Майчинството - счетоводно - 7

• 59 072
  • 1 070
  •   1
Отговори
# 525
Здравйте мами,
може въпроса ми да ви се стори много глупав,но все пак ще рискувам и го задавам,че вече ми писна от този НОИ.Родих на 20.08 2007,а все още ми изплащат болнични.Моля ви обяснете ми кога точно започвам да взимам майчинство..то излиза че майчинството не е 24месеца,а по-малко.Или може би е въпрос на терминология,защото става дума за обещетения,но едното се нарича "болничен",а другото"майчинство"?!Правилно ли разсъждавам?!
Благодаря на всички предварително и отново се извинявам за може би глупавото въпросче Embarassed

# 526
  • СОФИЯ, по празниците в Разлог
.....Моля ви обяснете ми кога точно започвам да взимам майчинство..то излиза че майчинството не е 24месеца,а по-малко.Или може би е въпрос на терминология,защото става дума за обещетения,но едното се нарича "болничен",а другото"майчинство"?!Правилно ли разсъждавам?!
Благодаря на всички предварително и отново се извинявам за може би глупавото въпросче Embarassed
Болничните са за времето отразено в болничните листове и то е различно по размер. Т.нар. майчинство се взима след изтичане на 315 дни /или след около 9 месечна възраст на детето/ и по настоящем е в размер на 220 лв. за всички.

# 527
Здравейте момичета, аз съм нова, преди няколко дни разбрах че ще ставам майка  Grinning.
Моя работодател е много кофти човек и ще ми прави проблеми, вече имахме прецедент в офиса.
не смея и да задам въпроси на счетовоодителката понеже е мн рано още пък и е "негов" човек.
Имам няколко питания: аз съм на трудов договор, запрата брутно 451 и чисто 350- 90% от коя сума ще получавам като майчинство?
Ако искам да се осигурявам на 600 лв т.е с около 150 лв повече от сегашнота ми брутна заплата колко ще трябва да си доплащам?
ако той откаже да ми вдигне осигурителния доход дори ако аз си ги доплащам , как мога да почедирам за да си ги довнеса?
Примерно мога ли да работя и на друг трудов договор и там да ми плащат разликата?
Благодаря.

# 528
И нещо друго се сетих което не ми е ясно. Ако сега излезна в болнични и карам така бременноста колко  ще ми се изплаща като сума. извинявам се че питам вас , но не смея да питам никой от счетоводството токувиж се разбере и ме уволнят преди да си вземе болничен.

# 529
  • София-Младост
Здравейте момичета, аз съм нова, преди няколко дни разбрах че ще ставам майка  Grinning.
Моя работодател е много кофти човек и ще ми прави проблеми, вече имахме прецедент в офиса.
не смея и да задам въпроси на счетовоодителката понеже е мн рано още пък и е "негов" човек.
Имам няколко питания: аз съм на трудов договор, запрата брутно 451 и чисто 350- 90% от коя сума ще получавам като майчинство?
Ако искам да се осигурявам на 600 лв т.е с около 150 лв повече от сегашнота ми брутна заплата колко ще трябва да си доплащам?
ако той откаже да ми вдигне осигурителния доход дори ако аз си ги доплащам , как мога да почедирам за да си ги довнеса?
Примерно мога ли да работя и на друг трудов договор и там да ми плащат разликата?
Благодаря.
Обезщетението за бременост и раждане е 90% от брутното, но не повече от дневното средно дневно възнаграждение за периода 6 месеца преди болничния.  Ако работодателя не ви увеличи заплатата, няма как сама да се доосигурявате, с цел по-високо обезщетение. Можете да работите при друг работодател, като в последствие обезщетение ще получавате и за двете места.

# 530
  • София-Младост
И нещо друго се сетих което не ми е ясно. Ако сега излезна в болнични и карам така бременноста колко  ще ми се изплаща като сума. извинявам се че питам вас , но не смея да питам никой от счетоводството токувиж се разбере и ме уволнят преди да си вземе болничен.
Болничния за временна неработоспособност е в размер 80% от брутното , но не повче от нетното средно дневно възнаграждение за периода 6 месеца назад. В последствие това няма да ви се отрази на обещетението за бременост и раждане, тай като за база ще се вземе дохода, от който е изчислено обезщетението, а не самото обезщетение.

# 531
Благодаря ви от сърце  Heart Eyes  Hug  Heart Eyes При положение, че се осигурявам на 500 на трудов договор какъв ще бъде размера на майчинството?

# 532
  • София-Младост
Благодаря ви от сърце  Heart Eyes  Hug  Heart Eyes При положение, че се осигурявам на 500 на трудов договор какъв ще бъде размера на майчинството?

Майчинството е фиксирана сума, за тази година  220лв. За обезщетението за бременост и раждане не мога да отговоря без данни за 6 месеца назад-бруто, нето, работни дни. Съвсем грубо ще е колкото е към момента нетното ви възнаграждение, като ще варира в зависимост от броя работни дни в месеца.

# 533
Искам да кандидатствам за детски - 25 лв. и въпросът ми е следният. Тъй като миналата година често бях в болнични заради детето, как това се отразява в служебната бележка от работодателя ми? Трябва ли да ходя и в НОИ да ми издадат подобна бележка за болничните? Изобщо - какви документи, свързани с доказване на дохода ми, ще са нужни да подготвя?
Би следвало от АСП по служебен път да си вземат информация за полученото от вас обезщетение. В своето удостоверение аз лично записах, че за периода от - до лицето получава обезщетение от НОИ. В декларацият асмятам да попълня получените суми, ъй като ги зная с точност. Най-добре е да се свържете с вашата АСП по местоживеене и да попитате директно. Твърдо не смятам, че трябва да се ходи до НОИ за сл.бележка.
Благодаря за бързия отговор!

# 534

Здарвейте и от мен отново Wink
Вече съм в петия месец на своята бременност,Ще си имаме Бебка Grinning
Искам да попитам като от работата са ме осигурявали до четвъртия месец на 220.00лв,а сега ме осигуряват на 550.оолв,какво майчинство трябва да взимам?
Не знам каква  сума ще получавам и не мога да я сметна,ако някой може да помогне Thinking Simple Smile
Бих искала да намеря нови приятели тук Joy
Очаквам отговорите bowuu
Теди

# 535
аз съм самоосигуряваща се. Прекъснах дейността си с началото на първия болничен за раждане по препоръка на познат счетоводител. Сега обаче не искат да ми превеждат парите. Сбърках ли, че я прекъснах и трябва ли да я възстановя по някакъв начин, за да си получа парите.
Моля помогнете Hug
Не разбрах защо са ви спрели парите? И само като самоосигуряваща ли сте била?

да - само самоосигуряваща се. Незнам защо не ги получавам. Официално обяснение нямам. От датата на първия болничен аз прекъснах дейността по съвет на счетоводител. оттогава плащам замо 3.9% здравни. Друг счетоводител, който ми прегледа документите каза, че според него не ми плащат защото съм прекъснала дейността. не е трябвало. Сега в крайна сметка не знам заради това ли не получавам пари или не. Дейността е прекъсната, а не прекратена! И затова търся компетентно мнение трябва ли самоосигуряващите лица да прекъсват дейността, като излязат болничен заради раждане и майчинство или не  Thinking

# 536
Здравейте
Бих искала да ви попитам, когато се смята разликата от 135 до 315 дни и се попълва заповед за разрешаване на отпуск от работодателя работни дни ли се смятат или календарни? Моят отпуск е сметнат от 1 август до 27 януари. Предполагам, че за календарни става дума, но все пак..... И какво се прави след изтичането на този срок - вероятно се подава някаква декларация в НОИ.
И още нещо - при връщане на работа и при положение, че детето НЕ ходи на ясла, майката получава ли половината майчинство?
Предварително благодаря!

# 537
Praynig Много Ви моля бихте ли ми сметнали какви осигуровки и данъци се внасят на 200 лв. и съответно на 500лв.  Защото ме осигуряват   на 200лв. , а аз искам  да си довнасям осигуровки на база 500 лв. за да се възползвам от 90% майчинство, като се има впревид, че съм в 1 месец. Дали ще имам време да направя 6 месеца вноски на осигуровки преди болничния по майчинство. Също така ме интересува какъв ще е размера на майчинството. Какъв период
назад се гледа 6 или 12 месеца. Съжалявам може би отговора на въпросите ми го има из форума, но ми е спешно и трябва да взема решение.  bouquet Hug  bouquet. Благодаря!!!

От Нова година минималната заплата е 220лв.
Върху нея работодателят внася около 93лв. осигуровки и данък. На 500лв. тази сума е около 211лв.
Той ще ти каже и без това колоко да му даваш. Simple Smile
Според мен на 220 лв. осигуровки+ данък общо са 73,48, а на 500лв - обшо 167лв.

ПО МОИТЕ ИЗЧИСЛЕНИЯ ОСИГ. + ДАНЪК НА 220 ЛВ. СА 94 ЛВ., А НА 500 ЛВ. СА 213,70 ЛВ.

# 538
Благодаря.
Обезщетението за бременост и раждане е 90% от брутното, но не повече от дневното средно дневно възнаграждение за периода 6 месеца преди болничния.  Ако работодателя не ви увеличи заплатата, няма как сама да се доосигурявате, с цел по-високо обезщетение. Можете да работите при друг работодател, като в последствие обезщетение ще получавате и за двете места.

ТОВА СА ИЗЧИСЛЕНИЯТА ЗА 451 ЛВ.:
брутна заплата    451,0
осигуровки (работник)    61,5
осигуровки (работодател)    92,3
данък по ЗОДФЛ    38,9
общо разходи за труд    543,3
нетна заплата    350,5
данъчно-осигурителна тежест в %    35,5

осигуровки общо   34,1%
дял на работника   40%
дял на работодателя   60%
максимален осигурителен доход   2000
осигурителен доход   451

А ТЕЗИ СА ЗА 600 ЛВ.:
брутна заплата    600,0
осигуровки (работник)    81,8
осигуровки (работодател)    122,8
данък по ЗОДФЛ    51,8
общо разходи за труд    722,8
нетна заплата    466,3
данъчно-осигурителна тежест в %    35,5

осигуровки общо   34,1%
дял на работника   40%
дял на работодателя   60%
максимален осигурителен доход   2000
осигурителен доход   600
ТИ САМА ЩЕ СИ ИЗЧИСЛИШ КОЛКО ЩЕ ДОПЛАЩАШ И ПО-ДОБРЕ СКЛЮЧИ ДОП. ТР. ДОГОВОР ПРИ ДРУГ РАБОТОДАТЕЛ И ТО ЗА КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ПАРИ-ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ. ТАВАНА Е 2000 ЛВ.

Последна редакция: вт, 15 яну 2008, 13:29 от gitsa

# 539
здравейте,
интересува ме мога ли да прекъсна ползването на отпуск по бременност и раждане(315дни) след раждането,как става това и какви са последиците(губи ли се отпуска за гледане на дете до 2 години и съответните помощи) Благодаря ви.

Общи условия

Активация на акаунт