Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 3

• 94 292
  • 866
  •   1
Отговори
# 285
  • София
За тест, който може да се прави на аутисти ме помоли психоложката от детската градина на Мишо.Колебае се.АТЕС не е подходящ, а на нея и се искаше да обследва дечицата от групата с тази диагноза.Другите тестове които тя знае също не били подходящи.Обещах и да попитам какви тестове използват вашите психолози.Момичето е психолог за първа година в специална група и много се старае.

# 286
Утре ще питам нашата, но и тя май използва стандартните. Мисля ,че не вършат работа. Rolling Eyes

# 287
Катина, не знам коя е точно тази психоложка от Пловдив, която го прави?! Аз също искам да водя Гери на такъв тест.

# 288
Във връзка с будителите  днес - ето малко моменти от детската градина от миналата година ГЕРИ

# 289
Темичката е изостанала малко,та да си похваля наследника и аз.Днес започнах с PECS обучението в къщи.Мирко нали си е умничък /епикризата друго казва?/ влезе с летящ старт в PECS-са.Карах по памет от обучението миналата седмица.По първата фаза "Как да общуваме",се справихме без проблем,подава ми картата и тогава получава парче банан.Разширих периметъра малко,попитах го какво иска,подаде карта с банан а на масата имаше и карта с чаша.Следващия път избра водата,нормално,след един цял банан изяден парче по парче май почна да му накъртя.Реших да разчупя малко стериотипа извън плана.Скрих една кола в хола,и го накарах да я намери като му подадох картата с играчка.След като я отри ми върна картата.Това днес беше пилотно,от другата седмица започваме първа фаза докато я затвърдим напълно.Благодаря на екипа на ресурсен център "Ломидол",Мая Hug.Подсвиркквам си Singin in the Rain/аз пея под дъжда/,малкия въртя един чадър днес докато на PC-то вървя този стар американски мюзикъл,чак днес ми доиде на ума да го използвам като ролева игра.

Последна редакция: сб, 03 ное 2007, 17:23 от rainov

# 290
Браво на Миро! Остави ги тези диагнози, ние си знаем децата.

# 291
Поздрави Райнов,ти заслужаваш тази радост!  bouquet.
Поздрави и за Мирко,твоят скъп наследник!

# 292
Много се радвам за този успех! Grinning

# 293

Браво на Мирко! Да троши диагнози.
Интересно какво би казал синьор Моралес.

# 294
  • Добрич

Браво на Мирко! Да троши диагнози.
Интересно какво би казал синьор Моралес.

Добър въпрос и аз се питам същото. Скоро не му се е чувало името по медиите, ама и защо да се чува де, той си направи доста добра реклама преди една година. Браво на Мири  Hug Изглежда от това обучение не се влияят всички деца, както беше с моя Мишо. Нашата логопедка беше обучена по тая система миналата година в Карин дом, започна работа с детето по системата, но нямахме никакъв успех  Sad
  В момента гледам "Код Меркурий" по БТВ. Не се наканих досега да го гледам по нета, че сега се наканих.

# 295
Браво на Мири!   bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

И недейте бърка обаче умствено изоставане със това колко е "умно" детето. нямат нищо общо.

на английски се казва Developmental delay - закъснение в развитието. И това покрива всичко от умственото до физическото развитие. Може да има закъснение в една, в две и в повече области. Децата които "излизат" от спектъра излизат с тази диагноза. Т.е. когато това е единственото състояние е нещо което трябва да ни радва, а не да ни плаши. Те НЕ СА бавноразвиващи се, децата ни са с закъсняло развитие - по някакви причина... при всяко едно от нашите деца предполагам различна.  Което въобще, ама ВЪОБЩЕ не означава, че няма да настигнат.
Дете с много проблеми за 6 месеца напредва толкова, колкото обикновенното дете ще напредне за 3. И се смята, че е добре в развитието си, ако успява да държи този напредък. Ако има напредък постоянно, той може да става повече - ще стане 4, 5 и после 6 месеца за период от 6 месеца. Важното е напредък да има постоянно. Да няма стоене на едно място, да няма връщане назад  Praynig
Моето детенце примерно в говора за 6 месеца напредна толкова, колкото се очаква да напредне дете за 6 месеца. Но не толкова в другите области. И въпреки всичко -  напредна. Т.е. влияе се от терапия, диета и т.н... Няма област в което да има застой.  Отчетоха ни отлични резултати. Никой не го "мери" на акъл - мериха му напредва ли или не.
Затова не се плашето толкова от страшни диагнози. те не са толкова страшни  Hug

# 296
  • София
Браво за Мири и за дъщерята на mari_anka!

Съгласна съм с Деси, че това, че децата имат закъснение или съзряват по бавно може да се навакса. Или поне да вярваме Hug

Аз също искам да се похваля, моето дете премина в нова фаза на общуване, говори с изречения от 2 думи, и някакаси съобразява какво да каже. До сега са ми казвали, че не е с аутизъм и хиперактивност, а е с форма на СИД. Много се надявам вече да се е започнала да се чувства по-добре и ориентирана в този свят Praynig

# 297
  • София
Нашата логопедка беше обучена по тая система миналата година в Карин дом, започна работа с детето по системата, но нямахме никакъв успех  Sad
  В момента гледам "Код Меркурий" по БТВ. Не се наканих досега да го гледам по нета, че сега се наканих.
kartel4e, имаш ли някакви предположения, защо PECS не е показала резултати при твоето детенце? Колко време пробвахте? Наистина ли нещата бяха мотивиращи детето?
И в Код Меркурии има малко PECS Laughing

rainov, много се радвам за Мирко   bouquet

# 298
  • София
Деси, както винаги си права  Hug.Браво и на Мири  bowuu.
Както вече се похвалих Мишо за много кратко време навакса много, но ме предупредиха, че твърде бързият напредък не е на добро.Посъветваха ме да намаля темпото на обучение за да не се получи обратен ефект  Shocked.Дълго време се опитвах да "смеля" тези думи на д-р Аврамова.
Намерих си много просто обяснение.Мозъка е мускул, който колкото повече го тренираме толкова по добре работи.Вероятно дълго време мозъка на Мишо е бил в състояние на почивка.И сега има опасност да стане ефекта на "мускулната треска".Препоръката на психиатърката беше да му поднасям информация под формата на ролева игра и само когато детето иска информация.Препоръчаха да не го принуждавам и насилвам с нова информация.Ще трябва сама да преценявам колко и какво да го уча.

Помните ли филма Роки - 1.Главният герой трябваше да влезне в добра физическа форма за един боксов мач.Първите няколко дни му беше много трудно да тренира.Мускулите му не бяхя свикнали на такова натоварване.С всеки изминал ден му ставаше все по лесно и по лесно.Накрая на филма вече беше победител и шампион.Аз го приемам така постепенно тренирайки мозъка с обучение детето може да навакса до такава степен, че да настигне връстниците си..Най трудно е да го накараме мозъка да почне да работи, а по късно с балансирани тренировки и добър треньор - кой знае......... Praynig.

# 299
  • густо майна Филибето
Не е удачно да срявняваш мозъка с мускул Wink Мозъкът има неограничени възможности, ученето го тренира и развива, ако се умори, ще спре да си почине известно време, така и напредъка ще спре. Ако не е в състояние да обработи информацията, той просто няма да я обработва, това ще е сигнал за забавяне на темпото. Ако го насилваш, Мишо ще спре да учи, защото му е неприятно, не защото има "мускулна треска" Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт