Ще си имаме АПРИЛско бебче сладко - награда за мама и татко!

• 11 819
  • 312
  •   1
Отговори
# 225
Брошура за майчино здравеопазване

http://www.nhif.bg/downloads/maichino.pdf

# 226
здравейте и от мен,

Киша, много съжалявам за случилото се! бъди силна и гледай положително доколкото можеш в бъдещето!  Hug

през миналата бременност ходих по здравна каса всеки месец на преглед и всеки месец си ме гледаха на видеозона, така че според мен си зависи от лекаря, макар че и тогава беше валидно 2 пъти за цялата бременност.
при повечето частни лекари, прегледа с обикновен видеозон е между 20 и 30 лв.

аз също бях на преглед преди два дни, видях бебо, подскачаше  Laughing, но се разсеях и не запомних какви са размерите, но всичко изглеждаше нормално. Тъй като съм в края на 13 г.с. няма да има кога да ходя на нухална транслуценция, но се успокоявам, че след месец ще си правя кръвния тест и дано всичко е наред!

добре дошли на новите мами!

много целувки от мен!

# 227
Аз се разболявам. В офиса всички си щракат болни и това е резултата, боли ме гърло, отнесено им е Sad Дано не разболея и детето че ще стане страшно  Sick

# 228
Коя седмица се прави Феталната Морфология? Аз съм в края на 12 и с док гледахме за синдрома на Даун и назалната кост. Размера си отговаря, ама не мърдаше бебето, може да си е почивало Simple Smile

# 229
Към 20 г.с. е най-добре. Миналият път отидох в 18 г.с., но се наложи после да отида още веднъж в 26 г.с. защото 18 пък се оказа рано за сърцето  newsm78

# 230
  • Варна
Момичета, на първа страница от темата има линк към програмата "Майчино здравеопазване" на ЗК, където може да видите какво точно се полага по ЗК. Конкретно за ехографиите - по ЗК се полагат 2 - една в първи триместър и една "от 16- 20 г.с." (втората навярно е ФМ). Ако бременността е рискова (възраст на майката над 35 г.) се полагат допълнително 2 ехографии, ако майката е под 20г - допълнително 1.  

Добре е човек да знае, кое е безплатно и кое трябва да си плати.  Wink  Ако лекарят е "твой" човек може на всяка консултация да пуска ехографа, ако не - за нетърпеливите мами работят много частни кабинети. Интересно е мамите от чужбина да кажат колко ехографии се полагат по каса за стандартна медицинска застраховка и колко струва една ехография "на частно".

ritka Вземи осцилококциум и дано те подмине вируса.  Praynig

# 231
С тази здравна каса за съжаление е така. Аз откакто съм се записала на ЖК по здравна каса не са ме гледали нито един път. Добре че имам три платени ехографа.

А аз вече не знам кой лекар да слушам. Лекарката на ЖК ми каза, че ми е нисък хемоглобина, че ако от толкова рано започвам с анемия, тя ще се задълбочи до края на бременността. И ми предписа Sorbifer по 1 табл. на ден. Вчера отивам при доктора, който си ме лекува от 2 години, и той като ми видя резултатите от изследванията каза, че са супер. Споделих какво са ми предписали, и той каза че е рано да пия каквото и да било. Ха сега кажете ми какво е това нещо  newsm78. Хемоглобина ми е 119, при норма за жените 120-160.

# 232
Хемоглобина ти е чудесен. Аз на твое място при такъв хемоглобин не бих вземала медикаменти !

Започнах да взимам Малтофер и то само за 20 дни когато хемоглобина ми падна под 105. Хемоглобина при бременни дори да е 110 се смята за съвсем нормален.

# 233
  • Варна
Хемоглобина ти е чудесен. Аз на твое място при такъв хемоглобин не бих вземала медикаменти !

Започнах да взимам Малтофер и то само за 20 дни когато хемоглобина ми падна под 105. Хемоглобина при бременни дори да е 110 се смята за съвсем нормален.

Подкрепям. Много по-важно е какво е нивото на желязото в кръвта, а не само на хемоглобина.

# 234
ritka, Ясмина, благодаря ви  Hug.
Аз така или иначе смятам да послушам доктора, при който си ходя вече 2 години. През какви ли не неща минахме с него през това време  Simple Smile и той най-добре си ме познава.

# 235
да явно моята лекарка нещо не я бива!
Сега го прочетох това за здравната каса и ми стана ясно!Но не  разбирам защо тогава вчера тя просто не ми каза за заплащането и нямаще да има никакви проблеми!тя просто си ме отряза "че какво ще му гледаме на бебето",аз и казах че съм притеснена, че още не го усещам и искам да  съм по спокойна,а тя каза че щом съм нямала проблеми зацапвания и кръв всичко било наред.Е това ли да чакам да стане!!!Каза също че след време даже стяло да ми омръзне да го усещам!
Момичета някакси не мога да си го представя(ами то миналия път видях само едно малко кръгче) и просто искам да го видя много!И наистина ще си намеря някой който в крайна сметка да иска да ми вземе парите и аз да мирясам.Но стига съм се оплаквала, че ще вземе да ви писне!сега е късно но другата седмица отивам с мъжа ми да го гледаме!
И вече никакво разчитане на тая здравна каса то по добре да знаеш че си плащаш-поне знаеш за какво!!!

Bibobibo хемоглобина ти е супер подкрепям и аз Ясмина и ritka! Peace

# 236
  • варна
Хриспи,аз на твое място бих сменила лекарката.Може би просто е бързала за нещо друго или я е домързяло.Има и други случаи-направо ти казва да лягаш и да те гледа и после ти изтърсва"дължиш 20лв",а не те пита имаш ли.Ти най-добре ще си решиш.
За ФМ-май се прави през 14-20 г.с.
Аз във вторник ще се записвам за ЖК,а в сряда съм на преглед и нямам търпение.

# 237
  • Пловдив
ФМ се прави на няколко пъти, Ясмина беше писала най-подробно. Първата е 12-13 г.с., следващата 17-18 г.с.

# 238
ФМ се прави между 18 и 21 г.с. по принцип.

Точно в този момент, всички органи са оформени и се виждат. Ако отидете по-рано най-вероятно ще ви викнат пак, защото нещо няма да се види добре. Ако отидете по-късно вече бебето има добра костна плътност и пак нещо може да не се види добре.

http://www.mcfemina.com/gallery3.php?pic=51 - това е Мая, в корема на мама  Laughing Снимка от 3D по време на фетална морфология в 18 г.с. Simple Smile

# 239
  • Пловдив
Ритка, доколкото знам, се прави на няколко пъти, защото всеки път се гледат различни неща, които е невъзможно да се видят на по-късен етап. Примерно е невъзможно да се измери гънката, показателна за синдромите, след 12-13 г.с. Органогенезата пък не се вижда добре след 20-21 г.с., поради причината, която си писала и т.н.
Много хубава снимка си имате smile3521

Общи условия

Активация на акаунт