ПРОТЕСТИ И СТРАСТИ - градините в София

• 49 719
  • 1 301
  •   1
Отговори
# 540
  • гр.София

Междудругото ще ми е интересно да коментирате следните цифри:
ЕС си е поставил за цел през 2010г. децата, които посещават детска градина да са 90%, а тези, които посещават ясла 33 %.
В този контекст се чудя отново на какво основание може да се иска компенсация за неприетите деца  Thinking
Аз пък го разбирам така-че в ЕС си поставят за цел да обхващат все повече деца в детски заведения.Т.е, това,което ние доскоро имахме, а сме на път да загубим.
 Не е само до финанси за мен.Градините са си една прекрасна възможност за децата ни.Синът ми само спечели от ходенето на градина.

# 541
  • София
именно, не е само до финанси - това е една нормална среда за детето - да се учи на нови интересни неща, и най-вече да общува със себеподоните си, да развива контактност и способности за общуване и колектив.. нещо, което в къщи с мама и тати само и чат пат някое приятелче....просто не е същото....
аз лично на детската гледам като на училище за мъници...а не като на проста гледачница....нуе знам дали го обяснявам ясно...именно за това за мен не би трябвало да има подоходно разделение на децата...

# 542
  • Край морето
Само да попитам и не искам да се заяждам: Говорейки за полудневни детски градини в Германия и т.н., знаете ли какви да детските добавки там. В БГ са 18 лв, ако не са лъжа и то се получават под определен доход. Освен това в Германия има семейно подоходно облагане, и това че дадена майка си отглежда детето мисля че носи вид данъчно облекчение на доходите на цялото семейство. Ако не се и лъжа детските добавки там в момента са 600 евро на дете.

И аз искам да имам възможност да избирам дали да си гледам детето или да ходя на работа и това да е уредено с държавна политика, но уви.... За сега живеем в БГ и стимулиране на майчинството и раждаемостта не е част от стратегията на българските правителства.

# 543
  • София
la_sonrisa - права си, доходите са несравними...въпросат беше до колкото разбрах, как стои положението с яслите по др страни - дадох тези примери, защото по тях не само в яслена възръст децата си се гледат от родителя в къщи, но и после и градината е полудневна....но на този етап не виждам как точно това ще стане в БГ...просто не е това решението....

# 544
Друг вариант е  тези, които имат високи доходи, заплати над 1 000 лв да нямат право да си дават децата в държавни детски градини. Но те са много малко.

Браво, elito, как не се сетихме по-рано за това решение.  #Crazy
Струва ли ти се разумно това, което предложи, или го написа просто така - купон да става?
Откъде-накъде не стига че, доходите ми са на светло и си плащам като поп осигуровки и данъци, ами на всичкото отгоре и детето ми не трябва да ходи на ясла, защото някой в някакъв форум е получил просветление. Колкото и моето, толкова и твоето детет е поданик на тази държава и правата им са равни.....
Освен това детската градина не е задължително звено в образованието - това са фактите, казаха се не веднъж тези дни....
Детето ми ходи на ясла, защото тези 1000 лв, заради които се върнах на работа са важни за семейството ми.... и понеже е било в яслата, сега с предимство ще продължи в детската градина.
И това, че искам нещата да се подобрят, въобще не е защото съм участвала в този фарс със записването, а защото се дразня на постоянните експерименти, на които сме подложени...
Всъщност моята кауза явно е последна грежа на всички преговори....

# 545
ами за съжаление нашият тати докато ни издържаше и аз бях в майчинство, се разболя хронично и вече е 3 група инвалид, естествено не само от претоварването от работата на две места, но това много помогна и в един момент се оказах сама с две деца и мъж в болница, без доходи, защото бях с новородено бебе
не искам да коментирам каква пенсия му присъдиха и как моя приятелка с астма и оперирана от рак се отказа от телк заради тези смешни пенсии и сега работи, за да подпомага семейния бюджет, защото е с три дечица
много малко семейства могат да си позволят да живеят със заплатата само на таткото, реално е държавата да стимулира хората да работят, а не да чакат на помощи
на практика в бг това се прави чрез фонд работеща майка- майката на детето до 2 г, която се е върнала на работа, получава 50 % от майчинството
това е добре, но на 3 г детето не постъпва в градина, защото няма места, майката е работила, получавала е и стимула от държавата/90 лв, не милиони/, няма вече отпуск по майчинство и хоп! трябва д напусне работа и да си гледа детето...ама без стотинка доход, освен от бащата, който ако на всичкото отгоре пък е някой залюхан идеалист и е учител например, може да е с доход 300 лв...
та така, ето това е нелогичното
а и според мен хората с доходи над 1000 не са толкова богати, а тези с по- големи възможности пък не си водят децата на дг, а в частна или са с гледачки
и аз разбирам искането на ЕС че е в посока увеличаване бр деца в детски градини и ясли, все пак хората вероятно са се светнали че родителите трябва да работят, за да има за всички, а не да си седят вкъщи на по- високо майчинство
сега се сещам как писах в една тема за исканията за майчинство да искаме от държавата повече дг, училища, безплатни учебници, транспорт до училище и др подобни, но естествено майчетата си искаха само по- високо майчинство и смятаха че с това се изчерпва ролята на държавата относно повишаване на раждаемостта...или пък детските, които са пари кеш...аз не искам детски, искам дг, искам училищен автобус, искам други неща от държавата, а не пари кеш...

# 546
Здравейте,

Искам да подема инициатива за изнасяне публично на  данните за часовете на кандидатстване по градини - като при кандидат студентски изпити. Интересуваме дали и други родители искат тази информация да стане публично достояние. Не съм изчела всичките съобщения по темата и не занм дали сте говорили вече за това.
За сега сме няколко човека зад тази идея (колеги и приятели). Моля пишете ако се интересувате.

# 547
какво очакваш от тези часове, досега се обединяваха кандидатури, чистиха се дублирани регистрации, както и се възстановяваха 307 загубени записи
това на мен ми звучи като да са си написали който където трябва без да можем да им кажем копче, дори и да има списък с часовете

# 548
  • София
Пускам линк, който беше публикуван в една от темите за ДГ: http://www.nsi.bg/SocialActivities/Education.htm . През учебната 2006/ 07 г. 75.6% от българските деца в съответната възраст са посещавали ДГ, т. е. по-малко от 90-те%, които ЕС си е поставил за цел до 2010 г.  Peace

# 549
Друг вариант е  тези, които имат високи доходи, заплати над 1 000 лв да нямат право да си дават децата в държавни детски градини. Но те са много малко.

Браво, elito, как не се сетихме по-рано за това решение.  #Crazy
Струва ли ти се разумно това, което предложи, или го написа просто така - купон да става?

а да ти се струва разумно тоя проект 30% от децата само да посещават ясли?? Нали се обсъжда даже след раждането на детето да се върнеш максимално бързо на работа? Нещо изобщо не ми се връзва...
и не се заяждай, написах го в духа на целта на ЕС  Wink
но пък от друга страна като се замисля, ако се субсидират частните градини и таксите им спаднат по този начин ще бъде нормално хората с по-високи доходи да освободят места (на тези с по-ниски доходи) в държавните градини.

по въпроса за данъците сме на едно мнение - и аз съм бясна какви суми плащам на държавата и какво получавам в замяна. Не мисля, че трябва да се лишаваме от социални придобивки, а в същото време част от държавната администрация да харчи с лека ръка за глупости  Sick

# 550
  • София
Здравейте,

Искам да подема инициатива за изнасяне публично на  данните за часовете на кандидатстване по градини - като при кандидат студентски изпити. Интересуваме дали и други родители искат тази информация да стане публично достояние. Не съм изчела всичките съобщения по темата и не занм дали сте говорили вече за това.
За сега сме няколко човека зад тази идея (колеги и приятели). Моля пишете ако се интересувате.

Наистина ме интересува: вече при класиранията, часовете на кандидатстване ще бъдат ли обявени. Аз си мислех от самото начало, че ще бъдат - това не се ли знаеше още в началото.

# 551
  • София
Извинявам се, че писах при цитата, но моето питане е : при самото класиране, няма ли да се обявява часът на кандидатстване. Аз от самото начало си мислех, че ще се обявява.

# 552
# 553
aHHu, виж този линк
http://kg.sofia.bg/?page=news&id=29

Не знам дали точно това си имала предвид. Според статистиката на Сирма най-голям брой кандидатствания е реализиран около 10 ч. Направо съм изумена. Нали не можеше да се влиза в сайта? Нали само единици бяха успели да направят регистрацията тогава? Аз лично успях в около 12 ч. Ако тази статистика е вярна, ами че то за какъв проблем говорим. Той сайтът направо си е работил.

# 554
  • София
На мене лично първата ми кандидатура е в 10:30 h, а успях да се регистрирам доста по-рано.  Peace

P. S. В една от градините номерът, който ми беше върнат, беше 40, т. е. имало е над 30 кандидатури преди мене.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт