Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 4

• 74 014
  • 575
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Катина, в допълнение от горните неща, ходихме и при olia, те знаеха, че ходим и на 2-те места и в кабинета на Оля работиха за говор - думи, фонемен слух, трениране на слуха със звуци. Нещо подобно наричам класически логопед. При Оля почти изцяло заниманията бяха насочени към думи и звуци, а при Нина към моторика и ориентация. За мен това са като 2 предмета в училище и трябва да се учат паралелно. Ако формулиравката ти се е сторила неточна, сори.

Само да допълня, че тогава се радвахме на първите думи и още нямаше проблема със словореда. Все се надявам специалистите да дадат съвет за по-бързо преодоляване. Ето аз не смея да я поправям, защото за мен е важно, че се изразява.  Мисля, че с поправките трябва да се започне след като детето е добило увереност, че речта му се разбира и се радва да говори, за да не се получи да замлъкне от поправките.

Последна редакция: сб, 10 май 2008, 20:44 от TanyaMG

# 166
  • София
Не разбрах  Embarassed.
Помислих си преди малко, че имаш предвид логопед и психолог за деца извън спектъра  Embarassed.

Чак сега те разбрах.

Преди две години учехме с логопеда фонетичен слух, звуци и вкарвахме формички.Сега със същия логопед учим структуриране на изречения, въпроси.Минахме през съществителни, прилагателни, глаголи, предлози.Фината моторика, разпределение на детайли в пространството и т. н. между другото.
С течение на времето се увеличават познанията на детето и изискванията към него, както и изискванията на терапевта към детето.
Това ли имаше предвид?

Последна редакция: сб, 10 май 2008, 20:49 от Катина

# 167
  • София
Да, това имам впредвид, че трябва да я записвам в следващият клас за словоред, въпроси  и т.н., да не сбъркам с термините Simple Smile

А аз сега се улових как я поправям. сега гледа филм и каза: "Ядат на масата" /малко завалено/ и ме гледа и аз казвам "Да, точно така, Ядат на масата" Simple Smile Но при мен по-скоро звучи като похвала, че го е казала и го чува втори път по-ясно. Не знам вие на това ли казвате, че поправяте децата?

# 168
Taничка, точно така, това пак си е поправка, но съвсем деликатна и тактична. В никакъв случай при поправянето не бива да звучиш назидателно или тип "учителка" Laughing. Мисля че си намерила правилният начин, но е важно детето да чува изреченията правилно подредени. Тактично и деликатно. Както си го направила ти.
Срещата за 17-ти остава, нали?

# 169
  • sofia
Ние до скоро бяхме в етап, той казва нещо си и аз задължително трябва да го повторя, разбрала или не какво казва. Според него, явно, ако го повторя правилно, значи съм го разбрала, ако не, караме с налучкване  Confused, до като не се разберем някак. Не звуча като учителка, мисля, но той наистина държи да повтарям след него.
Сега малко не по темата, която бистрим  Simple Smile.
Вчера го сресах (рядко се случва да успея  Embarassed) и следва диалога:
аз: - Виж колко хубав стана Алекс.
той: - Мамо, кой купи Алекс?  Shocked
аз: - Тати.  Rolling Eyes
той: - От магазина ли?  Thinking Хайде пак купиме Алекс, още Алекс  ooooh! ooooh! ooooh!

# 170
  • Реъкйавик
КиФличка, спокойно, ще се научи да използва "аз" - формата. На вашата възраст и Мими говореше по същия начин. Аз търпеливо година и половина я поправях винаги, когато заговореше във 2-ро или 3-то лице за себе си. И накрая успяхме! Вече успешно ползва "аз" и чудесно го съчетава с глаголите (примерно "аз искам, аз рисувам). Вече е на 6г. и понякога се бърка (случва се много рядко) и аз тактично поправям.
ние въпреки 4е тези неща ги знаем все още се орбръщаме към моми4етата с тои  Sad

# 171
ФРИГ, и Мими трудно се справя с родовете. Сега работим върху това. Случва се да каже например "Ето я дядото" . Ще се научат и на това, търпение само и работа! Hug

# 172
  • Реъкйавик
при нас е много слжно исланския е с трудна граматика и даже оригинален исландец не се справя с езика така 4е например когато говорим в множественно 4исло родовете си имат м., ж., и среден род( надявам се съм се изразила разбираемо)
а аз голяма грешка направих с бг език 4е го изклю4их от употреба с малкия като гледам е на път да отпадне от ежедневна употреба ( мъжо и тои не ще да у4и въпреки 4е му подарих курс по бг с 4 диска) та щерката е натурална бг и като и говора та отговаря на ИС. какво да ви кажа срамота.... мислех си 4е може би ще бъде добре след около 2 г да се върнем до бг за дълго време например за 1 година така и детето ще у4и в бг у4илище и бярзо ще проговори та бях се поразме4тала де за живот в бг .... и мажо и тои само това 4ака тои си е влюбен в бг....

# 173
  • София
Този момент, когато се чудиш как да минеш в горния клас  Wink.Аз му викам безисходица - когато нямам идея какво и как да го уча.Няколко пъти вече стигах до този момент.Като се видим на срещата ще ги обсъдим тези неща.
Ако, както предполагам вие сте в нашия клас  Wink - не мога да ти помогна.Ако сте в предишния клас  Wink - мога да подскажа.На мен ще ми подскаже пък някой от по горен клас  Wink.Това ми беше основна идея за срещата - да си подскажем  Hug

Също така можем да обменим адреси на частни учители. bowuu

Последно преброяване за срещата???????? Mr. Green

# 174
Kaтинка, преброй ни за 17-ти - 1 брой срамежлива мама + 1 брой хиперактивна принцеса  Mr. Green

# 175
  • София
E Катина, виж как едно и също състояние го наричаме по 2 толкова различни начина. Децата учат с учители, така че да се надяваме, че ще им направим най-подходящата програма. Много съм благодарна на майките с по-големите деца, защото от тях ми е много по-лесно да се ориентирам. Мисля, че благодарение и на вашите усилия  има повече специалисти, които да помагат на децата.  bouquet

Ще дойда на 17.  Да се надяваме, че ще сме здрави.

За програмата за децата, аз се чудя между 2 избора за следващите 4 месеца - частна градина /със сигурност не искам държавна за начало, а и те през лятото почиват/ или няколко пъти в седмицата работа със специалисти, плюс допълнително музика, театър, срещи с деца. Така че имам нужда от много препоръки.

# 176
За съжаление на 17ти няма да мога да дойда на срещата. Ако в неделя ви е удобно ще се радвам да се видим, ако ли не- на следващата среща. Аз от доста време си мисля да ви предложа да си направим арт събиране, последните седмици правихме къщите на трите прасенца (от слама(фиде), дърво(тънки пръчици) и тухли (картонени, изрязани от Йони и залепени от Роско, аз само нарисувах керемидите), фигурки (2д и 3д ) от солено тесто, рисувани речни камъчета с акрилна боя и декупаж ( любими на Йони), лъв от филц, закрепен на един чорап, колкото да се пъхне в малка ръчичка, конструкция на човече от телчиците обвити в хартия, и от същата тел (в кафяво за стебло) и коноп си направихме дърво и все в тоя дух с малко или много естествени материали. По късно ще пиша това, което мога да предложа като знания и материали.

# 177
  • София
paraplanercheto, много ми хареса предложението ти. Аз нещо подобно съм си мислила. Ами направо да се организираме. Сега се сещам, че може би и вашите градини ще почиват през лятото и подобни сбирки ще са много навременни. Може би ти да предложиш мястото, защото си с 2 деца, а и при тази идея за къщите ще си водещ. Аз предпочитам тези арт занимания  да са през седмицата.

# 178
Поздрави на всички!
Галя искам да те поздравя за симелоста която имаш да говориш за проблема. Моето момче е на 6,5 Г., АЗ ОТКРИХ ПРОБЛЕМА НА ДЕТЕТО СИ на същата възраст на която сте вие сега, но за огромно съжаление не го приемах и още по лошо тогава почти нищо не се знаеше за ГРР и  или Аутизъм. Нашити признаци бяха същите, сякаш беше глух, не желание за контак зрителен, липса на внимание, но при нас  имаши и все още си останаха стериотипни те движения. Грешката  НИ беше че ние не взехме проблема на сериозно, защото всеки ни казваш той ще се оправи, има момчета който проговарят късно и  т. н. и т. н. и нас всичко това ни успокояваше, но това са "бабини девитини". Всичко това беше в наш минус, уж не сме неграмотни родители но просто проблема не го приемахме може би, а не че не съществуваше. Поздравления че сте приели да работите много на време с проблема и  да работите за неговото решение, защото ние загубихме много време в лутане преди да започнем работа със специалисти. Но след като започхахме да работим за решаване на не лекия проблем на детето ни, веднага се появиха и добрите резултати, но за съжаление много късно, ако бяхме  започнали  много много по рано можеби щяхме да отключим от части говор, а не да се лутам и да вярвам но приказки и само да рева. За ОГРОМНО СЪЖАЛЕНИЕ ние все още не говорим, разбираме всичко, но няма активна реч. Контактува ме само със жестове.Да много неща се промениха за добро, дори  и поведението му стана много адекватно, съществуват си типичните стериотипи, но при ИВАН /така се казва моя ангел/ и много неща се обърнаха на 100%, пример  беше много злояд, а се га го гони вълчи глад, никак не щелаеше да го гушкаш и целуваш, а сега търси всеки удобен момент да го гушнеш, да се глезим и цункаме, закача се със всеки приятен човек за него и си търси заниммание, изобщо не си играеше с играчки , дори не се впечатляваше , а сега играе с часове, подрежда кубчетата и щипките по цветове, но това го правеше и като малък, единствено се занимаваш да подрежда щипки и мн. др. промени, но пак се повтарям много късно започнахме  да се работи с нено. Не правете нашата грешка!!!
 Сматам, че Veselcheto  и деси са прави за аудиограмата, че трябва да си я направите, е Embarassed да прави се под пълна анестезия, но няма друг начин  то е за ваше успокоение. Ние ГО НАПРАВИХМЕ след голямо колебание въпреки, че  и аз като майка си имах моите съмнения за слуха, но се оказа че със слуха сме добре, даже е със свръх чувствителност, силния шум и странни звуци не ги понася и си запушва ушите, /типично за децата от аутистичния спектър/. Но всички тези неща  ги проумях късно за съжаление и забавих развитието на дететоси. Галя само многото работата с добри специалисти дават добрите резултати с различните деца с аутистично поведение.
Извинявайте за дългия пост и Благодаря Ви за търпението.

# 179
dunche, съжалявам много... Не е лесно да приемеш, че твоето детенце е с проблем. Не се обвинявай прекалено жестоко. Всички ние научавайки, че детето ни е по-различно, не е като другите, има проблем, сме преминали през какви ли не психически състояния - отричане на проблема, чувство на вина и т.н.
По-важното е, че вече си осъзнала какво се случва, взели сте адекватни мерки и детето напредва. Стериотипни движения има и моята Мими. Въпреки, че при нея има реч, стериотипите си съществуват. Аз все се надявам, че ще ги израстат или в една по-осъзната възраст ще престанат да ги правят.
Желая ти кураж и повече оптимизъм! Wink

Общи условия

Активация на акаунт