Вятърът скача и хапе и псува, а ЮЛЧЕ на мама главата надува.

• 13 460
  • 291
  •   1
Отговори
# 45
Ааааа,Наде без такива NaughtyДа не се обиждаме на варненски диалект.Думата е немска.
Сузи,честита миялна.Моята е голяма и честно казано я ползвам като имаме гости,или като готвя и ми се насъбират много съдове.Иначе само двамата с мъжо има да я пълним поне3-4 деа,а на мен ми е гнусно да оставям мръсни съдове вътре да засъхват,докато я пусна.Внимавай да не я оставиш без сол,защото ще хване котлен камък и ще станее... Sick

# 46
  • somewhere over the rainbow
Ааааа,Наде без такива NaughtyДа не се обиждаме на варненски диалект.
Ти па ся да н'са обиди Wink Hug
То и ние тук, в Пловдивско сме пълни с диалектни думи ooooh!, ама и вие не оставате назад.
По тоя повод, чували ли сте думата "скопоситка"ooooh!  Баба все вика на Дая така, означавало хубавка, изписана. Аз винаги много се смея на думата Joy

# 47
Като стана дума за диалектите. Те са едно на ръка, но и всеки човек си има едни такива интересни изрази. Като на пример имам една позната дето като разказва нещо и все вика :Да ти кажа ли? (вместо да ти кажа еди какво си станало). Друга пък вместо нищо подобно - казва нищо като подобно и много много други примери. Които като ги забележе човек после му е много смешно  Sunglasses.

А тази дума не съм я чувала Наде. Тази вечер бяхме на гости и употребиха някаква дума, но ме досрамя да попитам какво означава (пак ще е някоя сопотска).  Wink

Всички сладурковци и сладурани бързо да оздравяват и весело да си играят  Hug

# 48
  • somewhere over the rainbow
Друга пък вместо нищо подобно - казва нищо като подобно и много много други примери.
Един мой познат пък казва "от после". Например:"Аз от после ще дойда" hahaha
И като му направиш забележка, се сърди и спори, че е така ooooh!

Сори, че оспамвам темата, ама вие като не пишете... Crossing Arms

# 49
Айде и аз да довтасам, че скоро не съм се вясвала. Иначе да не мислите, че не съм тук? Тук съм и ви проверявам да не изчезнете, защото веднъж така изтървах края и после се пулих докато разбера колко теми сте преметнали.

И аз я знам думата ширм ама съм от Варна.  WinkНашият е май като на Синеочка, какво беше там името...Ама наистина като дърпа, не се шегува. Та по този повод и понеже някъде май разисквахте изолацията с ПВЦ дограма и после влагата дето се появавя да ви кажа нещо. Та тоз нашия ширм (опс - абсорбатор)- голяма работа. Ама имаме и камина в хола. А в кухнята се влиза от хола. Та един ден си готвя аз, камината гори и естествено си пускам абсорбатора. И след няколко секунди чувам мъжът ми крещи като обезумял. И аз си викам какво му стана на тоя, какво се е разкрещял. Ама и ми намирисва на нещо изгоряло. Та влизам в хола и какво виждам - пълна мъгла от дим, различавам само силуета на мъжа ми, койте се хвърля към един от прозорците, а децата ми стъписани от представлението. Като отвори мъжа ми прозореца всичко спря. След кратък размисъл разбрахме, че абсорбаторът всъщност ни е прекалено мощен, а ПВЦ дограмата прекалено изолира апартамента и просто няма откъде другаде да се издърпа въздух освен от камината. След това мъжът ми взе да чете по Интеренет и да разпитва роднините си във франция как точно им е направена дограмата. И се оказа, че там по закон всички дограми си имат отдушници - малки процепи с едно пластмасово капаче през които всъщност къщата "диша". И там никога не им се изпотяват прозорците и нямат никаква влага в домовете си. Даже ако нямаш такъв отдушник застраховката на жилището ти не е валидна при евентуален проблем например с влага. Ние въобще не се бяхме заглеждали в дограмите на жилищата, в които живяхме там, но и никога не сме имали проблеми с влага. Та един ден мъжът ми просто хвана дрелката и проби дограмите...Да не ви казвам като съобщихме това на разни познати какви очи опулиха. То и без това мъжът ми с "прекрасния" си бълграски език ни поставя в доста колоритни ситуации, ама като и каза, че с дрелката е пробил супер изолиращата дограма и ....не знам, аз само се правех, че нямам нищо общо. Баща му ни прати капачета обаче и наистина оттогава нямаме проблем със стичащата се вода по прозорци и стени. Защото преди това, първата зима в апартамента ни аз една нощ се събудих от шума на течаща вода и помислих, че се наводняваме. По земята имаше локви вода стекла се от стъклата Shocked Та този проблем го решихме с тези дупки. Но проблемът със съжителството на камината и абасорбатора още не сме го оправили. Ще трябва да пробием още дупки ама мъжът ми го домързя и сега като готвя открехвам вратата на балкона, ако камината е запалена. Между другото освен дима, мъжът ми каза че тогава и пламъци са излезли от камината през контурите на вратичката. После мислихме да правим бизнес с тези дупки. Да внасяме тези капачета, ама като взехме да говорим около нас, че трябва да се пробият дограмите, пък и тез капачета не бяха много евтини, срещнахме доста скептицизъм и затова решихме да останем с бизнеса който бяхме почнали. За съжаление и той не ни донесе нито слава, нито богатство.  Grinning Като става въпрос затова, имахме и няколко други идеи, все такива налудничави и накрая стана така, че изхарчихме парите за бизнес и мъжът ми се принуди да започне работа, защото се видя, че не ставаме за предприемачи.  Grinning

При нас иначе нищо ново. Пипи вече крачи много уверено. Прави много бели и непрекъснато яде. Просто устата му все мели нещо. Сестра му редовно си оставя яденето непокътнато, а той след като вече се е нахранил, се оглежда като крадец, приближава се с тиха стъпка до масичката и столчето на кака си, присяяяда лекичко и започва да набива и нейното ядене. Направо е за скрита камера. И цял ден дебне в кухнята и ако имам неблагоразумието да вляза там, започва да крещи докато не му запуша устата с нещо за ядене. Като ме види да му приготвям храната и писка от радост, а после на всяка лъжица поема дълбоко въздух и вика : Амммм!  Joy Дъщеря ми пък тя е като сина на Ети. И аз направо се плаша като я видя гола - то едни краченца като клечки, просто всеки път се чувствам виновна като я погледна.

Айде спирам засега, че пак много се разприказвах.

# 50
  • Варна
Ей,Лала страшна си.Да ти кажа и ние без да сме ходили във  Франция  Winkпак си пробихме дограмата и капачета сложихме ама при нас не проработи.

Аз обикновенно използвам думата аспиратор  Laughing ,откъде ми се изплъзна тоя ширм незнам   JoyАма карай да имаме тема за разговор.Та по тоя повод има две варненски думи ,които адски ме дразнят ,направо ми се повдига-доявами се и изявам.Бъркат ми незнам къде. Mr. Green

Та да се върнем  на ширма ,вижте на какво попаднах и то какво се оказа фирмата Варненска  Joyhttp://www.home.dibla.com/kent/razdel20.pdf

# 51
Ей,Лала страшна си.Да ти кажа и ние без да сме ходили във  Франция  Winkпак си пробихме дограмата и капачета сложихме ама при нас не проработи.

Ооо, откъде ги взехте тези капачета, че на нас ни трябват още, а не ми се занимава да "внасям" такова елементарно нещо. Тук обиколихме, даже и строителите не знаят нищо по въпроса.

# 52
Ааа,не Сузи,да ги нямаме тия NaughtyТова са си чисто селски думи и нямат нищо общо с Варна Въпреки,че аз съм добричлийка и мога смело да се дистанцирам от това Mr. GreenА,сега да ви хвърля в размисъл и да ви питам дали знаете що е то болинка?Ха,сега!! hahahaМоите колежки в университета опулиха ей такива очиииии Shocked
Лала,уби ме бе жена с тези дупки ooooh!Мъжо ти може да си намери работа в онова предаване"Нов дом"или нещо такова,където дават идеи за дома и обзавеждането от мазилка до мебели  hahaha

Последна редакция: сб, 12 яну 2008, 10:55 от Tizija

# 53

Tizija, болинка да не е болежка Laughing
Като стана дума за диалекти:Въъъъъъй, пък да знаете тука к'ви ги има. LaughingЛюбими изрази са ми "Ни иде"(не яде),"Изцапа ми се дънкиту", "Отивам да спа"(последния и аз го употребявам.Много кефи Peace Wink)
Любимият ми търновски израз, пък е-"Ам чи да варим"(Да тръгваме)
Като студентка успях да свикна с всички диалекти и спряха да ми правят толкова силно впечатление.Единственото ми желание  е да се разбираме все пак.Нали сите сме българи.Това обаче в Перник(напр.) никак не ми се отдава.Там само с преводач стъпвам вече.Голям резил беше ooooh!

п.п.
ако търсите къде е веселбата, тук е:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=252683.340
Еййй, такъв смях няма Joy

# 54
  • Варна
Лала ,зависи колко големи са ви дупките  Joy Нашите са съвсем малки може и за това да не е проработило,а от къде ,ще трябва да питам.

И ние не използваме подобни обръщения ,но от страната на мъжа ми ги използват всякакви.Те са от Новопазарско.Та на свекито и викат булинка.Тя е жена на най-големия брат в семейството ,та жените на по-малките братя се обръщат към нея така.

# 55
Асе,болинка зачи нещо като точка.Ние казваме на черните точки на бял фон примерно болинки JoyМоже и бУлинка да е,но надали я има тази дума в правописния речник,така че не съм я проверявала.Аз най-ужасен диалект см срещала н централни Родопи.На бившето ми гадже баба му и дядо му живееха в Ивайловград и през цялото време само съм се усмихвала като идиот ,без да разбера нищо #Crazy Нещо като работата,когато сте с чужденци и не знаете езика Mr. Green
Сузи,най-добре послушай Ети за съветите относно печката,защото аз специално я номинирам за кулинар 1 на форума ни NaughtyМоята печка е нещо като част от задължителната меблировка в кухнята,но това е друга тема Mr. GreenВъпреки,че тук пак готвя от време на време,докато като живеех сама използвах фурната си само за ....сандвичи Sick

# 56
  • España (Плевен)
Tizija   и за всички други,ние в нашия край/не аз де/ баба ми казва на хапчетата и лекарствата - болинка и като бях малка при баба на гости през ваканциите и тя се казваше "я да ида да си взема болинките да ги изпия".така е в нашия край,не знам за другите.и докато пиша аз тука и се обяснявам за "болинките" нашата Нели извадила от шкафа няколко бисквити/щото няма играчки и се занимава с др работи/ и ги пръснала по пода и трошка с крак и се кефи.аз си викам защо толкова се смее,а тя......  ooooh! та така аз да ставам че ще излизаме,тук при нас е мн хубаво времето и да се разходим с Нелката.  Peace хайде приятен ден на всички.

# 57
Асе,защо сложи този линк бе душа NaughtyИзпратих детето при баба и дядо,мъжо по работа и останах сама,та да мога да изчистя и изгладя,а с този смях не мога нищо да свърша JoyНаистина е страхотна темичката Peace

# 58
ka_te_to, добре дошла и от мен!Надявам се да ти стане уютно в нашата темичка Grinning

Ооооох, Tizija, Joy аз днес съм си дала почивка от тази тема, пазя си следващите истории да ги прочета, когато се скофтя нещо, че да повдигна духът.До поста на MeryLu от 18 страница стигна ли? JoyНа Ромео също съм върла фенка Peace
Тия дни като полуидиот ходя нахилена из къщи Crazy

Мария беше в някакъв жесток период на злоядство, ама  и хванах цаката. Twisted EvilРеших да споделя как стана номера, че като гледам и други майки са с подобни проблеми.
Моята дрисла отказваше да яде непасирана храна.Намачкано с вилица или пък в пюрето някое и друго парченце ако има веднага се плюеше и след това категорично ми отказваше да се храни повече.
Оня ден и сготвих яденето на огромни парчетоци и й връчих една малка метална вилица.Ейййй, това ми ти хлапе сега с такъв ентусиазъм се храни абсолютно самостоятелно, че сълзи от радост ми избиват(може и да е от темата  Joy).Изглежда в някой случаи, това че ги подценяваме като вече големи хора ги отказва от някой неща.Дано и при вас да мине номера, заслужава си да опитате Peace

Последна редакция: сб, 12 яну 2008, 12:42 от Asya_

# 59
Много сте писали бре моми.
От снощи нямаме нет и съм като болна. Преди малко го пуснаха и съм спокойна вече.
Що се отнася до диалектите не знам дали сте попадали на сайта на Северозападна Бългадия?! Като имам малко повечко време ще го потърся да се посмеето подобаващо.

Лала, разсмя ме.... Що се отнася до такива джаджи, аз съм точния човек за теб! Мойто мъж се занимава с търговия на такива джаджи, и са качествени, внос от Германия и Италия. Пиши на лични какво точно ти требе и ще ти го изпратя! Пиши си и телефона, че съм затра голяма и не знам къде съм го записала! а ми трябваш, ама нямам връзка с теб. Имам личен въпрос....сега да не си помислите-интимен, нееее....личен е  Wink Joy шегувам се, нещо ме е хванала лигата.  Crazy

Махам се, че Ема започна да ми помага в писането, а тогава става страшно, всичко е закодирано от нейна страна.  Wink

Общи условия

Активация на акаунт