Лесни и бързи "Добруджанки"

  • 172 872
  • 396
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 1 777
На мен винаги ми миришат содените изделия на сода ,както и да е загасена  Rolling Eyes

Мъжът ми направо се отвращава от тази миризма.Мен не ми пречи особено,но той не би ги и доближил дори  Laughing
На мен също и винаги ползвам бакпулвер и не се усеща. Simple Smile

# 226
  • Мнения: 572
Аз днес прави "Добруджанки"
Станаха мн вкусни, но сложих една чаша с бяло брашно и една пълнозърнесто.. Получиха се мн по-мекички питчици от всеки друг път.

# 227
  • Мнения: 215
Направих Добруджанките тази сутрин и ми станаха прекрасни.
Използвах рецептата на авторката. Имам и предишен опит, но не толкова сполучлив.

# 228
  • Мнения: 0
-Направо ме вдъхновихте с тази рецепта ще я направя, благодаря.  Grinning

# 229
  • Мнения: 1 475
Олеле......станаха чудниииии!!!

# 230
  • у дома
  • Мнения: 68
Хайде и аз да ги похваля тези "мързеливки" - страхотна закуска за работещи майки и гладни ученици Hug. Малко продукти, лесни за приготвяне и много вкусни. Аз слагам и малко шарена сол в тестото за аромат. А колкото до неприятния вкус на содата - аз винаги я угасям /преди да я сложа в млякото/ с малко сок от лимон.

# 231
  • Мнения: 2
Късно видях темата,но не мога да не се намеся,защото съм добруджанка.Аз също ги правя от години,но всичко слагам на око - да се получи много гъста каша.После вземам с намокрена лъжица и сипвам на разстояние върху хартия за печене.Правя с лъжицата по една ямка отгоре,слагам парченце масло и пека.Изобщо не пипам с ръце.А използвам амонячна сода ,вместо хлебна.
Хлебната сода е натриев бикарбонат и даже да се угаси в млякото,остава мирис - това е от натрия в нея.Ако се изпалзва амонячна сода-тя е амониев бикарбонат.При печенето мирише на амоняк,но всичко излита и не остава никакъв мирис.Важното е да се използва свойството на бикарбонатите да се разграждат при висока температура,при което отделят въглероден двуоис и той способства за набухването на тестото.А ако се наложи да ползвам хлебна сода-смесвам я с брашното и не я гася.То и бакпулвера е хлебна сода+лимонтозу.
Извинявайте за дългия пост,но тъй като съм химик,мисля че е полезно.

# 232
  • софия
  • Мнения: 30 220
Късно видях темата,но не мога да не се намеся,защото съм добруджанка.Аз също ги правя от години,но всичко слагам на око - да се получи много гъста каша.После вземам с намокрена лъжица и сипвам на разстояние върху хартия за печене.Правя с лъжицата по една ямка отгоре,слагам парченце масло и пека.Изобщо не пипам с ръце.А използвам амонячна сода ,вместо хлебна.
Хлебната сода е натриев бикарбонат и даже да се угаси в млякото,остава мирис - това е от натрия в нея.Ако се изпалзва амонячна сода-тя е амониев бикарбонат.При печенето мирише на амоняк,но всичко излита и не остава никакъв мирис.Важното е да се използва свойството на бикарбонатите да се разграждат при висока температура,при което отделят въглероден двуоис и той способства за набухването на тестото.А ако се наложи да ползвам хлебна сода-смесвам я с брашното и не я гася.То и бакпулвера е хлебна сода+лимонтозу.
Извинявайте за дългия пост,но тъй като съм химик,мисля че е полезно.
mamaR, много полезен за мен пост. Благодаря! След него, като следвам съветите ти, ще се престраша да ги направя пак в събота или неделя (содата наистина угасена в млякото си мирише, въпреки, че винаги така съм знаела се слага. Никога "незагасена" в млякото newsm78)

# 233
  • Мнения: 28
От скоро и аз ги правя,много сполучлива рецепта!
Ползвам бакпулвер,пека ги в тавичка за мъфини и отгоре слагам масълце.Последния път ръснах сусам-много ефектно се получава,а е толкова лесно!!

# 234
  • под тепетата
  • Мнения: 11 118
И аз като eli6eva , но със хлябна сода + малко нарязан телешки салам или кренвирш, малко сол. Стават суууууупер!
 eli6eva , колко бакпулвер слагаш ?

# 235
  • Мнения: 28
Слагам 1 пакетче на др.Йоткер

# 236
  • под тепетата
  • Мнения: 11 118
Благодаря, eli6eva!

# 237
  • Мнения: 242
Днес се опитах да направя добруджанки по рецепта на авторката, но уви...нищо не излезе. Освен, че не бухнаха бяха изключително глетави.(Но пък коричката беше много вкусна Grinning ) Къде ли греша?

# 238
  • Мнения: 1 777
Днес се опитах да направя добруджанки по рецепта на авторката, но уви...нищо не излезе. Освен, че не бухнаха бяха изключително глетави.(Но пък коричката беше много вкусна Grinning ) Къде ли греша?
Според мен си ги пекла на високи градуси или не си подсушила сиренето.

# 239
  • Бургас
  • Мнения: 23 911
Приготвих Добруджанките от първия пост на темата и станаха страхотни.
Отгоре сложих настърган кашкавал,червен пипер и чубричка. Станаха невероятни!
Ако успея да ги снимам ще ги покажа.

Общи условия

Активация на акаунт