Тийнейджърите IX

• 21 420
  • 353
  •   1
Отговори
# 120
lubopitna, ти ме разби!
Това, което разказваш е за града, в който живееш, или по принцип е така?
И как така марихуаната е законна?
Нещо не схващам - в Холандия ли живееш?
Личните ми впечатления са от Лондон,незнам как е в по малките градове и села-като чета пресата май не е много различно.

Разрешено е да се пуши марихуана,наказуемо е да се продава.

Стана доста дълго за което се извинявам.

О, напротив, много ми беше интересно!   bouquet
Разказвай още, ако имаш какво.  Grinning
Ако ми кажеш какво те интересува ще ти разкажа.
Личния ми опит е от Начални и Средни училища,сега си скубем косите със Sixth Form (това е след 16 год за деца които искат да продължат).Другата форма е Колеж с професионална ориентация,нещо като някогашното УПК.
В Sixth Form-а или A-level учениците си избират сами предметите с които смятат да продължат.
Всяко училище предлага своя програма.Училището към което се ориентира нашия син предлага 3 вида:
1. 4 предмета като не можеш да избираш например биология и физкултура,а биологията върви с химия или биология,химия и физика.
2. 2 предмета + специалност
3.Специалност- за 1 или 2 години
Нашия избра втория вариант-математика и информатика + CISCO
Всяко дете има индивидуално интервю (нашето е следващата седмица) и освен резултатите от Държавните изпити които са по всички предмети трябва да си и добре мотивиран и съответно да го покажеш пред комисията която включва различни специалисти.
За да те допуснат до интервю трябва настоящото училище да ти прати препоръка до това в което кандидатстваш.Ученика и родителите нямат достъп до тази информация (какво са писали в препоръката)и детето не може да си подготви "репертуара" за интервюто.
В много случеи интервюто е "по силно" от резултатите и затова то се провежда през април а резултатите излизат август.
На интервю за по малък клас (ако се сменя училище по някаква причина,например)може да присъства и родител (ако детето няма против,първо питат него).

# 121
 lubopitna ,моите деца учат по англ.система и ми стана интересно по тези предмети ,които си е избрал момчето ти ще вземе ли IGSCE  и A levels ? При нас,Кипър, в 10 и 11 клас се работи по IGSCE ,но предметите са 8 задължителни( децата си ги избират) +2 допълнителни, но без изпити.По-късно в 12 и 13 клас се вземат А levels ,но само по 4 от 8те предмата.Всички ми се обесняват колко трудно било,ама аз нещо не им вярвам newsm78,та вие като сте може би година пред нас какво ти е мнението?А бе , на мен ми е трудно да ги разбера тия техни работи( особено като дъщеря ми е на 15 и все още не е на ясно какво иска!!),но май се оказва,че системата работи добре,особено ,ако детето ще учи по-късно в англ .уни.

# 122
lubopitna ,моите деца учат по англ.система и ми стана интересно по тези предмети ,които си е избрал момчето ти ще вземе ли IGSCE  и A levels ? При нас,Кипър, в 10 и 11 клас се работи по IGSCE ,но предметите са 8 задължителни( децата си ги избират) +2 допълнителни, но без изпити.По-късно в 12 и 13 клас се вземат А levels ,но само по 4 от 8те предмата.Всички ми се обесняват колко трудно било,ама аз нещо не им вярвам newsm78,та вие като сте може би година пред нас какво ти е мнението?А бе , на мен ми е трудно да ги разбера тия техни работи( особено като дъщеря ми е на 15 и все още не е на ясно какво иска!!),но май се оказва,че системата работи добре,особено ,ако детето ще учи по-късно в англ .уни.
Нямаме IGSCE (дори незнам какво е това).A level или Sixth Form е след 11 клас (16 год) и се кандидатства след завършване на Secundary School.А тези предмети за които говориш се избират в 9 ти клас т.е. до 9-ти клас учат всички предмети ,10 и 11 избират сами предметите си.
Задължителни са Английски; Математика; Религии; Физкултура; Биология,химия и физика ако не е сред избраните за по разширено обучение се учи нещо като Биологични и химични явления.Свободноизбираемите са френски,немски,италиански,испански,изобразително изкуство,музика,география,история,танци,драма,технилогии,дизайн и др.
Нашия,големия син не иска да живее в Англия и най вероятно ще му платим като чужд студент в Бг затова се опитвам да събера колкото е възможно повече инфо за чуждите студенти.

Колкото и налудничаво да изглежда-това е.Живял е тук повече отколкото в Бг,но нито веднъж не е казал,че иска да остане.Ако през следващите две години промени мнението си-добре (ще ни облекчи финансово),ако не-да е жив и здрав Simple Smile

# 123
Все си мислех, че емо-манията е само моден стил у нас. За жалост, вече не е само това...  Tired

Цитат
2 седмокласнички от II ОУ в Благоевград си прерязаха вените с бръснарско ножче, като по този начин спазили ритуала на сектата ЕМО.

Инцидентът станал, след като те приели идеите на нашумялото в последно време младежко движение. Девизът на 14-годишните Мишел от 7 "а" и Нели от 7 "б" бил "Кухнята, ножът, вените, край на проблемите!".

Като оставим настрана неточностите (емо-секта! ха!), боя се, че тези двечките тепърва ще имат последователи...  Tired
Дано да греша!

# 124
  • София
за щастие повечето копират само външния вид и показността
дано с това да си остнанат

# 125

Цитат
2 седмокласнички от II ОУ в Благоевград си прерязаха вените с бръснарско ножче, като по този начин спазили ритуала на сектата ЕМО.

Инцидентът станал, след като те приели идеите на нашумялото в последно време младежко движение. Девизът на 14-годишните Мишел от 7 "а" и Нели от 7 "б" бил "Кухнята, ножът, вените, край на проблемите!".

И по наше време имаше такива изпълнения.Нещо ми се върти в главата някаква секта "Владетели на Иахова" (или нещо подобно).Не помня мотива,но помня,че имаше няколко деца скочили от скала в Камен Бряг.
Не съм от разбирачите на религии,но в последните години чувам за все по извратени предтавители на дадена религия и съм стигнала до извода,че главната причина един човек да се обърне към сектата като форма на религиозно обучение е депресия.Там където психиатър не е обидна дума и се потърси навреме има "оправия",другите- кой където му избият "чувийте".

# 126
lubopitna, емо-движението не е секта. Това е моден стил, включващ слушането на определена музика и специфичен стил на обличане. Същността е, че емо-то трябва да е депресиран, да мрази родителите си и изобщо всичко около себе си, като кулминацията е рязането на вените - желателно е надлъж, а не напреки, за да може да се извърши няколко пъти... Докато ставаше въпрос само за стила на обличане и прически - ОК, но явно вече нещата започнаха да загрубяват.  Confused
Ето, това са емо:

Имаше вече няколко теми за тях.

# 127
Нямаме IGSCE (дори незнам какво е това).A level или Sixth Form е след 11 клас (16 год) и се кандидатства след завършване на Secundary School.А тези предмети за които говориш се избират в 9 ти клас т.е. до 9-ти клас учат всички предмети ,10 и 11 избират сами предметите си.
Задължителни са Английски; Математика; Религии; Физкултура; Биология,химия и физика ако не е сред избраните за по разширено обучение се учи нещо като Биологични и химични явления.Свободноизбираемите са френски,немски,италиански,испански,изобразително изкуство,музика,география,история,танци,драма,технилогии,дизайн и др.
Нашия,големия син не иска да живее в Англия и най вероятно ще му платим като чужд студент в Бг затова се опитвам да събера колкото е възможно повече инфо за чуждите студенти.

Колкото и налудничаво да изглежда-това е.Живял е тук повече отколкото в Бг,но нито веднъж не е казал,че иска да остане.Ако през следващите две години промени мнението си-добре (ще ни облекчи финансово),ако не-да е жив и здрав Simple Smile

Въобще даже не изглежда налудничаво. И аз мисля,че желанията на децата трябва да се уважават. Е, съобразени с нашите финансови възможности, разбира се. Майка ми навремето, милата направи и невъзможното да ме спре да замина /тогава по работа/ за по-дълго време в чужбина.....разправяше ми едни ужаси.....Много си я обичам, но сега с моя няма да постъпя така. Нека учи и живее там, където иска и ще му е добре. Simple Smile

# 128
Имаше вече няколко теми за тях.
...които явно съм изтървала,та сега за сефте го чувам.
Какъв им е проблемът на тези деца?!Добре-пубертет,рухнало общество,трудно време;обаче кое поколение може да се похвали,че всичко му е било по мед и масло? lubopitna казва за психолози,и аз съм съгласна.Но напоследък ми идват едни такива комунистическо-казармени,носталгично-агресивни мисли,накратко казано"пусти бой!".Емо ли,ще ти дам едно емо  #2gunfire Айде на бригада или в казарма,да бачкаш по цял ден и вечер под строй на платца,да ги видя ще им остане ли сила да се правят на маймуни,че и да поболяват семействата си.Щото на нас ни е много "лесно" да ги обичаме и издържаме.Като българка,не разбирам родителите от поста на lubopitna,които предупреждават децата си на 16 да напускат и т.н.,но понякога,при  проблеми с тийнката, си мисля тайничко,че имат право.Прекаляват вече с този техен пубертет и е крайно време  да стъпят на земята.Пубертетът в БГ май взе да се проточва до към 30 г.,да му мислят обгрижващите ги...

# 129
Ми да, като не мислят за "прозаични" неща от сорта на това с какво да си платят тока, наема, за пране и готвене....като има кой да ги прави тези неща, що да не вземат да се "възмутят" от нещо - винаги има за какво и да си прережат малко вените......Аман от филми, модни течения и простотии. Все си мисля, по наше време имаше ли чак пък такова нещо! Иначе както ти каза, пубертета в БГ продължава и до много след 30....все мама и татко да мислят за теб! Не че аз не съм такава майка, де.

# 130
Ето последната тема по въпроса, в нея бях пуснала линкове към по-старите такива.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=253043.0

ПП Съжалявам, един от линковете не работи, явно темата е изтрита, спомням си само, че имаше голям диспут по въпроса в Клюкарника...  Thinking

Последна редакция: нд, 30 мар 2008, 10:16 от Как' Сийка

# 131
Тъкмо реших да попитам какво натоварване в домакинството се полага на питомците ни и попадам на неделна тийндепресия.  newsm78. Както казва ЛилаК, май се налага да правим домашни бригади и да видим тогава ще им остане ли време за емо-настроение. Моят хубавец пазарува, чисти - прах, прахосмуч, хвърля боклука, прибира масата, наглежда включени ел. уреди, напр. сушилня, прибира си стаята, готви по-простички ястия, прави салати. Е, вчера в таратора беше сложил оцет, но го изядохме. Дали да не го натоваря още ми е чуденката?

# 132
Percepolis, къде ги продават тия чудни деца.....Че мислиш и още да го натоварваш, ми то си е дете за чудо и приказ. Ела у нас да видиш какви "обосновки" ми се представят надълго и нашироко, като го накарам да свърши нещо. Добре поне, че грижата за кучето е оставена на него. Само храненето. Това поне знае че няма как да го избегне.

# 133
Моят хубавец пазарува, чисти - прах, прахосмуч, хвърля боклука, прибира масата, наглежда включени ел. уреди, напр. сушилня, прибира си стаята, готви по-простички ястия, прави салати. Е, вчера в таратора беше сложил оцет, но го изядохме. Дали да не го натоваря още ми е чуденката?
smile3521 smile3501 smile3501

smile3508И моят, и моят е така" дресиран" Mr. Green-последният път при нас марулята беше кажи-речи на цели листа-от бързане-ама е свършено-отчита се дейност Winkпо същата причина/свършено набързо и механично/ скоро отваряйки хлебницата навечеря Shocked попаднах на чорапи Sick,тръгнали към коша за пране ooooh!-е,вечерята беше диетична-без хляб. GrinningДобре че си държа "Бонукс"-а в хладилника. Mr. Green

# 134
Заете ли, така като ви чета, май в мен ще е голяма част от вината. Щото ако видя чорапи при хляба....Чак до другия квартал ще се чуе. Май много кусури не търпя, та затова си върша всичко "перфектно" сама, нека да ми е за урок да гледам по-философски на нещата. Миналана година заминах по работа за 2 седмици. Оставих до пералнята само ЕДИН прах за пране, дори омекотител не, за да не ги затрудня с баща им. Всички други белини, прахове за ръчно пране, омекотители, за черно, цветно и др. пране, препарати против петна ги оставих на ДРУГО МЯСТО, далеч от пералнята и ги инструктирах. Познайте - те прали с баща му с  ОТДЕЛЕНИТЕ препарати, не с този, който е до пералнята. След това се наложи да сменям уреда. Е, как да гледам философски при това положение, не знам.

Общи условия

Активация на акаунт