ПРОТЕСТИ И СТРАСТИ - градините в София

• 49 867
  • 1 301
  •   1
Отговори
# 1 095
Когато разберете политическата връзка сирма-община-и намерите точния човек, който е връзката, как се печелят подобни конкурси в бранша и
Ха,ха, ти си улучила по интуиция за човека! Mr. Green hahaha Joy Joy Joy

Въобще не е интуиция, хахаха, просто знам, това не е за първи път.Няколко са големите фирми, които си преразпределят държавните поръчки.Между тях си даже.Мдам. Mr. GreenВижте на кои фирми основен клиент им е Държавата.Не плюя, изказвам мнение.

# 1 096
ами защо не отидеш на срещите, мисля че ще е добре...
аз нямам претенции да съм запозната с държ поръчки...
но колкото повече гледни точки, толкова по- добре

# 1 097
Lovi-татко
Мамаваси, ще ти припомня и още един факт от последната среща на която присъстваше.
Още в началото след Вашето представяне аз зададох въпроса за резултатите от одита поръчан от СО относно системата за записване и т.н. Него го обещават на всяка среща да го видим. И сега както чухте ще ни го дадат в началото на април когато е следващата среща. Бил е в общината, но нямало как да го изиска понеже е при началниците й.
Спирам да пиша повече по темата "Сирма", защото никой от форума не е длъжен да се губи в дебрите на дребните ни спорове.

мен ме вълнува темата сирма. аз се чудех защо още не е публикуван доклада, а казаха че ще го направят

# 1 098
споровете не са дребни
много са съществени даже
призовавам повече мами и татковци да ходят на срещите, за да има повече гледни точки
на мен ми е интересна темата за сирма, мисля че за всички е полезна, защото всички кандидатсвахме чрез тази система и се надяваме на класиране от тази система

Е,и да дойда на срещата-няма да ми решат проблема!Премахнали районирането!В моят кв."Младост" и "Люлин"най-голям недостиг на места!?

# 1 099
не разбирам какъв ти е точно проблема, но защо не отидеш и не го поставиш?
все пак на тези срещи май може да отиде всеки родител?
за районирането- ако се окаже малко натиск, както каза шапчицата ,ще го приемат, но явно искат да излезе като предложение не от общината, за да не ги обвинят в дискриминация
иначе така половинат апроблем се решава...друг е въпросът как и доколко е правилно
аз лично съм "за", но не бих лобирала в общината за това от името на други майки, само като лично мнение

# 1 100
  • София
Мами, от последната работна среща в общината доста страници са изписани.

Прочетох ги, не мога да ги отмина без отговор, защото да, пак ми стана емоционално...Проблемът с градините ме засяга съвсем, но ме подразни сега не това, че детето ми може да не попадне (почти сигурно) в общинска детска градина и че няма да започна работа, ако това се получи, а ме подразни най-много едно - общината не била длъжна да ни строи детски градини....

Ами ето, мисля, че за това трябва да бъде един протест - да поискаме от общината ангажимент със срокове и брой нови места...Общината са хора, избрани/назначени да защитават интересите на граждани на тази държава, които живеят в тази община, като съответно се съобразява с нормативните уредби на държавата (което не значи, че едно положение, за да се оправи в полза на всички, не може да мине и на по-високо ниво и да се променят и нормативни уредби, ето нов образователен закон ще има, или поне така разрах)
Та, мисълта ми спря на няколко неща, които отсях като най-важни сред прочетеното:

- да дерзаем (чрез "дишане във врата" на работни срещи, както мамите, които го правят досега, и чрез протести, когато се стигне до точката на напрежение за протест) за нови места
- да се осведомяваме какви мислят да ги творят в тези промени на закони (защо 2 годишните в градините, ми то сега няма места от 3 насетне, какво остава за още 1 набор, и какво - ще искат децата да могат всичко сами да правят още на 2, защото не са чували за индивидуално развитие и че на 2 някои не могат да се обслужват сами - тоалет, хранене, обличане) и да реагираме преди да го приемат, че после е доста по-трудно и бавно
- да се търсят все така възможностите за заобикаляне на правилата при приема на деца (не ме интересува, че някои директорки искат да слязат от градския транспорт и да се качат на личен автомобил чрез корупционни доходи, и аз искам кола, но ще трябва да почакам, докато си я заработя, няма кого да изнудвам за пари)  - проверки, подаване на сигнали
- да настояваме да се намери начин възнаграждението на тези, на които поверяваме целодневно децата си да бъдат такива, че да може да искаме от тях да са на ниво и да има достатъчно и за хипотетично построените нови градини (дали да се промени уредба и част от таксите да отиват за заплати на персонал, дали някой отговорен бюджет да се бръкне...въпрос на обсъждане, но начини винаги има)
- за протеста мисля, че не са нужни хиляди, ето - в тази статия за Варна, мисля, че пишеше, цитирам по памет "десетки майки обсадиха общината в мирен протест..." и после "...така до 2 години Варна ще има 1000 места в резерв в детските забавачки..." ами хайде, на нас ни трябват повече места, но и може и повече хора да се съберат, а и може (тук да кажат организиралите протести) да не е един ден, а да има повторяемост (всеки вторник или петък, само като пример) - хем протестът ще седи по-дълго време в медийното пространство, хем в различни дни ще имат възможност повече хора да се включат...

Ами това ми хрумва засега...

Подминавам всички други емоционални и съпътстващи търсенето на всяко решение моменти, а и за политическите схеми не ми се говори, те не са нещо, с което някой някъде се е справил, но когато повече хора си гонят интереса, дишат във врата на нечий отговорен за този интерес чиновник и си познават правата, то тези схеми излизат от сферата, която засяга "масовия" човек и той си има чисти улици, градини, училища, относително кадърно обслужване и прочие ежедневни, битови комфорти...

# 1 101
  • София
Я някой да каже какво се има предвид под райониране според това, което е било предложено в общината и в последствие отхвърлено.

Само адресна регистрация в София, или и адресна регистрация в района в който се кандидатства.
Защото, ако е за цяла София, то много повече мами ще са съгласни да се въведе. Другите, без регистрация тук, едва ли ще са толкова много.
Ако е по райони, ще е по-сложно, защото много родители си водят децата там където работят. Ако уточним това, дали няма да е по-лесно да го искаме като предимство?

Все пак според мен пред райониране и социален статус (за което пишеше в статиятя от вчера) много по-редно е да има като предимство райониране, а не това кой колко взима (не са реални данните там).

# 1 102
не разбирам какъв ти е точно проблема, но защо не отидеш и не го поставиш?
все пак на тези срещи май може да отиде всеки родител?
за районирането- ако се окаже малко натиск, както каза шапчицата ,ще го приемат, но явно искат да излезе като предложение не от общината, за да не ги обвинят в дискриминация
иначе така половинат апроблем се решава...друг е въпросът как и доколко е правилно
аз лично съм "за", но не бих лобирала в общината за това от името на други майки, само като лично мнение
Ами проблема е,че мамите постоянни жителки на София от квартальт ми са се отчаяли от общината!Искат да се бориме с директорките на нашите ДГ.Аз за себе си мога да окажа натиск,но"една птица пролет не прави".

# 1 103
ето пак се заговори за предимства  ooooh!

# 1 104
  • София
Фандъкова каза оня ден по телевизията, че имат предвид регистрация в София изобщо. Не мога да си представя колко хора живеят и работят в София, а се водят в друг град-едва ли са много. Освен студентите.

# 1 105
директорките сами не могат да го решат, нито сирма сама
цялата работа идва от общината
мамите могат да оказват натиск там

# 1 106
Явно мамите и татковците,които сме се родили в София трябва да се чувстваме "виновни",за да са доволни тези с адресна регистрация от вчера. Mr. Green

# 1 107
Явно мамите и татковците,които сме се родили в София трябва да се чувстваме "виновни",за да са доволни тези с адресна регистрация от вчера. Mr. Green

Joy голям виц

# 1 108
а това че за всичко е отговорна общината е съвсем вярно

# 1 109
  • гр.София
Димитрина, за двегодишните останах с впечатление,че искат да не се приемат по-малки деца в ОДЗтата. Там да приемат от две годинки-както  впрочем си и беше доскоро.В ОДЗ гледаха да взимат деца поне навършили година и половина.

Общи условия

Активация на акаунт