Дюканството не е наука трудна, ще стана аз фиданка чудна - 101 тема

• 34 196
  • 892
  •   1
Отговори
# 630
Привет

Вещи, патладжани и гъби не може също. Това се сетих освен изброеното от вас.
Диетата за жлъчка е подобна на чернодробната диета, която съм пазила близо година след хепатит.
Има и много други забранени неща, но повечето от тях не са режимни.

Има я диетата в интернет, но не намирам сайта, ще го потърся и ще го пусна, може да се сложи на блога към полезни. Дано да го открия.

Намерих я http://steffanov.dir.bg/diet02.html

нещо не отваря newsm78 newsm78 newsm78

# 631
аз го отварям, но ето го

УКАЗАНИЕ ЗА ДИЕТА ПРИ ЗАБОЛЯВАНЕ
ОТ ЖЛЪЧНОКАМЕННА БОЛЕСТ

Д-р Румен Стефанов
Специалист вътрешни болести
Гастроентерология и диететика

МЛЯКО И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ
РАЗРЕШЕНИ: прясно обезмаслено мляко, най-добре краве, прясно приготвена извара, диетична извара, добре обезсолено краве сирене, прясно подквасено прясно кисело мляко, прясно подсирено сирене, айран, таратор без чесън.
ОГРАНИЧЕНИ: пресен кашкавал “Витоша”, пълномаслено прясно мляко.
ЗАБРАНЕНИ: тлъсти и пикантни сирена, кашкавал “Балкан”, пушени и топени сирена, сирене “крема” , овче бяло саламурено сирене, овче и биволско кисело мляко.

МЕСО И МЕСНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ
РАЗРЕШЕНИ: питомен заек, телешко, крехко говеждо, агнешко - варени или печени на фурна или скара, пиле бройлер, нетлъста млада кокошка.
ОГРАНИЧЕНИ: младо нетлъсто свинско месо, главно на скара, телешки черен дроб, нетлъста шунка, филе, кюфтета на скара.
ЗАБРАНЕНИ: животински вътрешности, джолани, всички консервирани меса и колбаси, тлъсти меса, пържени и запържени храни и ястия, пача, пушени гърди, сланина, месни бульони, дивеч.

РИБА И РИБНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ
РАЗРЕШЕНИ: нетлъсти речни риби (мряна, клен, млад шаран, таранка, оклей, бяла риба, пъстърва, щука, червеноперка - главно варени или печени на скара).
ОГРАНИЧЕНИ: нетлъсти морски и океански риби.
ЗАБРАНЕНИ: тлъсти речни, морски и океански риби - сом, моруна, змиорка, паламуд, хайвер, чирози, нерибни морски и океански продукти - рибни пастети, мариновани, пушени и осолени риби.

ЯЙЦА И ЯЙЧНИ ПРОДУКТИ
РАЗРЕШЕНИ: яйчен белтък, снежни топки
ОГРАНИЧЕНИ: цели кокоши яйца - до 2-3 броя седмично - до ½ яйце дневно.
ЗАБРАНЕНИ: яйчен жълтък, майонеза, гъши и пачи яйца.

МАЗНИНИ
РАЗРЕШИНИ: растителни салатни масла - слънчогледово, маслиново
ОГРАНИЧЕНИ: прясно краве масло (до 20 грама за денонощие)
ЗАБРАНЕНИ: свинска мас, говежда и овча лой, маргарин, сланина, мандраджийско масло.

ЗЕЛЕНЧУЦИ И ЗЕЛЕНЧУКОВИ КОНСЕРВИ
РАЗРЕШЕНИ: марули, салатки, домати, млади краставици, моркови, картофи, цели сладки печени пиперки, бяло сурово зеле, карфиол, стерилизирани консерви, обезсолени маслини, сокове от зеленчуци, замразени зеленчуци.
ОГРАНИЧЕНИ: варено зеле, праз, лук, сурово кисело зеле, варива (пасирани)- зрял фасул, леща.
ЗАБРАНЕНИ: спанак, киселец, лапад, коприва, патладжани, туршии.

ПЛОДОВЕ И ПЛОДОВИ КОНСЕРВИ
РАЗРЕШЕНИ: почти всички добре узрели плодове, сушени ябълки и круши,банани, сокове, нектари, компоти.
ОГРАНИЧЕНИ: касис, къпини, боровинки, френско грозде, стафиди, сушени кайсии. цитросови плодове.
ЗАБРАНЕНИ: фурми, смокини, сини сливи, орехи, бадеми, фъстъци, семки.

ХЛЯБ И ТЕСТЕНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ
РАЗРЕШЕНИ: бял хляб, хляб “Добруджа”, сухари, ориз, макаронени изделия, грис, овесени ядки, брашно.
ОГРАНИЧЕНИ: обикновени бисквити, гевреци, кифли, типов хляб.
ЗАБРАНЕНИ: топъл хляб, пържени закуски - мекици, понички, баници и варено жито, варена и печена царевица, качамак, соленки и солети.

ЗАХАР И СЛАДКАРСКИ ИЗДЕЛИЯ
РАЗРЕШЕНИ: чист пчелен мед, глюкоза, мармалади, конфитюри, желета, локуми, сладка, индустриална захар, сусамов тахан, халва.
ЗАБРАНЕНИ: какао, шоколад и шоколадови изделия, бонбони, сладолед, кадаиф, баклава, реване, торти с шоколадови и маслени кремове, толумбички.

ПИТИЕТА
РАЗРЕШЕНИ: слаб руски чай, чай от липов цвят, от мента, от лайка, отвара от корени на цикория /синя жлъчка/, от червен кантарион, от шипка, от глухарче, заместители на кафето - инка, леблеблия, ръж, комбиниран чай - букет разредени сиропи, сокове, минерални води - хисарска, горнобанска, велинградска.
ЗАБРАНЕНИ: студени питиета, всички газирани разхладителни напитки, кафе, боза, вина, всички алкохолни напитки, включително и бира.

ПОДПРАВКИ
РАЗРЕШЕНИ: магданоз, копър, чубрица, джоджен, ванилия.
ЗАБРАНЕНИ: черен пипер, бахар, дафинов лист, канела, карамфил, лютив пипер, лютиви чушки, горчица, лютеница, оцет, чесън, лимонов сок.

ДА СЕ ИЗБЯГВА КОНСУМАЦИЯТА НА СУХА ХРАНА / СУХОВИНАТА /
И ДА СЕ ПРИЕМА ДОСТАТЪЧНО ВИТАМИН С.

# 632
Ако правите кюфтета от телешка кайма задължително я разредете с пр. мляко или вода, за да не изсъхва, че не се дъвче после Joy и печете в тава с вода  chef
Айнур,ако приемем сутрешната лъжица от зехтин и лимон като лекарство, си ги пий и спазвай режима, резултат сигурно ще има. Wink

# 633
 Blush Прочетох червените букви, но не разбрах кое използвате олио или зехтин? А също позволени ли са оцетът и лимонът за ударния етап? Hug

Редакция: Но сега по-надолу видях всичко,което ме интерисува! Явно съм доста забляна!
Добре как ядете риба, печена без олио?

# 634
Blush Прочетох червените букви, но не разбрах кое използвате олио или зехтин? Hug

ПАРАФИНОВО ОЛИО

# 635
Здравейте,

Исках само да се запиша като нов член. Радвам се, че съм сред вас и се надявам ако мога да помогна с някоя рецепта или друго  Hug

# 636
Аз пък имам нон стоп вечер след измиване на зъбите, че и сутрин сладък вкус в устата  newsm78 newsm78 newsm78
Странното че и при мен е така ,даже не съм го споделяла ,мислех че е някаква реакция на моя организъм ,дали има обяснение за това ,в книгата не съм го срещала !?

# 637
  • София
Дрехите от последните  2-3 години  ми висят ужасно. Сещам се , че някой имаше чувалчета в които си слагал дрехи , които са за слабия период и чувалче с дрехи от дебелия. Ами мойте дрехи отидоха в чувал за "дебелия период" и се надявам никога да не бъркам повече в него.  newsm51

Аз имам такива чувалчета  Embarassed Вадя ги на кръгъл месец и меря... Засега редовно пълня чувалчето "големи дрехи" (засега ще ги пазя, че съм от подклуба на клуба), но интересното е, че вече има и чувалче на мъжа  Shocked Днес ходихме да му купим дънки, защото се оказва, че всичко му е съвсем като подарено  ooooh! Наложи се и на себе си да купя по спешност няколко панталона - купих си 3 бр. за 12 лв. от един магазин Секънд хенд, пък единият е Мис Сиксти  Whistling

slave,   bouquet

Да напомня, че парафиновото олио (течен парафин, парафиново масло) НЕ бива да се обработва термично!!!

Приятна вечер, явно няма мъже днес, пууу, язък  Embarassed

Последна редакция: нд, 11 май 2008, 16:49 от зИленкУтУ

# 638
Аз я пека увита във фолио в тавичка.

# 639
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
Аз я пека увита във фолио в тавичка.
С мъничко вода и става супер!

# 640
Минавам да благодаря за стисканите палци, утре ще е награждаването, но да си призная - много зле се представи  Mr. Green Яд ме е, че не се стегна и реши, че ще победи, както преди, но никой не дава даром - нищо. Станала е голямо перде, и не приема нищо, то ранен пубер, ама нейното връхтА  #Cussing out не ми е за медал, но поне да се представи добре. Здраве да е, ще има и други състезания  Grinning
Дребната и тя пак нещо не е добре, направо ще лудна. То само ядове  Cry
Оплаках се, ама сори  Hug
Днес, имах пак минус, но ще видя след ден/ два, как ще са кг. Бях се запасила с режимности за състезанието, че цял ден щях да умра от глад. И консерва риба тон, си бях помъкнала  Laughing
Славе,Лео,Духи и всички с намаления - Честити да са ви  Hug
О, Ори  Heart Eyes
Два дена, ям желирано кис.мляко, като за последно. Къв е тоя апетит  ooooh!
Трици, хапвам от началото на режима  Grinning и отслабнах  Wink
Цоци, как си днес ? Дойде ли Мц  newsm78
Сънче, и ти нещо се губиш?
Духи, много си сладка на аватара, като бебо си  Hug А за "Хуск-а", аз съм повече от доволна. Ползвам го от години ( не постоянно)  Peace
Зеленко, те колежките ти, нещо не са добре с очите  hahaha Може ли чак сега да те забележат  ooooh! Май и аз ще пообиколя някой евтин м-н, че нещо закъсация  Mr. Green
За рибата - аз си я пека със кис.мл. и малко водичка  Grinning

Последна редакция: сб, 10 май 2008, 22:25 от amerie

# 641
Здравейте и от мен!

Минус 0,200 кг съм. След ударната -4, през ПЗ -0,300 кг. Но май е нормално. Въпреки, че ми се иска повече.

Успех на всички.

п.п В събота ще съм кума, пада ми се последен ден от ПЗ. Ще мога да си хапна нещо режимно.

# 642
  • София
Да ви кажа какво откритие направих.По принцип добре готвя и от 2 дена се чудя, защо тези рецепти в Дюканското меню толкова ми харесват. Thinking  Толкова ми е вкусно, че все преяждам... Embarassed  
Сега се сетих защо.Ами като ям, нямам никакви угризения на съвестта.Изпитвам пълно удоволствие от яденето, защото нямам усещането, че върша нещо, от което ще кача кг!Този режим е за червоугодници, като мен! Joy

# 643
  • Пловдив
Печене на месо, риба, кайми разни винаги при мен е било на парти грила без никаква мазнина. Като казвам винаги имам предвид откакто се помня, не само откакто съм на режима.

# 644
 Здрасти и от мен, да ви споделя, взех си Стевия на таблетки- кафето ми стана сладко, но доста особено. Другата седмица в магазинчето ще им докарат и листа, та и тях ще пробвам. Не можах да намеря инфото на Бачи за Стевията в блога, ако може-хелп ми. Да ви се похваля, още едно положително нещо при мен от режима- проядох риба. Е, ям я без особено удоволствие, но преди въобще не можех даже да я подуша от отвращение.
Мишле, аз пих Сепия- хомеопатично лекарство за гаденето- спря от веднъж.

Последна редакция: сб, 10 май 2008, 22:54 от Пираня

Общи условия

Активация на акаунт