Майчинството - счетоводно - 7

• 59 081
  • 1 070
  •   1
Отговори
# 510
здравейте искам и аз да попитам нещо
-от 01,08,2007 се осигурявам на 1400 лв , брутна заплата 1600лв
-имам стаж от преди 2 години
- от 15,01,2008 г излизам в болнични 45 дни преди раждането
базата която ще се вземе е от 07,2007-12,2007 г
ето и самите данни
нетна заплата
07-180 лв  -мин заплата защото тогава не съм работила но имам стаж от пердни години
08-1140,79
09-1140,79
10-1151,79
11-1151,79
12-1151,79
-------------------
     5916,95 лв
5916,95 лв/127 раб дни за периода 07-12 месец=46,5901 лв
46,5901 е дневното обезщетение което би трябвало да получавам
то се изчислява като се гледат раб дни в месеца в който съм в болнични и броят им се умножат по това число 46,59014
бих искала да попитам правилно ли изчислявам и още нещо, което ме интересува,
 кой от двата периода влиза като база за изчисляване на болничният/при положение че се осигурявам от 08 месец 2007 г/
       15,07,2007 до 15,01,2008 г
или 01,07,2007 до 31,12,2007
някой ми каза че от влизал от 15  януари и се връщали от там 6 месеца , а други че се гледал предходният месец , тоест че се вземал периода от декевври месец
питам защото ако месец януари не влиза изобщо в базата за изчисления тогава няма смисъл да внасям големите осигуровки и мога да си намаля заплата , за да платя за м януари по малко осигуровки

бих искала да помоля ако някой знае  и къде мога нормативно да прочета за това от кой период точно ще ми почне базата да ми каже
предварително благодаря за вниманието

# 511
200лв. е аз ги взех декември

# 512
200лв. е аз ги взех декември
Мерси.Мислех че може да хвана увеличението от нова година Thinking

# 513
Аз и една моя приятелка имаме фирма ООД,където и двете сме на длъжноста управител с равноправни права. След като установих,че съм бременна се осигурявах на заплата 800лв., за да може да ми плащат по-високи майчински.Сега обаче искам да напусна ООД-то  след като излязох в 45-те дни болничен преди раждане.Това ще повлияее ли на изплащането на 90% от 800лв.т.е. дали ще ми ги изплащат или вече ще ме водят безработна и ще ми откажат? Трябва ли да има човек след като аз отида в болничен със същата функция и  заплата като мен във фирмата? Надявам се да съм успяла да обясня нещата.

Надявам се, че си се осигурявала на високия процент!
А защо да се отказваш от ООД-то? Не си ли осигурена, губиш всичко - и обезщетение за бременност и раждане, и за гледане на дете.
Според мен не е нужно да има човек на твоето място - нали съдружничката ти също е управител? Обсъди го все пак със счетоводителката ви.

# 514
кой от двата периода влиза като база за изчисляване на болничният/при положение че се осигурявам от 08 месец 2007 г/
някой ми каза че от влизал от 15  януари и се връщали от там 6 месеца , а други че се гледал предходният месец , тоест че се вземал периода от декевври месец
питам защото ако месец януари не влиза изобщо в базата за изчисления тогава няма смисъл да внасям големите осигуровки и мога да си намаля заплата , за да платя за м януари по малко осигуровки

бих искала да помоля ако някой знае  и къде мога нормативно да прочета за това от кой период точно ще ми почне базата да ми каже

Взимат се календарните месеци (при теб юли-декември) - Кодекс за социално осигуряване напр., в частта за обезщетенията.

# 515
Praynig Много Ви моля бихте ли ми сметнали какви осигуровки и данъци се внасят на 200 лв. и съответно на 500лв.  Защото ме осигуряват   на 200лв. , а аз искам  да си довнасям осигуровки на база 500 лв. за да се възползвам от 90% майчинство, като се има впревид, че съм в 1 месец. Дали ще имам време да направя 6 месеца вноски на осигуровки преди болничния по майчинство. Също така ме интересува какъв ще е размера на майчинството. Какъв период назад се гледа 6 или 12 месеца. Съжалявам може би отговора на въпросите ми го има из форума, но ми е спешно и трябва да взема решение.  bouquet Hug  bouquet. Благодаря!!!

От Нова година минималната заплата е 220лв.
Върху нея работодателят внася около 93лв. осигуровки и данък. На 500лв. тази сума е около 211лв.
Той ще ти каже и без това колоко да му даваш. Simple Smile

# 516

Януари не се взима (т.е. месеца, в който се излиза в болнични не се взима за изчисляването). Мисля, че няма смисъл да се набутваш.

# 517
  • София-Младост
Мили мами вярно ли е, че гласуваните детски надбавки от 25лв.ще започнат да се изплащат от 1април2008г? Това предполагам, че засяга и промените в прага на доход на член от семейството. Така, че което сем. според новоприетия доход придобива право да ги получава ще може да се възползва от тях не през януари 2008г., а през април 2008г.
Не е вярно. Увеличението влиза в сила от 01.01.2008. Както и максималния доход на член от семейството 300лв.

# 518
  • София-Младост
Здравейте мами въпросът ми може и да е задаван вече но нямам време да търся за което моля да ме извините.
Родих на 27.12 2007 и ще подавам молба декларация за еднократна помощ при раждане-та колко пари ще ми дадат?
Благодаря ако някой може да ми отговори  
Зависи кое по ред е роденото от вас дете. Но така или иначе сумите ще са тези, които са валидни за 2007. Т.е. не ви касае увеличението им от 01.01.2008.

# 519
  • София-Младост
vinetu
Вече са ти отговорили, януари не влиза в сметките. За повече сигурност виж КСО. Гледа се 6 месеца назад преди месеца, през който започва болничния.

# 520
  • София-Младост
Praynig Много Ви моля бихте ли ми сметнали какви осигуровки и данъци се внасят на 200 лв. и съответно на 500лв.  Защото ме осигуряват   на 200лв. , а аз искам  да си довнасям осигуровки на база 500 лв. за да се възползвам от 90% майчинство, като се има впревид, че съм в 1 месец. Дали ще имам време да направя 6 месеца вноски на осигуровки преди болничния по майчинство. Също така ме интересува какъв ще е размера на майчинството. Какъв период назад се гледа 6 или 12 месеца. Съжалявам може би отговора на въпросите ми го има из форума, но ми е спешно и трябва да взема решение.  bouquet Hug  bouquet. Благодаря!!!

От Нова година минималната заплата е 220лв.
Върху нея работодателят внася около 93лв. осигуровки и данък. На 500лв. тази сума е около 211лв.
Той ще ти каже и без това колоко да му даваш. Simple Smile
Според мен на 220 лв. осигуровки+ данък общо са 73,48, а на 500лв - обшо 167лв.

# 521
аз съм самоосигуряваща се. Прекъснах дейността си с началото на първия болничен за раждане по препоръка на познат счетоводител. Сега обаче не искат да ми превеждат парите. Сбърках ли, че я прекъснах и трябва ли да я възстановя по някакъв начин, за да си получа парите.
Моля помогнете Hug

# 522
Искам да кандидатствам за детски - 25 лв. и въпросът ми е следният. Тъй като миналата година често бях в болнични заради детето, как това се отразява в служебната бележка от работодателя ми? Трябва ли да ходя и в НОИ да ми издадат подобна бележка за болничните? Изобщо - какви документи, свързани с доказване на дохода ми, ще са нужни да подготвя?

# 523
  • София-Младост
Искам да кандидатствам за детски - 25 лв. и въпросът ми е следният. Тъй като миналата година често бях в болнични заради детето, как това се отразява в служебната бележка от работодателя ми? Трябва ли да ходя и в НОИ да ми издадат подобна бележка за болничните? Изобщо - какви документи, свързани с доказване на дохода ми, ще са нужни да подготвя?
Би следвало от АСП по служебен път да си вземат информация за полученото от вас обезщетение. В своето удостоверение аз лично записах, че за периода от - до лицето получава обезщетение от НОИ. В декларацият асмятам да попълня получените суми, ъй като ги зная с точност. Най-добре е да се свържете с вашата АСП по местоживеене и да попитате директно. Твърдо не смятам, че трябва да се ходи до НОИ за сл.бележка.

# 524
  • София-Младост
аз съм самоосигуряваща се. Прекъснах дейността си с началото на първия болничен за раждане по препоръка на познат счетоводител. Сега обаче не искат да ми превеждат парите. Сбърках ли, че я прекъснах и трябва ли да я възстановя по някакъв начин, за да си получа парите.
Моля помогнете Hug
Не разбрах защо са ви спрели парите? И само като самоосигуряваща ли сте била?

Общи условия

Активация на акаунт