Ако искате да ВИ подкрепим,...... ВИЕ учителите...... Ти и останалите учители...."

Тук изразявам възгледите си като обикновен родител и студент.

Това, че имам известни по-задълбочени познания относно функционирането на някои системи, е свързано с придобити от мен различни видове и ниво на образование и с професионалните ми и научни интереси в един или друг момент.

И още веднъж най-учтиво Ви моля, драги съфорумци, вземете написаното от мен уточнение предвид.
Не искам да ми се налага още веднъж да го пиша.

Децата ми учат в най-обикновено българско училище, неелитно, с деца от всички слоеве на населението. Възпитавам ги с идеята, че всеки има право на добро образование и шанс в живота. И че от всеки човек зависи как ще се възползва от шансовете си.

Последна редакция: нд, 16 сеп 2007, 16:02 от RadostinaHZ

Общи условия

Активация на акаунт