Коледа идва!

• 120 662
  • 1 001
  •   1
Отговори
# 240
Записвам се.
От доста време се каня да приготвя Щолен - виждам, че има много майсторки на този сладкиш.
Копнах си рецептите.    bouquet

Ако някоя от вас умее да приготвя Торта Брюле с бишкотен блат, моля да пише!

Smiley*, от тук съм си копнала рецепта за торта брюле, но е с мини кроасанчета. Ако някой напише с бишкотения блат, ще е добре. Не знам дали правилно разбирам, че се използват бишкоти. newsm78

А другата ми рецепта е от тук.

Не знам дали някой е пускал рецепта за ошав, но ако ви трябва, това е моята( консумира се на Коледа, не Бъдни вечер, защото е с алкохол Peace):

Tandoori, за пръв път попадам на такава рецепта за ошав. Досега си правих традиционния български. Твоят прилича ли на боле или така ми се стори? Непременно ще го направя, интересно звучи, пък и не знам що изведнъж реших, че ще ми хареса newsm78

# 241
Tandoori, за пръв път попадам на такава рецепта за ошав. Досега си правих традиционния български. Твоят прилича ли на боле или така ми се стори? Непременно ще го направя, интересно звучи, пък и не знам що изведнъж реших, че ще ми хареса newsm78

Лабрекс, може да се каже, че прилича, но имай предвид, че е с бяло вина, а болетата обикновено са с червено.
Опитай го, може да ти хареса. Аз даже понякога правя коктейли с него, като след като изстине примерно разреждам с нещо газирано като тоник, джинжър ейл, спрайт или пък просто с още бяло вино. Тогава обаче го пием студено.
Хипотетично може да се сервира и с червено вино горещо, но според мен тогава ще носи повече на подправки.  Peace
Пиши после дали ви е харесало, ние добре го уважихме миналата година Simple Smile

Иначе сега за Деня на благодарността правих сок от пресни червени боровинки, добавих нарязани лимони и портокали и червено вино. Сервирах го затоплено. Мога само да ти кажа, че не ни стигна, не бяхме чак толкова много хора Simple Smile Laughing

# 242
  • Плевен
Страхотни рецепти, чета, чета и най-накрая си избрах с какво щв се подслаждаме по Коледа - Английския коледен кекс, елхата от меденки и джинджифиловите сладки.

Искам да ви питам от къде и каква марка джинджифил купувате? Аз намерих само пресен  newsm78
Преди няколко часа купих джинджифил на Kotany от магазин Билла .

# 243
sneji_, големи благодарности за рецептата за еклерите!  Hug
Вчера ги направих, много хубави станаха и веднага се изядоха  Mr. Green

Продуктите за крема ми се видяха много, затова го направих с 300 мл мляко и ми стигна точно  Peace

Радвам се че са ви харесали. Hug
Да аз винаги правя малко повече крем ,защото го нападат веднга! Mr. Green

# 244
Ето и още сладки,които правих миналата година:

Таралежки по рецепта на Дежема

-шарени бисквитени топчета

-елха от пуканки

# 245
Ето и още сладки,които правих миналата година:
-елха от пуканки

Sneji как правиш елхичката?  Simple Smile Много е красива

# 246
Разтопявам шоколад и топвам малко от пуканката и ги лепя.След това я посипвам с пудра захар.
Правила съм я и с карамел-пак става вкусна! Hug

# 247
Сърдечно благодаря!

# 248
  • София
Благодаря за отговорите за джинджифила, явно не търся в подходящите вериги.

Коледни цитрусови квадратчета/ Christmas Citrus Squares

Ох, тези сладки реших да ги пробвам преди Коледа, че много обичам цитрусови изпълнения, ама да ви кажа хич не се получиха- пълнежа, който се води стана буквално заливка, много рядко стана като сложих сока от мандарини, нещо като нишесте се получи отгоре, според мен иска още нещо, ама  newsm78 ако някой друг ги е пробвал да сподели, че много добре ми изглеждат
Аз не съм ги пробвала още, но дай да видим какъв може да е проблемът  newsm78 теб кое е притеснява, консистенцията ли /защото ако е станало гъсто като сварено нишесте - аз така си го представям/ или количеството, или друго?

# 249
Днес направих джинджифиловите сладки и едни меденки по рецепта от списание. Ето я:

200гр. мед
50гр. кафява захар
75гр. масло
50гр. озахарени кори от лимон
1 жълтък
1 супена лъжица какао
настърганата кора на един лимон
2 ч.л. аромати за меденки
1 ч.л. сода
2 с.л. ром
300гр. брашно
100гр. натрошени бадеми

Медът, кафявата захар и маслото се загряват в тенджерка докато захарта се разтвори след това сместа се оставя да се охлади. Постепенно се добавят останалите продукти. Пече се 20 мин. на 180 градуса. (по рецепта, на мен малко ми прегоряха при 15 мин. на 175).
В рецептата има глазура от 125гр. пудра захар и 2 с.л. лимонов сок, а за украса сушени череши и половинки бадеми. Миналата година ги направих с глазура, но тя ми се строи много кисела от лимона и затова сега го пропуснах.

Сега в къщи мирише вкусно Grinning

Много ми хареса елхата от пуканки, но аз ги обичам само солени.

# 250
Все пак за тези, които не месят щолен у дома да кажа, че т.г. в Кауфланд са пуснали няколко вида, а не както обикновено само един в зелената опаковка на Kuchenmwister на цена 5,99 лв.  Peace

ето за тези иде реч: трите опаковки в зелено, червено - с марципан и синьо - с масло и бадеми

http://www.germandeli.com/kuchst.html

Моите ужажения към тези, които правят, но с какво замествате цитроната? Аз в Б-я не съм виждала.....

# 251
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
бързам да се запиша

# 252
  • Варна
Вчера заедно с Вики пекохме коледни сладки, по рецепта, взета от Нета. Направихме и опит да ги украсяваме, но не е много сполучлив.

А и на Вики не й харесва да яде сладките с глазура и зарязахме процедурата.  Simple Smile

Ето ги: http://images20.snimka.bg/004576941.jpg

# 253
Киса с белтък ли ги украси, колко лимонтозу се слага, аз като пробвах и ми киселееха после Confused

# 254
  • Варна
Киса с белтък ли ги украси, колко лимонтозу се слага, аз като пробвах и ми киселееха после Confused

Да, белтък+пудра захар.

Според мен можеше да мина и с 1/2 белтък, че голямо разбиване падна, а и пудричка бая отиде...че и има за изхвърляне.
Както казах, Вики не ги яде глазираните, колкото да си поиграем беше цялата галимация.  Wink

Общи условия

Активация на акаунт