Любимите ми фунийки!

  • 13 991
  • 57
  •   1
Отговори
  • Canada,Montreal,L'île-Perrot,Pincourt
  • Мнения: 40
Фунийки

3 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. олио
1ч.ч. кисело мляко
1пакетче амонячна сода
1щипка хлебна сода
Брашно колкото за меко тесто,всичко това се смесва до получаване на меко
тесто,разточва се и се режи на лентички след което всяка лентичка се навива
на фунийката и се пече.След като се опекат се пълнят с крема и се поръсват с
пудра захар.Да ви е сладко!
Извинете ме ако случайно вече е пускана тази рецептата.


За крема:

2 яйца
1ч.ч захар
500мл.прясно мляко
1/2п.краве масло
5 супени лъжици брашно


# 1
  • Stavanger,Norway/ Varna
  • Мнения: 1 934
Ауу и на мен са ми любими. Спомням как ги умитахме за нула време като ги правеше баба.
Въпрос имам обаче. Фунийките от какво ги правиш и с тях ли печеш тестото и после го сваляш.
Второ питане: С какво мога да заменя амонячната сода, че тук такова чудо не се намира  newsm78

# 2
  • с трима мъже :)
  • Мнения: 2 735
Ауууууууу!
Нямате срам! Как може такова нещо!
От 1 януари мисля да намалявам храната, а вие продължавате да ме изкушавате, но няма как - ще се пробват
благодаря за рецептата

Много те моля само, редактирай я, като опишеш поне с 2-3 изречения как правиш крема
И пак - благодаря  Hug

# 3
  • Canada,Montreal,L'île-Perrot,Pincourt
  • Мнения: 40
bob4enka -фунийките съм си ги копувала от преди 15 години,
незнам сега дали ги има някъде но съм чувала ,че някои ползват капачки от компотен
буркан за фунийки.Всяка лентичка навивам за фунийката и така ги пека до златисто,
след това изчаквам малко да поизтинат за да мога да  извадя по лесно фунийката от
формичката.А за  амонячната сода незнам какво да те посъветвам,на мен специално
ми изпращтат от BG защтото и тук в Канада няма .
galausa -крема го правя така:първо разбивам яйцата със захарта
и брашното,след това слагам прясното мляко с кравето масло на котлона на слаб огън и
постепенно прибавям яйчената смес към млякото като постоянно бъркам до сгъстяване на
крема.

# 4
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Амонячната сода се заменя с обикновен бикарбонат - 1ч.л. за тези пропорции е ок - аз не използвам амонячна - много бързо ми шупва тестото от нея . Слагайте само бикарбонат - няма да сгрешите . Фунийките си ги свийте от по- твърдо фолио . Крема може да бъди и нишестян с мляко - малина или др. по желание .
Моето тесто :
2 яйца
1ч.ч. захар
1/2ч.ч.олио
1/2 ч.ч. кис. мляко с 1 ч.л.сода угасена в него.
брашно - до меко тесто

Прекрасни сладки ! - Браво !

# 5
  • Мнения: 5 713
biberon, само да кажа, че амонячна сода и в Канада / Монреал / има. Simple Smile В началото, когато търсех бакпулвер, все на нея попадах.

# 6
  • София
  • Мнения: 1 890
  Амонячната сода не е ли сода бикарбонат + лимонтозу ?  Thinking

# 7
  • Мнения: 5 713
Ами не. Simple Smile Това е бакпулвер.

# 8
  • София
  • Мнения: 1 890
 Права си.   Embarassed  Хич не са ми ясни, кога се слага сода, кога амонячна, кога бакпулвер... Thinking
 Фунийките изглеждат супер !  Crazy Мисля и аз да ги пробвам, ама да видим на форма как ще ги докарам.   Simple Smile

# 9
  • Stavanger,Norway/ Varna
  • Мнения: 1 934
Изглежда голяма играчка с това навиване. но време бол. Ще се пробва  Peace, толкова много ги обичам, само ако може някой да ми даде идея за крем, който е без мляко, че сме алергични  newsm78

# 10
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
biberon , моите поздравления, изглеждат перфектно! Hug

 Някой знае ли дали все още се продават някъде форми за фунийките?

# 11
  • Мнения: 2 550
ехааа, колко ги обичах!
още утре ще си направя, да си припомня колко са вкусни Simple Smile
имаше и едни сладки орехчета, които бяха страаааааааашни!

# 12
  • Мнения: 824
Колко гр. е пакетчето амонячна сода?

# 13
  • София
  • Мнения: 15 467
Преди години правех същите,но след напълването със сметанов крем, ги нареждах в тава и ги сиропирах със студен сироп.Става още по вкусно. Опитай и така.

# 14
  • Мнения: 7 106
Метални формички за фунийки има в сладкарската борса в Редута на ул. Кадемлия № 6, обаче са доста скъпички - една е 3 лв. Аз съм си купила една и по нея огъвам капачка от буркан, от тези за компотите с лъскавото от външната страна. направила съм си 50-тина и така си пека цялата доза на два пъти  Peace. Ползвам си ги вече няколко години и ми вършат идеална работа  Wink.

# 15
  • Мнения: 824
МОЛЯ кажете колко гр. е амонячната сода,че ми се струва моето пакетче амонячна сода от  10 гр. много голямо newsm78

# 16
  • Мнения: 187
Изобщо не е голямо пакетчето с амонячна сода. Тъкмо за 1 кг брашно. Действай смело! Успех! Grinning
 Фунийките стават и с готово бутер тесто. Скоро ги правих така.

# 17
  • Мнения: 2 439
Да допълня - стават много вкусни, ако накрая се топнат в смлени орехи и лешници.

# 18
  • Мнения: 5 462
В крема може да добавите какао ... става още по вкусно . Heart Eyes

# 19
  • Мнения: 824
МММММММММММММММММ станаха невероятно вкусни и красиви.Благодаря много за рецептата  bouquet

# 20
  • В града на тепетата
  • Мнения: 245
А колко фунийки стават от тази доза? Да знам колко капачки да накарам мъжът ми да огъне. Peace

# 21
  • Мнения: 824
към 60,но на теб ти трябват толкова,колкото ти побира тавата

# 22
  • Canada,Montreal,L'île-Perrot,Pincourt
  • Мнения: 40
bistra- 1 п.амонячна сода е 10гр.
gabolina -на мен от една доза ми излизат
от 35 до 40бр.
Биляна -благодаря за поздравлението
Вери -би ли ми показала какво представлчва
опаковката и в кой магазини има амонячна сода тук.Защтото аз за толкова
години неможах да открия и наши приятелите и познати не са намирали.
Ще бъде много полезно за всички ни ако можеш да ни покажеш на снимка
или какво представлява. Naughty

Весело посрещтане на Новата 2008г на всички. .

# 23
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
Ех,защо не видях темата по-рано,имаме такива формички,но са забравени някъде,ще ги изровя за Ивановден да направя. Hug

# 24
  • Мнения: 5 713
Вери -би ли ми показала какво представлчва
опаковката и в кой магазини има амонячна сода тук.Защтото аз за толкова
години неможах да открия и наши приятелите и познати не са намирали.
Ще бъде много полезно за всички ни ако можеш да ни покажеш на снимка
или какво представлява. Naughty
Сега се връщам от Fruta Si / Ласал /. Има на фирма Vally- имат много подправки. 75гр, 1.79$. Там, където са наредени всички подправки; има рафтове с разни есенции и ванилията. Там е и амонячната сода в пластмасово шишенце. Simple Smile

# 25
  • Мнения: 5 140
Много ги обичам, ще ги пробвам.

# 26
  • Мнения: 2 126
Много искам да ги направя но нямам формички.Бихте ли споделили как точно става форма от капачка от компот Praynig Нали става дума за капачките с които затваряме зимнина,то пък какви ли други капачки има(много съм зле).....

# 27
  • Мнения: 195
Много искам да ги направя но нямам формички.Бихте ли споделили как точно става форма от капачка от компот Praynig Нали става дума за капачките с които затваряме зимнина,то пък какви ли други капачки има(много съм зле).....
Формички можеш да си направиш и от фолио(така ги правеше майка ми преди време). Изрязваш правоъгълна лентичка и я увиваш като фунийка.

# 28
  • дълбоко,дълбоко в прованса
  • Мнения: 190
Фунийка може да се сгъне и от капачките на кофичките с кисело мляко - те са от по-твърдо фолио.

# 29
  • Мнения: 824
Фунийка може да се сгъне и от капачките на кофичките с кисело мляко - те са от по-твърдо фолио.
ееееееееееееее вярно,не се сетих за тях  bouquet

# 30
  • Мнения: 1 777
Ето така изглежда амонячната сода .За Канада не знам но тук я има почти във всеки магазин за хранителни стоки. Simple Smile

# 31
  • Мнения: 382
А какво е количеството на брашното,приблизително поне,че като видя "брашно,колкото поеме", и най-интересната рецепта да е ,на момента се отказвам да я изпробвам. Simple Smile Преди години имах една рецепта ,в която пишеше тестото да стане "меко ,като долната част на ухото" newsm78....така си и остана неизпробвана.

# 32
  • София
  • Мнения: 1 890
...тестото да стане "меко ,като долната част на ухото" newsm78....
   Joy Joy Joy Ще падна, добре не са писали като нещо друго... hahaha

# 33
Страхотни бяха Трудно озаптихме народа,покрай нас да не ги нападне преди крема да поеме Между другото варианта с содата бе по добър не се надуват толкова много и се постига по добра форма Да ви е сладко

# 34
  • Мнения: 28
Фунийките са страхотни.Правих ги за Коледа.Аз ги навивам на фунийки направени от капачки от кисело мляко.Станаха супер ::

# 35
  • Мнения: 2 199
Фунийките са страхотни.Правих ги за Коледа.Аз ги навивам на фунийки направени от капачки от кисело мляко.Станаха супер ::


може ли да ми покажете снимка на фунийка от капачки от кисело мляко  Rolling Eyes Embarassed

# 36
  • Мнения: 1 798
И аз да питам какви са тези капачки от кисело мляко. Като бях дете имаше буркани с капачки. Сега тук киселото мляко се продава в пластмасови кофички  ooooh!
А обожавам такива десерти с крем. Напомнят ми на моите любими кремки. Уфф, потекоха ми лигите  Crazy

# 37
  • Мнения: 382
Сваляте внимателно капачката от фолио от кофичката кисело мляко,срязвате с ножица само един разрез до центъра на капачката(1/2 диаметър)и после си завивате фунийките.По същия начин става и с обикновена капачка за буркани,но там трябва предварително да изрежете гумираната лентичка по ръба на капачката, и тогава завивате,даже с тях става по-добре защото не е фолио ,а ламарина и може да си ги ползвате многократно после.

# 38
  • Мнения: 28
АЙЛЯ,извинявай ,но нямам в момента фотоапарат за да ги снимам.Моите капачки не са срязани.Внимателно ги сваляш от кофичката измиваш и навиваш.Дано да съм ти обяснила правилно.   Grinning

# 39
  • Пловдив
  • Мнения: 2 202
Биберон, благодаря ти за тази  рецепта майка ми ги правеше и имам вкусни спомени  от тях Heart Eyes непременно ще ги направя , започвам да събирам фолиото от киселото мляко, защото от домакинското не стават!

# 40
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Много ми допадна рецептата, но само да попитам тази амонячна сода не мирише ли? Ако сложа обикновена бикарбонат, или бакпулвер ще стане ли?
Още сега сядам да ги правя, вече ще ми убият, има няколко десерта в нас, и аз още ще правя...

# 41
  • Мнения: 7 106
Много ми допадна рецептата, но само да попитам тази амонячна сода не мирише ли? Ако сложа обикновена бикарбонат, или бакпулвер ще стане ли?
Още сега сядам да ги правя, вече ще ми убият, има няколко десерта в нас, и аз още ще правя...

Мирише само докато се пекат, след това изобщо не се усеща  Peace.

# 42
  • Тайна, майна
  • Мнения: 235
И аз съм се присетила за тези фунийки. Но, понеже не мога да меся и точа, се чудих дали няма да станат с лентички, нарязани от бутер-тесто? newsm78

# 43
  • Мнения: 187
И аз съм се присетила за тези фунийки. Но, понеже не мога да меся и точа, се чудих дали няма да станат с лентички, нарязани от бутер-тесто? newsm78
Стават и с бутер тесто много вкусни. Може да ги намажеш преди печене с яйце и да ги поръсиш със захар.  GrinningСамо трябва да ги пълниш с хладък, а не горещ крем,  Аз напоследък все така ги правя. 

# 44
  • Мнения: 28
Ако се направят от бутер тесто ,леко се сиропират и след това напълнят със сметана стават мммм smile3508

# 45
  • Мнения: 526
Супер рецепта, днес ги направих само че сложих 1ч.л. сода бикарбонат и ги напълних с течен шоколад.  bouquet

# 46
  • В града на тепетата
  • Мнения: 245
И аз днес ги направих.Наистина са много хубави.Благодаря за рецептата.  bouquet  bouquet  bouquet
Първо накарах мъжа ми да ми огъне фунийките от капачки за буркани(40бр.).След това тестото го замесих само с 1ч.л. сода бикарбонат
и мисля,че си стана супер. PeaceКремът от рецептата ми се видя малко и го направих със 750мл. прясно мляко , 3 яйца, 1ч.ч. захар, 6с. л.брашно,
1/2пак масло и 1 ванилия   и ми стигна точно.  chef

# 47
  • София
  • Мнения: 35 955
Ще ги направя. От преди 10 години съм си купила формички и все се каня , но сега наистина ще ги направя. Grinning
Мерси за рецептата  bouquet

# 48
  • Мнения: X
С какво режете лентичките / става ли с обикновен нож/? Колко широки ги правите? А самата кора, която разточвате, колко е дебела?

# 49
  • Canada,Montreal,L'île-Perrot,Pincourt
  • Мнения: 40
С какво режете лентичките / става ли с обикновен нож/? Колко широки ги правите? А самата кора, която разточвате, колко е дебела?
Гогиева -става с обикновен нож да се режe,около 1 см широки правя лентичките,
а дебелината на кората около 2-3 мм

# 50
  • Мнения: 1 440
Мама прави такива фунийки и стават страхотни...особено като престоят 1 ден...Да взема и аз да спретна една дозичка newsm78

# 51
  • В града на тепетата
  • Мнения: 245
Мама прави такива фунийки и стават страхотни...особено като престоят 1 ден...Да взема и аз да спретна една дозичка newsm78
Няма да съжаляваш  Wink

# 52
  • Ах, морето
  • Мнения: 374
И аз много обичам фунийки. Моите фунийки си ги направих от фолиото, с което са запечатани кутиите с адаптирано мляко, под пластмасовата капачка. Имах си едно наум, че ще си направя от тях фунийки и си ги събирах 2 години.  Mr. Green Станаха доста фунийки и сега имам да раздавам даже. Пробвах и с фолиото от киселото мляко, но то е по-меко и се смачкват по-лесно. А иначе относно направата, изобщо не съм правила никакви разрези по фолиото, направо си го навивам на фунийка, както си е кръгло.

# 53
  • Мнения: 1 032
Ох, върнахте ме в детството с тези фунийки   bouquet Ние вкъщи ги наричахме Шилерови къдрици. Нямам идея с каква прическа е бил Шилер, но фунийките са страхотни. Започвам да събирам фолиото от киселото мляко, за да ги направя и аз.

# 54
  • Бургас
  • Мнения: 213
Идеята на vesi_127 за фолиото от кутиите с адаптирано мляко е страхотна!
Само да споделя с вас, че аз имам формички за тези страхотни сладки още от баба ми - тя си ги е правила от капачки за компотени буркани. Нали се сещате - те са по-меки от тези на винт. Изрязала е ръбовете и ги е усукала като фунийки.
Винаги ми стават супер и много ги обичаме.

# 55
  • Варна
  • Мнения: 672
  chef Майка ми прави подобни , много са вкусни наистина .

# 56
  • Мнения: 110
когато бях дете ми бяха любими, сега съм ги купувала няколко пъти, но не струват.Явно трябва сама да си ги приготвя.

# 57
  • Бургас
  • Мнения: 10 821
Врнахте ме много години назад с тези фунийки.Най-редовно ги правех докато бях ученичка и живеех с нашите.Дано тия дни да намеря време за тях.Блягодаря!

Общи условия

Активация на акаунт