Домашно насилие

• 157 226
  • 735
  •   1
Отговори
# 225
Изчетох цялата тема, но не разбрах едно. Какво прави жертвата на насилие, ако не може да си позволи консултация с адвокат?? Очевидно това е най-важното, но ако си икономически зависим от насилника, откъде да вземеш пари???
За какво са всички организации за защита от насилници? Мисля си, че осигуряват и финансова и правна помощ, поне в началото!  newsm78 Не съм стигала до такива организации, но нали в това е смисълът от съществуването им!?  Thinking

# 226
За какво са всички организации за защита от насилници? Мисля си, че осигуряват и финансова и правна помощ,
Нищо подобно, що се отнася до финансова помощ!И правната също трябва да си я платиш сам-т.е. те ти осигуряват адвокат, на който да си платиш. Осигуряват "дъра-бъра", колкото да ти олекне за момента, да ме прощавате...Не се залъгвайте с Анимус, манимус и т.н.- имала съм допир с тях, та знам...Съжалявам, ако попарвам нечии надежди, ама...това е положението.

# 227
олимпия, наистина съжалявам да го разбера... ама то като всяка българска работа и тая не е наред... отвратително е!!! жертвата става жертва втори път, след като не може да излезе от омагьосания кръг... значи всичко е популизъм и "добри намерения"... не знам.... тежко на тези, които тепърва трябва да преминават през целия ад...

# 228
За добро или за зло (според мен е за добро) жертвата трябва да направи усилие, макар и върховно, и да се откъсне от миналото.С мен поне стана така- когато се осъзнах-отрязах като с нож: каквото било-било. Оттук насетне- съвсем начисто.Започнах новият си живот с личните си вещи( дрехи, обувки, някакви завивки...) и с 60 лв в джоба, които получих от продажбата на бижута(не, че не ме ограбиха и златарите тогава, ама като си в крайна нужда...) Далече от близки, в друг град...Известно време живеех циганската, ден за ден...ама пък как леко дишаш, като няма страх!

# 229
Здравейте, писах наскоро ...Имам въпрос - мога ли да замина с децата и от друг град да подам молба за развод? как стоят нещата? А аз трябва спешно да замина, защото съжителството с бащата на децата ми крие риск за живота ми, и техния също. Пари за адвокат нямам, разчитам на близките си...За протокола - снощи бях бита профилактично, пред децата и после трябваше да благодаря, че сме живи още...

# 230
Здравейте, писах наскоро ...Имам въпрос - мога ли да замина с децата и от друг град да подам молба за развод? как стоят нещата? А аз трябва спешно да замина, защото съжителството с бащата на децата ми крие риск за живота ми, и техния също. Пари за адвокат нямам, разчитам на близките си...За протокола - снощи бях бита профилактично, пред децата и после трябваше да благодаря, че сме живи още...

Ужасно е!
Извади си медицинско първо и подай жалба в полицията за домашно насилие.И ако имаш възможност-махай се. Hug

# 231

Скъпа разтревожена мама,
Надявам се вече да имаш медицинско и да си далеч от този човек! Това е правилният път за теб! Стискам палци, бъди силна! Praynig

# 232
  • София
Здравейте! Пише една дъщеря, която заедно с майка си има подобен проблем. Аз съм на 23 г. Майка ми и баща ми са разведени от 10 години. Аз живея с нея и с нейната майка - баба ми. Преди 5 години майка ми се запозна с един тип от нашия град - военен, също разведен, със син, който живее при бившата му съпруга. Не идваше вкъщи, но при срещите си, майка ми забелязала, че на моменти е склонен към агресия, но не му обърнала внимание. През септември 2007г. дойде да живее у нас, защото баща му го изгонил от вкъщи. Случи се така, че в навечерието на нова година (2008) преби майка ми  на центъра на града, пред ресторанта, в който тя беше на банкет организиран от фирмата, в която работеше. Та прекарахме нова година по болници. нанесена и бе средна телесна повреда. Подадохме жалба до Софийска военна прокуратура, една година се протакаха нещата и в крайна сметка беше осъден на 6 месеца пробация (подпис по венъж месечно). Майка ми отиде без адвокат на делото, защото нямаме възможност да си го позволим, а той се явил с адвокат, нает от главните в поделението, дето работи. От там насетне се почна с един психически тормоз - обиди, заплахи за убийство - на мен и на майка ми, следене по центъра и магазините. Тормози майка ми в новата работа (От старата я съкратиха, заради дългия болничен след побоя), обижда я, унижава я и т.н. Идва пред дома ни, псува ни, заканва се да ни запали и т.н. Снощи мина покрай нас и хвърли тухла в прозореца на кухнята ни и го счупи. След всяка заплаха, след всяко идване пред нас или в работата на майка ми подаваме жалби. Всеки път се разминава с предупреждение от полицията и толкова. Веднага, щом бъде задържан идват от поделението военни, застъпват се за него и го оправдават. Вече незнам какво да правим. Посъветваха ни да отидем до прокуратурата и да говорим с тях за възможните мерки в случая. Страхуваме се за живота си. Живеем в непрестанен страх, че може да ни е проследил, че може да се е скрил някъде в двора и т.н. Той е крайно агресивен и опасен за другите. Не е склонен към самонараняване. Постоянно обвинява другите за нещо и изкарва себе си светия. Твърди, че майка ми го е зарязала, защото си има друг, а не си дава сметка каква е причината да го зареже. Обвинява я, че го е използвала, че е съсипала живота му, понеже го е оставила и т.н. Мен обвинява, че промивам мозъка на майка ми, за да не е с него. За мен той е нереализирала се личност. Има психически проблем. баща му е пребивал майка му и тя сега живее неизвестно къде, понеже избяга буквално по чорапи и не се върна. Той също я е бил. Пребивал е бившата си жена. Работи в поделението, понеже баща му е работил там - с връзки. Няма нищо постигнато. Определено е психопат и агресор. Но ние сме в безизходица. Той няма страх от полицията, от съда, от нищо. Неконтролируем е. Знае, че няма кой да излезне и да ни защити двете и прави каквото си иска. Друго е, да има кой да излезне и да го посбие и да има някакъв страх. Очевидно властта не работи. И незнам какво да правим. Знам, че форумът е в друга насока, но тук прочетох подобни случаи и се наявам да получа някакви съвети. Благодаря предварително!

# 233
Скъпа Sherona,
Това, което споделяш е ужасяващо! Съжалявам, че ти се случва. Интересно ми е дали се случва в малък град или е в някой от големите?
Това, което мога да те посъветвам е да съберете всички жалби (надявам се пазите копия), всички медицински и други и да ги пратите заедно с писмо, в което разказваш всичко с обратна разписка направо в прокуратура. Не съм юрист и не знам какви са другите опции, но си мисля, че е хубаво, когато една и съща жалба се пусне до няколко места едновременно - в адресата на писмото да е посочено до кого са изпратени копия. Добре е и когато паралелно с институцията се копира и някое НПО или медия. Мързеливите корумпирани чиновници се плашат като видят копията и се размърдват тогава.
Не се предавайте!!!!

# 234
Явно нещата излизат извън контрол.Обадете се в "Господари на ефира", да се оплачете от липсата на защита и безхаберието на полицията.

# 235
Изчетох цялата тема, но не разбрах едно. Какво прави жертвата на насилие, ако не може да си позволи консултация с адвокат?? Очевидно това е най-важното, но ако си икономически зависим от насилника, откъде да вземеш пари???
за това е въведена правната помощ. Редът е приблизително следния: подаваш жалба в полицията против насилника. От там трябва да ти обяснят правата по ЗЗДН /закона за защита срещу домашното насилие/,ако настояваш да вземат мерки, т.е. да се ползваш от правата си по този закон - пращат жалбата ведно с резултатите от проверката си в съда и там с молба искаш да ти се окаже правна помощ, като представяш доказателства за липса на доходи и имущество на твое име. После си следиш делото и виждаш кой адвокат ти е определен от съответната адвокатска колегия в твоя град. Търсиш го и работите заедно.  А различните асоциации са полезни до толкова, доколкото ти пишат едно писмо, че на еди-коя си дата еди-кой си е търсил при тях помощ защото еди-кой си е упражнил върху него домашно насилие. Това си е писмено доказателство.
Успех на всички, борещи се с последиците от домашно насилие!

# 236
може ли да покажете примерно как се пише жалба и какво тр да се пише в нея. публикувайте една такава , като образец . аз съм жертва на психическо и икономическо насилие , но тенденцията е да стане физическо . оня ден ме блъсна и падтнах пред детето. скандалите са всяка вечер . има си любовница и не го крие дори от малкия. онази му се обажда по 5 пъти вечер когато е с нас. аз си мълча , ама малкия разбира кой е. и въпреки ,че прмълчавам пак започва да се заяжда с мен , че съм била провалена жена , като съпруга и като майка съм щяла да се проваля.изкарва извън нерви , а той говори с тих и спокоен глас и ми вика , че съм изтеричка. не се търпи повече. , но всичко това е без свидетели. всички приятели ни се възхищават какво семейство сме. не издържам вече. ще полудея и той самия ме заплаши , че ще ме докара до лудницата , ако не се изнеса от жилището, което е на майка му. а аз къдеда отида....

# 237
http://www.mvr.bg/Prevencia/dom_nas/default.htm
тук има всички необходими образци.

# 238
много четох тука и се подготвих за сериозна битка ,благодарение на вас. след адския психически тормоз , за който писах по горе и всекидневните скандали , убиди и унижения , които търпях , накрая се престраших и след последния скандал се обадих в РПУ , естествено не дойдоха , но решимостта ми е била достатъчна , за да се осъзнае моят настоящ съпруг , че повече няма да търпя такова отношение. досега ме наричаше курва и ме гонеше от жилещето , сега предприе друга тактика.
Заяви  , че от 01.10-ти излиза на квартира и няма да може да ми дава пари и да ми помага с детето или ще ми дава "каквото му остане" , а аз съм безработна от 1 месец .активно търся работа , но не се намира нищо -учителка съм .това му дава основания да ме манипулира като нямам пари . нямам и къде да отида дори временно . помогнете хора. не знам какво да правя. от една страна е добре да се изнесе и да престане да ни тормози , но той ще ни остави без никакви пари зимата -нямаме развод и не съм подавала никакви жалби срещу него . отчаяна съм , обезверена , подтисната неуверена в себе си )особено сега като не мога да си намеря работа ) наистина ще полудея. какво мога да направя дайте ми съвет

# 239
Биляна,не можеш ли да отидеш при роднини?Има ли такива,които да могат да ти помогнат?

Общи условия

Активация на акаунт