Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 4

• 74 030
  • 575
  •   1
Отговори
# 195
Olia, а знаеш ли къде в чужбина се правят такива тестове за такива проблеми? И въобще възможно ли е да се направят такива тестове в чужбина при положение, че децата не са чували никакъв друг език освен майчиният си? Може и тъп да ти се стори въпросът ми, обаче все пак реших да те питам Embarassed

# 196

Райнов, видях, че си писал, че нашият Криси много прилича на твоето детенце. Той с каква диагноза е?

Да,диагнозата е "умствено изоставане от неустановен произход" както вече те е уведомила Пепи.За мен тази диагноза е някаква-никаква,вече спрях да се втренчвам в диагнози,по-скоро търся начини,които в България минават за алтернативни методи а по света са отдавна утвърдени практики.Не се притеснявайте от това което ще ви напишат в решението,детето е много малко все още и има абсолютния ресурс да върви нагоре като развитие ако с него се занимават подходящите специалисти.Успех във вторник Peace

# 197

Райнов, видях, че си писал, че нашият Криси много прилича на твоето детенце. Той с каква диагноза е?

Да,диагнозата е "умствено изоставане от неустановен произход" както вече те е уведомила Пепи.За мен тази диагноза е някаква-никаква,вече спрях да се втренчвам в диагнози,по-скоро търся начини,които в България минават за алтернативни методи а по света са отдавна утвърдени практики.Не се притеснявайте от това което ще ви напишат в решението,детето е много малко все още и има абсолютния ресурс да върви нагоре като развитие ако с него се занимават подходящите специалисти.Успех във вторник Peace

Благодаря за насърчението. То човек няма как да не се притеснява за най-милото си, но гледам да запазя прилично състояние на духа. От цялата ситуация (колкото и цинично да звучи) печели най-големият ми син, защото спрях да се зверя в него и да му търся кусури и започнах да приемам пубертета му по-леко и философски Mr. Green

# 198
Уф, този Мирослав. Прави неща само и когато той си поиска. Той ли не разбира какво се иска от него. За пореден път се убеждавам, че на друго място прави неща, които в къщи не ще. У дома се превзема и кикоти. Той работи с две логопедки. Едната е в Центъра за деца, а другата е с голям стаж и там го водим на частно. Онзи ден отивам да го вземам от центъра и гледам събрани букви по колонки /сега бяха само гласни/.  Логопедката ми каза, че не само ги познава и ги слага на правилната купчинка като му поиска определена буква, а и че я произнася. И допълни - не по бебешки, а много ясно. И не че вкъщи не се опитвам да измъкна тези буквички от устата му - но не ще. И тя направо се чуди като и го кажа. При нея и срички казва, а вкъщи се лиготи.
При другата логопедка пък като почнат да оцветяват, вече почти не излиза от очертанията. А в къщи си развихря въображението  Laughing.
Но вчера пък бях много доволна от него. Имаме си и ние буквенка. Много му е интересна. На играта дето трябва да улови буква и да я сложи на мястото й си задържа вниманието. Та там показват картинката и аз му казвам улови примерно "А" и той се смеее и с мишката улавя буквата и аз му посочвам къде да я сложи. После му казвам да улови следващата буква и така докато наредим думичката. През цялото време се смее и се забавлява, а на мен ми е кеф че познава буквите. Е, някой път ги обърква, нооооо простено му е  Wink.
И цифрите познава. По различни начини вече съм го изпитала и за тях.
Единственото, от което ме боли е че отказва да ги назовава /и буквите и цифрите, а и всичко останало де/. Толкова много неща може, но нещо го възпира  Confused

# 199
Пепи, ако не бях видяла синия ти шрифт, щях да си помисля че аз съм писала всичко това  Wink Ама същите сме... Явно нямаме необходимия подход ли, как да кажа, респект ли  newsm78 Единствената дума, която излиза пред мен, и е цяла, а не само сричка, освен там баба, мама, тати, дядо, да е вода. А като реши да се лигави, може и познатите му вече думи да не иска да каже, и да казва други вместо тях, с пълното съзнание, че не казва правилното, и да ме гледа в очите и да се смее  ooooh! Вече я казва цялата и хубаво. Малее, на какви неща се радваме. В момента ни обследват от една школа психоаналитици, психолози, и идват в къщи, та това, което ми казаха снощи, след второто посещение у нас, беше, че на интелектуално ниво, почти си отговаря на възрастта, а на говорно - на годинка... Sad И това е цялата истина.

# 200
  • София и там където не се пуши
Аз като се вбеса някой път и той иска нещо и аз му казвам, "съжалявам не мога да те разбера, научи се най-после хубаво да говориш" и той бавно започва да ниже думите - могат, ама с това как да се преборим - не знам. Вчера класната му казва, ама може да чете и чак вчера и е чел на нея цял текст

# 201
Moмичета, браво за умните ни дечица, ама май и инат проявяват. Логопедката твърди, че Мими брои чудесно до 17 (толкова картинки има залепени там на стената), а у дома като и покажа две книжки и попитам "Колко книжки има тук?", тя започва "едно, две, три" и ми се надсмива. Mr. Green
И аз прилагам метод, подобен на този на Дороти. Когато не се изрази правилно, аз казвам "Какво?" и веднага се поправя. Е, понякога не веднага, ама като повторя няколко пъти "Какво?" и номерът става.

# 202
Здравейте:)
Четейки ,последните ви постове аз искрено се радвам-вашите дечица се развиват.Нали вече видяхте,че освен съндром имат и ХАРАКТЕР,което е мнооого важно  да забелязваме и уважаваме.Браво на децата:)
А с терапевти и чужди хора се държат винаги по-различно тъй като вие сте емоционално обвързани с тях и те го знаят,вие сте им го показвали и отработили  във вашите взаимоотношения до сега.Ето създали сте точно тези модели на поведение, които ще помагат за в бъдеще на децата-да разпознават кой какво очаква от тях...Аз от майка си не очаквах само команди-исках гушка,погалване,утеха....нали:)

# 203
  • sofia
Kaтинка, преброй ни за 17-ти - 1 брой срамежлива мама + 1 брой хиперактивна принцеса  Mr. Green

Момичета, ще има ли среща в събота, какво стана  newsm78.

# 204
  • София
Мишо извади първата си дума с цената на една синка и разкървавена ръка на логопедката.За първото му изречение пострада специалната педагожка в детската.Прости се с част от косата си и се сдоби с множество синки.
Когато видях техните "бойни рани", а радостта в очите им от чутото се почувствах като безполезна хлебарка  Embarassed.
Дълго време ми трябваше да се науча да казвам думите - "Не разбирам" Mr. Green.
С течение на времето колкото повече ги използвах при аутистичното му говорене - толкова повече думички чувах и аз  Laughing.
Още ги използвам и още дълго ще ги използвам.Когато му кажа "не разбирам" и той някак видимо се концентрира и казва това, което искам да чуя.В началото дори и част - сричка от исканата дума за мен беше постижение.Вече искам цели изречения.Това все още е единствения начин който  препоръчват терапевтите - да се правиш, че не разбираш - докато не чуеш поне опит за реч.
Затова и терапевтите ги вадят думите по лесно, защото не са емоционално обвързани, а и това им е работата - нашата работа обаче вече не е само да сме родители - налага се и ние да сме терапевти. Whistling

Момичета и момче  Wink - нямам никакви съмнения, че децата ни ще проговорят и ще чуем бленуваните думички.Още мъъъъничко само да устискаме - нюню дет се вика  PraynigОгроооооооомно браво на децата ни, чакам още хвалби  Crossing Arms

В събота около 10.00 - 10.30 съм на ъгъла на ул.Ботев и ул.Струга.Няма обаче да мъкна скутера `щот се строши  Crazy

# 205
  • Реъкйавик
ех как ме радвате
хем си поплакат радост хем се посмях на хлебарките
успех
аз на полседък съм много депресиран нали знаете това положение понякога сме пълни с надежди а друг път сме от4аяни и 4ерногледи. Въпреки 4е вси4ко при нас варви добре аз виждам отрицателна прмяна в моя син след като терапефтката му излезе по маи4инство. сега сме с нова но тя няма опит млада е не еу4ила за това. детето ми казва 4е не я харесва и не и е забавно с нея. "тя не знае игри4ки както Катрин си играе" това са му думите на детето. има идруг птроблем по4на да се напишква и понякога нааква Embarassed 4ак ме е срам да кажа. не знам ве4е какво да правя.... Cry

# 206
  • София и там където не се пуши
Фриг - напишкването скоро спряхме. Сменете учителката.

# 207
  • Реъкйавик
това не е 4аква лесно не се намират под пат и на пат хората които искат да работят с децата ни и то савестно ...дори и тук

# 208
  • София
... има идруг птроблем по4на да се напишква и понякога нааква Embarassed 4ак ме е срам да кажа. не знам ве4е какво да правя.... Cry

Фриг, много добре, че повдигаш темата. Моето дете не е от много време без памперс, но забелязвам, че се папишква на емоционална основа. И се чудех как да работя за психиката му, така че като се притесни, да не се изпуска. Едната посока е ясно, да чакам да порасне, ама най-вероятно мога и още нещо да направя, при емоционален дискомфорт не мога винаги да го изваждам от ситуацията newsm78

А как ще се познаем утре на срещата? Катина дай тел на ЛС

# 209
По повод напишкването, пият ли дечицата ви Depakine.
В това лекарство е описано като възможен страничен ефект.

Общи условия

Активация на акаунт