Отговори
# 360
какво събрах за 1 пост

ИНТЕРЕСНИ ИНИЦИАТИВИ

"Парите следват детето"
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=279590.0
Подкрепете ни!

Родителски кооперативи - http://www.estestveno.com/
тук идеята е описана от TanyaMG
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=279160.0

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
Регистър на училищата, детските градини и обслужващите звена
http://www2.minedu.government.bg/adminmon/schools/

Не мога да намеря списъка с лицензираните ЧДГ и ЧУ на сайта на МОН. Някой ако знае къде да го намеря? (тук имах насока от ТаняMG, но все пак ако някой намери)

ПОЛЕЗНО
още ЧДГ и ЧУ - линкове

ТАКСИ

Американски колеж http://www.acs.bg/en/index.php
такси - http://www.acs.bg/bg/tuition.php
Такса „Стипендия” ? 2700  за първите приети 50 момчета и 50 момичета
Пълна учебна такса ? 5000
Такса за чуждестранни ученици ? 13200

още за у-щето постинг 155, 160, 166, 167 http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=278827.160

инфо от Stella Maria
новите училищни такси от ЕСПА
Детска градина - 1850 евро за семестър
Подготвителен клас - 2050 евро
1-6 клас - 2180 евро
7 клас 2115 евро
Всички цени са за един срок, тоест, умножете по две за годината.

ЦЕННО Е ДА ЗНАЕШ!

ЧОУРЧО "Българско школо", "училището на Овъргаз"

- Таксите за "външни деца" в училището са в момента - 3600 лв на година без включен транспорт
- Училището има лиценз за основно
- Училището и в момента има собствена база,то на мястото на бивша санаториална детска градина в квартал "Витоша".
От учебната 2008-2009 ще започне да функционира първият корпус на училището на "Българско школо" в "Младост", имотът е до Американския колеж.

още за у-щето и готини линкове с новини и снимки в постинг 147 http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=278827.140

Френския лицей "Виктор Юго" www.vhugo.org

набляга се на индивидуалния подход - разделя се материалът на стъпки за усвояване, има таблици за напредъка на всяко едно дете във всеки един момент. Самите деца са разделени на групи (с еднаква степен на напредък с материала) в класната стая, за да може тя да отскача и да им обяснява. Толкова беше сложно, че сега не мога да ви го пресъздам, но тя обясняваше системата за всеки един предмет. Знае се на всяко едно дете къде трябва да му се наблегне, предимства, слабости, социални контакти.
постинг  #148

ДАВАЙТЕ ОЩЕ  Simple Smile

ЛЮБОПИТНО И ПОЛЕЗНО
инфо от TanyaMG
http://www.bell-centres.com/courses/younglearners/locations.asp -  курсове по англ. в красиви замъци

ЧАСТНОТО ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

частното образование във Великобритания

инфо от м_е_р_и
"В Англия държавни детски градини няма. Затова на 3-4 годишните им дават по малко часове платени от държавата, за да се социализират и после да им е по-лесно, като започнат държавно училище на 4 .  Другата отстъпка на деца в градинска възраст се дават ваучери от работодателя, които се удържат от заплатата на родителите, но не се облагат с данъци. Отново подчертавам, тук вариант държавни градини няма  Peace
Училищата вече те одрусват здраво и държавата нищо не поема, защото е изградила и поддържа държавни училища.
Реномираните частни училища, дори финансови отстъпки не правят за надарени деца, а само им предлагат допълнителни занимания по дисциплината, по която са силни, без родителите да плащат повече пари. Частните, с не толкова добра репутация, не предлагат отстъпка по-голяма от 20% от таксата и то за надарени деца.
Има една ниша, която не съм сигурна дали държавата има пръст там. На социално слаби семейства правят допълнително отстъпка, но и тя е не повече от 30-на процента  Thinking
Като местата с отстъпка в цената са определен брои и за тях има съревнование, избират се най-добрите от най добрите  Crazy
Всяко училище си има собствени правила, дори има възможност за договаряне на таксата с родителите, но чак след като минат изпитите и интервютата с децата. Таксите също са им различни, най-ниската за гимназия в нашия град е около 9 хил паунда, най-високата, на която попаднах, беше около 15 хил годишно. Отделно се заплаща транспорт, униформи, допълнителни занятия и лагери"
и още в пост  #320  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=278827.320

"Най-добрите частни училища в UK  post #342 http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=278827.msg7000209#msg7000209
Тук училищата биват мъжки, женски и смесени  Laughing Има статистика за всеки един вид поотделно. Определено "еднополовите" показват по-високи резултати
Independant School Council организацията обединяваща частните училища .

мнение Емем http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=278827.280
в Англия примерно, е: ваучери за служителите, като същата сума (или част от сумата) се приспада от заплатата. Ползите са двойни: по-малко данъци за служителя, по-малки осигуровки за работодателя. Поправете ме, ако бъркам с финансовата част, но мисля, че е така. В крайна сметка, ако служителите имат проблеми с ДГ, ако децата им са вечно болни, те са изнервени и пр., фирмата губи повече. И фирмите се ориентират към детски заведения (има цели мрежи такива заведения), които са сериозни и може да им се разчита, и сключват договор с тях - както някои фирми сега сключват договори със здравни заведения за служителите си. Мисля, че това е една много удачна форма. Освен това, може да се договори примерно, ако фирмата ти те принуждава да работиш в извънработно време, тя да доплаща за удължено време и на детското заведение - е, не ми се ще това да се случва всекидневно, но е възможност за напечените моменти, като напр. приключване на финансова година. Това си го импровизирам, не знам прави ли се. Но си струва да се изучи по-подробно чуждият опит в това отношение. Става дума не за някакви големи отстъпки, които работодателят трябва да благоволи направи (как изобщо ни търпи - хора с деца  Mr. Green), а за съвременни форми на мотивация и поощряване на персонала, за пакет от придобивки към заплатата и в крайна сметка - шанс да привлечеш и задържиш качествени служители.

още към подобни теми
дайте своя глас http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=279513.0

ДАВАЙТЕ ОЩЕ  Simple Smile

Последна редакция: сб, 29 мар 2008, 10:31 от danybon

# 361
И ние не коментираме, къде ходи нашето. В началото направих тази грешка и сега вече се "спотайваме". Най-неприятното е , че имаше известни коментари и от близкото обкръжение.
Цялата тази "промяна" и "несигурност" май води до това.
Както беше писано в предишните постове, как са успели нашите учители и в градината и в училище да ни обърнат нужното внимание, а не бяхме до 10 деца в група?

Подбор има не само в ЧДГ, много силен подбор имаше и в ДДГ преди новото записване. Сега не ми е ясно как ще го организират, но сигурно пак ще има "вратички".

Ние се ориентирахме, към ЧДГ, защото имахме една много близка среща от трити вид с директорката на "елитната" ДДГ в, която беше приет малкия (бях се спретнала с молба година и половина преди приема  Wink). Госпожата ни обясни, че малко сме закъснели с даването в подобно заведение, трябвало още от яслената група, за да си го моделират. Така, като го гледала му трябвало особено внимание и отношение, а те с натовареността си да е ясно не могат да го осигурят. В прав текст ни насочи, към платено заведение "стига да можете да си го позволите". Е, изобщо не започна там.
Сега ми стана доста обидно от нападките, които имаше, заради единия ми пост, от страна и на ЧДГ.. Това, че голяма част от персонала на ЧДГ/ЧУ е минали точно през държавните им пречи да имат едно по-адекватно отношение, към родителите.
Непрекъснатото прехвърляне на топката, като не ви харесва при нас идете при другите, не е нито решение на проблема, нито добро отношение...

Много ми хареса предложението на Иса, да се сключват договори не година за година, а за периоди.(тъжно е, че при нас няма толкова нахъсани и инициативни родители). Това би помогнало много за едни по-ясни и добри отношения. Подкрепям желанието на родителите таксите да се отразяват на сайтовете.

Последна редакция: сб, 29 мар 2008, 10:42 от Smehurko

# 362
Момичета, междудругото много ми се иска да благодаря на всички съфорумки/ци за невероятния толеранс към темата и избора ни. Преди да я пусна, все се притеснявах, че тук ще стане бойно поле и ще е пълно с нападки към нас и децата ни. Изключително съм възхитена! Благодаря!

# 363
Записвам се в тази тема. Благодаря за многото информация. Предполагам, че и аз ще предпочета да потърся по добра алтернатива за детето си, ако ще и само за това да работя  Rolling Eyes

# 364
Записвам се следя темата,интересува ме много.Ще помагам с информация.

# 365
Един въпрос - не успях да видя отзиви за International Children Creativity Center.
Има ли деца от форума, които го посещават? Малко инфо за таксите и приема?
В сайта информацията е оскъдна, а днес е събота и не мога да звънна за инфо там Sad

# 366
Записвам се в тази тема. Благодаря за многото информация. Предполагам, че и аз ще предпочета да потърся по добра алтернатива за детето си, ако ще и само за това да работя  Rolling Eyes

всички сме на този принцип - споко!  Simple Smile

Да не казвам, че ние като тръгнахме в ЧДГ преди 7 години, точно тогава взеха и таткото ни на дърти години в казарма (не беше карал, влязал да студентства първо, представяш ли си  Grinning), не ме питай как сме се справя ли! Беше казарма -слънце, но все пак 6 месеца!

# 367
Момичета, здравейте и от мен за днес - вчера следобяд нещо ми се развали интернета и затова зачезнах, но пак съм тук  Peace Гледам анкетката добре върви (а, дано  Praynig), но днес по целите трябва да мислим май  newsm78
Някакви предложения вече имаме ли - нещо по-конкретно  Thinking

# 368
Stella Maria, с колко са ви скочили таксите в ЕСПА?

Кутията ти е пълна - изчерпала си си лимита на ЛС.

Последна редакция: сб, 29 мар 2008, 12:17 от danybon

# 369
Момичета, здравейте и от мен за днес - вчера следобяд нещо ми се развали интернета и затова зачезнах, но пак съм тук  Peace Гледам анкетката добре върви (а, дано  Praynig), но днес по целите трябва да мислим май  newsm78
Някакви предложения вече имаме ли - нещо по-конкретно  Thinking

Миленка искаше да "говори" с 2 организации. Иначе по целите - засега още сме на ниво "мозъчна атака". Новите членове на скромния ни клуб ( Wink )имат ли предложения или нещо, ако искат да се включи?  Hug

# 370
Емем, с риск да бъда много нахална, искам да те помоля за някакви насоки по нашата инициатива, а твоят опит е много ценен - толкова далече сте стигнали, чак имате дори и готин банер в подписите си.
Реално това е проект. Какъв "гръбнак" да следваме?

Ако и друга мама се е занимавала с проект и инициативи, да ни помага с идейна структура на проекта ни (по-скоро все още е мъничка идейка на 1 ден).

Аз също ще помагам.

Също ще ни е полезно, ако някой събере и систематизира  в един пост  (нещо като 1 пост ) всичко "умно", което сме измислили/предложили  за инициативата тези 2 дни.
Миленка каза, че ще обобщи и мненията от анкетата.

Благодаря!

# 371
  • Bristol
Емем, наистина, даваха се и за ученици, когато плащаш да ги гледат по разните клубове  ooooh! Аз така и не можах да се възползвам от тях, защото имаше изискване да заявиш минимум някаква сума, около 400-500 паунда. В сайта, където си чела, пише ли какъв е минимума и максимума, мисля че имаше и такова ограничение  Thinking Ако детето ти ходи преди и след училище в такъв клуб, както и по време на ваканциите, сумата става по-голяма, но моят ходеше само през ваканциите и то не всичките, така че не влизах в минимума.
Сега мъж ми гледа за градината на малката, заявките за сумата ги правеха края на миналата година за тази година. Нямало възможност от промени, след като е заявена, но ако ти останат ваучери, можеш да ги ползваш следващата година. Моята току що започна и не сме сигурни какво точно ще става, тя ходи за сега само за 2 сесии. Получи се, че сме малко над тази сума. Като си направи съпругът изчисленията, спестява няколко паунда годишно и се отказа   Crazy Повече се спестява от данъци, ако говорим за хиляди, когато детето е по цял ден на градина, там таксите започват от 700 на месец и минават 1000, като градините нямат ваканции, целогодишни са.
А ваучерите важат ли за частни училища  щом са само до 15 години newsm78 Това е възрастта, до която се препоръчва децата да не се оставят сами, без контрол от възрастен.
SureStart Centers, като потребител за сега не съм особено доволна. При нас скоро изградиха няколко и това, което ми предлагат е, да ходя с детето да играем безплатно по няколко сесии на седмица. Аз това мога да го правя и в местните плей групи, наистина при SureStart ми е безплатно, спестявам паунд и половина  ooooh! Позната ги ползваше в Лондон, беше се записала на някакви безплатни курсове към тях, по около 2 часа на ден и тогава й гледат детето. Тя беше много доволна, не от курсовете, а от това, че за 2 часа оставаше малко насаме, без детето, практикуваше си английския и то абсолютно безплатно. Мина през всичките им курсове, поради тази причина. Не си спомням какво точно представляваха, но определено не събудиха интерес лично при мен. Звучаха ми като общи лафове, но за начин да си почине и социализира майката, ми се сториха перфектни.
Да подчертая, че това е моята лична гледна точка, която е все пак на потребител, а не професионалист  Peace

# 372
  • София
Един въпрос - не успях да видя отзиви за International Children Creativity Center.
В сайта информацията е оскъдна, а днес е събота и не мога да звънна за инфо там Sad

Това е предпочитаната градина на чужденците в БГ. Говори се единствено на английски. Когато търсехме градина за дъщеря ми още бяха на "Св. Наум" в 2 стаи - сега си имат сграда. Преди имаше дълъг списък от чакащи и ни препратиха /много колегиално според мен/ към Wonder World. Децата бяха страхотна смесица и на мен много ми допадна, таксите бяха високи, децата следваше да си носят храна - родителите настоявали.

И аз съм завършила Математическа гимназия. Хъм  newsm78

В днешния Капитал има приложение с частните училища и градини. Доста информация има, включително таксите.

# 373
Ех, изтървах вестника, май ще тичам до пазара след малко.

Иначе и аз не споделям на площадката къде са децата ми. Обикновено мамите на площадката питат дали са в кварталната градина и т.н. аз само казвам, че са в Княжево и като питат защо казвам, че при нас не е имало места. Толкова. Явно всички имаме неприятно усещане за коментиране на темата с повечето хора.

Дани, анкетата ще я обобщя след още няколко дни, нека се понатрупат още мнения.

Със СНБМ ще говоря утре на празника им "на живо"
С родители, ще пиша на Кабо Алма, както предложи СкъпоЦенна.

# 374

Това е предпочитаната градина на чужденците в БГ. Говори се единствено на английски. Когато търсехме градина за дъщеря ми още бяха на "Св. Наум" в 2 стаи - сега си имат сграда. Преди имаше дълъг списък от чакащи и ни препратиха /много колегиално според мен/ към Wonder World. Децата бяха страхотна смесица и на мен много ми допадна, таксите бяха високи, децата следваше да си носят храна - родителите настоявали.

И аз съм завършила Математическа гимназия. Хъм  newsm78

В днешния Капитал има приложение с частните училища и градини. Доста информация има, включително таксите.

мерси, Иса, за инфото. Simple Smile Не го знаех този център.

Относно Математическата гимназия - съзирам отдавнашен заговор спрямо езиковите гимназии.  Grinning Тази мистерия трябва да се проучи. Сигурно сте били с повече паралелки от нас и затова сега сте мнозинство. Коментарът на мъжа ми (който достави "Капитал" с инфото за образованието) беше: "защото сме по-умни и по-готини и не се надуваме като вас (визира англ. гимназии)". Пак пих студена водица. в нашата 13-годишна семейна битка.  Май здравата водите.  Grinning Иначе моето успокоение - почвам да се виждам вече като участничка в онова предаване по бТВ за ясновидцили е, за какво е не знам, но видях реклама. АКо някой може да ми ходатайства  Laughing.

Има готино инфо в "Капитал" - мерси на Иса.

Общи условия

Активация на акаунт