Каква шевна машина и откъде

• 564 554
  • 4 131
  •   1
Отговори
# 4 080
  • sof
Благодаря, brother special edition xl5700; купувана е нова, имам си упътването. За съжаление продукта от линка го няма в наличност, приемам идеи и за други продукти.

# 4 081
# 4 082
Здравейте! Хайде най-после и аз да се включа в отбора. Да се представя - аз съм мъж, на зряла възраст.
Шиенето на шевна машина ми е хоби и забавление. Наред с фотографията,  аудиофилията и художествената литература.

В момента съм на вълна забавление с шевна машина.  Имам някаква елементарна любителска практика предимно с една стара вече над шейсетгодишна немска шевна крачна  машина Веритас, на която съм монтирал и електромотор с педал, както и с една не чак толкова стара електромеханична Toyota CEV 34. Веритасът от старост и (  може би) от дългогодишна експлоатация първо от майка ми, а след това и от жена ми много лесно губи центровка и ми е омръзнало непрекъснато да го потягам. Тойотата /по-новата машина в къщи/ нещо ми е леко скучна.
Поради това реших да си направим фамилен новогодишен подарък и се обзаведохме и с една чудесна електронна шевна машина Janome 605. Тя уж е предназначена основно за жена ми - за някоя дребна домашна пошивка - корекция на дрехи, чаршафи, пердета,някоя пола, блузка и т.н. Обаче смятам и аз да се забавлявам от време на време.
Janome-то е невероятно удобна, лесна за екплоатация и с много приятни екстри.
Примерно - възможността за работа с машината без педал - с пуск/стоп бутон плюс ръчният регулатор/ограничител на  скоростта на шиене. Глезотията при всяко "подаване на газ" от педала или пускане от бутона машината първо да прави няколко бода при ниска скорост и след това да достига зададената скорост. Също така възможността за автоматична затяжка с натискането на един бутон. А при превключване на всяка от 60-те програми машината автоматично задава "фабрични" т.е. препоръчителни настройки на гъстотата /дължината/ и широчината на бода, които естествено подлежат и на настройване от шиещия. При шиене на илици /7 вида илик - с един ход на машината - без превключване на програми/ има ограничения за гъстотата и ширината на бода и машината не позволява тяхното надвишаване над зададените или намаляване под зададените от програмата граници.
Такъв калибър шевна машина задължително има плавно регулиране на дължината и широчината на шева в доста широки граници, регулиране на натиска на крачето и на опъването на конците.
Много приятна екстра е отрязването на конците в края на шева с натискане на бутон, позиционирането на иглата в горна или долна позиция - пак с натискане на бутон, автоматичната вдевачка на иглата, без която вече не мога да си представя, че се мъча с игла и конец и естествено, че има и лостче за изключване на зъбите и лостче за реверс. Със сигурност съм пропуснал някоя и друга екстра и хубавиня.
Все още я разучавам и се занимавам с "пробно" шиене, но първите ми впечатления са чудесни!

Явно говорим на различни езици. Ако имаш приятел майстор който освен всякакви шевни машини поправя и електронен Пфафф, тогава я вземи. Моята е Pfaff 720 Quilt Expression, показвам ѝ плата, мострата, тя сама започва да крои, шие и накрая глади готовото изделие. Накрая го сгъва като войнишка скатка. Обличаш дрехата и е излята като прословутата сияйна рокля на Мерилин Монро. Ако няма такъв майстор (никой не иска да ги прави), тогава си купи Бернетката, защото има гаранция и поддръжка у нас. Ако решиш да купуваш покривна машина, само патило като мен може да ти каже каква да е. Никогда не вярвай на продавач консултант, а още по-малко на продавачка консултант. Те искат да си продадат скъпата машина, а на теб оставят блъскането в черепната си кутия, как си могла да направиш такава грешка. Как се работи с домашен оверлог съм писал назад няколко пъти. Намери тези писания и ги прочети много внимателно!
Тук съм напълно съгласна. 2017г ми предложиха Janome 605 и естествено като новобранец се доверих и я взех. Служи вярно само 5г и се оказа, че е изяла пластмасовото зъбно колело под совалката. Учудващо, защото я ползвам толкова рядко, но факт. Пратих я в сервиза на магазина от който ми я препоръчаха като " най-доброто в момента на пазара" и и смениха въпросното зъбно колело и от тогава е само по сервизите, защото започна постоянно да си губи центровката. Дори сега в четвъртък я взех, днес неделя сядам да шия (исках да направя куилтвана декоративна възглавница 40х40см) и след 10 Мин пак си изгуби центровката. Последните 2 пъти я губи след като спусна зъбите и ги вдигна и край не ще да взема долния конец. Преди това имах един Brother 270DD мисля беше (купен 2000г в чужбина и на 110 V, работеше с устройството за преобразуване на 220 V) от тези дето бродират сами с гергеф и с касета за конеца, като сложиш касетата и сама си вдява конеца , абе точно като за човек дето за първи път пипа шевна машина Simple Smile , и като хваната от гората видяла машина я купих идея си нямах какво точно прави и как се шие на машина, ма се скарахме с мъжО и аз на пук я взех Simple Smile . Ми 17г освен да "давам газ на педала" и да сменям цветовете на конците нищо не съм правила и тя изпуши Simple Smile , кой да знае, че трябва да се почиства и смазва хахаха. Дадох я на майстор (естествено тук в България) да ми смени изгорелия чип и той каза, че я е изгубил при преместване в ново помещение и така и не я видях повече. И вече като се понаучих да шия не мога без мазнина. Жанома чистене от мъх, след всяка употреба, редовно смазване (с вазелиново масло под грайфера) след 2-3 калерчета и за благодарност издаде багажа. Не знам къде да я пращам вече. Машината ми пътува повече от мен Simple Smile . Така, че не се доверявам повече на консултанти, но търся някой, който може да даде идея от какво си губи центровката постоянно. Обаче гледам вече не се и предлагат, Жаном 603 и 607 ги има, но 605 не, май съм изтеглила късата клечка, ма така е като се стиснах за 100лв и не си взех 607 Sad .

# 4 083
Зъбното колело е изядено, защото между зъбните колела трябва да има малък луфт. Когато едното опира плътно едно в друго, пластмасовото просто ще бъде изядено от металното. Ако и двете са пластмасови, двете се самоизяждат. Това е грешка още от завода. Още в 2011 година има поевтиняване на тези машини. Когато ремъкът задвижващ грайфера е с вградени капронови нишки, ресурсът му е много голям. Още в тази година, ремъкът е гумен. Какво очакваш да стане след няколко години? Разтяга се и луфта на грайфера не е голям, а огромен. От това зависи центровката. Какво е центровката? Това е точният момент, в който носът на грайфера минава на точното място зад иглата. Но вече това разстояние е нарушено от този луфт. Може да се опъне този ремък, но иска много нерви и търпение, защото болтът е стегнат на много тънък и калпав метал. Това в Европа и САЩ просто никой няма да го направи, защото за ремонт ще иска толкова, колкото струва почти цялата машина. Машините с много екстри са нещо разкошно, докато са нови и млади. Когато започнат проблемите, тогава си казваш, че е по-добре машината да ги няма тези екстри, но да можеш да зашиеш намисленото. И тази машина пак е сравнително евтина и в един момент просто ще я отпишеш и ще си купиш чисто механична. Ами ако струва няколко хиляди, тогава отписването е трудно, но и да намериш някой който да я оправи е почти невъзможно, независимо от цената. Не знам какво точно става, че само с пускането и вдигането на зъбите се губи центровката. Възможно е да са две причини заедно. Започвай мислене за нова машина.

# 4 084
Здравейте. От скоро съм горд собственик на нова шевна машина Juno be Junome E1015 .  Винаги съм шила с обикновена машина и сега имам проблем , въпреки че следвах всички описани инструкции. Долният конец ми набира и не се получава гладък бод. Къде бъркам? Благодаря.

# 4 085
Pe04, „Долният конец ми набира“ е чисто женски термин. Предполагам, че се касае за нанизан конец. Раздени напълно конецът на иглата! Повдигни крачето! Вдени конецът на иглата точно като този ерген: https://www.youtube.com/watch?v=9hUYbtlguHI&ab_channel=Sewyourself
Извади совалката! Постави калерът в совалката, като конеца виси от дясната страна, както го прави той! Конецът на калера го вкарай по този начин да щракне зад чопчето, както го прави той! Постави бремзата на 4. Това е този регулатор, с който стягаш конеца. Постави парче плат на два ката! Пусни крачето! Ший и ако не ти харесва, снимай налице и наопаки фокусирано и пиши кое е лице и кое е опаковата страна! Сега, не след два дни! Купи си поне 25 калерччета с органайзер и то задължително пластмасови, а не метални! https://www.axioma-hobby-shop.com/kalerki-25

# 4 086
Pe04, „Долният конец ми набира“ е чисто женски термин. Предполагам, че се касае за нанизан конец. Раздени напълно конецът на иглата! Повдигни крачето! Вдени конецът на иглата точно като този ерген: https://www.youtube.com/watch?v=9hUYbtlguHI&ab_channel=Sewyourself
Извади совалката! Постави калерът в совалката, като конеца виси от дясната страна, както го прави той! Конецът на калера го вкарай по този начин да щракне зад чопчето, както го прави той! Постави бремзата на 4. Това е този регулатор, с който стягаш конеца. Постави парче плат на два ката! Пусни крачето! Ший и ако не ти харесва, снимай налице и наопаки фокусирано и пиши кое е лице и кое е опаковата страна! Сега, не след два дни! Купи си поне 25 калерччета с органайзер и то задължително пластмасови, а не метални! https://www.axioma-hobby-shop.com/kalerki-25

Много благодаря 😍 Вече шие както трябва.

# 4 087
Здравейте, моля за съвет, коя шевна машина да избера. За поправки в домашни условия, непрофесиолно. Нищо не разбирам от машини, преди години си взех Лучник Диана 417, но започна да не шие добре и я зарязах в шкафа. Сега сестра ми иска да си вземе, но не знаем какъв да е избора. Заглеждам няколко модела с бюджет около  300 лв
Singer Prelude, 13 програми, Автоматична 4-стъпкова бутониера,
Brother RH127, 27 бода, илик 1 стъпка, LED осветление, крачен педал, 850 об.,
Minerva LV750, 23 програми, 850 имп/мин, 70W,
Minerva Next141D, 14 програми, 850 шев/мин.
Приемам и други предложения, както и къде в София да занеса Лучника на преглед и поправка Simple Smile Благодаря Ви

# 4 088
Мила, аз ти предлагам да избереш между Брадъра и тази: https://www.emag.bg/elektromehanichna-shevna-mashina-minerva-m83 … 7l0/pd/D90V43MBM/
Тази Минерва е с 32 вида шевове, за разлика от другите. Тя е с класически люлеещ грайфер като на твоят Лучник. Ако беше питала тук, щях да ти запретя да купуваш тази болест, която искаш да ремонтираш. Брадърът е с хоризонтален грайфер. Машините с такъв грайфер се справят по-добре с разтегливите патове, които днес са в изобилие. И двете еднакво не обичат дебелите странични шевове на дънките, но криво-ляво с юра-тута се справят някак. На Минервата всичко си е на точното място, само дето е с бавен четиристъпков илик. Брадърът е с бърз едностъпков илик. Поставяш в крачето нужното копче, спускаш един стержен и машината ушива целия илик с нужната големина. На Минервата ти определяш големината и с 3 различни програми ушиваш в 4 стъпки целия илик. Неудобството на бай Брадър е бутонът на затяжката, който е на неудобно място. Минервата е с по-добър дизайн. Това което леко наклонява везните в полза на Брадъра е това, че шие по-добре разтегливите материи и е с бърз илик. Която и да купиш, при първият проблем, ще кажеш, че е трябвало да купиш другата. Знам много добре, че Брадър трябва да се купува само ако струва над 2000 пари, но в този случай, с половин уста бих  препоръчал него.
  Относно Лучника, аз мисля, че му няма нищо и не си струва да го разнасяш като пръскачка из лозе. Не съм от София и не знам къде да я дадеш за ремонт. Можеш да направиш следното преди това: постави плат на два ката, ший с широк зиг заг и ако не ти харесва зашитото, снимай налице и наопаки и пиши кое е лицето! Ако не шие въобще, тогава търси майстор! Намираш шивашка фирма, питаш охранителя и в краят на работното време му се хвърляш като тигрица на врата! Ще ревеш ли, ще обещаваш каквото поиска ли не знам, но да я оправи немедленно! В повечето случаи на начинаещи шивачки, проблемът не е в машината, а това, че господарката упорито отказва да прочете инструкцията.

# 4 089
elektrichar,  много ти благодаря за отговора, да се насоча към брадъра май, но само, ако може да споменеш нещо и за Singer Prelude, 13 програми, Автоматична 4-стъпкова бутониера Simple Smile тези дни като ми остане време, ще пробвам препоръките и за лучника, ама хайде, като не съм се сетила да питам във форума сега ще си се ядосвам с него.

# 4 090
Носталгия по култовата марка Сингер? Искам да увеличиш снимката и да гледаш с широко отворени очи! Какво виждаш? Един регулатор за стягане на конеца, който го има дори 100-годишна машина и един програматор. Толкова. Не са 13, а 11 шева. Нито един оверлочен. Постно, недодялано, евтино. „Автоматична 4-стъпкова бутониера“, как звучи само нали? Няма нищо автоматично в ушиването на тази бутониера, което на български означава илик. Вече ти писах как се шие на Минервата с четиристъпков илик. С 3 програми ушиваш илика в 4 стъпки: https://www.youtube.com/watch?v=ON68hy77MwE&ab_channel=SewEssential
А ето как шие едностъпковият илик Брадъра на 1:26 мин.: https://www.youtube.com/watch?v=0xroPUrrOEo&ab_channel=MaszynyBrother.pl
Проблемът на рекламите на машини е, че не искат съвет от знаещи хора, а поставят текста в преводача и той изкарва пълни глупости нещо като една гаща плява. И двете машини които ти рекомендувах имат регулатор за стягане на конеца, регулатор за дължината на бода, регулатор за ширината на бода и бутон за обратен ход.

# 4 091
Благодарско, радвам се, че има хора който споделят нещата от които разбират и ни насочват, elektrichar  още веднъж мерси за отговорите.

# 4 092
Въпросче. Имам оверлок Minerva ML3345 и искам да си закупя  краче за ластик. Намерих краче за ластик за Bernette и  краче за ластик за BROTHER
https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&path=210&product_id=601
https://www.axioma-hobby-shop.com/krache-za-lastik-i-lenta-za-ov … brother-xb3632001
Въпроса ми е дали стават, за моя оверлог. Други не намерих.

Последна редакция: чт, 22 авг 2024, 14:00 от osofredo

# 4 093
Ето какво трябва да бъде крачето за ластик на твоят оверлог: https://spool.com.ua/lapka-jaguar-24079-dlia-vshivaniia-rezinki- … ke-family-ml-545d
А ето и всички крачета за него: https://www.youtube.com/watch?v=ejkbPqXz7Dg&t=74s&ab_channel=%D0 … BAsteroid.Company
На 4:29 мин. ще видиш как се работи с това краче. В Алиекспрес се продават много комплекти с крачета за домашни оверлози, но до 5-та страница не видях такъв. Ако искаш разгледай тук за какво иде реч: https://www.aliexpress.com/w/wholesale-overlock-sewing-machine-f … wing+machine+foot
Ако не става оттам, има в Украйна: https://spool.com.ua/lapki-dlya-overlokov-jaguar?srsltid=AfmBOop … H-dxICPGHS0XepJ7X
https://ya.ru/search/?text=%D0%BB%D0%B0%D0%BF%D0%BA%D0%B8+%D0%B4 … %B8+isew&lr=10382
Ако не намериш откъде да купиш, тогава този ластик трябва да се шие с домашната машина с краче за ластик
https://bazar.bg/obiava-27416019/krache-za-lastik-za-shevna-mashina.

# 4 094
  • София
Мина се малко време и аз започнах да се зазяпвам по оверлози, защото така действа четенето на тая тема (машината я взех края на април Rolling Eyes). Човек ще рече че съм се скъсала тука да шия и се мъча, принудена да правя оверлочни тигели ден и нощ. Че и започнах повече да се заглеждам в дрехите на децата и.. абе мъка.

Та аз оверлог едва ли не не съм виждала на живо, така че компетенцията ми по въпроса е добре оформена 0. Но тъй като машината е Bernette, започнах на там да гледам - b44 Funlock става ли? Или по-добре някоя друга?

Не съм съвсем сигурна още дали ще купя, но предпочитам да имам фиксиран продукт за когато една сутрин се събудя с идеята че много искам лъскавото нещо Grinning

---
Иначе Academy-то за момента си е супер, много си се забавляваме, много ме търпи. Играем си с крачета, с програми, пердета подгъвахме, калъф за телфер шихме, научих се илик да шия най-сетне... Абе кеф.

Общи условия

Активация на акаунт