СИНДРОМ НА ТЪРНАР ИМА ЛИ ДРУГИ КАТО НАС

• 105 121
  • 336
  •   1
Отговори
# 105
Здравей Simonetka,

За сега имаме намерение да създадем фондация за подкрепа на родителите / децата с търнър синдром. Хубаво ще е да се преведът материали от английски език, защото не всеки може да чете оригинални книжки/публикации за търнър. Ново Нордиск имат една книжка от 100 страници, която аз лично не съм е виждала на български. Мисля, че ще е супер да почнем от нея.
Надявам се да имаме и подкрепата на ЦЗПЗ, поне на този етап това е факт.
Днес създадох група във Фейсбук, където всеки да може да коментира, да задава въпроси и взаимно да се подкрепяме.
Ето адреса: https://www.facebook.com/Turner.Syndrome.Bulgaria/
Всеки е добре дошъл, от нас зависи колко ще е полезна групата Simple Smile

Това е за сега от мен!
Лека вечер и успех
 Hug

Последна редакция: чт, 31 мар 2016, 00:33 от Popmartian

# 106
Привет на всички!
Първо, simonetka, и твоя тон не е най-умерения!
Аз съм също на 36, и цялта инфо която имам за тази 'болест' е защото откакто ми я откриха майка ми ровеше америкнски асоциации за да разберем какв е проблема и какво е решението!И през по-голямата част от живота ми след това бях следена от добри специалисти в испания. В момента съм в софия, но единствено разчитам някой що-годе свестен ендокринолог да ми пуска изследванията и да ми дава рецепти!....Ако имах детенце с този проблем не бих разчитала на адекватна помощ в тази држава!
Ако някоя майка има нужда от надеждна инфо от първа пака за да не страда като моята майка нека ми пише за каквото иска!
Инъ4е към вси4ки, в момента търся добър ендокринолог-гинеколог, за да ми следи ле4ението. Все още нямам планове за инвитро но следенето е важно а ми писна от некадърни и неангажирани лекари!

# 107
  • София
Привет на всички!
Първо, simonetka, и твоя тон не е най-умерения!
Аз съм също на 36, и цялта инфо която имам за тази 'болест' е защото откакто ми я откриха майка ми ровеше америкнски асоциации за да разберем какв е проблема и какво е решението!И през по-голямата част от живота ми след това бях следена от добри специалисти в испания. В момента съм в софия, но единствено разчитам някой що-годе свестен ендокринолог да ми пуска изследванията и да ми дава рецепти!....Ако имах детенце с този проблем не бих разчитала на адекватна помощ в тази држава!
Ако някоя майка има нужда от надеждна инфо от първа пака за да не страда като моята майка нека ми пише за каквото иска!
Инъ4е към вси4ки, в момента търся добър ендокринолог-гинеколог, за да ми следи ле4ението. Все още нямам планове за инвитро но следенето е важно а ми писна от некадърни и неангажирани лекари!
Здрасти , тонът ми е такъв ,  какъвто получавам отсреща. И това е тема за споделяне на проблеми , опит и търсене на помощ. Засега на теб няма как аз да ти помогна , защото детето ми е на 6 г. . Не сме стигнали до този тип лечение. Незнам от кой град си , но аз в София ходя при Петър Марков , страхотен човек и професионалист. Говорила съм с него за малката , адекватен е ,  обяснява много подробно . Страст са му "заплетените случаи" . Давам пример : Приятелка години наред не можеше да забременее , няколко процедури ин витро има ,не ставаше и не ставаше. Отиде при него , след 2-3 месеца забременя нормално и в момента се радва на чудно детенце Simple Smile Надежда има винаги ,не всички са идиоти . Нека и момичетата които преминаха през това или в момента преминават да ти споделят и те при кой лекар се лекуват. Успех и горе главата !

# 108
Здравейте, мили майчета на деца със синдром на Търнър.От една седмица и моята дъщеричка /9г.8м./ е с тази диагноза.На 21.06. ни предстои консултация с детски ендокринолог доц. Стефанова .В момента всички в семейството ми сме в шок и не знаем какво да очакваме.Четох добри отзиви за доц.Стефанова,но не знам какви точно изследвания ще ни назначи,тъй като за сега само сме диагностицирани.Моля,пишете ми какво точно да очакваме.

# 109
  • София
Здравей, според мен д-р Стефанова е много добър избор . Виждам ,че дъщеричката е голяма , какво Ви усъмни за този Синдром ? Разкажи повече, ако искаш разбира се . По принцип се пускат кръвни изследвания , урина , следи се кръвната захар много стриктно , на нас пускат ТСХ (не знам дали на всички или заради фамилната ни обремененост) . 1 път годишно минаваме на кардиолог, очен , нефролог, рентген на китка за измерване на костна възраст . Всичко това се прави в болницата , така че и там ще лежите . Може би ще пуснат пак генетично изследване . До колкото съм запозната, може и да бъркам , но имате време още за растежен хормон . Заради него на 6 месеца се лежи в болница за изследвания и протокол . Друго не се сещам , а знам че имаш много въпроси, така че питай смело . Ако искаш тук, ако искаш на лични Simple Smile simonetka83 ми е скайп Simple Smile  bouquet  Hug

# 110
Здравейте,благодаря за отговора.Това което ме провокира да се консултирам с еднокринолог е ниският ръст на дъщеря ми.Тя е едва 124 см. и е  най-ниската в класа.Аз от 3 години поне се карам с личната лекарка да направим някакви изследвания,но понеже аз съм висока 160 см, а съпругът ми -172 см. тя ме убеждаваше ,че е нормално да е ниска.Освен ръста,няма никакви други симтоми ,че има проблем.Завърши с отличие 3 клас ,ходи на танци ,английски-развива се съвсем нормално.Направиха ни изследване за костната плътност ,която  отговаря за 8г. и 9 м.От генетичното изследване се разбра ,че има синдром на Търнър -мозаечен тип.Понеже ние сме от Пловдив ни насочиха за консултация с доц.Стефанова ,която трябва да направим на 21.06.До тогава направо ще откача от притеснение и неизвестност.Дано само да може да ни приеме тогава и да направим  изследванията.Дано да повторят и генетичното изследване,защото аз все още не мога да повярвам на резултата.Искам да попитам също правят ли ехограф  за установяване на яйчници и матка?Д

# 111
  • София
Ами ако имате записан час, ще ви приеме . В ендокринологията не правят такъв преглед до колкото знам, може и да бъркам . С дечицата които съм се засичала за такъв преглед ги пращат в Майчин дом на детски гинеколог . А и честно казано не знам кога се прави той, на мен обясниха че са мънички още и може да не се види хубаво и само да ни уплашат. Ние сме на 6 г. Една година след като започнахме хормона пораснахме с 9 см някъде . Още растем, така че имай вяра Simple Smile От докторката имаме уверението ,че минимум 150 см ще станем , но се взима в предвид и това колко сте високи ти и татко и . А че са ни умници и изобретателни, за никой не е тайна Wink . Децата са си прекрасни, въпреки всичко . Дано имат късмета да имат свои дечица  Praynig . Имаме си и големи девойки, които се лекуват и правят опити за дечица, даже едната девойка я чакам всеки момент да се похвали , че термина и наближава Simple Smile  bouquet Hug

# 112
Имам и още един въпрос към майчетата,на кой месец от началото на приема на растежния хормон започна да се вижда неговото действие?

# 113
  • София
При нас беше с около 1 см на месец от самото начало .

# 114
Значи трябва да се въоръжим с много търпение , сили и най-вече вяра,че всичко ще се оправи.Желая го и на мъничетата и на вече по-порасналите мъничета да имат късмет да се сдобият със собствени мъничета.Благодаря  за  куража и вярата,която ми вдъхна simonetka. Ще пиша пак след прегледа.

# 115
  • София
Точно така и моля, пак заповядай. Ще чакаме новини . Ние ще лежим август за протокол . Simple Smile

# 116
Здравей simonetka,минахме прегледа при доц.Стефанова.След 1 час и 40 мин.закъснение ни прие .Прочете експертизата която носехме от болницата в Пловдив и ни каза ,че за растежния хормон трябва да постъпим в клиниката за да ни направят необходимите изследвания.Това беше цялата работа.Аз очаквах поне да ни даде някакви разяснения ,но сестрата каза ,че в болницата ще говорим повече.Дано наистина да е така,защото аз все още съм в невидение какво точно ни очаква.Сега на 28 ,06 ще ни приемат в клиниката и тогава ще пиша пак.

# 117
  • София
Питай всичко което те интересува,  там ще говарите на спокойствие.

# 118
Здравейте.На мойта дъщеря правихме кариограма и се оказа че е със синдром на Търнар,има ли вероятностот тези изследвания да бъдат объркани?

# 119
  • София
Здравейте.На мойта дъщеря правихме кариограма и се оказа че е със синдром на Търнар,има ли вероятностот тези изследвания да бъдат объркани?

За съжаление не .  bouquet Ако искате си платете ново изследване , но... . На колко е и защо решиха да я изследват ? Насочиха ли Ви към ендокринолог ?

Общи условия

Активация на акаунт