Информация за училище ЕСПА

• 89 027
  • 267
  •   1
Отговори
# 105
Не сте ли се замисляли , че хората освен пари може да имат и чувства!

# 106
Не ми се иска да вземам страна, но не мога да се въздържа и ще изложа някой факти. Това жени без работа е наистина опасно! Как е възможно да сте толкова критични, при положение, че мъжете ви са бизнесмени и надали и при тях всичко е наред. Още повече, аз съм имала един-единствен разговор с г-жа Немцова и разбах за какво става въпрос - какво се очаква от един учител в ЕСПА, как се седи там до идването на последния родител, как се подготвят тържества и забави всяка седмица и как тази жена работи от сутрин до вечер! И всичко това заради ваште дечица, да се чувстват добре, да им е комфортно, да са обгрижени....Аз съм работила в 3 училища, едното от които е частно- много се извинявам, обаче сте намерили и премерили, та и злословите навсичко отгоре. Вие имате ли представа за какво иде реч в други  частни училища?! Ми вземете си децата и си ги запишете някъде другъде, пък да видим кой ще им ходи по цял ден по петичките! Аз затова не приех работата, въпреки че учителската заплата при г-жа Немцова е колкото директорската в друго частно училище+ премии и надбавки. Съжалявам, но не съм съгласна да глезя малки дечица по цял ден и от мен да се изисква след работа да им подготвям забавления наравно с шефката. нали се сещате, че с Директор на главата се работи доста по-трудно, но тя е там. И разбирам, че ви се пишат справки, но не е като в другите частни училища- тука са значително по-големи и обстойни! Не всеки учител би се захванал с този огромен, денонощен труд. и ако някой трябва да протестира, повярвайте ми, че не сте вие! Така че, постарайте се да имате малко уважение към хората, които работят там, защото ако не сте разбрали, в ЕСПА може да оцелее единствено човек, който наистина обича децата ви. И това е наложено от Директорката, която вие плюете от месец насам.
Аз не работя в ЕСПА, няма и да отида- точно защото дотолкова се угажда на всеки клиент, че вече явно сте й се качили на главата на г-жа Немцова!
Не мога да повярвам, че написах това с този просташки тон, но явно не сте успели да схванете тона на колежката по-горе!
Ами успех мили мами, продължавайте да оплювате, да съдите и незнам още какво, но не забравяйте, че ще ви е доста трудно сами да си изучите дечицата! hahaha

# 107
Към авторката на предходния пост:
Едно питане имам към Вас.
В което и училище да работите понастоящем, на такъв правопис като горния ли учите децата?
някой факти, някъде другъде, незнам .....newsm78

# 108
Все едно, личи си, че е написано на един дъх и не е преработвано, дори не го прочетох! Точно тези грешки показват наистина възмущението ми и искреността ми!

# 109
Не че ми е точно работа да ви се меся в битовия скандал, но към всички гости: " Като сте недоволни от училището, преместете децата си на друго място! Това е свободна страна, има и други места!" Не бих си и помисляла да изсипвам купища пари на място, където децата ми не се обучават добре и не са щастливи!

Аз лично съм местила дъщеря си след първи клас в друго училище и си е съвсем нормален процес - като не ти изнася има и други по-добри места!

# 110
Там никога не бих отишла да работя.

# 111
Здравейте, както обещах, проведох среща с г-жа Немцова. Не й казах, че ще споделя във форума мнението си, може би трябваше, но така или иначе няма нищо поверително в тази информация, а и тя е доста подробен човек, много не успях да взема думата. Но както и да е, ето до какви изводи стигнах след разговора.

1. Проблемът с текучеството се дължи на нейните доста високи изисквания към учителския състав. Очевидно от учителите се е изисквало много организационна работа и куп документация, която им е отнемала и уикендите. Напусналите са предимно млади преподаватели по езиците, от основното преподавателско ядро (начални учителки, математика, бг език) няма напуснали. Директорката каза, че си дава сметка, че е товарила учителския състав с твърде много странични ангажименти и е променила структурата, за да ги поосвободи. Въпреки това, оставам с впечатлението, че от учителите се изисква доста повече отколкото в много други училища, което не виждам как би могло да е в ущърб на децата, дори напротив.

2. Училището е с много високи критерии, много по-високи от изискванията на МОН и децата учат много странични неща, така че определено от тях се изисква много, което лично за мен е плюс, но може би ако търсите по-лека програма за детето или не искате да го товарите от малко, няма да одобрите тази политика. За мен това е ок, мисля, че децата ми ще се справят.

3. Някой беше писал, че ЕСПА е като секта, постоянно повтарят на децата колко е добро това училище. Да, директорката действително е влюбена в работата си и в училището до фанатизъм и издига в култ ЕСПА, но отново, лично аз намирам това за положително - в училището, което аз съм завършила, също ни наливаха в главите, че ние сме най-добрите и най-умните и това училище е най-елитното, така че учихме със съзнанието, че сме предопределени за големи успехи, и повечето от нас ги постигнаха действително. Така че този елитаризъм не може да попречи на едно дете, дори напротив, може само да издигне собствените му претенции и цели. Отново е въпрос на родителски избор, естествено, за мен това е предимство и одобрявам този дух.

4. Тъй като Косето беше боледувал цял месец, директорката предложи да ми се върне таксата за храна (което аз пък изобщо не се бях сетила да поискам), така че финансовите ангажименти на ЕСПА към мен се спазват (оказа се, че има такава клауза в договора ни, която някак съм пропуснала или забравила), без дори да си търся правата.

5. Лично аз съм удовлетворена от разговора и се успокоих за училището на Косьо, не смятам да търсим друго начално. Може би трябваше някой друг родител да дойде с мен, за да зададе и други въпроси, които го притесняват, но така или иначе, явно не сте имали възможност. Пиша всичко това, само защото поех ангажимент, иначе, в интерес на истината ми е все едно какво ви е мнението за ЕСПА, за себе си намерих отговор на въпросите си.

Относно ДГ, смятам да запиша и най-малкия си син там, и то още през есента. Единственото, което пропуснах да питам, е каква е таксата за второ дете, но ще го проверя допълнително, вероятно го има някъде в условията.

А, и още нещо пропуснах - директорката ми каза, че няколко години подред в Американския колеж на първите места са все деца от ЕСПА. Това много ме радва, големият ми син учи там, и бих искала братята му да последват пътя му.

Ако някой има въпроси, на които смятате, че бих могла да отговоря, моля, пишете на лични. Но наистина ви препоръчвам просто да поискате среща с г-жа Немцова, и директно да попитате за всичко, което ви безпокои. Аз не съжалявам, че го направих.

# 112
Стела Мария, поздравления!   bouquet
Искрено ти се възхитих за стъпката, която направи. Никога не съм била някакъв фен на вашето училище, но определено ме притесни дискусията в темата. Едва ли някой се замисля какви са последствията не толкова за дадено училище - държавно или частно, а за толкова деца. Не знам колко са в ЕСПА - 300-500 или повече, но някои от тях са може би от 2-годишни там и не е честно нещо така да изчезне и да им се отнеме. Дори да е имало проблеми, стискам палци вече всичко да е наред! Успех!

# 113
Май, много ти благодаря за чудесните думи.

Няма да описвам аз колко бях притеснена. Детето ходи с огромно удоволствие там, мисля да запиша и малкият евентуално, даваме едни сериозни суми и в същото време такива критики. Явно мнението на всеки си е относително и се гради на много лични фактори, не може да се разчита, че е обективно. Както на едни родители там вече им е било непоносимо, така пък на други им харесва. Лично за себе си стигнах до извода, че няма какъвто и да било сериозен проблем, който да ме разубеди да си продължим там.

# 114
Стела Мария, вярвам, че това което си ни написала, наистина си го чула от Немцова. Тия обяснения ни втръснаха от началото на годината (за родителите 5,6,7 клас). Тръгнаха си много-добри учители не само по английски, а и по всички дисциплини без изключение. Най-лесно ще го провериш, като поговориш с което и да е дете на двора, по ръста ще ги познаеш големите ученици.
Замисли се какво ни греят тия обяснения, децата страдат. От втория срок сме с още по-нова математичка, тази от септември напусна януари. И е наивно да вярваме, че напускат защото ги товари, напускат защото не им плаща за положения труд. Това е безобразие да ги държи на такива заплати и да изисква толкова. Естествено, че не трябва да се занижават критериите, но достойна заплата иска всеки. Най-искрено ще споделя, че вече ми е неудобно да контактувам с преподавателите на детето ми, притеснявам се да изисквам, защото съм си платила, но парите не са стигнали до тях. Казала ти е наистина лъжи относно напусналите преподаватели, нито бяха без стаж, нито са само по английски.
Анализа ти за натовареността е добър, но изпускаш момента с ефективността. Да си чула за наше дете класирано на олимпиада, кенгуро или някъде на друго състезание (изключвам катеренето, там сме най-добри защото Калин е изключителен, всеки ще ти го каже). Като сме сила по английски както твърди , защо изпокъсаха на Питмана децата тази година, защо ни няма на лингвистичното кенгуро никакви. И за Американския колеж е голяма манипулация, децата влизат не защото са в ЕСПА, а въпреки това. Скъсахме ги от уроци, а милите са по цял ден в ЕСПА. Значи губим им времето по 9 часа там и после наваксваме с частни уроци. Иди да питаш колко деца още от шести клас ходят на школи и частни уроци за наваксване. Дали децата са глупави или системата ги разсипва? Или пък ние родителите сме луди за връзване, че им го причиняваме?
Аз ти благодаря от сърце за споделеното, ако за необвързаните с училището темата ни е саир, за всички ангажирани е от първа необходимост. Сигурно е, че ръководството на ЕСПА следи написаното и ще им се отрази много отрезвяващо. В крайна сметка всичко е за доброто на децата.

# 115
тръгващ си родител, моля да ме извиниш, че споделих и мои опасения и ви чета. Не е сеир, а нещо много важно.

# 116
Тръгващ си родител, и аз благодаря.

Убедена съм, че човек трябва винаги да иска най-доброто за децата си, и да настоява да го получава, затова всяко мнение, което споделяме тук е важно за всички нас. Не е никакъв сеир, а много важен коректив твоето мнение, и дано наистина някой чете тези теми. Скоро ще има родителска среща и може би ще разпечатам някои от мненията ви, за да се обърне внимание на тези проблеми, които притесняват родителите. Малко ми е неудобно обаче, защото в крайна сметка моето дете е в ДГ, а аз разпитвам за горните класове. Много по-добре щеше да е, ако наистина се бяхме организирали няколко родители за една съвсем конструктивна среща, не за кръстосан разпит или обвинения.
И все пак, на мен ми хареса, че директорката е ужасно ентусиазирана за това училище и за децата в него. Може би не успява да се справи с всичко, което й се иска, може би греши в някои начинания, но желанието децата да се чувстват щастливи, да знаят и да могат, да са възпитани като бъдещ елит, е налице. Говорила съм и с други директори (вярно, че на ДГ, не за училище) и често съм получавала първо подробни финансови разяснения, а чак после някакъв интерес към детето. В една ЧДГ, която бях харесала, дори отказаха да ми дадат договора да го прочета внимателно преди да го подпиша (което просто ме изуми). Тези хора не знаят ли, че всички си плащаме с удоволствие, когато сме доволни? Но както и да е, това беше встрани от темата.

# 117
Стела Мария, вярвам, че това което си ни написала, наистина си го чула от Немцова. Тия обяснения ни втръснаха от началото на годината (за родителите 5,6,7 клас). Тръгнаха си много-добри учители не само по английски, а и по всички дисциплини без изключение. Най-лесно ще го провериш, като поговориш с което и да е дете на двора, по ръста ще ги познаеш големите ученици.
Замисли се какво ни греят тия обяснения, децата страдат. От втория срок сме с още по-нова математичка, тази от септември напусна януари. И е наивно да вярваме, че напускат защото ги товари, напускат защото не им плаща за положения труд. Това е безобразие да ги държи на такива заплати и да изисква толкова. Естествено, че не трябва да се занижават критериите, но достойна заплата иска всеки. Най-искрено ще споделя, че вече ми е неудобно да контактувам с преподавателите на детето ми, притеснявам се да изисквам, защото съм си платила, но парите не са стигнали до тях. Казала ти е наистина лъжи относно напусналите преподаватели, нито бяха без стаж, нито са само по английски.
Анализа ти за натовареността е добър, но изпускаш момента с ефективността. Да си чула за наше дете класирано на олимпиада, кенгуро или някъде на друго състезание (изключвам катеренето, там сме най-добри защото Калин е изключителен, всеки ще ти го каже). Като сме сила по английски както твърди , защо изпокъсаха на Питмана децата тази година, защо ни няма на лингвистичното кенгуро никакви. И за Американския колеж е голяма манипулация, децата влизат не защото са в ЕСПА, а въпреки това. Скъсахме ги от уроци, а милите са по цял ден в ЕСПА. Значи губим им времето по 9 часа там и после наваксваме с частни уроци. Иди да питаш колко деца още от шести клас ходят на школи и частни уроци за наваксване. Дали децата са глупави или системата ги разсипва? Или пък ние родителите сме луди за връзване, че им го причиняваме?
Аз ти благодаря от сърце за споделеното, ако за необвързаните с училището темата ни е саир, за всички ангажирани е от първа необходимост. Сигурно е, че ръководството на ЕСПА следи написаното и ще им се отрази много отрезвяващо. В крайна сметка всичко е за доброто на децата.
Време е още някой да искаже мнение. Имаме приятели, чието дете учи в ЕСПА /основното училище/. Когато се събираме, разговаряме за децата. Моето е в друго частно училище ( по финансови причини). Четем написаното за двете училища. Аз съм по-спонтанна и имам време, затова пиша. Вярно, възхитени са от учителката по БЕЛ /както се пише/ и ученика  и родителите. Децата, чувам я уважават много, но той обича и много история и се хвали от учителката. Говори добре и за интерактивните часове по биология.
 А за спорта - то се знае - само футбол....
 Е, аз не мога да си позволя ЕСПА, споделям това, което съм чула. А ще питате за училището на моето дете - пиша в сътветния форум, но не казвам, че гроздето е кисело, както напусналите ЕСПА.
 Каквото-такова!!  bouquet

# 118
добър ден и от мен.синът на най-добрата ми приятелка учи в училище еспа. тази година смята да го отпише.тя е силно разочарована от всичко.не може да плащаш толкова много пари , а същевременно да процедират така с теб.Има ужасно много неверни неща както в този форум така и в самият сайт на Еспа.
1 . Изобщо не се залъгвайте,че има неща като фитнес зали , плувни басейни и неща от този сорт. Да имало ги е , но сега ги няма. Басейнът е превърнат в място за строителни отпадъци, а на мястото на фитнеса има така нареченият "патиланци", в които се намират няколко дюшека и 3 броя гирички.специализирани кабинети по основните
учебни дисциплини няма.единственият кабинет по някакъв предмет е химия-класната стая на 7 клас,не за друго , а защото имат най-равни чинове.

2. Кухня. Възмутително.Миналата седмица-седмицата след Великден,в която децата са учили от вторник до петък или от понеделник до четвъртък (не си спомням много точно какво каза) менюто на децата от 1ва група (забележете) до 7ми клас е било:
1.дроб сърма
2.гозба с кюфтета и картофи (както се изрази майката " като от ония години дето ние бяхме млади)
3. Агнешко с ориз
Е извинете много , вие бихте ли дали на 3 годишното си дете да яде дроб сърма? а агнешко? не нали.

Храната не допада на децата, защото никъде не ядът калорична храна. Ок. за тях калоричната храна е само Мак Доналдс И Кентъки фраид чикен , но те надали знаят колко всъщност НЕЗДРАВОСЛОВНО е да се ядът нон-стоп спагети,лазания и пържени картофи. АЗ РАЗБИРАМ ЧЕ НЕМОЖЕШ ДА ХРАНИШ ДЕЦАТА С САМО ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА , НО ПОНЕ ДА СПРЪТ ДА ПРЕТЕНДИРАТ ЧЕ ГО ПРАВЯТ.ИЗЛАГАТ СЕ.

3. По повод напускането на учителите. ДА ВЯРНО Е . повече от половината персонал е напуснал. Но се пак те се държат с тях като с боклуци с извинение .

Много се извинявам,че така " НАРУШИХ АВТОРИТЕТА НА ЕСПА" , но скъпи майки , трябва да знаете що за " жалко" училище е това и моят съвет е да не си давате парите напразно . Но ако настоявате училището на детето ви да е частно по-добре отидете в " Евростар", "Ровел" или "Дрита".

Поздрави от мен , Рая Караиванова.

# 119
Ох, Рая Караиванова, много е интересно, ама ужасно неграмотно! На моменти и не схващах мисълта ви. Под стрес ли сте го писала? Защо не си го редактирате? И абзацът след менюто изобщо не го разбрах - влизате в някаква полемика, ама не е ясно какво искате да кажете.

Общи условия

Активация на акаунт