ИЗРАЕЛ 5

• 33 103
  • 282
  •   1
Отговори
# 180
ама много подредено там из вашите земи..направо завидях... Simple Smile.. и сега какво, единствения недостатък са жегите ли?..
освен галит,която май не влиза тук вече,живяла ли е някоя от вас на друго място освен там и в БГ? да направи кратко сравнение...
и какво е съотношението между цени на стоки и услуги и заплащането при работещите?колко е минималното заплащане на час? тук започват от 8?/h  например при сервитьори,разносвачи на писма,чистачи.... и естествено много повече за квалифициран труд... 
имате ли данъци,респективно колко процента от заплата се удържат?

# 181
   Ба , само жегите ! Има още бе !  Mr. Green Я виж какви любящи съседи имаме  Flutter !

Някъде бяхме писали за данъците и заплатите.Тали мисля по-добре може да отговори.Аз малко съм далече от тия работи.Хем не работя , хем сметки и данъци не плащам.Я някоя по-сериозна жена да обясни  Thinking Бях писала за процентите данъци според  заплатата.На висока заплата  се плаща към 30% .... много е ..... На минималната -  много малкък данък....почти нищо.На стъпала е.Храната и плащането на сметките не са убийствени , дори за хората на минимум.Изключвам тези, които имат   да изплащат апартамент например.Там им идва нанагорно сигурно.Като цяло така са направени нещата , че да  не мизерства човек  , дори с минимума само.Пропорцията е добра (не като в БГ все още).Разбира се  не бива да се нагърбва човек с  големи кредити ,които не са му по джоба - от там идват проблемите.Израелците купуват много на изплащане, много на кредит.Това е болест всеобща мисля не само тук. Simple Smile

Направи ми впечатление , че цените  на  хранителните стоки са или като в БГ , или по-ниски дори (повечето) миналата година след последното ходене в БГ.Тук колите са по-скъпи и почти е невъзможно ( не излиза на сметка) да се внесе от БГ например насам ( митото е убиец и то става  #Crazy....).Апартаментите  тук  са  скъпи.Земята  е огън скъпа (за къща например) !!! Разбира се има и така , и така ...но  като цяло говоря.

Отивам да качвам снимки.

# 182
  • T"A
Относително подредено  Simple Smile В сравнение с немско не би изглеждало подредено може би  Thinking От друга страна, аз много харесвам тукашния климат   yes  Simple Smile
Не съм живяла на друго място, възхищавам се на хората, които правят по няколко прехода в живота си - аз не бих могла (а и не бих желала, поне на този етап), това изисква много здрави нерви - ако трябва всеки път да учиш нов език и да свикваш с различни порядки - не би било лесно!

Направих една много груба сметка, според която минималното заплащане на час излиза около 3.5 евро (източникът ми на иврит е тази статия: http://www.student.co.il/?CategoryID=706&ArticleID=2379&print=1), но се работи много часове: при пълен работен ден месецът е 186 часа, освен ако не е договорен друг режим на работа...

За Израел казват, че е една от страните с най-високи данъци, но икономическата ми култура е твърде ниска, за да преценя дали това е вярно  Blush Изобщо на мен ми е сложно да разбера данъчната им система, с едно странно за мен точкуване е  #Crazy (самата аз ползвах доста дан. облекчения и не ми се е налагало да се задълбавам в тази материя)
Но принципът е, че колкото по-висок е доходът, толкова по-висок е и данъкът (ДОД). ДДС-то е 15.5%. Общинските данъци варират според общината, нашият е сравнително нисък (за година около 360 евро->двуст. жилище, 2 души).

Струва ми се, че единствено имотите и колите са скъпи  newsm78 Ежедневните стоки и услуги са на достъпни цени... (двама души със заплата малко над минималната или един работещ с неработещ партньор, но с по-висок доход, живеят без да се лишават от почти нищо...) Дрехите, например, са по-евтини от тези в България....

И на мен би ми било интересно да видя други съпоставки, а и още чакам да прочета за градовете, в които живеят съфорумки  Whistling Холон например винаги ме е впечатлявал с чистота си... и помня едни кактусови градини, а съм и чувала за разни атракции за децата

# 183
ау, много работите.. ние сме на 160h на месец... е Акерман (шефът на европейската централна банка) работи повече,но и заплатата му е 2 Mio? годишно...
и при нас има прогресивен данък,т.е. колкото повече печелиш,по-високи данъци плащаш..към 30-40% от заплатата..а има и църковен данък 5-6%,ама аз не плащам,защото съм православна християнка.... до 400?/месец не се облагат...ДДС е 19%, а за храните- 9%...
обикновените хранителни продукти са на цени като в БГ, но има разни меса в незнам си какви саламури или по еди какъв си начин опушени, всякакви видове антипасти(например маслини или сушени домати, или сирена на кубчета и в незнам си какви маринати),морски деликатеси незнам си как полуприготвени и тн. изгъзици,които са адски вкусни, но и доста скъпички идват...жилищата май идват скъпи...1500-2000? на най-забитото място...
мисля,че тук хората не живеят така на кредит както в САЩ,т.е. купуват само онова,което реално могат да си позволят, но и тук банките не дават кредити за щяло и нещяло и много добре си проучват клиентите...ако и американците така правеха,сега нямаше да страдаме всички заради тая subprime- криза...

# 184
Ето снимките :

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=232460&view=1&photo=1

Това за жилищата , Пепеляшка , месечен наем ли е или  цена на квадратен метър ?

Земите не са така скъпи в  други държави , където има мноооого  свободна и  годна за заселване земя ..... Тук сме на гъсто населени.Население колкото БГ , а територията на Израел е 1/3  сигурно от тази на БГ.При това половината е пустиня.Та земята затова е скъпа , а  сградите са набучени една в друга та се гледаме  прозорец в прозорец  Mr. Green Новото строителство е на високи сгради.Поне нагоре има място  Grinning Строителните компании изкупуват парцелите с къщи , които  се намират между блоковете например , за да  издигнат там висока сграда.Строи се  светкавично бързо, докато се огледаш -  готово!Предлагат ни  да  строят над нашата сграда ( 3 етажна е  само за щастие ) срещу заплащане или подобрения на сградата ,  допълнителни  лиготии там....Ние сме само 6  семейства.Голям кеф....Само , че  се изкушават съседите да  сключим договор за строеж нагоре ...  По плажната ивица на Ришон Ле Цион се строят страхотни сгради и къщи срещу водата, нов паркинг ....Ще  стане огън  там още догодина ....  Това лято смятат да   завършат вече новия паркинг и градинките ....Огромен паркинг , захапали са  навътре  бая... Един ден ще снимам и там , за да не са празни приказките  Simple Smile Атракциите за децата  в Ришон са много....Има  скай парк (писах и давах  снимки) с катерене , пейнт бол.Има плажни спортове.Има места за игра  в Моловете огромни.... Незная откъде да започна и къде да свърша.Аз съм пускала снимки  и пак ще пускам когато снимам нови.... Отделно се организират постоянно безплатни представления по Моловете, песни , балони, томболи ..... Децата ходят по курсове от малки ..... Гледам момченцата се белнали - джудо  Mr. Green Момичетата - балет , танци ....какво ли не .....Парковете и градините са много , навсякъде , чисти са , пригодени са за деца.Доволна съм.Зоопарковете  са страхотни (както пусках много снимки вече и знаете ....).

# 185
Момичета влюбих се в това място  Heart Eyes
http://english.utopiapark.co.il/

Сега нямам време, разяснения после!

Пепеляшка, радвам се да те видя!

# 186
  • T"A
pepelja6ka, знаех за църковния данък в Германия, но не знаех, че "друговерците" са освободени от него - такава справедливост ми харесва  Heart Eyes В Израел не се плаща данък на рабината, но при точкуването за ДОД се получава така, че ергените плащат повече от женените/омъжените - прилича на ергенски данък, макар и взиман по заобиколен начин  Wink (сега ви става ясно как съм примамила моето момче да се ожени за мен   Joy ).

петя, този скайпарк е страхотен - никога не съм била в Ришон и нищичко не знам за там. В Холон съм била, защото живях година и половина в Бат Ям и ми беше близо (двата града са долепени). По снимките от градската градина си личат типично израелските пейзажи  Simple Smile - хубавите паркове, които, за разлика от други държави, тук изискват доста грижи...
 smile3535 Много сладък бебок  Simple Smile Скоро ли си снимала?

Тали Дан, градините са приказни, не бях чувала за тази атракция. Ти да не би вече да планираш маршрута за следващаат екскурзия  Wink

Sad   Уф, аз не искам нещо лошо да казвам, но  чувам, че са спряли автобус - Бат Ям, Холон по тези маршрути, със съмнения, че е имало терорист - спрян е, свалени са и заподозряните, май и всички останали пътници... Чухте ли за това?

П.П. Сайтът е направен страхотно - с тези виртуални турове те изкушава да посетиш на място Утопия Simple Smile

Последна редакция: нд, 30 мар 2008, 17:24 от Mentha

# 187
Нищо не съм чула , довечера ще  видим по новините.Снимките са от  вчера.

# 188
  Без  връзка с Израел , но се сетих за "Кен Ли"  Mr. Green - песента дето я даваха и тук по ТВ от Мюзик Айдъл ....та от там .....за това :

http://uk.youtube.com/watch?v=xkulJ_RP8Uw&feature=related 

# 189
Здравейте момичета, темата върви чета Ви нямам възможност да пиша много сега сме във въртележката -смяна на памперси и хранене на два часа и половина  Simple Smile.

Относно градовете в Израел мъжа ми е от град Кфар-Саба( превежда се дядовото село поправете ако греша)  и нали има приказка "на пет минути от Краф-Саба" та е близо до всички централно разположени градове ако може така да се каже. Като поотрасне малката ще пътуваме в края на лятото може да се уговорим и да се видим с тези които искат много ще ми е приятно. Много е хубав отвореният мол в Кфар-Саба (или Кфар-Сава май може и по двата начина да се произнася)

Аз много харесвам Израел и с удоволствие го посещавам имаме много приятели там но с мъжа ми сме решили да не живеем нито в БГ нито в Израел има много неща и от двете държави които не харесваме. Празнуваме у нас  Ханука, аз си украсявам елха за Коледа  по-точно за Нова Година не съм кръщавана и много не спазвам християнските религиозни празници по-скоро следвам което съм видяла в моето семейство.

С езиците ще се озорим май, дъщеря ни  трябва да говори български и иврит и английски разбира се затова ако имате опит с многоезичните деца дайте съвети. Имаше май такава тема трябва да я намеря.  newsm78

# 190
Пете готини снимки,ама теб не те видях.Ти да не си била фотографа?Следващия път се снимай и ти.Аз се надявам с новия фотоапарат,който си купихме да мога да правя хубави снимки..Canon не знам кой правил и автоматични снимки както го нагласиш.

# 191
  Я виж какви любящи съседи имаме  Flutter !

.
петя ами тя любовта е взаимна  Sunglasses
в темата за бисери на свекървите едно моми4е беше писало=сжекито я попитало дали я оби4а и снахата казала-ами колкото и ти мен,а свекито казало-въй колко ме мразиш hahaha

# 192
Свекито като съкровище - най-добре  закопано на дълбоко в земята.   Mr. Green

Ние с моята се обичаме.Тя много ме обича и аз Ща не Ща и аз я  обичам , то к'во да я правя, добра душа. Mr. Green

Чакам Тали да разправя за онуЙ ЧудесТно място от линка. Whistling

Ханд , здрасти!Викам забрави ни Joy Кфар Саба ...знам го аз .....на 10-тина  км. от палестинците в Западния Бряг....Ето малко снимки от там :

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b0/Kfar_Sa … g_in_the_city.JPG

http://lw.palestineremembered.com/Tulkarm/Kafr-Saba/Picture9561.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:KfarSabaStn.jpg

Малко за града -  http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B5%D1%84%D0%B0%D1%80-%D0% … D0%B0%D0%B2%D0%B0  (някои снимки се повтарят гледам сега , нищо...)

Ето галерия  с още  снимки от Кфар Саба  -  http://www.pbase.com/rdavid/kfarsaba

Иначе ние си хапнахме  вчера в Яфо в центъра  в  арабския ресторант Шауарма бе Лафа (голям дюнер , нещо такова ...) с разни салати и  чипс и к'во ли не още....  #Crazy  (пък те нали не са скрънзи на яденето, все дашни , мале си  Crazy и все усмихнати  Mr. Green). После баклавичка и накрая  за най-голямо престъпление срещу диетичните възгледи - КНафе !!!!    Ужас , пукнахме се! Обаче са големи скици в Яфо - една музика надуват от колите , едно чудо, като на фолк панаир  Crazy Какво им е на тия  хОра бе .... Малко чалга такова едно .....  Иначе  Около Часовника са обновили , пооправили ....бива ....Арабите в Яфо  не създават проблеми, джоба им е по-важен , бизнеса  да се върти, има много богати фамилии там.Политиката малко под мишница .....Та тук вътре в Израел не се  бием по тротоарите каТ се видим. Mr. Green

От мен лека вечер ....

# 193
# 194
hand, хубаво място е Кфар Саба  Hug, а вие по Америката ли сте? Как е малката, как я кръстихте? И като идвате, обадете се  Hug.

Пете, това е райско кътче пълно с орхидеи, бегоний, тропически растения, хищни растения, кактуси, риби, папагали, фазани, пилета, пеперуди... Май утре ще разкажа по- подробно. Намира се до Натания, мястото е кибуц Бахан и наистина е утопия.

Tired

Общи условия

Активация на акаунт