Децата на училище - на 6 или на 7 години

• 20 577
  • 391
  •   1
Отговори
# 225
Лично за мен по – страшното е , че реформите в образованието се изчерпват с това на 6 или на 7 години да тръгнат децата на училище!
Сега не мога да преценя  дали моята пикла ще е готова да тръгне на 6 , но съм доста притеснена от това , което й предстои /било на 6 или 7 години/ в училище , притеснена съм също, че нямам избор в какво училище да си изпратя детето и кога, и т.н.
Само се моля да имаме по – голям късмет с училището , отколкото с градината!

# 226
Лого5ка, разлика между училищата винаги ще има
по-дейните директори търсят спонсори, кандидатстват по програми и успяват да си сменят я дограма, я шкафчета и чинове, успяват да оборудват и нови компютърни зали или да си реновират санитарните възли
има и по-активни училищни настоятелства, които правят дарения - на една класна стая в начален курс и трябват няколко кутии боя в приятен цвят и едни пердета
малко намеса от страна на учителката да размести бюрата, да сложи няколко рисунки по стените и 2-3 цветя, за които се грижи класът и обстановката вече е коренно разлинна
има такива училища, изобщо не са малко, даже броят им все по-бързо нараства след много години на застой
просто е видно, че държавата изобщо не насмогва, но както събираме пари за играчки и щори в градините, така може да се разкраси и една стая на начален курс, в която децата няма да учат една единствена година
минимумът за занималня е колкото и за клас, но смалих числото, защото не винаги всички деца присъстват

иначе съм просто по-многословна  Embarassed не че хвърлям енергия Simple Smile

а що се отнася до проекто промените в закона
моля ви да дадете линк или директно да копирате тук текст за планираната промяна
доколкото разбирам към момента в първи клас се тръгва в годината, в която детето навърши 7, освен ако родителят не реши да го пусне на 6
а идеята за промяна е - да тръгва в годината, в която навърши 6, освен ако родителят не реши да го забави с година
не виждам особена разлика АКО промяната се дефинира така и тогава цялото писане на мнения в тази тема е излишно...
едни деца са готови за училище по-рано, други по-късно, стига родителят да има право да реши и да се съобрази с детето си какво значение има тази проекто-промяна...

Еduina, и сега има деца, които тръгват на 6, т.е. в годината, в която навършват 6, заедно с тези на 7
не знам колко повече ще са с промяната, но определено няма да са двойно
за да бъдат двойно, трябва деца влизащи в първи клас сега на 6г да няма, а реално има

пак изписах огромен текст  Embarassed

Твоят оптимизъм ми говори, че сблъсъкът ти с образователната система е минимален или никакъв. Ти словосъчетанието "делегирани бюджети" знаеш ли какво значат? Хората ти казват, че парите не достигат, за да е достатъчно топло в училищата, ти пак твойта си знаеш: цветенца, рисунки....
Стига слуша приспивните песни на дамите и господатата управници! Те, подобно пенията на сирените, те приспиват, докато сама влизаш в капана. Аз съм сигурна, че когато се озовеш във въртележката на родното образование с твоето детенце, голяма част от ентусиазма ти и вярата в доброто и човека ще се изпарят.

За какви разтропани директири се говори тука!? СМС за тва, СМС за онова.... Въпросът е кога тая държава ще свърши нещо като хората!? Защото може с благотворителност да се направят дребни подобрения или да се добави нещичко към вече сложените съоръжения, но да се очаква с благотворителност да си извършат основните ремонти и реконструкции е несериозно! Ми тогава да не плащаме данъци, за да можем да сме по-щедри в тези кампании, щом основно се разчита на тях!?

Имаше един филм: "Широко затворени очи". Мисля, че много ти подхожда.  Laughing

_____________________________________________________________________________________________________

Гледах предаването "Часът на Милен Цветков". Колежките от форума много добре се представиха. Буха супер аргументирани и точни в изказа. Браво, момичета   bouquet.
Само не мога да разбера, какви бяха тия бабишкери, дето звъняха и успяваха??? newsm78 да се свържат и да говорят като под хипноза всички едно и също за акселерацията и техните деца .... там някога преди сто години.... колко хубаво било като тръгвали шест годишни.

Днес обсъждаме проектозакона с една колежка на 50 години и тя се възмущаваше, че внучката й в детската градина седи на същите пейки, на които е седял бащай преди 30 години. Чудеше се тия хора "имат ли акъл"!? И как я смятат тая работа тия мънички душици да изкарват толкова време на тия неудобни чинове!? А това е едно мъничко парченце от картинката....

Последна редакция: ср, 02 апр 2008, 19:17 от karlota

# 227
  • София
Ходихме, говорихме, но времето беше ужасно малко и нищо съществено не можахме да кажем. Разговорът тръгна в някакви посоки..... изобщо не можахме да стигнем до същността на въпроса, камо ли да кажем всички аргументи против предложението за промяна.

# 228
Ходихме, говорихме, но времето беше ужасно малко и нищо съществено не можахме да кажем. Разговорът тръгна в някакви посоки..... изобщо не можахме да стигнем до същността на въпроса, камо ли да кажем всички аргументи против предложението за промяна.

и самият Милен Цветков беше много неадекватен по въпроса.

# 229
ЕСПУ "П.Р.Славейков", Добрич

А имаш ли представа какво представлява това училище в момента?
Да- на времето беше елитно, да на времето държавата даде пари за да се обзаведат подходящо кабинетите. А сега?

Аз имам преки наблюдения от СОУ"Д. Талев"- разтропан директор(участва в какви ли не проекти), но уви- за да се обзаведат походящо кабинетите са нужни много пари. Родителите спонсорират всяка година по 10лв, които стигат за поддръжка на комп. кабинети и заплата на бодигардовете. Но може ли всичко родителя да плаща? И може ли навсякъде?
Госпожите в междучасието си излизат от стаята и не ги интересува мелето през следващите 10, 20 мин. А и не им е това работа по задължение. В училището няма стол за хранене, закуските, които им се дават не се харесват и на бездомните кучета на път за дома. Всички деца си купуват от шарениите от лафката със съмнително качество и произход.
Децата са в смени с големите, които в междучасията се нареждат до входа на двора и започват да пушат като комини и гръмко да се псуват. 
Това е само битовизма в училищата. Програмата е другия голям залък, който не искам да преглътна...

П.П. Съжалявам...не можах да гледам предаването...

# 230

и самият Милен Цветков беше много неадекватен по въпроса.
Сефте Tired
Виви, гледах ви, опитахте се да кажете важни неща и успяхте, но онова девойче с вързаната коса кое беше?

# 231
  • под тепетата
Поздравявам момичетата,участвали в "Часът на Цветков". И цялото предаване да беше по тази тема,пак нямаше да стигне времето. Според мен трябваше да има поканени и учители - предучилищна и начална педагогика,както и детски психолог. А отношението на Министерство на образованието по въпроса се видя...за n-ти път...

# 232
Аз съм против. Сина както е роден 12 месец и за да си върви с групата ще трябва на 5год и 8 месеца да тръгне на у-ще. Другият вариант е да го презапишат 3 група, но тук къде ли ще се намери място при този проблем с градините. Луда работа.
Ако беше роден в началото на годината е добре, ще е на 6год и 6, 7 месеца, то си е почти на 7 и ще си доиде супер така.

# 233
Аз съм против, не знам кой болен мозък измисли поредното безумие, но това си е кражба на детството от децата ни!
 Не бих си пуснала детето в никакъв случай от 6 г на училище!
Peace Peace Peace

# 234
  • София
Виви, гледах ви, опитахте се да кажете важни неща и успяхте, но онова девойче с вързаната коса кое беше?

Тя е редактор в предаването "Часът на Милен Цветков", преди това е работила като учител.

А кой успя да се обади-майка на "акселератче"-набор 2003?

Последна редакция: чт, 03 апр 2008, 06:46 от Vivi

# 235
Добре, а как реално ще се изпълни това? От къде учители за два випуска? Защото в годината в която се въведе ще се наложи едновременно да тръгнат два випуска. Да речем, ако е още тази есен, това ще са 2001 и 2002 набор. Това значи, или два пъти повече учители, или двойно по-големи класове.

# 236
Напълно съм съгласна с giusi от 1 стр.Не мога да изчета всичко.
Наистина системата в повечето западни страни няма нищо общо с българската.При нас децата ходят две години на предучилищна. Тръгват на 4.Да, всичко е игра и едно безкрайно повторение...
Всяка година се наслагват по няколко нови елемента.Стъпките към по-високо ниво са много малки и децата не се затормозяват...
Ако наистина са решили да въведат първи клас от 6 години, трябва сериозно да си преработят програмата... А в МОН надали имат готовност за това...
И към тези, които са тръгнали на 6 години на училище... Нали не смятате, че програмата е все още като тази от преди 15 години?
Ако сте убедени, че искате децата ви тръгнат на училище от 6 години, разгледайте добре програмите - не само за 1-ви, но и за
2-ри и 3-ти клас...

П.П.Предложение към МОН...
В Китай децата тръгват на училище на 3 години...
На 7 вече решават алгоритми, а на 16 имат титла "професор" пред името си... Излагате се с това късно тръгване на училище на 6...

Последна редакция: чт, 03 апр 2008, 04:41 от Niara

# 237
На работа съм и нямам време да ровя в нета, много моля  Praynig Praynig Praynig - ако някой знае дали предаването на Милен Цветков е качено някъде в нета, да даде линк  Praynig Praynig Praynig

# 238
karlota, родителите ми са учители
един работещ и един преориентирал се към по-платена и щадяща нервите професия преди години
толкова по въпроса за "сблъсъка" ми със системата

виви, не гледах предаването, нищо лично, но милен цветков ми идва малко в повече  Tired
доколкото те познавам, съм сигурна, че си се аргументирала добре
лошото е, че във всички медии отделят повече ефирно време за риалити шоута и жълти новини, отколкото за теми като тази
времето никога не стига  Confused

аз лично предпочитам да има някакъв текст за предлаганата промяна, преди да продължа спора, защото в момента не е ясно как ще се дефинира
може да разделят децата според това дали са родени първата или втората половина на годината както беше преди време и съответно да няма 5 годишни на училище
ако запазят и правото на избор "проблем" пък съвсем не виждам
сега няма различни програми за тръгващите на 6г и на 7г, та резон да се пренаписва... не знам...

# 239
  • София
Ето линк :

http://www.neterra.tv/bg/show.php?id=805&bm=2

За съжаление казахме една малка част, от това което искахме да кажем.

Общи условия

Активация на акаунт