Децата на училище - на 6 или на 7 години

• 20 569
  • 391
  •   1
Отговори
# 240
karlota, родителите ми са учители
един работещ и един преориентирал се към по-платена и щадяща нервите професия преди години
толкова по въпроса за "сблъсъка" ми със системата
...............
Ами това обяснява до голяма степен начина ти на разсъждение - при тебе просто сблъсък няма.
На практика дори и в ученическите си години ти никога не си била истински от страната на учениците и родителите.
Принципно и съвсем правилно, децата на учителите винаги са имали превилегията да са по-защитени от другите деца, дори и само поради факта, че родителите им, работейки в системата, добре я познават и знаят как да използват всички възможност в нея, без да визирам връзките и контактите. Това са съвсем естествени неща. Но в същност твоят опит не е представителна извадка, защото в случая са важни не изключенията а общото, масовото.

# 241
  • София
До тези, които са подписали петицията, а не са получили писмо за потвърждаване на подписа:
Проверете дали в пощата ви писмото от BG Petition не е чекнато като спам!

# 242
Vivi, имаш ли линк към програмата 2007-2015, която спомена в предаването?

# 243
  • София
Тук я има: http://www.minedu.government.bg/opencms/opencms/

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ И ПРЕДУЧИЛИЩНОТО ВЪЗПИТАНИЕ И ПОДГОТОВКА (2006 – 2015 г.) - http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/documen … a_obrazovanie.pdf

# 244
Ето линк :

http://www.neterra.tv/bg/show.php?id=805&bm=2

За съжаление казахме една малка част, от това което искахме да кажем.

Гледах току що предаването (благодаря за линка   bouquet ). Като се вземат предвид спецификата на предаването и темперамента на водещия, даже много неща успяхте да кажете   bouquet Браво, момичета! Всяка изява, всяка секунда по телевизията, всеки ред по вестниците - всичко е ценно, както се казва - "капка по капка - вир". Важното е да не спираме до тук - да шумим, докато ни чуят. Аз смятам да пиша до някои от вестниците с по-голям тираж, да разпространявам петицията и по други форуми (по кю- и скайп-листите вече съм я разпратила); на разположение съм за протестни действия, шествия и т.н.
Ще следя темичката как се движат нещата.

# 245
  • София
Копирам си поста от другата тема:

Гледайте утре предаването "Отблизо" по ТВ 7. Май ще е от 19,30ч.
Всякакви съвпадения на лица и участници няма да са случайни.   Crazy

В този ред на мисли, нямам нищо против, както вече писах, да отделя всичкото необходимо време, за да направя всичко, каквото мога, за да се противопоставя на проекта на министерството. Доколкото разбирам, ще си говоря с депутат. Ще има включване по телефона и на представител на министерството. Не се притеснявам от това, че те ще знаят за образованието и системата повече от мен. Вероятно няма да имам готов отговор и на всеки възможен въпрос, но ще отида, за да изразя позицията на преобладаващата част от родителите.
Но се опасявам, че физиономията ми ще се "изтърка".
Така че, нека още някой да се реши на подобни участия. Този път канят само един родител, така че ще отида сама. Но ще е добре да не обикалям от предаване на предаване, за да не остава впечатление, че това си е лична някаква моя кауза.

# 246
  • Sofia
Подписах петицията.

За себе си съм решила, че със сигурност детето ми няма да е част от поредния експеримент.

Ако се гласува, ще търся индивидуално решение.

# 247
  • Варна
Подкрепям идеята за по- ранното тръгване на училище, аз съм тръгнала също на 6, много исках и дъщеря ми да тръгне по-рано, но задължителната предучилищна ни попречи, а тя чете от 4-годишна. Децата сега завършват на 20 години средното си образование, което е ужасно късно, те са вече зрели хора, а тепърва им предстои още много учене. Считам че повече от 11 години в училище е чиста загуба на време, няма какво толкова да учат там.

# 248
Подкрепям идеята за по- ранното тръгване на училище, аз съм тръгнала също на 6, много исках и дъщеря ми да тръгне по-рано, но задължителната предучилищна ни попречи, а тя чете от 4-годишна. Децата сега завършват на 20 години средното си образование, което е ужасно късно, те са вече зрели хора, а тепърва им предстои още много учене. Считам че повече от 11 години в училище е чиста загуба на време, няма какво толкова да учат там.

Сигурно не си прочела цялата тема и текста на петицията. Никой не иска да спира развитието на гениалните деца, чиито родители ИСКАТ те да тръгнат по-рано на училище. Не става въпрос, че и децата не са способни да се справят. Въпросът е: ТРЯБВА ЛИ? Ето, ти имаш своите доводи ЗА, но позволи и на другите да имат своите доводи ПРОТИВ. Намирам за вредно, когато интелектуалното развитие (стимулирано от родителите, разбира се), изпревари физиологичното съзряване на организма. Детето МОЖЕ да се научи да чете и на 3, но нужно ли е? И за сметка на какво?
Не влизам в полемика с теб, уважавам правото на всеки да има собствено мнение, просто излагам своите доводи. Това, че децата ще се впуснат по-рано в живота поне за мен не е положително.

# 249
  • София

Това, че детето се е научило да чете на 4 години, означава ли, че тогава е трябвало да тръгне в първи клас?!
Говорим за това дали са готови физически, психически и емоционално да издържат на натоварването, което им "предлага" настоящата система. И дали е необходимо.
Подозирам, че не си прочела цялата петиция.

# 250
Мда, надявам се, че ролята на училището не се изчерпва с това да научи децата да четат и смятат. Това всеки родител може сам да свърши.
Мисълта ми е, че познаването на буквите от 4г. не прави детето готово да влезе в системата на българското училище  Tired

# 251
Втора опция!По-добре да има по-дълго детство.

# 252
На 7 години задължително,на 6-по желание на родителите.

# 253
Vivi,

За времето което ви бе дадено казахте доста неща. Браво на вас! Успех и в другото предаване!

Аргумента, че децата завършвали на 19 аз поне не го разбирам. След като голяма част отпадат поради това, защо не преосмислят там нещата. Преди доста години, 12 години учеха специализирани училища /техникуми/ и завършваха със специалност, която им позволяваше да работят. Избралите гимназия /днешно СОУ/ бяха тези, които имаха намерение да кандидатстват нагоре, затова учеха 11 години.
 Много ме подразни Миленчо със сравнението, че днешните деца били по информирани и затова можело да тръгнат по рано. Информиран, знаещ и можещ са три различни неща.
 МОН са информирани за образованието в Европа, знаят програмите и методите, които се използват, но не могат да ги приложат у нас. Явно не са дорасли.   

# 254
Много ме подразни Миленчо със сравнението, че днешните деца били по информирани и затова можело да тръгнат по рано. Информиран, знаещ и можещ са три различни неща.
 МОН са информирани за образованието в Европа, знаят програмите и методите, които се използват, но не могат да ги приложат у нас. Явно не са дорасли.   
Абсолютно си права!!!  Peace Напълно различни неща са.  Crossing Arms
Не вярвам да стане такова чудо, че догодина всичко в училищата да е съобразено с нашите  мъници- условия, методика, учебни планове, не и в България!!!!  Naughty

Общи условия

Активация на акаунт