Консултативен кабинет по кърмене към МД (Сф) - Ден на отворените врати!

• 49 575
  • 399
  •   1
Отговори
# 255
  • София, Младост 2
Колкото често поиска (обичайно това е между 8-12 пъти за денонощие, като е нормално дори по-често да иска), колкото дълго поиска (обичайно бебета на тази възраст сучат продължително - по 40-60 мин) и е добре да се предлага и втората гърда, когато бебето е сукало добре и е заспало или отпуснало първата (тогава гърдата вече се усеща значително омекнала и отпусната, независимо че при стискане може да има още капки).
Ако питате за изсукано количество - бебе на тази възраст обичайно поема около 50-60мл, като в различно време на деня и количеството е различно - може понякога да изсуче 30 мл, а друг път - 80 мл, това е съвсем нормално.

# 256
  • София
Хедра, от няколко дена се пробвам да пиша на лични, но кутията ти е пълна. Исках да предложа помощ за ССК.

# 257
Имам въпрос понеже след няколко дни влизам в девети месец - от около 3-4  дни едната гърда взе да ме понаболява. Днес обаче се е втвърдила от едната страна освен, че ме боли все едно е запушен лимфен възел, но няма бучици, а е цялостно втвърдяване и пареща болка при допир и имам кафеникав секрет и корички на зърната. Случвало ли ви се е и нормално ли е това нещо? Не смея да разтривам за да не си докарам контракции.

# 258
  • sofia
Имам въпрос понеже след няколко дни влизам в девети месец - от около 3-4  дни едната гърда взе да ме понаболява. Днес обаче се е втвърдила от едната страна освен, че ме боли все едно е запушен лимфен възел, но няма бучици, а е цялостно втвърдяване и пареща болка при допир и имам кафеникав секрет и корички на зърната. Случвало ли ви се е и нормално ли е това нещо? Не смея да разтривам за да не си докарам контракции.
Здравей, ♥ Zahira ♥
Много е неприятно да изпитваш такъв дискомфорт в края на бременността. Много добре е, че търсиш навременна помощ, тъй като за състоянието ти трябва веднага да потърсиш съвет от мамолог. Пожелавам ти бързо да премине тази болка и неразположение и леко да доизносиш малката си принцеса Simple Smile

# 259
  • София, Младост 2
На 2.08. 2009г, неделя, от 10ч Консултативният кабинет ще проведе обичайната лекция за бременни на тема Начало на кърменето и първи дни с бебето. Няма нужда от предварителни записвания, просто заповядайте във фоайето на Майчин дом в 10ч. Носете си кукла или плюшена играчка за упражнение Grinning

Пак в неделя, 2.08 е Денят на отворени врати, в който можете да дойдете за преглед с бебето и да получите информация по въпроси, които ви вълнуват. Прегледите са с предварително записване на часове на тел 0896 418 488. Часовете за преглед ще са след лекцията - т.е. от 12ч нататък.

На 5.08, сряда, в Mall of Sofia д-р Попиванова ще изнесе лекция за кърменето и след това ще бъдат връчени сертификатите на успешно завършилите обучението за доброволни консултанти по кърмене bowuu

# 260
Здравейте и от мен,
Имам притеснение и искам малко помощ.

Бременна съм и имам още 10 дни до термин. От 4я месец запо4на редовно да ми прокапва коластра от гърдите (4етох, 4е било нормално). Ходя си с подплънки, защото ина4е правя петна по дрехите. В4ера оба4е запо4на доста по-силно от обикновено да ми капе и след минута две направо си поте4е от гърдите ми. Целият ми корем стана в мляко. 4увствах гърдите доста напрегнати. Попивах, попивах, но продължаваше да те4е. Накрая реших да се поизцедя малко, за да спре да те4е, като се надявах да не провокирам допълнително изти4ане.
Запо4нах да се цедя с помпа и за около 5-7 минути се сдобих с 30 мл. мляко в шишето  #Crazy. Бях много у4удена как става да ми те4е млякото, като още няма бебе. След като свърших гърдите ми омекнаха и олекнаха. 4увствах облек4ение. През цялото време изобщо нито са ме боляли, нито нищо. Изцеждането дори беше приятно усещане  newsm78.
Сега нямам нищо-не ми те4е пове4е, само ако се стисна излиза малка капка, както беше досега през цялата бременност.
Според вас нормално ли е това? Ако се слу4и пак какво да правя- да изцеждам ли или да 4акам само да спре? newsm78
Моля за съвет.
А и последен въпрос- ако сега изти4а коластрата възможно ли е докато се роди бебето да ми е тръгнало истинското мляко и така да лиша бебка от тъй ценната коластра?

# 261
  • София, Младост 2
Здравейте Grinning

Макар че не е обичайно това, което се е случило при вас, понякога наистина може да се случи покрай колебанията на хормоните предвид приближаването на раждането. Има ли нещо друго около бременността, което ви притеснява - ако забележите нещо, което ви се струва странно, е добре да се консултирате с гинеколога си без отлагане.

Не се притеснявайте за коластрата - освен ако не цедите постоянно, бременните ви хормони ще попречат коластрата да се преобразува към мляко, така че няма да лишите бебето от нищо Peace

# 262
  • в ябълковата градина
Здравейте,

кога ще е следващата лекция за кърменето
в МД, София?

# 263
  • София, Младост 2
Следващата лекция в МД ще е вероятно през септември. Но утре е лекцията в Мол-а на Стамболийски, от 10.30ч - също ще я води д-р Попиванова, така че заповядай Peace

# 264
Здравейте !

Пиша ви с молба за помощ.
Детето ми е на месец и 1 седмица и се храни само с кърма. Много рядко  ми се е случвало да давам и АМ. Това, което ме притеснява е ,че детето ми от вчера не стои повече от час и половина спокойно, след този или по-малък интервал започва да плаче и е очевидно отновно гладен. Веднага предлагам гърда и той си похапва.
Кърма имам, даже малкият повръща след яденето, което ме навежда на мисълта, че може дори да му идва в повече.
Днес обаче положението беше много изнервено и след поредния зверски рев реших да дам АМ. Нахраних го в 18:40 и спи до сега, много спокоен при това.

Въпросът ми е , може ли кърмата ми да не е достатъчно хранителна? Глупаво ли си обяснявам нещата, че кърмата ми повече го издухва, но не засища ?
И всъщност какъв може да е проблемът и какво бихте ме посъветвали?

Благодаря предварително  Hug

# 265
  • София, Младост 2
Здравей Grinning

Такива моменти са много изнервящи и наистина могат да те накарат да се съмняваш дали се справяш по най-добрия начин.

Ти самата споменаваш, че подозираш, че на бебето му идва повече и то често повръща. При майки с много кърма поведението на бебето понякога може да е много подобно на това, което ти описваш и храненията с шише да протичат по-спокойно заради това, че струята е равномерна и детето по-лесно я контролира.

Има ли други неща, които да те навеждат на мисълта за много мляко - какво беше наддаването на бебето през първия месец?

А повръщанията на всяко хранене ли са - и как изглеждат, като повръщане на фонтан или кротко връщане, което просто изтича от устата на бебето? Бебешкият рефлукс също може да прави децата изключително нервни и неспокойни, особено след хранене, когато започват да връщат кърма.

Сама виждаш, че причините за такова поведение могат да бъдат доста различни - отговорите на тези въпроси ще дадат някакъв ориентир, който да покаже кое е по-вероятна причина и тогава да се мисли какво е най-подходящо да се предприеме във вашата ситуация.

# 266
  • София
Здравейте,

Имам бебче на 13 дни и се опитваме да сме само на кърма откакто съм се прибрала от болницата. За 1 седмица вкъши обаче е качила само 70 грама. Дотогава се хранеше на 3 часа по 20 минути от гърда. Явно не й стига, сега се опитвам да я храня по 30-40 минути, но от вчера много лесно заспива - след 15 минути сукане. Аз нямам много кърма и съм сигурна, че не й стига. Буди се бързо или пък спи дълго, преди поне си имахме някакъв режим. Сега се буди дори след 1 час понякога. При дълго хранене - около 45 минути - успява да изсуче 70мл.

Ще ви бъда много благодарна да ме посъветвате - дали да я държа дълго на гърда, дали да давам и от двете, или да редувам?
Има и още доста жълтеница, което вероятно допълнително я успива.

# 267
  • София
  Ночко, честито бебенце  Simple Smile
  При бебенца, които лесно се уморяват на гърдата,  е добра идея да не оставяш да стои на гърдата продължително време. В тези ситуации се препоръчва да се следи гълтането на бебето - докато го виждаш, че гълта, нека да суче. Започне ли да заспива, може да му помогнеш с компресия на гърдата (как се прави можеш да прочетеш тук - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=3683 и да видиш тук - http://www.gentlemothering.ca/compression.wmv и тук - http://www.gentlemothering.ca/compression2.wmv). Спре ли да гълта и с компресията, направо прехвърляш на другата гърда и повтаряш и там същото, сукане и после сукане с компресия.
  Хубаво е да кърмиш всеки път и от двете гърди, като на следващото хранене започваш от гърдата която си предложила втора предния път. Стре ми се да имаш минимум 8 кърмения за денонощие за предпочитане 10-12 на брой  Simple Smile

# 268
Привет и от мен!
Малко трудно се ориентирам в този подфорум и ще помоля за извинение в случай, че поста ми не е на правилното място/тема. Wink
Обръщам се с молба за малко отговори и за начало малко статистика. Имам близнаци на 32 дни, родени в 37г.с. С АМ са хранени само първият ден в родилното, докато аз бях в реанимация. От вторият си ден са изключително и само на кърма. Вчера беше първата им консултация, като преди нея имаха едно контролно мерене 9 дни след изписването. За първите 9 дни след изписването са наддали по около 300гр, а за следващите 16 дни до консултация и кръгло месец - съответно по 630гр и 1000гр. Така за 25дни, считани от 6 дневна възраст (на която бяха изписани), са наддали по съответно 1000гр и 1300гр от теглото им при изписване. Тук лекарката реагира леко смутено - било прекалено много това наддаване, да спирам нощното хранене и да контролирам количеството мляко на прием. Нямам нищо против да си увелича мижавата бройка от 3-4 часа сън за денонощие, но как точно да стане това замерване? Факт е, че последните няколко дни и двамата започнаха да връщат значително повече количество мляко след кърмене и вероятно е заради преяждане. Да огранича времето на кърмене? Колко минути биха били достатъчни, всъщност?
Друг момент е честото давене на децата. В каквато и поза да застана, все се случва да се задавят. Силиконовите зърна ще помогнат ли?
И други въпросителни имах, но ще се включвам пак...

Последна редакция: вт, 18 авг 2009, 16:33 от strelche®

# 269
Много хубаво си наддават дечицата, на лекарите ту им малко, ту им много наддаването   newsm61 Аз бих ги оставила да си ядат колкото им се иска. За задавянето се сещам едно нещо - да изцедиш малко мляко отначало, да не би да им е силна струята в началото. По-опитните мами ще кажат повече.

Общи условия

Активация на акаунт