КИТАЙ

• 166 020
  • 857
  •   1
Отговори
# 105
Ноя,тя не ми е точно снаха,но и така може да се каже,да не се обяснявам много!
Тъй като нашето момче и китайката живетя в Германия - тя е била 3 пъти в БГ за по седмица - 10 дена,та не е много запозната,но...Българите и се виждаме пияници  Laughing ,не разбира как и защо с часове висим по кръчми.Те си седят основно в къщи и като излязат - отиват в ресторант,хапват бързо и си ходят.
Тука имаше и въпрос за религия - не знам като цяло как е в Китай,но дали в следствие на комунизма те са по-скоро нерелигиозни.Все пак се следи кой в годината на кое е роден и примерно на сватбата им се спомена в речта на служебното лице,че и двамата са родени в годината на коня!
Сега не бързат да имат дете,защото следващата година била година на не помня какво,но не било добре човек роден в тази година,та ще чакат следващата!

Абсолютно е вярно,че роклята на булката е червена.На сватбата им,тя беше първо с бяла,европейска рокля,тъй като беше в България,но после се преоблече в червена.Даже мисля да сложа снимка.

За жалост с червената рокля не съм я снимала добре,но все па ето я:
http://images21.snimka.bg/004380481.jpg

# 106
Tali Dan, според старите БГ традиции булката също е в червено
това е запазено и днес в малките родопски селца

има теория даже, че китайската идея Ин-Ян всъщност е много старо българско вярване и че китайците са го заимствали от тях - харесала им идеята за хармонията в света

едното доказателство е точно червения цвят при сватба
друго - старият български календар
http://www.bg-science.info/view_bg_his.php?id=9

# 107
Страхотна тема ! Браво на теб Яна, че си се заела да просветляваш българските деца и да им отваряш мирагледа в тези трудни за учителите времена.  Hug Heart Eyes

Аз, като един вечно любопитен човек се интересувам и от Китай и всичко ми е много интересно. Мои колеги ходиха командировка миналата година в Китай. Бяха настаннени във високотехнологичния град : Шън Жън или поне те така го произнесоха. Това бил град във града Пекин, построен по подобие на Шанхай. Бяха впечатлени много, разказваха какви добри професионалисти са китайците. Всеки работещ китаец там е избиран с конкурс и получава добра заплата. Много са всеотдайни и приветливи. Но...и много внимават при близките си контакти с чужденци, защото все още е силна комунистическата партия и могат да ги обвинят в нещо. Това ми разказа един колега отличен професионалист и добър в общуването.  Peace

Гледах и един филм по Кабелната телевизия за историята на Забранения град. Как е бил тотално разрушен -под купища прах и тухли и как сега го възстановяват -тухла по тухла.Леят се тънки златни покрития -фолио за облицовката на различни елементи. Правят го с невероятна любов и прецизност. Наистина възхитително.
Гледах и стоежа на железопътната линия до Непал. Пак много впечатляващо !  Shocked И на един мост строителството - наистина гениални похвати са използвани.

Иначе съм чела всеизвестните " Китайски загатки" , които казват , че не били много верни, но това не ми пречи да си представям атмосферата по онова време.

Възхищава ме този народ с преклонението си пред учителя и неговото дело, както и ти си написала.

Е, станах много многословна. Embarassed

Лек и приятен ден !  Hug

# 108
Тали,различават се по очите,Или поне аз така ги различавам.На японците са им "по-кръгли",ама как го обясних  Laughing
Toчно така е! И аз така ги различавам. И по косите ги различавам. На китайците са най-гадни и са сплескани някак отзад. А корейките са най-красиви, според мен, но са ужааааасно ужасно досадни! Close Все пак умея да различавам само китайци от корейци от японци. Другите не мога да ги разпозная. Аз и тези понякога ги бъркам. Laughing
За сватбите трябва да ви кажа, че вече все повече и повече залитат към европейския стил на обличане - бяла рокля тип "сметанова торта" за момичетата и официален костюм за момчетата. Имах много хубава снимка за пример, на млада двойка в Гуанджоу, бяха в един от най-красивите паркове там за сватбената си фотосесия, но за съжаление при преинсталирането на Уиндовс съм я затрила. Sad Иначе традициите си ги спазват.

# 109
Да - сватбена фотосесия! Crazy
Това е задължително просто! Не знам който не може да си го позволи,какво прави?!Трябва да има сватбена фотосесия.

# 110
Ох, не съм затрила снимката. Всъщност двойките били две Laughing и се вижда как фотографите им ги наместват и наставляват. Joy

# 111
Ох, не съм затрила снимката. Всъщност двойките били две Laughing и се вижда как фотографите им ги наместват и наставляват. Joy
ами те даже не са фотографи,ами някакви консултанти трябва да са.Те са цели екипи - гримьори,фризьори,стилисти - снимат ги с различни дрехи,на различни места - много е професионално.
Тея сесии ги правят няколко месеца преди сватбата - да им останат за спомен и едната снимка слагат на поканата.Доста луксозно удоволствие.На наще фотосесията беше в Шан Хай и струваше 350 евро.  ooooh! После и в БГ имаха фотосесия - разбира се - доста по-евтина и доста по-некачествена... Confused

# 112
Да, точно така, Пина, снимките и подготовката започват много преди същинското събитие. Даже не знам на самата сватба дали правят толкова снимки. Mr. Green В Пекин, а най-вероятно и във всички градове, има също специални студиа със сватбени рокли и костюми и разни гаджета ходят и си правят сватбени снимки. Crazy Да оставим настрана, че там роклите са отврта, предимно лилави, оранжеви, зелени и всякакви щури цветове и въобще са толкова натруфени, че не знам как нормална жена би ги облякла, но това са си китайците - колоритен народ са си... Wink
Аз сега отивам да колектирам всички постове на Занда и ще си направя нещо като албумче с лекцийки, да си чета от време на време. Grinning

# 113
Занда, изпратих разказа от първия ти пост на моя приятел,дето се ожени за китайка,той го е прочел и е очарован! Hug Ходил е 3-4 пъти в Китай и казва,че някои от твоите впечатления са и негови.От другата седмица започва да учи китайски. Peace

# 114
  • София
Страхотна тема ! Браво на теб Яна, че си се заела да просветляваш българските деца и да им отваряш мирагледа в тези трудни за учителите времена.  Hug Heart Eyes

Аз, като един вечно любопитен човек се интересувам и от Китай и всичко ми е много интересно. Мои колеги ходиха командировка миналата година в Китай. Бяха настаннени във високотехнологичния град : Шън Жън или поне те така го произнесоха. Това бил град във града Пекин, построен по подобие на Шанхай. Бяха впечатлени много, разказваха какви добри професионалисти са китайците. Всеки работещ китаец там е избиран с конкурс и получава добра заплата. Много са всеотдайни и приветливи. Но...и много внимават при близките си контакти с чужденци, защото все още е силна комунистическата партия и могат да ги обвинят в нещо. Това ми разказа един колега отличен професионалист и добър в общуването.  Peace

Гледах и един филм по Кабелната телевизия за историята на Забранения град. Как е бил тотално разрушен -под купища прах и тухли и как сега го възстановяват -тухла по тухла.Леят се тънки златни покрития -фолио за облицовката на различни елементи. Правят го с невероятна любов и прецизност. Наистина възхитително.
Гледах и стоежа на железопътната линия до Непал. Пак много впечатляващо !  Shocked И на един мост строителството - наистина гениални похвати са използвани.

Иначе съм чела всеизвестните " Китайски загатки" , които казват , че не били много верни, но това не ми пречи да си представям атмосферата по онова време.

Възхищава ме този народ с преклонението си пред учителя и неговото дело, както и ти си написала.

Е, станах много многословна. Embarassed

Лек и приятен ден !  Hug

Сакън недей, хехе.
Ти изкара Шънджън новата Ватикана Wink
Шънджън се намира в пров. Гуандун (тук е известна като Кантон), където е и Сянган (Хонгконг). Иначе възторгът го споделям и аз, просто има за какво!

Занда, изпратих разказа от първия ти пост на моя приятел,дето се ожени за китайка,той го е прочел и е очарован! Hug Ходил е 3-4 пъти в Китай и казва,че някои от твоите впечатления са и негови.От другата седмица започва да учи китайски. Peace

Много благодаря, не очаквах, че чак толкова ще ви въздейства   bouquet

Аз сега отивам да колектирам всички постове на Занда и ще си направя нещо като албумче с лекцийки, да си чета от време на време. Grinning

Blush

Недей, много голяма част и още огромно количество материал има във "Всичко за Китай". Вж. ми в подписа.

# 115
Вчера гледах по CNN за посещението на Далай Лама в Канада, което предизвика силен гняв сред китайците. От китайското посолство направиха изявление, че Канада се бъркала във вътрешните работи на Китай и всичко щяло да има последствия. Може ли да разкажете повече за конфликта им с Тибет и какви претенции имат към него?

# 116
Ноя,аз съм крайно некомпетентна,но преди време гледах един филм,даже не помня името му.Дали не беше 7 години в Тибет?! newsm78
Та Тибет май много време е бил независим,но след това е разделен и половината е в Индия,а другата половина в Китай.Сега е само провинция на една или друга държава,но май все още се борят за независимост и обединяване.Поправете ме ако греша.

# 117
  • София
Най-запознат с тибетската история е единственият ни тибетолог, който понастоящем е декан в СУ Ал. Федотов. Той е изключителен и е издал няколко книги по този въпрос, които могат да се купят на пазара.

"Седем години в Тибет" е един от филмите, които са явна пропаганда и подготвят американците и света за поредния конфликт, който би могъл да избухне. Нали знаете, винаги си пазят по някой повод, ако решат да нападат.
Тибет е една много бедна все пак страна, която от твърде много време насам е била част от Китай. За мен Тибет си е китайски поради ред причини, най-малкото защото хиляди китайци са умряли, за да построят откритата наскоро ЖП линия Пекин-Лхаса (административния център на Тибет), говоря за частта й от Чънду към Лхаса. Странно е, че се говори именно за тибетците.
В Китай, освен ханците (китайците), съществуват още 55 други националности, т. н. малцинства и тибетците не са най-многобройни сред тях.
Ако разгледате административното делене на Китай, ще видите, че се дели на 23 провинции (сред които и Тайван!), 5 автономни района, 4 муниципалитета и две ОАР (особен административен район) - Аомън (Макао) и Сянган (Хонгконг). Нека се спрем върху тези 5 автономни района (АР). Това са зони по границите на исконните китайски територии на север (АР Вътрешна Монголия), северозапад (Синдзян-уйгурския АР), запад (Тибетски АР), юг (Гуанси-джуански АР и Нинся-хуейски АР). Съответно те са наречени по най-големите малцинства на Китай: монголи, уйгури, тибетци, хуейци, джуанци. Най-многобройни сред тях са уйгурите. Те изповядват исляма и съвсем не приличат на китайците.

Защо не се говори за тях и за "тежката" им участ, а именно за тибетците?
Много просто: първо, Тибет е толкова нестандартен с географското си положение и толкова труден за живеене, че ни учудва на общи начала. На мен например и ескимосите са ми странни поради същата причина.

Второ, самият Хитлер, а и много хора преди него, са били учудени на религиозната култура, която е част от тибетския начин на живот и са решили, че там няма начин да няма нещо мистично. Все пак, мистиката се търси много нагоре или много надолу, на кой му е интересна украинската степ?

Трето. Прословутият Далай лама, който просто не може да се примири, че са му отнели властта. И забележете, никой не го е убил и дори никой не го е изгонил! Той сам си е тръгнал, недоволен от чуждото присъствие. Представете си Станишев, който се запецва, йог, казва той, никакви американци, никакъв ЕС, искам си беден, но цар на България, хваща си багажа, обикаля години из света и тръби за нещастните българи. Ами... Красиво, но глупаво. Тибет, поради ограничените си ресурси, почти нулевото земеделие, е толкова изостанал, че, ако не са китайците, те самите или да са умряли от глад, или щяха да си продължат бедното житие битие на горди скотовъдци. Отново, много е красиво да се оставят тибетците, аборигените, пигмеите на тяхната си съдба и култура, но този свят е твърде несъвършен и в общи линии се дели на победители и победени.
Ние сме победените. Не е цъфнало и вързало, но дали, при тези управници, щеше да е по-добре, ако бяхме самостоятелни и независими. Не мисля. Просто нещата не се случват по този начин.

Филмът за Тибет и изобщо почти всичко, което американците бълват, е свързан с насаждане на малки въпросчета и промяна на общественото мнение срещу Китай. Но Китай много бързо стана силен. Армията му е голяма, технологиите рязко напреднаха и сега Америка не смее да нападне Китай, най-малкото защото ще й се срине икономиката без китайските евтини стоки. Забравете прекрасното момче Далай лама, просветен и будител, в "Седем години в Тибет". Както казва един мой мъдър колега, как така в надписите накрая изтъпаниха, че били убити 20 милиона тибетци? Че то там никога не е имало толкова народ... Смело твърдя, че и другото е една романтична фикция, която няма нищо общо с действителността.

# 118
Занда,ти много лично го прие!Аз филма не го помня с подробности.Май греша за Индия,по-скоро в Непал е другата половина. newsm78
Доста емоционално е изложението ти,явно приемаш китайската позиция присърце.Погледнах това-онова в нета за Тибет,но на български информацията е доста оскъдна.Все пак ти представяш едната страна на медала,май  Thinking

# 119
  • София
Не, защо. Напротив. Бих казала, че Китай никак не се впуска в разсъждения по въпроса, аз си разсъждавам.
Като хуманист съм на страната на всички малки и слаби. Като реалист обаче мисля, че живеем в такива времена, че повечето от нас нямат избор. Но ако искаш нека обърнем медала и пожалим Тибет, те са ми симпатични Wink

Единственото, на което се опитвам да обърна внимание, но явно не съм успяла е, че в Китай има много повече други проблеми, по-мащабни и свързани с повече хора. Учудва ме това, че външните сили (разбирай Америка, защото нито Русия, нито Индия или Европа не се месят във вътрешните работи на Китай) се фокусират само върху Тибет. Виж как позабравиха Тайван, макар там преди 10 години и от тогава насам почти всяко лято правят "учения" от по милион войници и махат с ръчичка на тайванците отсреща. Защо не се тръби повече за това? Ами защото вече на никой не му е изгодно да закача Китай. По-добре да сте приятели.

Общи условия

Активация на акаунт