В защита на Българския книжовен език!

• 53 283
  • 1 235
  •   1
Отговори
# 975
Получих отговор на едното писмо, от НС. Уведомяват ме, че петицията и подписката на родители с/у параграф 2 от Законопроекта за изменение и допълнение на ЗНП са предоставени на вниманието на народните представители от Комисията по образованието и науката.

Подписано е от началника на кабинета на председателя на НС 

# 976
Tatti ще ме умори, винаги много ме развеселява начина, по който заключва дадена тема.
Заключил другата тема, логично, ама писал: Нека темата отново стане една. Това ми звучи като: Нека бъде светлина. Laughing

# 977
Мами,тази снимска би могла да ни бъде като знаме,в бъдещата ни кампания-каквато и да е тя...Наистина е страхотна!!!  bouquet  bouquet  bouquet
Можем да я изкараме дори на плакати,ако мамата на момчето е съгласна де...

У дома малко лични проблеми,и утре няма да ме има...Но ви пожелавам хубав уикенд!!!

И събирайте сили за да докараме нещата до край!!!Поздрави!!!

# 978
Хей,минали сме 65 000 Да не се откажете!!!

Добро утро!!!

# 979
Искам да попитам тези от вас, които са по наясно, понеже аз още нямам ученичка, наесен живот и здраве. От доста време искам да ви питам, ама имахме по належащи занимания.
Как точно са разпределени сега часовете по български език, не мога изобщо да допусна варианта, че е обединен с литературата. От кой клас присъства като предмет, "български език"? Пускам част от мнението на д-р Николова от ШУ, защото тя ме накара да се замисля как е сега и да си спомня колко важен предмет беше бълг. език, когато аз бях ученичка.
Защо д-р Николова пише да се отделят бълг. език и литературата, нима не са отделени?!?

"7. В държавните изисквания даже трябва да влезе специален текст, с който в училище да се отдели изучаването на български език от часовете по литература. Това са съвсем различни предмети! Повечето от учителите акцентират върху изучаването на литература, която наистина възпитава и морал, и вкус и т.н., но не може да изпълни мисията да обучи на книжовен език просто защото нашите деца не четат. Навсякъде другаде в Европа часовете по роден език са отделни от часовете по литература."

# 980
  • София
В трети клас имат БЕЛ - български език и литература, но като че ли повече наблягат на езика. Имат отделно четене.

# 981
Радостина, какво значи това? Rolling Eyes

Такъв предмет "български език и литература", аз не си спомням да съм имала.
Това са съвсем различни неща. Какво четене, четенето не е усвояване на бълг. език.

# 982
Бързо, пуснете СКАТ!!!!!!

# 983
Кой е този, който говори? Много ми хареса как обясни за литературното произведение и законите.

# 984
  • София
Така пише в програмата на децата като учебни предмети.
 На учебника пише Български език, учат се граматически и правописни правила, но текстовете са от литературата за деца. Понякога имат да пишат продължение на някаква литературна случка.
 Отделно имат БЕЛ-ЗИП - задължително-избираема подготовка - имат учебна тетрадка с текстове за писмен преразказ и теми за съчинения.
Читанката е съвсем отделно.

Това е, което учат в момента в трети клас. Учебниците са на Просвета. И на мен ми е чудна тази работа, защото ние навремето имахме четене и писане. Разбирам, че не могат да учат едни голи правила и има нужда от текстове. Явно в начална степен все още се работи върху правилата и усвояването на книжовния език, но по БЕЛ учат предимно по художествени текстове. Досега не съм срещнала в учебника по този предмет научен текст.

# 985
Кой е този, който говори? Много ми хареса как обясни за литературното произведение и законите.

Юрист беше. Сега в студиото са българист и писател.

# 986
Тая телевизия вече сериозно ме нервира, ама тия докога бе, защо през цялото време говорят, че ще се приеме, че е приет този законопроект, защо говорят за нулева обществена реакция, даже кадри от протеста нямат.......
телефона им само заето дава, ейййй, ай стига вече де, те къде бяха, защо не бяха на проетста?????

# 987
875 60 87 само заето, за какво ги пускат тия телефони изобщо.

Всичко, което казват е правилно, само че изопачават истината, реакция имаше и то не само академична, ако бяха само академиците, нямаше да успеят да защитят точката, сигурна съм в това.

# 988
Ей го, свърши предаването и тел. проработи, дава свободно, въпреки, че пак не вдига никой.

Айде бе, тия номера на баба ми да ги раздават.

# 989
Ей го, свърши предаването и тел. проработи, дава свободно, въпреки, че пак не вдига никой.

Айде бе, тия номера на баба ми да ги раздават.
Не се ядосвай!!!Не съм гледала предаването,но Скат не беше ли на Атака?!Те излязоха голями въздухари...Тоест Волен Сидеров и обкръжение,защото не само те са Атака...Волен определено си придава важности,и май отдавна е на ти с правителството,и предполагам защитава тяхната кауза...То за това и истинските националисти отдавна се разбягаха...

Няма ли сред нас някой с малко повечко мангизи...Да направим наистина плакати с тази снимка?!Ще продължаваме да търсим медиина изява,и да тикаме в лицата на управляващите петицията,която продължава да нараства...Гоним 70 000!!!  bouquetНищо не казвате и за кръгла маса,или за открит дебат...Да го организираме,и да поканим всички медии,и управляващи!!!Какво правим?!Набрахме инерция,да не я изпускаме!!!Моля ви!!!

Общи условия

Активация на акаунт