ПРОТЕСТИ И СТРАСТИ - градините в София

• 49 732
  • 1 301
  •   1
Отговори
# 525
Моля ви разпитайте малко по вашите отчетни тема майките , които са в други държави членки на ЕС, както и други познати, ако имате, къде се отглеждат децата им на възраст до 3 години.Всъщност може да ги разпитате за детските градини дали са общодостъпни, такси  и т.н.

Ще ни бъдете много полезни, защото според мен е необходими да се изработи държавна политика по въпроса, а не всяка община да се спасява, както може. Мисля, че ДЗ трябва си станат част от образователната система.
Клеопатра, пусни една тема с подобни въпроси в подфорума Родители в чужбина, сигурно ще има полезни отговори  Peace

# 526
За съжаление таксата не отива в градината, а към таксите на общината, после общината каквото отпуснат на градината. Със сигурност е сума многократно надвишаваща таксата, но не знам точно колко.
Мисля, че и средствата за ремонти идват след заявки към общината и там се решава какво да се отпусне и на кой...
Ако всичко се решава в градината от една страна е по добре, защото ще се решават проблеми на момента, от друга страна ако има и малко недобросъвестност от страна на персонала в градината нещата могат да станат още по зле... не знам и аз. Може да се търсят нови варианти...

по данни от кръглата маса:
 от такси миналата година са събрани около 7 млн
за издръжка са дадени около 23 млн, а отделно общината отделя от бюджета си за капиталови разходи, които също са значителни (ремонти и строежи)

а защо тогава Бойко Борисов каза по телевизията, че няма да увеличава таксите защото нямал намерение да печели от децата...от тези данни излиза друго, а ма и политиците са...

# 527
  • София
Аз ще копирам едни мнения от тема скоро разисквана в майките...

Здравейте, имам един въпрос най-вече към майките на дечица от 3 до 6 години, които вече ходят или скоро ще тръгват на детска градина...   bigdance2 Незнам точно как е в Бьлгария, но в Бавария където сме в момента повечето градини са само сутрин от 8 до 12 ч. или макс. до 14 ч. Целодневните детски градини са по-малко и общественото мнение /особено това на майките/ е много негативно настроено срещу това да даваш детето си по цял ден на градина. Повечето семейства са някакси консервативни и е прието жената предимно да си стои в къщи и да си гледа децата, а мьжьт да работи. Иначе я гледат все едно си е изоставила детето по цял ден. Дечицата на  майки, които са неомъжени и им се налага да работят целодневно ги гледат сьс съжаление и едва ли не с голямо съчувствие горкичките... Абе немска му работа! smile3517 Даже съвсем открито съм чувала от други майки, че "не затова са родили дете за да го дадат по цял ден някъде и вечер само да го приберат и сложат в леглото"... На мен обаче ми се налага да си дам детето догодина като навърши 3 год. от 8 до 16 ч. за да мога да работя и гледам да не ми влияе негативното мнение на околните. Мьжьт ми също работи, нямаме баби или дядовци тук да ни помагат. Просто ми е неприятно да слушам все едностранни мнения и ми се иска да чуя и други майки какво мислят. Вие на какво мнение сте, като изключим желанието на майката да работи, хубаво или лошо е за детето да ходи по цял ден на детска градина и защо?  1swing

И тук е така(Nederland). С тази разлика, че градината е целодневна, но децата ходят по 3 дни седмично.
Деца, посещаващи 5 или 4 дни градина почти не съм виждала. Рядко е.
Ако има такива то персонала се опитва да разубеди родителите да намалят дните.  Simple Smile
Причините, мисля са идентични като в Германия - повече време с децата,
5дневно стоене в градина мислят за скучно и нездравословно...
Аз говоря за възраст до 4 години обаче. На 4 тръгват на училище.

за др не знам...предложението на шматката е добро... а явно поне в тези 2 страни до 3 години си гледат децата в къщи...както между другото и тук не е рядкост....от нашата отчетна половината деца направо на градина ще тръгнат евентуално....за Дания също тук съм чела, че дори за майката е3 по-изгодно едва ли не да си гледа децата, вместо да се връща на работа.....
Може би е интересно да се изкажат от новия свят хора - там майчинството е доста кратко....

Червената Шапчица  Peace

# 528
в дания децата могат да се гледат в градини, но условията са доста различни от нашите
самата детска градина е скъпа, децата се приемат сутрин след 8 ч и се връщат на родителите към 16-17 ч, а раб време на доста родители е сходно или по- дълго от нашето , така че не ги устройва
децата май се приемат от три г, но се носи храна и спят само ако изрично желаеш на дюшеци на земята
масовата пратика е детегледачка на 1 или няколко деца/дори ги разхождат в голяма количка като каручка/ както и майката да не работи
в детскат аградина могат да работят и мъже и жени, но не съм сигурна за изискванията за образование
всъщност предполагам че 30 % от децата в бг със сигурност са на ясла, яслите са пълни до дупка, има и програма за детегледачките към министерството на масларова, май това са легитимните детегледачки, а другите са все начерно и няма да има данни за тях
за 90 % от децата на детска - ами че в софия явно че няма да стане, дали не може д аизискаме някакви конкретни данни и прогнози и да натиснем правителството за помощ на база това изискване?щото иначе детската е само екстра, а не задължително newsm78

# 529
  • София
е че то детската не е задължителна.....

# 530
детето има нужда както от родителите си така и от себеподобни, аз поне това забелязвам по моята дащеря, много се радва като види дете, отива да го прегръща...не знам германския модел дали е възможен тук но звучи добре

# 531
е че то детската не е задължителна.....
именно, затова който се доредил, доредил, другите да се оправят
става въпрос за това
Момичета, много ви моля, четете целите теми и ако може не по диагонал преди да се изказвате.

Междудругото ще ми е интересно да коментирате следните цифри:
ЕС си е поставил за цел през 2010г. децата, които посещават детска градина да са 90%, а тези, които посещават ясла 33 %.
В този контекст се чудя отново на какво основание може да се иска компенсация за неприетите деца  Thinking

# 532
  • София
Да де ясно, че за това става въпрос....ама това е за 2010 има още 2 години....истината е все пак, че и сега не е задължителна градината и всъщност общината не е длъжна да предоставя места за всички, а за компенсаций съвсем...за съжаление....
просто при нас от социализма е останал навика, че за всички места има и задължително трабва да ходят децата, а държавата да им осигури тази възможност....а то май реалността все по в друга посока отива....
то май сега доста повече деца посещават ясла...за градина не знам....всъщност ако се броят и ромите....сигурно ще се получи, че тази година 50% от децата ще посещават градина....

А всъщност сега какви са данните в проценти????
А тези проценти искат да постигнат за ходещите на държавно детско заведение заведение ли???

# 533
а ми така е и все пак общината може да направи някои неща, за които вече се говори, да се освободят помещенията към детските градини и да се увеличат таксите и се радвам че тези неща се обсъждат

# 534
останалото е работа на правителството

# 535
Клео, не се цупи. Не се сдържах  Laughing

Нямам нищо против да остана и да си гледам детето вкъщи или да го давам на детска градина от 8 до 14ч. За мен няма нищо по-хубаво от времето, прекарано с дъщеря ми. Но... Парите, които взимаме в Бълхария са в пъти по-малко от парите, които вземат в Дания, Германия и други бели страни. Да се говори, че един български мъж може да издържа семейство само с неговата заплата е смешно на този етап. Да не говорим за социални помощи, които взимат някои майки в други държави.
Ако минималната заплата беше 600 лв и аз щях да седя вкъщи докато Ати навърши 3г.
И, Клео без да се сърдиш за иронията, от циганите може би трябва да вземаме пример-  да си седим вкъщи и да си гледаме децата без да работим? И ние ще спрем да плащаме ток и вода, за да имаме някакви средства.
Когато се взаимства някакъв модел от друга държава може би трябва да види и социалната и политика...
Друг вариант е  тези, които имат високи доходи, заплати над 1 000 лв да нямат право да си дават децата в държавни детски градини. Но те са много малко.

# 536
  • София
еlito - доста български мъже издържат семействата си като се роди детето.... иначе да , по принцип доходите ни са несравними и реално много хора няма да могат да се справят без целодневна детска ясла/градина....

# 537
еlito - доста български мъже издържат семействата си като се роди детето.... иначе да , по принцип доходите ни са несравними и реално много хора няма да могат да се справят без целодневна детска ясла/градина....
Angel_Dust, едва ли са повече от 10 %  Wink

# 538
Друг вариант е  тези, които имат високи доходи, заплати над 1 000 лв да нямат право да си дават децата в държавни детски градини. Но те са много малко.

как да нямат право!?!?! та те имат толкова право колкото и този дето взима помощи
държавата трябва да осигури равни права на своите граждани, направо ме изкушавате с комунистическите си изказвания да се заяждам, нали тук все става въпрос кои какви данаци плащал и какво му се полага за това  Joy
аз не знам дали да се смея или да се отчайвам

# 539
  • София
В София хич даже не са малко хората с доход 1000 и нагоре....др е въпроса, че сигурно поне 50% от тях се осигуряват на минимален доход...
А според теб как толкова народ живее под наем, като за двустайка 300Е е мноогоо нисък наем...даже не знам дали има такъв в СФ...може би в най-крайните квартали....е като дадеш за сметки около 700-800-900 лв, какво остава за живот - 100-200 лв...раздели го сега мин на 3 - е какво нямаш право на градина ли....

Ест има мн хора които наем не плащат....и единия печели да кажем 1000 другия примерно 500...1500 - махаш сметките...остават да кажем 1200 делиш на 3 - 400 лв на човек - за храна, път, дрехи, обувки...бла,бла...

Идеята ми е 1000 лв не е висок доход...ама изобщо.... не може да кажеш - ми имаш 1000 лв , няма да ползваш градина...

смешно е просто...
 а и не е правилно да гледаш доход на човек, а на семейство...

Общи условия

Активация на акаунт