Българско сиропиталище за деца втрещи света!

• 45 048
  • 852
  •   1
Отговори
# 30
  • Варна
Не, не ме успокоява, напротив- ядосвам се, че има истински работещи директори и такива, които просто ходят на работа Confused.
Много е трудно да се подпомагат истински такива домове за съжеление  Sad, не всеки човек може да контактува с такива деца. Повечето хора изобщо отказват да посещават дом от този тип, защото се притесняват и не знаят как да се държат с децата и дори и добре гледани те си живеят в социална изолация. Проблемът тук наистина е на цялото общество- просто не сме дорасли да бъдем толерантни към различните от нас...

А дори и да излъчат филма в България някой вярва ли, че нещо ще се промени- в единият линк имаше официален отговор от посолството в стил "бла-бла- това е положението"?

# 31
Катюша, да отговорът на посолството беше особено показателен. От кой комунистически учебник преписаха този стил, не знам. Дрън-дрън, и нищо не казват.

Юлче- пиши до националната телевизия?

Да, ако повече народ реши да не си затваря очите, може да се променят нещата. Това е проблем/срам за всички.

# 32
Май няма какво да кажа  Sad Стана ми толкова мъчно за тези дечица и как управници и бизнесмени се сещат за децата от домовете само по - Коледа. А през другото време?

# 33
цялата тази мизерия ще продължава докато не се промени менталитета на хората и то на ВСИЧКИ
да сте видели инвалиди или даунисти по улиците
не, не сте и няма да видите
защо да ни загрозяват лъскавия център
докато самите "лекари" още в родилното убеждават родителите, че трябва да си дадат детенцето в дом, за да получело необходимите "грижи"

за това сме виновни всички ние
време е да свалим розовите очила
по цял свят по улиците има хора с психически или физически проблеми
и когато Бай Ганьо отиде там и се пули: "я пък ги тия колко изроди имат, и наше  село няма такива"
да, няма, защото си ги крием

да не говорим, че няма адекватно обучение за кадрите, полагащи уж грижи за тези деца, заложници на башето ала-Спарта мислене
както и че парите, вложени в тях са хвърлени на вятъра

спомнете си само онзи американски физик-гений, който наистина изглежда като идиот
но е имал шанса да не се роди в БГ, а на друго място, където е получил наистина това, от което се е нуждаел за един пълноценен живот

всички ние, които отвръщаме поглед, ако случайно видим различен човек
не дай боже да ни зарази

(мдаа, време е облачната да се включи с патриотичните си изцепки)

та така, време е да сменим чипа - първо в нашите глави, за да се смени и в тези на правителството - това и следващите след него

# 34
политици, управници, бизнесмени..........все някой друг е виновен.
чий са тези деца, кой ги оставя в домовете, защо не ги гледат родителите им. слепи, глухи деца. деца с ранно поставена диагноза олигофрения........
те се раждат в семейства като нашите.
защо в други държави няма толкова деца по такива институций. не е защото там се раждат по-малко деца с увреждания. просто хората са по-добри, по-отговорни, по-благородни.
тук при нас тези деца са нежелани. и при най-малкото съмнение заминават в дом. защото ние недъгави деца не щем. даже общуването на улицата с подобни хора ни е неприятно, отминаваме ги и те не съществуват за нас.
древна спарта е била по-хуманна. инвалидите са ги убивали веднага.
ние ги оставяме да вегетират.........
домовете са пълни с деца, на никой не му пука. осиновители има също много, но кой ли иска дете с увреждания. здраво дете и български етнос-ето това се иска. дугите нека си седят по домовете.......
осиновяванията за чужбина са спрени от повече от година. оттам поне взимаха циганчета и болни деца.
парадоксите са много, но на никой не му пука. важното е да не се излагаме пред чужденците.....
после се чудим защо ни смятат за незряла нация.

# 35
От твоя мъж, мата, идва идеята: Като няма кой да чуе у нас, да пишем до Европейската Комисия! И аз съм убедена, че ще има далеч по-голям интерес...

Тук има юристи, хора занимаващи се с тези деца от години, доброволци, професионалисти, хора минали по различни пътеки на осиновителния процес - може да се получи доста сериозно писмо - доклад.
Някаква полза от това, че влязохме в така копняния ЕС, трябва да има!

# 36
matakosmata, това си го мислех, но не посмях да го напиша
но наистина ако ги убиват директно е много по-хуманно от сегашното положение на бавна смърт

само че тогава големият скандал няма да ни се размине
а сега може да го заметем под лъскавия ни килим

съжалявам, че съм толкова рязка в предишния ми постинг
но за съжаление това е истината и реалността, която ни е страх да погледнем в очите

DarZaMen, с какво ще ни помогне ЕС, ЕК и всички други бози, ако вътре в нас сме си същите емоционални инвалиди
как ще ни сменят манталитета
сами трябва да положим усилия за това

# 37

Частно ви признавам: докато четох това ми прилоша съвсем истински.... И в момента ми е така!

Ето защо не се срамувам, че се срамувам че живея в такава държава!

# 38
Доклади са писани. Български хелзинкски комитет всяка година описва състоянието на институциите в доклада си, има издадени книги за всеки вид институция, със снимки и подробни описания на ужасите в тях. "Спасете децата" също имат доклади, преведени на няколко езика... промяната е минимална и по-скоро козметична.

В учебника ми по психология в колежа в САЩ, в частта му за развитие на детето имаше снимка на дете от български дом и отдолу бяха описани последствията от отглеждането на 60 деца с трима души персонал в казарменоподобна сграда. Известни сме.

Последна редакция: сб, 15 сеп 2007, 14:23 от Hear Again

# 39
  • sofia
вижте какво става по 4уждите форуми,ние не сме държава #2gunfire

http://www.bbc.co.uk/bbcfour/yoursay/bulgarias-children.shtml

http://www.mybulgaria.info/modules.php?name=Forums&file=view … r=asc&start=0

писали сме до европейската комисия тук и в Брюксел,трети месец НИЩО Close

# 40
ами сега ще има извинения и бла-бла. дано поне този скандал да доведе до проверки в домовете. да, ама те идват с предупреждение. водят ги само в представителните домове.
а това, че сме душевни инвалиди си е за жалост факт. и това не е от вчера. никога не е имало  инвалиди в българия. ни при комунизма, ни сега. ние сме много велики и при нас подобни неща няма.
тоталитарния режим си отиде, но ние си останахме същите. и преди и сега, бездушни и незаинтересувани.
преди се чудехме как да си купим телевизор с връзки, сега-как да се сдобием с мерцедес.
плетем си кошницата, обаче само нашата собствена. когато става дума да се отиде някъде и да се протестира, няма ни. я време лошо, я свекървата е на гости. другите ще ни свършат работата.

всички министерства, които са отговорни за подобно състояние и отношение на децата и към децата би трябвало да останат без чиновници. персонала на дома трябва да отиде в затвора.

но нищо няма да стане...........

всеки би дал интервю за да се види по телевизията, но никой не би отишъл да легне пред парламента и да не стане, докато не получи обещание за крути мерки и подобряване на положението. революционерите остаряха и оплешивяха. а нови просто май не се раждат.

# 41
Joel, манталитета ни няма как да ни го сменят, законите - да. Когато закона говори и...Оня мълчи, са казали.

Hear Again, знам и вярвам, че е така, но ние сме в ЕС от 9 месеца като пълноправна такава държава. Може да седи като изнудване, но някои хора разчитат на фондове, а ако секнат, заради неизпълнението на определени условия...интереса е сериозно движеща сила.

Както и да е. Не обичам от подобни теми да става лаф.
Става - не става. Има хора, желаещи и можещи да участват или не. Промяната...

Няма да се уморя да повтарям една фраза, защото е болезнено вярна: Лошото идва, не когато злите действат, а когато добрите бездействат...

# 42
DarZaMen, да имаме закони, но са на хартия като добро пожелание

дай пример за поне един закон, който се спазва от всички
"нема такова животно"

БГ е страната на неорганичените възможности ... за неспазване на законите

lavender, интересни форумчета, сега ще им се посветя
макар че няма да помогне кой знае колко на проблема

# 43
Иренка проверки в домовете има на всеки......Роси колко месеца бяха - 3 ли, акредитация им дават - тоест разрешително за съществуване. На този дом също, 5 членна комися е минала и е дала акредитация, тоест обявила го е за годен, за спазващ всички условия, на дома в Трън също - само който го е видял, знае за какво говоря, нали го показахме по БТВ, нали пратихме там новините - и кво...........с днешна дата, 3 месеца по - късно, и Ани си е все още с краста, и найден си е все още в тяло на 18 годишен, с акъл на 6 годишен.....никой никога и по никаквъ начин не е работл с тях, нито един специалист - ЗАБРАВЕНИ ОТ БОГА И ОТ ОБЩЕСТВОТО, КЪМ КОЕТО ТРЯБВА ДА ПРИНАДЛЕЖАТ.
лесно е по форуми да се възмущаваме, да плачем, да ни е мъчно, лоесно да си чешем езиците и да казваме какво трябва да се направи - ми помогнете ни да го направим бе, не сме стиганли далеко като фондация, само защото ни лиспва човешки ресурс. не пари, не връзки, не знанич - човешки ресурс......доброволци, хора, на които да им пука, хора, за които да се опиташ да дадеш на тези деца онова, което им принадлежи по право е важно - трябват ХОРА................бе хора:(
мъжа на матакосмата наистина е прав, и ни го е казвал многократно - заебете българия и правителството и, заебете ДАЗД, заебете социални, директори, перснал, заебете всички - действайте навън. Европейски комисии, страстбур, права на човека - пишете, пишете, пишете, пускайте сигнали и ще ви чуят, и ще ни го нахрендят отгоре - на правителството ни, на нас, на тези, които засужаваме да понесем вина, че 18 000 деца ГНИЯТ в домове, незавсимо от условията в тях...........
и точно това смятаме да направим, смятаме да ни чуят, и въпреки, че сме шепа хора, ще стигнем до някъде, щото ни пука..........

# 44
  • sofia
DarZaMen, да имаме закони, но са на хартия като добро пожелание

дай пример за поне един закон, който се спазва от всички
"нема такова животно"

БГ е страната на неорганичените възможности ... за неспазване на законите

lavender, интересни форумчета, сега ще им се посветя
макар че няма да помогне кой знае колко на проблема

да,аз им се посветих последните 30  часа Tired
Англииския ми не е перфектен,но се удебих ,4е България ве4е не я искат в Европа Rolling Eyes

ще се прави петиция  в единия форум и като е готова ще ни я копнат Peace

Общи условия

Активация на акаунт