Отговори
# 90
Честито бебче на Мария!!!
Честита дъщеричка на Мари Рус
На болничките бързо оздравяване Hug Hug

# 91
  • Варна
rosi_bosi Тези двете кукувици "Часът на мама" се възхищават на всичко #Crazy
Аз понеже последните 2 седмици може да се каже че поработвам и не ми остава време да им гледам глупостите.Днес пак отнесох сума ти и време в офиса и по улиците.Много е забавно колегите ми гледат, като за последно да ме натоварят със всевъзможни неща. Държат се така все едно няма да раждам, а ще изчезна от тая Земя.

# 92
Здравейте милички!
Мен ме е обхванала някаква покъртителна депресия около това боледуване на малкия и моята хрема  Sad
Така ми се плаче и нищо не ми се прави.
Чара много ми е мъчно за вас, защото напълно мога да те разбера! Не мога обаче да ти отговоря в родилното как процедират с болните маики, а и мен ме е страх от това, защото толкова продължително време не съм добре, че вече си мисля че едва на пролет ще се оправя  Cry
Ето сега и малкия влезе разстроен и на него милото до гуша му доиде от болести. Има гадна хрема и му тече кръв от нослето, кашля, а в четвъртък свършва 3-дневната грипна ваканция и трябва да е на училище. Как ги измислиха тези 3 дни незная какво си мислят че решават с тях като целия град е пламнал от този грип.  Аз пия Цитросепт с надеждата че си подсилвам имунната защита, но незная вече доколко има ефект. И само си мисля и се чудя ако продължава така какво ли ще е пък живот и здраве като се появи бебето. Тогава и него трябва да пазим  Shocked
Много съжалявам че ви залях с проблемите си, но ... ми се пишеше, а друго за съжаление няма около мен !
Целувки и късмет на всички  Hug

# 93
  • гр.София, далече, далече на Запад
Мария-М, да сте живи и здрави ти и малкият Любомир Hug

Бързо да трупате грамчета и да разказваш как е Laughing

Чара, да оздравявате бързо, че съм се настроила че заедно ще раждаме.(термина ни е на една и съща дата)За хремата мога да ти препоръчам в нослето - витамин Ц, при мен подейства веднага, дано да ти се отрази добре и на теб.
На Мери  и Роси - честити нови придобивки  Joy
Дездемонка - с теб сме всички, чакаме радостните новини и стискаме палци всичко да мине по вода Hug

Хубава и приятна вечер момичета и дано вестите да са все така хубави Hug Hug Hug

# 94
МАРИЯ М ДА ТИ Е ЖИВ И ЗДРАВ МАЛКИЯТ МЪЖ ДА РАСТЕ ГОЛЯМ И С КЪСМЕТ  bouquet
Почнахме вече да се обаждаме една по една PartyВреме ни беше какво сме се зстискали незнам newsm78
Ще ви линкна още една лекция за раждането може да ви е полезна или поне ако няма какво да правите да я четете.
Днес беше толкова хубаво времето,че цял ден исках да седя вън  Whistling
Роси и аз много се ядосвам на невежи лелки-философки и изощо не ги гледам тези предавания,че ми идва да счупя телевизора понякога  smile3515
ЧАРА мисля,че ако имаш грип ще си отделно от другите мами поне така съм виждала в болниците 1во има грипна епидемия и 2ро става въпрос за майки и новородени(много крехки) ,така че не мисля,че ще си позволят да рискуват.Грипа протича със съвсем друга сила при бебета  Rolling Eyes
Мери и РОСИ-честити ви придобивки!Отивам да намеря лекциите

# 95
Честити ни новоизлюпени!!!Много детски усмивки да даряват те на мама и тате!
Мария-М да разкажеш всичко подробно, как така прескочихте и секцио и всичко Wink На мен все ми се струва напълно невероятно да родя по рано от термина Laughing
Момичета, много ми хареса, това което пише за децата водолейчета и за рибките също...Направо ми се прииска и от двете по едно:
Ето да хвърлите по един поглед Crazy:
http://www.sibir.bg/blog/tasi13/?blogPage=blogPreviewArticle&artID=35251

http://www.sibir.bg/blog/tasi13/?blogPage=blogPreviewArticle&artID=35247

Ох..., и един въпрос..Как съумявате да не напердашите някое от малките ви (и по големите) дразнителчета особено сега, като са ви опънати нервите??
Моята котка току що обърна една саксия отвисоко и ми идеше направо да я метна през прозореца  #2gunfire Изяде няколко шамара и сега ми е жал за животното, чудя се в как да се предпазя от тая ярост която ме обзема на моменти занапред... Sad

P.S.trollipen- Изчисти си кутията че не получаваш..или дай нещо друго...icq, skype..Simple Smile

# 96
"Дишане и напъване при вагинално раждане",
 водена от акущерка от родилна зала на МД и лектор в училище Ма-ма.

Малко ще ми е трудно да опиша как точно да се диша и напъва с думи, за това маркирам само основните моменти от лекцията, като горещо препоръчвам на всички, които имат достъп до такива мероприятия и смятат да раждат нормално, да я посетят.

Вагиналното раждане протича на 3 етапа:  изглаждане и ракритие на шийката; изгонване на плода; раждане на плацентата.
Както може би всички знаят, първият етап е най-продължителен и болезнен. Колко точно никой не може да каже, но така, както не е добре раждането да се точи повече от 18-20 часа, защото после сили няма да имате, така и не е добре да приключва бързо. Ако първият етап приключи за време под 3 часа, раждането се счита тежко.
Забележка от мен - всеки може да си потърси отговор на въпроса защо. Не искам да се впускам в излишни коментари и да ми размахат пръст.
Има различни техники за дишане през първия етап от раждането. На каква ще се спрете, зависи изцяло от вас, ако изобщо ходите на някакви подготовки (йога например). Каквото и да правите, обаче, не забравяйте едно - независимо от темпото и принципите, които следвате, трябва да дишате бавно и мнооого дълбоко. Толкова дълбоко, че чак да ви се завива свят - цели се хипервентилация на майчиния организъм, която да компенсира страданието на плода по време на контракцията.

Вторият етап - изгонването на плода настъпва при пълно разкритие. Тогава контракциите са с продължителност около 60 сек., но ефективни за напъване от тях са около 30-40 сек. Ще разберете, че сте достигнали до този момент, когато усетите силни напъни тип позиви за ходене по голяма нужда. Никога не напъвайте, без да са ви казали! Ако напъни се появят преди достигане на пълно разкритие, има реална опасност от разкъсване на маточната шийка!

Ефективен напън има при пълен с въздух гръден кош!

Щом ви кажат да поемете въздух и да напъвате, правите следното - поемате въздух бързо , дълбоко и рязко! Не го изпускате, докато акушерката не ви каже и след това веднага поемате наново - бързо, рязко и дълбоко. Това се прави 3 пъти за една контракция, като всяко задържане е за около 10 секунди. Слушайте акушерката - тя ще ви води, вие обаче трябва да знаете какво точно се иска от вас. Паралелно с поемането на въздух, трябва да се напънете. Жената ражда в поза на клекнал човек, поставен по гръб. При командата напъвай, трябва да стегнете коремната си мускулатура и да обхванете коленете си с ръце, да ги придърпвате към тялото, като по този начин правите ефективен напън на коремната преса. Третото задължително нещо е да си повтаряте "Да избутам бебето с корема". Напънът ви трябва да е ефективен, което означава насочен! Пример за ненасочен напън (тоест неефективно напъване, неефективна коремна преса) са жените, на които им се пукат капилярите в очите. Това се случва при ненасочен напън. За да го насочите, си повтаряйте, че трябва да избутате бебето с корема. Не пробвайте да го правите по време на бременност! Само си го повтаряйте и като дойде момента го направете.

Всичко това продължава, докато бебето се роди до линията на косата. Тогава ще чуете команда дишай. Сега трябва да спрете всякакъв напън, което според акушерката е изключително трудно, но трябва да се опитате да се овладеете и да не напъвате. Помощ в трудната задача отново е дишането - диша се бързо, плитко и кратко, само с гърлото. Представете си дишане на кученце. През това време акушерката вади главата на бебето, което трябва да става бавно, за да се предотврати разкъсване. Следва още една команда за напъване по описания по-горе начин от три компонента, след което се раждат рамената. Минат ли рамената, минало е всичко!

Ето и още няколко интересни момента от лекцията:
Ключицата е кост, която природата е създала така, че в случай на нужда да се чупи. Това става неволно или абсолютно умишлено по време на раждането - във втория случай е при положение, че не могат да се родят рамената. Ключицата се чупи, но запазва цялостта си, а костите не се разделят. Реално е нещо средно между чупене и пукане.

Упражненията за перинеума през бременността са важни повече за следродовия период, не толкова за самото раждане. Колко разтегателна е кожата, е въпрос на ген и не може да се промени съзнателно (справка - стриите!). Дали ще се разкъсате зависи както от акушерката, така и от вашето (не)напъване в правилния момент, а особено много от това дали влагалището е здраво или инфектирано! Инфектираната възпалена тъкан се разкъсва лесно, няма устойчивост и разтегливост. За това е добре да си изисквате към края да ви направят микробиологично изследване (влагалищен секрет), дори ако трябва да си го доплатите! Това последното е забележка от мен.

Влизам да допълня, че се диша само през устата. Няма как да поемеш достатъчно дълбоко въздух през носа. Също така забравете за "дишане с корем", "дишане с диафрагма" и т.н. Тогава всичко е толкова притиснато от бебето, че поемате и дишате толкова, колкото ви позволява тумбакът.
"За и против секцио по желание", но се получи по-скоро дискусия относно секциото.

Лекцията я води акушерка от Тина Киркова.
Според нея в световен мащаб около 20-25% от ражданията са секцио. Това бил максималният брой. Аз пък се чудя колко ли жени са умирали поради невъзможност да родят нормално преди да открият секциото!   Ми то 20% са си всяка 5-та жена!   В България секциото е 40%, което според нея е доста завишена цифра!

Някои от неприятните странични ефекти са:
- секциото води до повторно секцио при раждания в близките 3-4 години
- до 1,5-2 години след секцио повторна бременност винаги е рискова и трябва да се наблюдава (допълнение от мен - съществува риск от руптура на матката, ако не се е възстановила от предишното рязане. Това обаче е строго индивидуално и от матка до матка има разлика. Преглежда се конкретния случай!)
- минус е и това, че организмите на бебето и майката всъщност не са подготвени и не знаят, че ще се раждат. Поради тази причина бебето може да се роди с белодробна незрялост дори и секциото да е 2 седмици преди термина. Поради същата причина кърмата тръгва по-късно и може да се забави до 6 дни. Но секциото не може да е причина да не ви дойде кърма изобщо!

Показанията за секцио най-общо са следните - (1) бебета с малки килограми, изоставащи от развитието си в седмици; (2) неправилно разположение на плацентата; (3) неправилно предлежание на плода; (4) голям плод; (5) опасност от отлепяне на ретината (тук акушерката отбеляза, че късогледството не е непременно показание за секцио! офталмолог трябва да прецени каква е опасността, преглеждайки очните дъна. Жени с проблеми обикновено си знаят за това доста преди да забременеят!); (6) гръбначни и тазови изкривявания - оценката се дава от ортопед. Има и други, но това са основните!

Тест за алергии се правел по желание, ако жената няма проблеми по принцип. Задължително тест се прави, ако на жената е известна алергия към някакво (забележка от мен - каквото и да е) лекарство. Дори да няма време за такъв тест (секцио по спешност) по време на операцията се правят ударни дози анти-алергични лекарства.

По време на секцио се прилагат и широкоспектърни антибиотици, които не би трябвало да пречат на последващо кърмене. Ако няма показания, в последствие антибиотици не се дават.

Пълна упойка не се използва, освен в случаите, в които не е било възможно поставянето на спинална/епидурална анестезия.

Родилката остава в реанимация 24 часа, през което време се раздвижва. Дали ще й дадат бебето тогава или по-късно зависи изцяло от конкретното състояние на нея и бебето.

Бебето се храни с АМ, докато майката е в състояние да започне да го кърми. Ако е в кувиоз, почти 100% сигурно е, че няма да ви го дават да го кърмите - това е забележка от мен! Съответно при по-дълъг престой после трябва повече упорство, за да го накарате да суче от вас. Справки - кърмаческия форум!

Старият шев от предишно секцио се изрязва, като след повторна операция ви остава 1 белег, а не два!

Спорт се препоръчва 3 месеца след секциото най-рано, но естествено всичко е индивидуално и зависи и от типа спорт.

Близнаци се считат за износени около 36 г.с. Раждат се нормално, ако и двата са в главично предлежание. В противен случай - секцио!

При опасност от преждевременно раждане или ранно секцио по показания може да се направи предварителен курс на лечение за стимулация на белодробните функции. Стимулацията се прави с кортикостероиди. Противопоказанията са по-опасни за майката, отколкото за бебето, но лекарите приемат това за по-малкото зло.

Като цяло бременност се счита за износена, ако се достигне 36 г.с. Въпреки това не трябва да се абсолютизира. Може бебе родено в 36 г.с. да диша нормално само, а такова, родено на термин, да трябва да се постави в кувиоз. Дано не се стига до там да ги научаваме тия работи от личен опит!

# 97
МАРИЯ, ЧЕСТИТО МОМЧЕНЦЕ!!! ДА РАСТЕ ЗДРАВ И ВЕСЕЛ ЮНАКЪТ НА МАМА!!!

МАРИ РУС, ЧЕСТИТА ВИ ПРИНЦЕСКА!!! НЕКА ТОВА НЕЖНО МАЛКО ЦВЕТЕ ОЗАРИ ЖИВОТА ВИ С РАДОСТ, ЩАСТИЕ И ГОРДОСТ!!!

ДЕЗДЕМОНКА, УСПЕХ УТРЕ МИЛИЧКА!!! Не се тревожи, Бог е с теб и ви пази! Ние сме с теб и ти даряваме цялата си положителна енергия и добри мисли! Чакаме ви заедно с малкия мъж!!!

Роси, Боби, Бързо да оздравявате!!!  Hug
Дес26, не така миличка! Всичко ще е наред! Не се отчайвай, ще оздравеете с малкия мъж! Кураж!!!  bouquet
Чара, и ти миличка бързо да оздравяваш и да не се налагат извънредни мерки, когато настъпи момента!!!

Мери, честити придобивки! Със здраве и радост да си ги ползвате! Браво на братчето ти!!!
Избелка, колко красива бременна си само!!!   bouquet Искренно ти се възхитих! Браво!!! Hug

GoldenEyeful , какво ти има миличка? Мен грипа ми завеща ужасна водна хрема и кашлица! Вече много ме боли корема и не мога да се изкашлям даже, а носа ми се обели и на рана в момента, не знам вече какво да правя!  newsm78

Иначе моята бебка поне се успокоих, че е добре. Днес записа беше чудесен, видеозона също. Вече сме 2.80 кг, но съм имала МАТОЧНА ДЕЙНОСТ. Какво ли точно значи това??? newsm78 Дадоха ми и направлението за болницата, в очакване съм!!!

Целувки и хубава вечер!!!    bouquet

# 98
  • Варна
Честито момченце на Мария!Да е жив и здрав. smile3525
На Дездемонка стискам силно палци. Praynig

# 99
Страхотно начало на седмицата!!!
ЧЕСТИТО НА МАРИЯ_М!!!Да и е жив и здрав малкия бебок и да и носи само радости!!!

# 100
  • Варна
Ех че хубава поредна новина.
Честита на maria_m, да и е жив и здрав Любомир   bouquet
А Ивана колко е сладка само и нежна  baby_neutral
Честито и на mari_rus за принцесата!
De3demonka ще стискам палци и утре и вдругиден, късмет и кураж, ще чакаме хубавите вести  Hug
И аз вече съм в клуба на неспящите нощем  Tired денем успявам, но нощем е голям зор. Всичко ме боли, абе зор, познато ви е. Мисля вече да му давам свободно на моя бебо да се появява  Mr. Green Ние водолейче си искахме това беше последното което чакахме  Wink
Момичета пазете се много гадни вируси върлуват! Да оздравяват болничките мами и дечица  Hug
Ей страхотни тумбаци вадите  Heart Eyes

# 101
  • ВАРНА
Честит малък Любомир на мама и татко. Да растев здрав и палав.

Честито и на мари-рус за малката принцеска. Да е много здрава иа красива.

# 102
  • ВАРНА
Аз благодаря на всички за милите думи, наистина имах нужда.  Hug newsm51
Май вече започва да ме хваща нервата, не знам какво ме очаква и ми е малко странно.
Утре сутрин като отида ще разбера. Инструктирала съм татито да ви държи в течение, така че, споко  Hug. Успях набързо да прочета какво сте писали днес. А имам и чанта да приготвям... ако имам малко време ще пиша пак по-късно.
Много сте мили всички, толкова кураж вдъхвате и точно, когато трябва. Супер стееее Hug smile3525

# 103
Момичета и аз да ви кажа да се пазите, но не от вирусите, а от топящите се преспи и ледове!
Онзи ден от покрива на нашата кооперация се откъсна огромен леден блок и потроши колата ни. Задното стъкло е на сол, багажника и тавана са сгънати до неузнаваемост Cry. Имаме пълно авто каско и то ще покрие щетите, но аз страшно много се изплаших и сега като излизам постоянно ме е страх и се оглеждам като гърмян заек. Колата ни беше спряна точно пред входа на кооперацията, което ще рече, че добре че не е излизал човек в този момент, защото щеше направо да го убие. Ужасно!

# 104
Здравейте и от мен, смогнах и днес да ви пиша. много хубави новини чета.
ЧЕСТИТО НА НОВИТЕ МАМИ да са им живи и здрави бебоците и много много да ги радват.
момичета искам да ви питам нещо, малко ми е неодобно, но няма на каде ще ви питам. От една седмица ми е излязъл някакъв израстък на ануса Embarassed и ме боли навсичкотоотгоре. Днес като ходих на тоалетна имах и малко кръв (чиста) от този гаден израстък. Дали знае някоя какво е точно това, че много съм се изплашила да не кажат че трябва да ми правят операция точно сега или след раждането  Cry Cry Cry. Много ви благодаря на всички предварително.
Лека вечер от мен за сега.

Общи условия

Активация на акаунт