ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ИЗХОД от ситуацията с ДГ

• 24 564
  • 510
  •   1
Отговори
# 345
  • На края на вселената!
Значи за сигнали - аз въобще не мога да подам запитване на сайта до сега - поне 10-15 пъти съм пробвала! ако може тук да пиша все пак - става въпрос за 51 ОДЗ, в което има 3 места за 2007 запазени, а там до сега не приемаха набор различен от този, който навършва 2 години в годината на кандидатстване и прием. Т.е. неможе да имат три деца 2007 година вече приети.

Не знам защо не можеш да попадеш сигнал, но записах въпроса ти, ще го задам при първа възможност
51 ОДЗ

Ясла 1
(1.1.07 - 01.11.07)      7       4    
Ясла 2
(1.1.06 - 31.12.06)    33    33

това означава, че директорката има място за 2 яслени групи по 20 деца (33+7=40). Набор 2005 освобождават 37 места. Те са разпределени 2007- 4 места, 2006 -33места. Това, че директорката е решила да приеме повече деца 2006г си е нейно решение. Но за тези две яслени групи няма разделение за двата набора.

# 346
Не разбирам защо не работите по всички въпроси едновременно, а дълбаете САМО и ЕДИНСТВЕНО в насока класиране и записване на деца....
Докато уж мислят за изход от ситуацията, ще е вече лято....
Вчера lilfi изпрати тези 2 нормативни документа.
1. Наредба за работното време, почивките и отпуските
2. Наредба за определяне на броя деца групите на детските градини  

Дано са полезни и за другите важни въпроси...

# 347
Уфсъ, мерси за отговорите. Тръгнах да пиша едно дълго обяснение защо входящите номера не са коректно записани според мен, но всъщност си давам сметка, че това не е толкова важно, ако ми отговорите потвърдително на следния въпрос:
Класирането ще става съобразно времето на кандидатстване, което при обявяването ще се вижда (кой пред теб в колко часа е кандидатствал) и тези номера не означават нищо?

И още нещо да ви питам- да разбирам ли, че преди приключването на проверката, за която говорите класиране няма да се прави?

В една от темите Борис Цветков говори за кръгла маса за 17.02.- знаете ли нещо по въпроса и мислите ли да участвате в такава? Мисля, че е добра идея, защото на нея може да се подпише нещо като обществен договор между общината и родителите. Когато има нещо на хартия е по- трудно после да изклинчат.
Тези номера не значат нищо и бяха дадени само защото голяма част от родителите настояваха за тях, колкото и да се опитвах да обясня, че са безсмислени.

# 348
Правде, много те моля. Знам , че въпроса за летните отпуски много те вълнува, повярвай ми мен също.
Мисля, че достатъчно ясно обясних, че ще работим по този въпрос.
Новата работна група ще се занимава само със системата.
Старата ще работи по други въпроси.  Peace
Благодаря за документите  Peace

Момичета, снощи нямах възможност да пиша, а днес имам много работа. Обещавам довечера да се включа по -подробно.

# 349
  • Букурещ
Тези номера не значат нищо и бяха дадени само защото голяма част от родителите настояваха за тях, колкото и да се опитвах да обясня, че са безсмислени.

Е, как да не значат нищо- аз като съм 12 номер, значи че преди моето дете има 11 деца. Естествено го има и момента за децата с предимство, при които кога са кандидатствали няма значение, но все пак дава някакъв ориентир. При обявени 20 места например все пак имам някакъв шанс, докато ако съм 56 нямам никакъв и започвам да търся други алтернативи.

# 350
интересува ме кой влиза в тия работни групи

# 351
  • София
Клео, знам, че неможе да има 3 деца от 2007 набор в тази градина, но неможе да има и от 2006, освен, ако н са си нарушили собствените правила. сега се сещам - написано е така, за да приемат повече деца от 2007-мия набор!

Обещавам да помисля по-сериозно по въпроса с районирането!

За работните групи и на мен е интересно!

# 352
  • София
Аз все пак си настоявам в обсъжданията да се включат и следните моменти:

Изясняване на ситуацията с персонала в ДГ:

а) Има ли изобщо хора, които да работят в новооткритите ДГ;

б) Има ли работещ механизъм за проверка на работата на персонала и ефективни наказания, защото точно в нашата ДГ се беше разразил скандал с лелка в яслената група, която биеше деца. Оказа се, че, поради същите причини, тя се е местела три пъти от ДГ на ДГ и така и не е била уволнена. Надявам се сега да я няма, но ако детето ми попадне на такава, кажете, аз ли да ходя да раздавам правосъдие?

в) Основен проблем за състоянието са заплатите на персонала. Не е възможно да има каквото и да било качество, ако тези хора не могат да се изхранват от професията си. Говорете за това, не подминавайте проблема, защото той е основен и от него тръгват бедите. Тъй като това са общински заведения, именно Общината следва да се справя с проблема като инициатива.

Има и още много, но това са първостепенните проблеми, които виждам.

# 353
  • София
Много те моля прочети назад за тези места за набор 2007г. Няма такова нещо като приети от този набор.

Клео, а това какво е тогава и как да го тълкуваме?

17 ОДЗ Мечо Пух
Ясла 1                     Места   Свободни
(1.1.07 - 01.11.07)   30     12
Ясла 2
(1.1.06 - 31.12.06)     0         0

14 ОДЗ Карлсон
(1.1.07 - 01.11.07)   20     10
Ясла 2
(1.1.06 - 31.12.06)     20      10  

и т.н. в почти всички ОДЗ-та...

след като е направено разделение по години за яслата, трябва в групата за съответната година да има реални бройки за нея. Не може, не е редно и законово не е възможно да има заети бройки в яслена група 2007! но го има навсякъде почти...

# 354
Аз все пак си настоявам в обсъжданията да се включат и следните моменти:

Изясняване на ситуацията с персонала в ДГ:

а) Има ли изобщо хора, които да работят в новооткритите ДГ;

б) Има ли работещ механизъм за проверка на работата на персонала и ефективни наказания, защото точно в нашата ДГ се беше разразил скандал с лелка в яслената група, която биеше деца. Оказа се, че, поради същите причини, тя се е местела три пъти от ДГ на ДГ и така и не е била уволнена. Надявам се сега да я няма, но ако детето ми попадне на такава, кажете, аз ли да ходя да раздавам правосъдие?

в) Основен проблем за състоянието са заплатите на персонала. Не е възможно да има каквото и да било качество, ако тези хора не могат да се изхранват от професията си. Говорете за това, не подминавайте проблема, защото той е основен и от него тръгват бедите. Тъй като това са общински заведения, именно Общината следва да се справя с проблема като инициатива.

Има и още много, но това са първостепенните проблеми, които виждам.

а)Въпроса с персонала е основателен беше повдигнат вчера на пресконференцията. Персонал няма, как ще се намери не е ясно. Засега чакат да се построят новите градини пък после ще умуват над въпросаSimple Smile
б)Проверки се правят само по подадени жалби, наказанията са административни, защото и директорите и другия персонал са на трудови договори. Аз изрично питах за мерки налагани при констатирани нарушения. Давайте въпроси записвам си ги, да знам следващия път аз или този който отиде да знае какво да пита. Нали се сещате, че много въпроси могат да бъдат зададени, когато говориш очи в очи с отговорен човек, но и много не се сещаш, не остава време просто.
в)Наистина трябва да се говори но с кой? тези служители към кой ресурс са: МОН, МНЗ, ОБЩИНАТА, не знам просто, ето това не съм питала и си нямам на идея как стят нещата.

Последна редакция: вт, 12 фев 2008, 10:29 от УФСЪ

# 355
Много те моля прочети назад за тези места за набор 2007г. Няма такова нещо като приети от този набор.

Клео, а това какво е тогава и как да го тълкуваме?

17 ОДЗ Мечо Пух
(1.1.07 - 01.11.07)   30     12
Ясла 2
(1.1.06 - 31.12.06)     0         0

14 ОДЗ Карлсон
(1.1.07 - 01.11.07)   20     10
Ясла 2
(1.1.06 - 31.12.06)     20      10  

и т.н. в почти всички ОДЗ-та...

след като е направено разделение по години за яслата, трябва в групата за съответната година да има реални бройки за нея. Не може, не е редно и законово не е възможно да има заети бройки в яслена група 2007! но го има навсякъде почти...

До тази година на малко места яслените групите са разделени по възраст. Затова не отговарят бройките. Директорката във 2-рия случай, има примерно 20 деца който тази година няма да навършат 2 и 20 деца тази година минаващи в 1-ва градинска група, затова обявява 20 свободни места само. Не може сбора на двете яслени групи да надхвърля сбора на 1-вата градинска. След това кандидастване и пускане на цялата система, вече и яслите ще са строго отделени по възраст.
Незнам дали ме рабрахте, не оправдам директорите, само казвам какво съм разбрала.

# 356
интересува ме кой влиза в тия работни групи
2-ма експерти от общината, директори на ОДЗ-та, който имат реноме. И всички НПО-та който пожелаят и чиято сфера на действия е свързана с въпросната група. Засега тази група или комисия, ще се занимава с класирането на децата и със всички жалби минаващи през сайта. Нататък ако е ползотворна може и да стане постояна и регулаторен орган някакъв вид.

# 357
  • София
Благодаря ти за отговора.
Те, както и ние, са общински служители, като заплатите се определят от бюджета, но субсидиите идват от общината. Ако не се лъжа, ДГ бяха към Здравното министерство, а сега минаха към МОН или обратно, това изобщо е хубаво да се уточни и да си се знае кой отговаря, защото само си прехвърлят топката. От една страна, тези заплати са към бюджетната сфера, от друга - абсолютно нищо не пречи част от глобите например да изхранват тези хора и да им се дават бонуси към заплатите така, че да се стигне, според мен поне, някакъв екзистенц минимум от 600 лв. заплата (не чиста).
За да се привлекат млади кадри е необходимо не просто да се повдигне заплатата, а да има реклама, включително и по телевизията, за повдигане на престижа на професията. Обществото е затънало в духовна мизерия и не цени абсолютно никой труд, затова пък изискванията са до небето. Тъй като това е порочна система, трябва да се тръгне от най-простите неща.

Ето ти предложение, което, уверявам те, ще доведе до бърз и качествен резултат. Нека кметът създаде награда за най-добра ДГ, лелка, учител със сериозна материална награда. Нека направи конкурси и създаде условия за благородно съревнование. Нямаш представа една добра дума какво прави с тези хора.

# 358
  • София
По въпроса за персонала, напълно съм съгласна за вдигане на заплатите, но само с обвързване с критерии за работата, дори и оценяване от родителите. Има в момента много изнервени учителки, които се отнасят ужасно с децата. Ако се вдигне на всички, няма да се привлекат нови кадри и няма учителките да са стимулирани да работят по-добре с децата. Все пак заплатите не могат да се вдигат, за да се нахрани някой, а например при 40% увеличение, той трябва да даде идеи, че ще работи 25%с повече старание и идеи.

Съгласна съм с последните идеи на Zanda Ksurik за награди, но отва може и НПО да се направи моралната подкрепа на общината.

# 359
  • София
Таня, моля те, нека не влизаме в тези спорове, достатъчно се изговори в темите за учителите.
Хайде да се сетим, че ВСЕКИ човек трябва да може да се храни от труда си и, когато това направим за тях, тогава и само тогава ще можем да поставяме изисквания за качество.

Общи условия

Активация на акаунт