Проектозакон на министерството за започване на училище на 6 години

• 19 345
  • 326
  •   1
Отговори
# 180
Имам деца и сама си ги гледам. Караха предучилищна в училището, където учат сега. Собственоръчно и собственокрачно съм ги водила и съм ги прибирала всеки ден. Занятията им започваха в 8.30 и свършваха към 12 на обяд. Всички деца си тръгваха след този час и учителката им си тръгваше. Сега децата ми са във втори и трети клас. Също собственоръчно и собственокрачно ги водя и ги прибирам всеки ден. Не остават на занималня.
Мислиш ли, че при положение, че в две последователни години минавам през всеки един клас ще забравя толкова лесно кога съм ги прибирала и водила на предучилищна?
Радостина всичко това е много хубаво, но БГ действителността на 70-80 % от първолачета е да изкарват по училищата и занималните 8-10 часа от денонощието. И това няма да се промени.
Ще се съгласиш, предполагам, че за едно 6 годишно дете е рано да навлезе в тази действителност. Те и голяма част от 7 годишни трудно се справят с многото отговорности и изисквания, които ги връхлитат в 1 клас. Учебната програма е натоварена, очакванията са големи, стреса пълен.

# 181
И аз съм тръгнала на училище на 6 години и малко. Бях отличничка, сочеха ме за пример, все ме бутаха напред-гордостта на мама, на тате и на другарката.
Е, и?
Не го искам за моето дете.
Искам да му дам още една година, в която може да бъде дете. Цял живот ще бъде възрастен.
Не искам да го насърчавам да бъде мързелив, да бъде инертен, да чака на готово. Развивам у него други качества, насърчавам го да учи други неща, които в училище-или поне в първите години, няма да му бъдат показани, няма да бъде научен. Знае за моретата и океаните повече от всеки средностатистически възрастен, за който се сещам. Сега му разкривам света на човешкото тяло и на космоса. Уча го на неща, които са му интересни. Интелектуалното му развитие не е застрашено, защото няма да бъде ученик на 6 години.
На 2 години знаеше цветовете с нюанси, на 3 години научи буквите, брои до 100 на български, до 50 на английски, до 20 на руски, до 10 на немски и японски. Баща му е забравил как се брои на корейски, иначе и на това да го е научил. Е, и? Това не го прави нито гениален, нито акселерат.
Той е дете.
Затова искам преценката кога да тръгне на училище да бъде наша-моя и на баща му.
Да не ми налагат решения.

Освен това програмата в училище е такава, че когато стане ученик няма да има време да усвоява всички тези знания, защото времето му ще е безобразно заето да се мъчи с тъпо написаните български учебници, от които накрая в главата му нищо няма да остане освен досада.

# 182
Освен това програмата в училище е такава, че когато стане ученик няма да има време да усвоява всички тези знания, защото времето му ще е безобразно заето да се мъчи с тъпо написаните български учебници, от които накрая в главата му нищо няма да остане освен досада.

Че те кога са били умно написани  newsm78 И не е само до учебниците всичко - много зависи от учителите, начина на преподаване, а не на последно място - обстановката вкъщи - как ТИ помагаш на детето ти да научи нещо..

# 183
  • София
Не виждам противоречие. Нали и аз това обяснявам - предучилищната в училище е по една и съща учебна програма като в ДГ. Само че децата са до обяд.
В нашата предучилищна децата си бяха половин ден на училище. Затова и ги записах точно там - не исках да седят по цял ден в ДГ. Не разбирам какво не съм обяснила ясно. Децата имаха по 4 часа на ден от по 20 или 30 минути и големи междучасия. Имаха си програма на таблото в училището. Учеха по учебници за предучилищна подготовка на Просвета (още ги пазя и на двете деца). Слагах им по някакъв сандвич или каквото искат в чантите и имаха специално едно по-голямо междучасие, в което всички си изваждаха яденето и закусваха към 10 сутринта. Занятията приключваха към 12 часа и баби и майки и бавачки идваха да си вземат децата. Детето си отива вкъщи и толкова. Натоварването не беше по-голямо и децата изобщо не го усещаха, защото и в ДГ часовете са по толкова минути, защото трябва да си вземат материала. В ДГ децата спят на обяд там, а останалите вкъщи.

В първи клас който иска остава на занималня, който не иска - не. Нашето училище не е на целодневно задължително обучение и мен така ме устройва. Според мен не е много в полза на децата да остават на занималня не само в първи, а и в който и да е клас. Но много родители намират само този изход, какво да се прави.

Надявам се, че сега съм го обяснила по-подробно и е ясно. Не противопоставям ДГ и предучилищната в училище. Тях трябва да ги има, защото помагат на децата да се адаптират към училищните задължения и очаквания.

# 184

Че те кога са били умно написани  newsm78 И не е само до учебниците всичко - много зависи от учителите, начина на преподаване, а не на последно място - обстановката вкъщи - как ТИ помагаш на детето ти да научи нещо..

Искам да уточня, че дъщеря ми е на 17 г., т.е. вече почти излизаме от българското образование.

Не  е  само до учебниците, но е 80 % от всичкото. Защото учебникът по даден предмет е еманацията на научната концепция по този предмет и израз на приетите в Министерството на образованието тенденции. В съответствие с учебниците са съставени и методите за преподаване. Учителите ги обучават да преподават върху същите тези учебници, в съответствие с официално приетата метода, а после ги проверяват от инспекторатите.
Как помагам в къщи? - искам да ти кажа, че родителят не трябва да е принуден да бъде учител в къщи, заради изцяло инвалидната образователна система. На мен лично ми се налагаше да го правя приблизително от първия до седмия и после в гимназията отчасти по някои предмети, единия от които историята. После е отвратително да съм била на работа цял ден и като се прибера до сред нощите с детенцето да пишем и четем. За мен това не са абстракции - аз съм минала през тези неща. Да не говорим, че първи и втори клас по здравословни причини го започнахме декември месец, когато съучениците й вече бяха навъртели близо 4 месечен опит, а то милото, като един студент в сесия, на нейните невръстни седем, а след това 8 години, трябваше за три седмици да навакса всичко. И го навакса. Но не ме питай как родител преподава в къщи.

Искам дебело да подчертая, ча аз съм помагала през цялото време на детето си в къщи, защото съм оценяла необходимостта детето ми да получи добро образование въпреки дълбоко вкоренените недостатъци на българската образователна метода. Но това не трябва да е така.
Аз, благодарение на доброто образование, което получавахме всички по мое време, съм в състояние да помогна на детето си да навакса това, което не му дава училището. Но когато децата от нейното поколение станат родители, как те ще компенсират тези недостатъци?
Отговарям: Няма да могат да ги компенсират!

Последна редакция: вт, 01 апр 2008, 15:14 от karlota

# 185
  • София
Момичета, можете да гледате "Часът на Милен Цветков" утре.  Simple Smile

# 186
Момичета, можете да гледате "Часът на Милен Цветков" утре.  Simple Smile

Вивииии, ще те гледаме, ще те гледаме! С теб сме!

# 187
  • София
Не само мен.  И Етиа.
Хора, камерата не ме обича. Аз съм по-слаба и по-красива, да знаете.  Mr. Green

Последна редакция: вт, 01 апр 2008, 17:05 от Vivi

# 188
Браво за смелостта Виви  Hug !
Ще те гледаме непременно!
Благодаря ти, че пое тази инициатива от името на всички нас   bouquet !

# 189
 Vivi, с теб сме! Всичките ни молитви са съсредоточени за постигането на успех.
Помни, че най-добрата защита е атаката! Успех!

# 190
Vivi, с теб сме! Всичките ни молитви са съсредоточени за постигането на успех.
Помни, че най-добрата защита е атаката! Успех!

Hug Hug Hug Hug

Аз съм по-слаба и по-красива, да знаете.  Mr. Green

С теб сме и всички, които ще бъдете в студиото! А си знаем..мамите от бг-мамма - са най-готините и най-хубавите! Peace

# 191
Браво момичета  Peace

Утре ще гледам Милен Цветков, а привечер ще сложа в подписа си линк към петицията  Peace

# 192
Нямах време да изчета цялата тема, но трябва да се знае, че и сега децата учат материала от първи клас вече във предучилищната, без значение дали е в у-ще или в градина. Това, което искат да направят, според мене,  вече е напълно безсмислено.
 Нашите деца вече започват от шест годинки, нищо че до сега не се признаваше официално.

# 193
Аз съм със смесени чувства по въпроса. Няма лошо да тръгват на  6 години на училище, стига материала в училище да е съобразен със възрастта. Според мен това решение е свързано с другите промени които се очакват в образованието:
  - Завършване на основно образование след VII клас - След завършен V, VІ или VІІ клас за ученици, които срещат трудности при
усвояване на учебното съдържание и/или са застрашени от отпадане, следва да се
осигури възможност за обучение по професия в професионални паралелки за
придобиване на І степен на професионална квалификация
- Разделяне на гимназиалната степен на два етапа:
     1. Първи гимназиален етап (VIIІ – X клас) – в края на този етап учениците ще завършват задължително образование. Смисълът на задължителното образование е не само да се усвои еднакъв общообразователен минимум, но и да се придобият такива знания и умения, които да осигурят по-широки компетентности като лични и професионални резултати.
    2. Втори гимназиален етап (XI – XII клас) – учениците ще надграждат и
профилират знанията и уменията си и ще могат да се подготвят за обучението си във висше училище. Етапът ще завършва с полагане на държавни зрелостни изпити за придобиване на средно образование.

# 194
Браво за смелостта Виви  Hug !
Ще те гледаме непременно!
Благодаря ти, че пое тази инициатива от името на всички нас    bouquet !
PeaceДаваш надежда на всички ни за по-доброто развитие на този въпрос! Hug Hug Hug

Общи условия

Активация на акаунт