Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са формите и видовете домашно насилие?
Какви са контактите за помощ при домашно насилие, както е посочено в публикацията?
Какви са механизмите за борба с домашното насилие, както е посочено в публикацията?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са формите и видовете домашно насилие?
Домашното насилие има различни форми, включително физическо, психическо, емоционално, сексуално, финансово и социално насилие. Важно е да се отбележи, че не всички извършители на домашно насилие удрят жертвите си; някои ги малтретират само психически, финансово или социално. Формите на домашно насилие включват емоционално насилие като заплахи, унижения и принудително подчинение; физическо насилие вариращо от бутане и удряне до използване на оръжие; сексуално насилие включва принудителен секс и грубо сексуално поведение; икономическо насилие включва ограничаване на финансовите ресурси и контрол върху парите.
-
Какви са контактите за помощ при домашно насилие, както е посочено в публикацията?
Публикацията предоставя контакти за помощ при домашно насилие, включително телефонни номера за спешни случаи, адреси на асоциации и фондации, които предлагат подкрепа, информация и консултации със специалисти. Тези контакти са достъпни за жертви на домашно насилие и техните близки, които се нуждаят от помощ, подкрепа или информация.
-
Какви са механизмите за борба с домашното насилие, както е посочено в публикацията?
Публикацията подчертава, че наказателно-правните механизми за борба срещу домашното насилие трябва да бъдат усъвършенствани. Той подчертава важността на законодателството за осигуряване на бърза и ефективна защита на жертвите. Освен това се посочва, че съдилищата, прокурорите и полицията трябва да проявяват по-голяма готовност да третират малтретирането като престъпление, а не като семеен проблем.
-
Какви са последствията от домашното насилие според публикацията?
-
Какви мерки се предприемат за борба с насилието срещу жени?
...Започна да ме обвинява, че съм я прехранила, че нещо съм направила , за да плаче. ...Той започна да ме кара да я храня, за да не плаче, а аз отказах, т,к бях я хранила малко преди това, а и знаех че не плаче от глад- имаше разстройство, коремчето й беше подуто. Тогава той побесня, явно заради това че не изпълнявам казаното, и се нахвърли отгоре ми, а аз я държах през това време. Започна да ме скубе силно за косата, да ме удря с юмруци отзад по главата, захапа ме поръката и лицето- абе ужас ви казвам- мислех че ще ме убие. Другата ми дъщеря се разплака и изплаши- казах му да не го прави пред нея, а той каза че не го интересувало- щял да ни избие всички и после да се самоубие. Започна да троши рамките със снимки от секцията и се разлетяха навсякъде стъкла, извади албумите със снимки от сватбата и ги накъса на парченца... защото наистина не виждам изход от ситуацията
и все пак - лошо няма жената да пусне същата "смешна" жалба в друг град или на по-високо ниво. да видим после кой се смее последен...
и да опиташ срещите на детето и бащата да стават пред длъжностно лице - трябват ти няколко такива за документирани срещи за да можеш да докажеш, че се виждат.