ПРОТЕСТИ И СТРАСТИ - градините в София

• 49 732
  • 1 301
  •   1
Отговори
# 510
ние тук само си чешем езиците

# 511
Здравейте,
Искам да попитам има ли някъде изведени исканията, на майките от работната група или къде мока да прочета какви са разискваните въпроси? За съжаление в темата има споменати някой неща, но за мен нестава ясно кое е взето под внимание и кое не, като искане на майките в проведените срещи. Благодаря предварително за насочването и се извинявам ако притеснявам някого с питането си.  Peace

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=265808.msg6545093#msg6545093

# 512
  • София
Също и тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=265808.470

Последна редакция: пн, 18 фев 2008, 20:54 от Lovi

# 513
  • София
Според мен тези момичета от работните групи правят доста неща и дори да не ни харесват, те поне се опитват да направят нещо, а не си седят пред компютрите като нас. И съм убедена, че и те са доста ангажирани, и да имат по три деца, та това е толкова хубаво правя им евала за този личен избор. Аз съм против анулирането на кандидатстването /но не защото си мисля че детето ми има шанс, точно обратното е/, те са на друго мнение и пак им правя евала, защото са дейни и се опитват да променят нещо, което не им харесва. А ако има хора на обратното мнение да отидат там в тези работни групи, никой няма да ги изгони и да отстояват правата си.
А дори и да го правят за свое собствено добро, никой няма право да ги вини, защото го правят за децата си, без да минават през "трупове", за да го постигнат. Всеки има право на мнение и на това да застане и да защити себе си и децата си.
newsm10  202uu

# 514
Прочетох писаното от Червената шапчица и останах изумена. Дължим ти уважение за това че работиш за всички нас, но от постинга ти човек може да остане с друго мнение.
За "предимствата", за които пишеш - добре че в световен мащаб още не са се сетили за тях, защото нямаше да ни пускат ни в ЕС, ни където и да било.
Единственото, за което съм съгласна, е че не сме единни - но не си ли се замисляла, че не всеки има възможност да ходи без личен автомобил с малко дете далече от дома си? Затова не обвинявам никого.
в ПО ДОЛНИЯТ ПОСТ МИСЛЯ СЕ ИЗВИНИХ!!!а ГОРНИЯТ ГО ПУСНАХ ЗА ДА ВИ ПОКАЖА ЧЕ И АЗ МОГА ДА БЪДА ПРОСТАЧКА,НО СЕ ОПИТВАМ ДА БЪДА ЧОВЕК...И повярвай ми,мисля,мисля,но нищо не мога да измисля вече,за да се справим с проблема,и не искам да ни делят по никакви критерии,но трябваше да излезем гордо всички,и да заявим нашите си желания,а то какво става...

# 515
Енджъл,все ми е тая какъв ти е проблемът на теб специално...Аз от своя страна проблеми нямам,от миналата година моето трето дете ходи в една от най-добрите държавни ДГ...А ако и някой друг си мисли че предпочитам да седя с куп директорки,и общинари които те гледат под око,за да се боря за нещо по добро,защото някой ден може и четвърто детенце да си родя...Та ако някой си мисли че предпочитам това пред един прекрасен следобед с моите си три хлапета,много се лъже...На мен просто ми се иска да направя света по добро място за живеене,дори и само заради тях,и да ги науча да не отстъпват пред нищо...Но това пък си е мой проблем,нали?!А на теб ти пожелавам искренно щастието да имаш поне две дечица,и тогава да не ти се налага да ползваш привилегии,защото животът наистина ще е по добър...

Но ако целта ти е единственно да провокираш,и да разделяш мамите,да правиш скандали...Е то само мамите могат да кажат дали ще се подадът...

Всички на тази работна среща знаем за какво иде реч,и основното за което се борим е ДОСТАТЪЧНО МЕСТА,не и привилегии...Правят се проверки на договорите за освобождаване на заети с други неща ДГ,както и изчисления-какви глоби ще трябва да плати общината за предварително прекратяване на договорите...Отделно се разглеждат и предложенията за тези Сглобяеми ДГ,но проектите им трябва да бъдат одобрени от много институции,защото ДГ е малко по специфична в изискванията...Въобще що се отнася до базата,работи се...Ще се радвам да помагате и вие с каквото можете...Но няма персонал,това е другата огромна пречка пред нас...И тук помагайте!!!Защото от опит знам,че в София вече от година няма квалифицирани хора,не само като учителки,но и в много други браншове,го имат този проблем,включително и този с който аз се занимавам...А и заплатите в сектора са много ниски!!!

АЗ СЕ ПРЕКЛАНЯМ ПРЕД ЛЕЛИТЕ КОИТО МИ ГЛЕДАТ ЦЯЛ ДЕН ДЕТЕТО,ПРИ КОЕТО ЕДНАТА Е МНОГОДЕТНА МАМА С ЧЕТИРИ ДЕЦА,И ВЪПРЕКИ ВСИЧКО РАБОТИ ЗА МИЗЕРНАТА СИ ЗАПЛАТКА,И РАБОТИ ВСЕОТДАЙНО!!!  bouquet  bouquet  bouquet

# 516
  • София

Всички на тази работна среща знаем за какво иде реч,и основното за което се борим е ДОСТАТЪЧНО МЕСТА,не и привилегии...

Ей това трябва да е истината и ако е така - признавам ви...просто тук се пише доооста за това какви привилегии да се измислят...ако никой не беше подхващал темата за  това да се гледа гражданството...в миналата тема още, изобщо нямаше да зачеквам темата с предимствата...всъщност тези, които в момента ги има са си справедливи....но когато се гледа как чрез превилегии да се стесни и без това тясната цедка при недостик ....еми дразня се....
ей това ми е проблема....нищо особено...не искам да се явявам провокатор...целта ми е да помислите, че има и хора извън тези 10-15 пишещи в тази тема и да се замислите как тези предимства ще повлиаят и на тях....

# 517

Всички на тази работна среща знаем за какво иде реч,и основното за което се борим е ДОСТАТЪЧНО МЕСТА,не и привилегии...

Ей това трябва да е истината и ако е така - признавам ви...просто тук се пише доооста за това какви привилегии да се измислят...ако никой не беше подхващал темата за  това да се гледа гражданството...в миналата тема още, изобщо нямаше да зачеквам темата с предимствата...всъщност тези, които в момента ги има са си справедливи....но когато се гледа как чрез превилегии да се стесни и без това тясната цедка при недостик ....еми дразня се....
ей това ми е проблема....нищо особено...не искам да се явявам провокатор...целта ми е да помислите, че има и хора извън тези 10-15 пишещи в тази тема и да се замислите как тези предимства ще повлиаят и на тях....
Ако ми беше чела постовете от преди,щеше да разбереш че съм против това!!!Миналата година в нашият квартал се хванаха гуша за гуша,придошли със тамошни,комшиики,които иначе си пиеха кафетата заедно преди това,сега не могат да се гледат,децата им също...Защо?!И без това достатъчно сме се затворили в дупките си,не искам да се случва това!!!Редно е в такива моменти да се обединяваме и да търсим решение,не да се избиваме помежду си...

# 518
Момичета, много ви моля, четете целите теми и ако може не по диагонал преди да се изказвате.
Първо и ние от СНБМ и Асоциация "Родители" сме предавали на общината всички предложения, които се обсъждат тук, а не някакви наши свободни съчинения.
Второ в момента се обсъждат само възможности за разкриване на свободни места.

Мисля, че ще бъде много полезна една тема, в която какво mamavassi е писала да се коментират конкретните райони и къде евентуално би могло да се строи.
mamavassi за съжаление филиалите се закриват не по инициатива на общината, а защото МЗ е приела наредба през миналата година, която има много строги изисквания за квадратурата, която се пада на едно дете като застроена и незастроена площ и филиалите не ги покриват. Затова за съжаление отпадат и като възможност за разкриване на нови места.

Междудругото ще ми е интересно да коментирате следните цифри:
ЕС си е поставил за цел през 2010г. децата, които посещават детска градина да са 90%, а тези, които посещават ясла 33 %.
В този контекст се чудя отново на какво основание може да се иска компенсация за неприетите деца  Thinking

# 519
..................Междудругото ще ми е интересно да коментирате следните цифри:
ЕС си е поставил за цел през 2010г. децата, които посещават детска градина да са 90%, а тези, които посещават ясла 33 %.
В този контекст се чудя отново на какво основание може да се иска компенсация за неприетите деца  Thinking
ами, Клео, това може да се постигне още тази година! Даже можем да сведем процента на посещения в яслени групи до 0!!!!! Така да се каже, ще преизпълним плана, може да ни похвалят пред строя  Mr. Green или да ни турят 2-3 звезди на знамето, така де.. Twisted Evil
Просто затваряме всички ясли и на тяхно място отваряме детски градини! Така и бат бойко може да каже - тази година осигурихме места на всички желаещи деца да посещават детски градини!
А по отношение на посещението в училищата има ли препоръчителен процент или там - както дойде с местата хавата?  Crazy
И за родителите на останалите 67 % деца на възраст от 1 до 3 години ЕС какво препоръчва? Да ги поставяме в слинг и обратно на работното място? Или усетиха, че раждаемостта в България се покачва и дайте да поправим тази груба грешка, може би?  ooooh! Защо да опяваме за нови детски градини, след като при тази политика след 5-6 години отново ще пустеят Tired

# 520
Клео,Лови обеща да систематизира доа сега дадените предложения,и сигнали за празни ДГ,место свободни на пръв поглед-подходсящи...Така че утре ще ги донеса в работната група.

А за мамите даващи предложения на тази тема,пишете и на лични,за да не рови в цели страници спорове,и обвинения!!!

# 521
няма обвинения, аз отдавна писах да се увеличи таксата за да може да се подобри базата и да се повишат заплатите, аз съм съгласна с всичко, освен с ДОПЪЛНИТЕЛНИ предимства

# 522
За съжаление таксата не отива в градината, а към таксите на общината, после общината каквото отпуснат на градината. Със сигурност е сума многократно надвишаваща таксата, но не знам точно колко.
Мисля, че и средствата за ремонти идват след заявки към общината и там се решава какво да се отпусне и на кой...
Ако всичко се решава в градината от една страна е по добре, защото ще се решават проблеми на момента, от друга страна ако има и малко недобросъвестност от страна на персонала в градината нещата могат да станат още по зле... не знам и аз. Може да се търсят нови варианти...

# 523
Elito, извинявай, нещо не те разбрах. Помолих ви за коментар, а за не иронични забележки.
Мен например това ме навежда на мисълта, че явно децата в яслена възраст явно се отглеждат по някакви алтернативни начини, защото нито майките си стоят вкъщи до 3 години, нито ги носят в слинга на работа  Wink
може би са развити именно родителските кооперативи, които споменахте или корпоративни ясли и знам ли и аз какво друго.
Моля ви разпитайте малко по вашите отчетни тема майките , които са в други държави членки на ЕС, както и други познати, ако имате, къде се отглеждат децата им на възраст до 3 години.Всъщност може да ги разпитате за детските градини дали са общодостъпни, такси  и т.н.

Ще ни бъдете много полезни, защото според мен е необходими да се изработи държавна политика по въпроса, а не всяка община да се спасява, както може. Мисля, че ДЗ трябва си станат част от образователната система.

# 524
За съжаление таксата не отива в градината, а към таксите на общината, после общината каквото отпуснат на градината. Със сигурност е сума многократно надвишаваща таксата, но не знам точно колко.
Мисля, че и средствата за ремонти идват след заявки към общината и там се решава какво да се отпусне и на кой...
Ако всичко се решава в градината от една страна е по добре, защото ще се решават проблеми на момента, от друга страна ако има и малко недобросъвестност от страна на персонала в градината нещата могат да станат още по зле... не знам и аз. Може да се търсят нови варианти...

по данни от кръглата маса:
 от такси миналата година са събрани около 7 млн
за издръжка са дадени около 23 млн, а отделно общината отделя от бюджета си за капиталови разходи, които също са значителни (ремонти и строежи)

Общи условия

Активация на акаунт