Как да установим аномалии и заболявания на плода

• 194 827
  • 1 350
  •   1
Отговори
# 75
Не съм искала да обвинявам никого, още повече да ви обидя! Употребих думата не на място,признавам и съжалявам. Не ми се е налагало да правя този труден избор и дано никога не се наложи. Реагирах така, защото не съм напълно убедена в компетентността на лекарите  да решат кое бебе няма никакъв шанс и кое има,дори и малък. Познавам "случей" в който бебето трябваше да се роди увредено, а майката го роди живо и здраво! Ако беше решила да се довери на лекаря, сега нямаше да го има!Видях в детско отделение как си отиде едногодишно дете с мозъчни увреждания! Разбирам избора ти. Но има много генетични синдроми , с които се живее, и то пълноценно. Какво ще бъде решението на майката зависи от това, как лекаря ще и го интерпретира. Мен едва ли не ме навиваха да  оставя дъщеря си в дом ,толкова ужасно им се струваше положението! Благодаря на Бог , че сега Йоанка е добре! Тя никога няма да бъде напълно здраво дете, но колко здрави деца се разболяват след раждането! Няма да влизам вече в този форум, за да не ви дразня. Пожелавам ви здрави бебета!

# 76
Мила,Desi_jul HugНе дразниш никого/поне мен/Тези форуми са за всички и различното мислене е съвсем нормално:)
Просто темата е много дълга...можем да говорим много,да даваме различни примери...До тук изчетеното в темата,виждам,че сте две,които сте родили дечица с "проблем",без да сте знаели за него по време на бременноста,аз съм другата,която   влиза в категорията"направили всички изследвания"и взела своят избор,след тежка присъда...
Мисля,че  темата е много полезна за тези,които са в началото на бременноста си и могат да разберат за начините с които да предотвратят евентуални проблеми...Защото аномалии се случват на всеки!Ти най-добре виждаш какво представлява живота на такива дечица...как незнаеш как ще продължи,до кога/е,това никой не го знае/,как ще се справят децата,как ще се справим и ние като родители...ами ако ни няма?-кой ще се грижи за тях?...Изобщо-въпроси,въпроси....и все с лош край...

# 77
  • Bristol
Живея в Англия дотора ми предостави един лист с всички изследвания ,които се правят по врем на бременноста ,които се правят при нормална бременност и затова исках само да видя и да попитам какви изследвания и вие сте правили,защото мен ми обясняваше на първата ни среща,че няма смисъл да ме гледата до 10-13г.с , защото нищо съществено за бебето не можело да се види , иначе само кръв и урина до 10г.с
linab, системата в Англия е малко по-различна. Първия триместър почти нямаш изследвания, всичко е оставено на природата с изключение на фолиевата киселина, която трябва да я приемаш всеки ден.
Първото сериозно изследване, при нормално протичаща бременност, е така нареченото OSCAR.
Цитат
A new test for Down's syndrome is the OSCAR (One Stop Clinic for the Assessment of Risk). This test comprises of a nuchal translucency scan and a blood test taken at the same time. It measures levels of hCG (a pregnancy hormone called human chorionic gonadatrophin) and PAPP-A (Pregnancy Associated Plasma Protein) in your blood. Pregnancies affected by Down's syndrome tend to have higher hormones and lower proteins than normal. Nuchal translucency scans alone can pick up 75 % of Down's babies, but by combining with the blood test, the detection rate is 90 %
Прави се между 11-14 седмица. То замени БХС теста в 16-та седмица, защото първо, при него резултатите са с много по-висока точност, второ, защото се прави в много по-ранен етап от бременността, което е по-добре, ако решиш да я прекратиш. Ако теста покаже висок риск за генетично увреждане, касата поема и разходите по амниоцентеза. Друг тест, който се поема от касата, е ФМ в 20-та седмица. Имаш и ежемесечни изследвания на урината, на кръвта са по рядко.

# 78
Момичета, бъдете разумни! Жестоко е спрямо детето, което ще се роди, да го обричаш на страдания, ако изследванията са показали проблем.Това се случи на мои братовчеди.Първото им детенце се роди със Даун, лекарите предуждаваха майка му, че нещо не е наред, но тя взе решение и го роди.Не искам да ви казвам колко се обвинява и страда жената.След няколко години им се роди второ детенце, здравичко.А след още няколко години братовчед ми  и жена му се разведоха, като тя остави болното момченце на баща му, а си взе здравото, защото смятала, че болното влияе зле на умственото развитие на здравото.Буквално го захвърли като ненужна вещ, макар че цялото семейство я подкрепяше в отглеждането на детето.Така че, нека емоциите да не надделяват над разума, когато става въпрос за човешки живот.Разбира се, не всяка майка би постъпила като жената на братовчед ми, но от това на което бях свидетел при моите близки ви казвам - жестоко е да обричаш така едно човешко същество!

# 79
Първото сериозно изследване, при нормално протичаща бременност, е така нареченото OSCAR.
Цитат
A new test for Down's syndrome is the OSCAR (One Stop Clinic for the Assessment of Risk). This test comprises of a nuchal translucency scan and a blood test taken at the same time. It measures levels of hCG (a pregnancy hormone called human chorionic gonadatrophin) and PAPP-A (Pregnancy Associated Plasma Protein) in your blood. Pregnancies affected by Down's syndrome tend to have higher hormones and lower proteins than normal. Nuchal translucency scans alone can pick up 75 % of Down's babies, but by combining with the blood test, the detection rate is 90 %
Прави се между 11-14 седмица. То замени БХС теста в 16-та седмица, защото първо, при него резултатите са с много по-висока точност, второ, защото се прави в много по-ранен етап от бременността, което е по-добре, ако решиш да я прекратиш. Ако теста покаже висок риск за генетично увреждане, касата поема и разходите по амниоцентеза. Друг тест, който се поема от касата, е ФМ в 20-та седмица. Имаш и ежемесечни изследвания на урината, на кръвта са по рядко.
[/quote]

А, ето, най-после нещо по-точно от БХС-то! А в България ще дойде сигурно след 10 години!

# 80
Понеже съм правила точно такъв тест в 11 седмица hGG, PAPP-A + Nuchal translucency мога да кажа, че резултата идва в същия вид както и този от БХС, тоест изчислен риск 1: нещо и пак трябва да се прави амниоцентеза ако риска е повишен. Амниоцентезата се прави винаги след 16 седмица. По-рано от 16 седмица може да се направи тест с взимане на хориални въси, но риска от спонтанен аборт е по-висок. Така че не виждам с какво е по-различен от БХС.

# 81
  • Bristol
Точността на OSCAR e около 90%, на БХС 65%.
Амниоцентеза се прави 15-18 седмица.
Не съм лекар, само цитирам какво съм прочела и какво са ми казали, по време на моята бременност, специалисти работещи за NHS  Peace

# 82
Добре де Мери кажи ми какво значи риск 1: 36 при точност на теста 90 %. Има ли бебето синдром на даун или не? Сигурна съм че не можеш да ми кажеш колкото и точен да е теста показва само риск както и БХС и пак опираме до амниоцентезата

# 83
  • Bristol
Добре де Мери кажи ми какво значи риск 1: 36 при точност на теста 90 %. Има ли бебето синдром на даун или не? Сигурна съм че не можеш да ми кажеш колкото и точен да е теста показва само риск както и БХС и пак опираме до амниоцентезата
Абсолютно е игра на вероятности! Аз с теорията на вероятностите не съм на ти  Embarassed Определено разчитам на мнението на специалистите. За да приемат този тест да се прави тук, например, явно има полза. По принцип, тукашната здравна каса все гледа как и от какво да спести пари  ooooh! В Щатите правят директно амниоцентеза, ако желаеш и ако здравната ти застраховка го покрива  Rolling Eyes При нея пък има друга игра на вероятностите, 1 на 100 жени може да пометне  Confused
Хубаво е, когато човек има възможност за избор и е информиран Peace

# 84
  • по света
Много полезна тема,браво на авторката.Изследвания трябва да се правят,защото иначе се плаща изключително висока цена!

# 85
Здравейте!
искам да попитам за тези изследвания ползва ли се направление или всичко е платено? бременна съм в 7 г.с. и доколкото разбрах от темата първото изследване е в 11 г.с.  Rolling Eyes

# 86
Здравейте!
искам да попитам за тези изследвания ползва ли се направление или всичко е платено? бременна съм в 7 г.с. и доколкото разбрах от темата първото изследване е в 11 г.с.  Rolling Eyes

Всичко е платено, не ти трябва направление. Специално ФМ все още е само в частните клиники.

# 87
Здравейте!

Всичко е платено, не ти трябва направление. Специално ФМ все още е само в частните клиники.
ясно, благодаря  Grinning

# 88
Да се похваля и тук  Grinning
След скрининг за Синдром на Даун в първи триместър (11 седмица), който беше с изчислен риск 1:36 и амниоцентеза в 16 седмица, при която ме бодоха два пъти имаме добри новини Party Бебо е момче и няма хромозомни аномалии!!

# 89
Поздравления, Didka, БХС ли прави преди амниото?

Общи условия

Активация на акаунт