Трябва ли да се изучава религия в училище като СИП или ЗИП?

• 17 178
  • 395
  •   1
Отговори
# 165
Радостина, съвсем не съм против наказанията, обаче според мен и те са обект на обсъждане. Ако за една майка дадено наказние е добро и върши работа, то друга ще реши, че е проява на унижение спрямо детето й. Представи си само темите във форума: "Наказаха детето ми". Whistling Ако някой разбие главата на детето ми със стол в училище, хич няма да ме топли и факта, че е изключено от училище и се шляе по улиците. Предпочитам да не се стига до там. Затова смятам за удачно наблягането на ценностите, морала и добротата в училище. Хайде да не е "Религии", защото явно е сложно, но според мен трябва да има нещо. Много ни куца тази част напоследък, на нас, българите. Peace

Аз вече съв уплашена - моята дъщеря си идва от градина и ми казва "Мамо, аз вярвам в Бог" при положение, че аз и баща и не сме и говорили на тази тема. За новогодишният концерт по английски в градината пеят песничка за раждането на Христос, разни там малки ангелчета и т.н. Нормално ли е, в мен ли е грешката?
А според теб какво представлява Коледа?  newsm78 Ако в твоето семейство не празнувате Рождество Христово, то в цяла България се празнува и според мен пък е добре, че правят тържества в градините. Следващият път просто не пускай детето си на подобно тържество. Peace

# 166
. нека има феи, нека има Дядо Коледа (макар да предпочитам по-малко кръвождания Мраз), що пък да няма и дядо Господ? Неразбираем ми е този страх от него. И не онзи, който ни кара да не правим глупости. А страхът, че току виж детето видяло и една друга парадигма.
. има ли някакво явно противоречие между така наречените "човешки ценности" и "християнски ценности", че нещо не стоплям.
. още нещо - очевидно е, че всички родители във форума а) се занимават усърдно с възпитание на етично потомство и б) неясно как потомството попада под ударите на чалга - културата. Ако приемем, че това е реален, а не лицемерен в същността си феномен, тогава ми се струва не зле чалга-потомството да чуе нещо различно от пошлите текстове. Не само да чуе, но и да го изпитат.
. идеята за вероучение в държавните институции не е лоша. Определено.
. от прекалено къс времеви хоризонт разсъждаваме. В това е проблемът. Както към миналото, така и към бъдещето. Убягва ни взаимозависимостта. На мен не ми е все едно.
. с какво приказката за сътворението ще е по - зловредна от Властелина и Хари Потър? С какво? С какво ще се навреди на детето, ако поразсъждава за изкушенията в пустинята? С какво ще е ощетено, ако му се каже още един път, че не бива да убива и да наранява, че трябва да държи на семейството?

# 167
  • София
Хари Потър е художествена измислица и е представител на един жанр в художествената литература. А религиозните свещени книги и писания имат други цели и съдържание. Защо ги смесваш?

А за убиването, нараняването и други нарушения (или престъпления), си има правни и административни текстове и носене на наказателна, административна и всякаква посочена от закона отговорност.

Точно, защото хоризонтът изобщо не е къс, разсъждавам така. По време на соца всички трябваше да са атеисти, а сега да са... какви?

Последна редакция: ср, 30 яну 2008, 13:23 от RadostinaHZ

# 168
. с какво приказката за сътворението ще е по - зловредна от Властелина и Хари Потър? С какво? С какво ще се навреди на детето, ако поразсъждава за изкушенията в пустинята? С какво ще е ощетено, ако му се каже още един път, че не бива да убива и да наранява, че трябва да държи на семейството?
С нищо не е по-лоша, за това да я изучават по Литература. Защото аз не знам да има предмет "въведение в Магиите" или греша?

# 169
 Peace- Майка ми се занимава с астрология, направо е царица, та що не почнат и внуците й да я учат в училище? Тъкмо ще имат цял куп извънучебна литература в комплект с практикуващ професионалист. Пък има и практическа част по предсказване на бъдещето- много е полезно... Айде на ЗИП-а-а-а!

# 170
Анту, мой личен избор е дали ще празнувам Коледа и дали - не. Хората от различни вероизповедания имат право на допълнителен отпуск по време на техните големи празници. Това го одобрявам. Тук споменавам тържеството по английски, а не тържеството на групата (за него тя вече беше болна и не можа да си получи подаръка). При нея идва също и Дядо Мраз. Не си противоречат. Не съм навътре в християнстата теология, но винаги съм отделяла Дадо Коледа и Рождество Христово като независими събития.

Отнико, кога се създават първите светски училища, отделни от Църквата? Назад ли да се връщаме? Дали България натрупа големия външен дълг, защото тогава всички бяхме атеисти и не празнувахме Рождество Христово?

# 171
. нека има феи, нека има Дядо Коледа (макар да предпочитам по-малко кръвождания Мраз), що пък да няма и дядо Господ? Неразбираем ми е този страх от него. И не онзи, който ни кара да не правим глупости. А страхът, че току виж детето видяло и една друга парадигма.
. има ли някакво явно противоречие между така наречените "човешки ценности" и "християнски ценности", че нещо не стоплям.
. още нещо - очевидно е, че всички родители във форума а) се занимават усърдно с възпитание на етично потомство и б) неясно как потомството попада под ударите на чалга - културата. Ако приемем, че това е реален, а не лицемерен в същността си феномен, тогава ми се струва не зле чалга-потомството да чуе нещо различно от пошлите текстове. Не само да чуе, но и да го изпитат.
. идеята за вероучение в държавните институции не е лоша. Определено.
. от прекалено къс времеви хоризонт разсъждаваме. В това е проблемът. Както към миналото, така и към бъдещето. Убягва ни взаимозависимостта. На мен не ми е все едно.
 Съгласна съм по всички точки, с изключение на тази за вероучението(само).
  Имам и две немаловажни допълнения: Нека към християнството има в добавка най-основното и от другите религии-поне най-разпространените- ислям, будизъм,
юдаизъм.
  И най-важното-подготвени, специално за целта, преподаватели. Задължително. Говорим за светско образование, не за неделно училище,нали?Не може никой да ме убеди,че някой, завършил само Духовната Семинария(много лош вариант) или богословие(малко по-добър, но!!!) в България ще може обективно да представи различните от неговата собствена религия. В тази връзка-за съм, но е още рано!

# 172
  • Sf

Да повторя въпроса си. Твоето дете посещава ли неделно училище? И ако не - защо? Тази форма на преподаване на ценности, в които вярваш, не те ли задоволява? Би ли имала нещо против в училище детето ти да изучава основно исляма и мюсюлманските ценности? И ако да - защо?

И какво общо има чалгата? Хората са или християни или слушат чалга?

# 173
На Кронки жена му, разказаното от теб направо ме потресе  Shocked Ако синът ми се върне от градина и ми каже подобно нещо, със сигурност първо ще седна от изненада, а после ще има много, ама много сериозни разговори с всички по веригата - лелки, учителки, директорка, съответните отдели в Общината... Съжалявам, ако звуча крайно, но това "Аз нося Бог в сърцето си", изречено от ДЕТЕ, мен поне ме потриса. Не съм съгласна, не го одобрявам по никакъв начин - не и за моето дете, не и според моите виждания.

Моля, при предприемане на каквито и да е официални действия, да им се даде широка гласност, за да мога да се включа, заедно с още няколко майки от обкръжението ми  Praynig

# 174
...
А според теб какво представлява Коледа?  newsm78 Ако в твоето семейство не празнувате Рождество Христово, то в цяла България се празнува ...

Не съм съгласна. Коледа и Рождество Христово са 2 различни неща и всеки празнува това, което му е по сърце. Вкъщи разделяме двете неща и празнуваме и двете - едното е вълшебство, приказка и т.н., другото е част от вярванията ни. Не мисля обаче, че децата в детската градина могат да направят тази разлика /пък и съм убедена, че аз съм тази, която да им обясни разликата/. Пък и горе-долу по същото време евреите и мюсюлманите също празнуват големи религиозни празници...

# 175
На Кронки жена му, разказаното от теб направо ме потресе  Shocked Ако синът ми се върне от градина и ми каже подобно нещо, със сигурност първо ще седна от изненада, а после ще има много, ама много сериозни разговори с всички по веригата - лелки, учителки, директорка, съответните отдели в Общината... Съжалявам, ако звуча крайно, но това "Аз нося Бог в сърцето си", изречено от ДЕТЕ, мен поне ме потриса. Не съм съгласна, не го одобрявам по никакъв начин - не и за моето дете, не и според моите виждания.
...

Честно казано, аз също нямаше да се зарадвам, а щях да проуча нещата. Дали някоя леля-сектантка не им пълни главичките с глупости...

# 176
  • София
На всичко отгоре повечето ритуали са всъщност остатъци от езическия ни период.

# 177
Засега се надявам да имам достатъчно влияние върху моето дете, че с разговори да успея да разсея чужди мисли и влияния. Внимавам занапред.

Отнико, противоречието се състои в това, че едно дете на богослов или не вярва в Бог (значи този богослов не смята за необходимо да въвежда детето си в християнската религия), или вярва в Бог, но не се стреми да бъде добро.

# 178
. и сега най-важното - още в първия си пост написах, но може би не достатъчно отчетливо - напълно основателни са опасенията, че
ще я оплескаме не по съдържание, а по същество. Нито ще е обмислена програмата, нито ще са грамотно подготвени преподавателите. Ако ще осираме идеята, по - добре да не я почваме. Та, същественото е да разграничим двете неща - има ли смисъл децата да се запознават с религиозни учения от това, как ще им се преподава. Смесването води до явни недоразумения.
. това за чалгата ми се мярна в темата за "Деца осакатяват деца" или нещо подобно. Разделителната линия не минава по този начин. Като всяко обобщение, то е упростено. И да, не искам детето ми да изучава исляма, равнопоставено с християнството. Защо? По съвсем ясни причини, които смятам, че няма нужда да бъдат обсъждани. Имам право да имам убеждения, нали? Както и всеки друг. Моите са такива.

# 179
  • София
ето, тук, вече съм напълно съгласна с теб.

Общи условия

Активация на акаунт