Гражданска подкрепа за ничиите деца!

• 164 551
  • 3 083
  •   1
Отговори
# 1 260
ето една идея - Иван Станчов (бивш външен министър) е основател на Карин дом: http://www.karindom.bg/about_us.html и доколкото разбирам работи със Славка Кукова по въпроса с Могилино. Карин дом имат сметки в България, Англия и Щатите: http://www.karindom.bg/help.html

Може да се свържем с г-н Станчов и да разберем дали има възможност чрез тези сметки да се правят дарения за Могилино - все пак той е известна личност и има добра репутация.

# 1 261
Павлине, за да не си блъскаш повече главата в стената, чисто и просто остави сметката на Кейт и добави препоръка към хората да упоменават за какво желаят да се използват парите им. Микробус и развиване на приемната грижа в областта.

Тео, мисля си... Ако когато имаш нужда от пари, правилното нещо е да не правиш нищо да ги получиш, дали пък когато напишеш писмо, не е най добре да си биеш главата вместо да го пращаш?...

Извинете ме за просташките шеги в стил "Слави".  #Silly

Сега сериозно, почти е сигурно че ще стане както казваш. Или почти така. Дай ми може би още един ден да помисля и да видя дали пък изведнаж няма да стане някакво чудо и някой няма да пожелае да се пробва да получи малко пари. Едно от нещата за които много се надявах, беше да можем да оценим ефекта на този вид кампания. Защото точно такава преди не се е провеждала. Ако парите отиваха в сметка, в която можехме да видим какво става, тогава можехме да измерим точно на какво можем да разчитаме в бъдеще. Защото ако се окаже, че подхода е успешен, тогава в бъдещето щяхме да кажем "тогава направихме така и събрахме толкова средства, сигурно ако направим същото сега, можем да разчитаме на нещо от този порядък". Ако пък се окаже, че подхода не работи, тогава ще знаем че това не става и трябва да мислим нещо по-различно. При сегашното положение, като пратим парите при Кейт, никога няма да знаем колко, и дали въобще е получила нещо като резултат от нашите усилия. С други думи, ще трябва да стреляме в тъмното и вместо да имаме обективни мерки и факти, в бъдеще ще трябва да разчитаме на експертното мнение на хора като mit*bul, които изглежда да знаят всичко за кампаниите за събиране на средства.

Утре (за вас днес) ще гледам да постна новата версия на писмото, която е доста променена.

Приятен уикенд на всички.
Павлин

Последна редакция: сб, 01 дек 2007, 09:58 от pstaikov

# 1 262
  • България
Тук искам да кажа не6то,което мисля отдавна във връзка с даренията.
Дразни ми следното:хората,които искат да дарят не са длъжни,правят го доброволно,нито имат време да се занимават с подробностите по дарението.НО,какво става в краина сметка,излиза така,4е едва ли не се натискаме да го правим,и накрая ни се казва,кво толкова си направил..или я си гледаи работата,еми не е кои знае какво ,но пък можем и да не го правим ,нали...
И организациите,които отговарят за това са супер неадекватни,все едно даи тука парите,пък ние 6те видим...децата нямали уж храна,но парите до БХК оти6ли за озву4аване на филм #Crazy Rolling Eyes Shocked
Хе,хе,аз пари за озву4аване на филм не давам пове4е,ако това са приоритети.За деца,които са недохранени филм се прави,вместо да се нахранят.
Може да прозву4и гадно,но дето се каза на гол з.....к   4ифте пи6тови Sickтова е БГ,няма грам приоритети в тези не6та,управлението на парите е по -зле,отколкото ако ги бях дала на моя син да ги управлява ooooh!
Така ,4е с право хората са скепти4ни,докато няма яснота и прозра4ност и докато отговорните НПО и инстанции не се опомнят какво правят, парите са на вятъра ...
Разбирам твоето frustration,pstaikov,аз от няколко месеца изпитвам това ,няма оправия Crossing Arms

# 1 263
Liviat, благодаря за проекто-кодекса  bouquet
Казваш, че трябва да има дискусия. Предполагам си запозната със законите? Ако смятате, че трябва да има дискусия и има какво да предложим във връзка с промените в новия СК, тогава ще изискаме среща със законодателите- спешно! Ще поискам срещата, за да се дискутира СК, но трябва да имаме добре подплатени предложения. Но трябва да се действа спешно. Ако не ви се занимава, кажете тогава къде виждате в новия проекто-кодекс увеличаващите се бюрократични спънки? Къде е разковничето, от което зависи децата да бъдат на време вписвани в този регистър. На мен лично ми изглежда по-приложим от предишния, но явно бъркам.

# 1 264
Хайде малко по-спокойно! Тази сутрин разбрах, че Алиансът от организации, които се занимават с Моглино в момента, заедно с Кейт и Юлиан Попов усърдно обсъждат как да купят бус и накъде да насочат даренията. Това са 5 организации, включително Иван Станчов, заедно с АСП, които в момента се организират и трябва заедно да вземат решение. Не виждам как, докато те между себе си не решат как искат да подходят, ще могат да поемат и нашата идея. Специално организацията на Станчов, Карин дом, има голям опит с купуването на бус, имат идеи за момента и мислят към коя сметка да насочат даренията.

Аз бих искала да ги изчакаме да си решат и тогава да пуснем писмото си. Не се ядосвайте, организациите в момента мислят и обсъждат, затова не говорят.

Norah, децата вече ядат много повече, и в блога го пише, и тук написах. БХК не озвучава филм, а субтитрира обучителен филм за обучение на персонала - как да се грижи за деца с такива увреждания.

Филмът на Кейт Блюет ще бъде излъчен на 9-ти от 17:30 часа по bTV. 

Последна редакция: сб, 01 дек 2007, 20:50 от Hear Again

# 1 265
Liviat, благодаря за проекто-кодекса  bouquet
Казваш, че трябва да има дискусия. Предполагам си запозната със законите? Ако смятате, че трябва да има дискусия и има какво да предложим във връзка с промените в новия СК, тогава ще изискаме среща със законодателите- спешно! Ще поискам срещата, за да се дискутира СК, но трябва да имаме добре подплатени предложения. Но трябва да се действа спешно. Ако не ви се занимава, кажете тогава къде виждате в новия проекто-кодекс увеличаващите се бюрократични спънки? Къде е разковничето, от което зависи децата да бъдат на време вписвани в този регистър. На мен лично ми изглежда по-приложим от предишния, но явно бъркам.

Ама как бе, нали точно за това искахме да се съставят три работни групи, и точка по точка да се обсъждат предложенията ни и да се правят предложения за промени в закона. От нас проблемите на практика, максимално смляни като инфо и конкретика, от специалистите превръщането му в юридически издържан текст. Обмислено от всички страни и след това да се внасе в парламента. По-важно от това, за мен лично няма, защото от тези закони зависят съдбите на децата и то за много години напред.

# 1 266
  • България
Hear again,
Aко това дълго мъл4ание озна4ава,4е се работи Ок,дано да е така,от това по -хубаво няма!

За филма,позволявам си да изкажа скептицизъм,4е един филм е в състояние да обу4и персонала,но даи Боже ThinkingТези хора не са за там,за  да работи6 с такива деца в развития свят се иска сериозно образование...

Dа 4акаме тогава...,аз затова и напоследък не предприемам кои знае какво,понеже не знам накъде да насо4а усилията си!

# 1 267
Ами щом е нямало такава среща- да направим! С юрист и да седнем да говорим с депутатите, не е невъзможно. Но трябва да са юридически издържани исканията ни. Да не са под формата на петиция, а да седнем и юридически да ги оформим.

# 1 268
Liviat, а на кой са коментарите към СК?

# 1 269
  • България
Това е,времето на общите приказки мина отдавна,трябват юристи и експерти,ние обикновените граждани повече не можем да направим кой знае какво.
Затова,  в самото начало на темата,питах дали има такива тук.Нека да ударят по едно рамо,за да правим нещата както трябва.

# 1 270
Hear again,
Aко това дълго мъл4ание озна4ава,4е се работи Ок,дано да е така,от това по -хубаво няма!

За филма,позволявам си да изкажа скептицизъм,4е един филм е в състояние да обу4и персонала,но даи Боже ThinkingТези хора не са за там,за  да работи6 с такива деца в развития свят се иска сериозно образование...

Dа 4акаме тогава...,аз затова и напоследък не предприемам кои знае какво,понеже не знам накъде да насо4а усилията си!

Аз мисля, че се работи. Може и малко по-експедитивно да е, но такъв алианс по затваряне на институция в България има за пръв път, мога да разбера защо не всичко става светкавично.

И аз не мисля, че един филм ще обучи персонала, но може да бъде чудесна част от цялостно обучение. За съжаление в България спец. педагогика хич не е на модерно ниво, затова и специалисти от СУ да се грижат за децата, пак ще им трябва обучение.

Силно се надявам, че до 9-ти органиазциите ще решат как е най-добре да се подходи за бус-а. След като гледат филма, много хора ще искат да дарят.

# 1 271
  • България
Ох,знам,че е трудно и не може да стане за един ден,проблеми,затлачвани половин век близо..не е лесно..затова и много не се изказвам ,понеже не знам какво правят ,но ако действително работят, това е  супер!!!

Много път трябва да се извърви,де,докато адекватната грижа за децата стане нещо естествено и нормално,дано да не се проточи прекалено дълго,на това се надявам!!!

# 1 272
  • под шипковия храст
тъй като виждам, че имате голямо желание да помагате, а за Могилино не намирате подходящ начин, нали съм голям експерт по мнение на един съфорумец, няма да го разочаровам и ще ви предложа алтернативен вариант http://www.save-darina.org/content/view/269/1/ , деца, които се нуждаят не по-малко от помощ, и то единствено финансова.  Mr. Green

# 1 273
“Чл.81(3)Братя и сестри се осиновяват при възможност от един и същ осиновител.
Коментар:   В съотвествие с КООПД и добрите европейски практики, текстовете за осиновяване на близнаци, както и братя и сестри трябва да бъдат формулирани към “задължително изследване и проучване на възможностите да бъде съхранена връзката между братя и сестри”, а не “по-възможност”.”

Тук по отношение на коментара, не съм съгласна. А закона е неясен и прекалено общ. По „възможност”, това може да се тълкува всякак и търсенето на тази „възможност” може да се протака много дълго във времето. Ако тези случаи на роднинство са малки и изключения, горед-долу може да се приеме, но реалността в нашите домове е съвсем друга. С коментара съвсем не съм съгласна, защото още повече усложнява и на практика обрича тези деца на НЕосиновяване.
Защо:
Защото реалността е следната: В домовете е масово явлениято на братчета и сестричета, дори рядко се случва да са в един дом, заради възрастовите разлики и съответното разпределение по домове. Децата с пряка роднинска връзка са много и не са по две, а най-малко 2-3-4 деца с такава връзка.  Затова смятам, че изискването да се търси общ осиновител е абсурдно на практика.

“Чл.81(3)Братя и сестри се осиновяват при възможност от един и същ осиновител. Във връзка със защитата на интересите преди всичко на детето и предвид настоящата реалност и голямия брой деца в родниски връзки, това не бива да бъде повод за отказ при изявено желание за осиновяване на такова дете и при одобрени и подходящи осиновители. Но за да бъде съхранена роднинската му връзка, към документите на детето задължително да бъдат приложени документи даващи пълна информация за неговите братя или сестри. Това ще осигури в един по-късен етап възможността на детето да се запознае с тази информация и би предотвратило нежелателни последствия.

Може да е наивно, но има логика. Далеч съм от юридическите науки, просто разсъждавам, който е по в час, да ме поправя.
Имам мнение по почти всяка точка, ще ги карам поред, дано да има някакъв смисъл.

Павлине, Mit*bul, в тази тема НЕ! Подобни подмятания са абсолютно излишни, най-малкото само те ни липсват.

Mit*bul, форума наистина е сила понякога, и не само той, сигурна съм, че много хора ще помогнат на дечицата. Много от нас се включват когато и където могат, не е необходимо да пишат за това. Hug Децата в институции, нямат родители, които да потърсят помощ за тях. Докоснала съм се до тях, затова съм тук, важното е хората да са повече, независимо за кои деца мислят. Децата са деца, най-милото.
Павлине, бъди по-толерантен. Hug

# 1 274
“Чл.81(3)Братя и сестри се осиновяват при възможност от един и същ осиновител.

Teo, при възможност- това е ключовата дума. Кодексът в случая не задължава, а препоръчва. Това вече от тук насетне е ролята на социалните работници. Според мен тази промяна е важна и необходима. Даже имаше случай на едно американско семейство, осиновили ромче, което едва в САЩ им е казало, че има още едно братче и сестриче. Семейството много се потресли, че в БГ не им казали за това и те щяли да съдят май Агенцията за социално подпомагане. Такава е практиката- трябва да се знае и по възможност да се осиновят всички накуп. Недай си боже след години да се срещнат и да се кръвосмешат без да знаят, че са братя и сестри.

Общи условия

Активация на акаунт