Firinda Potates Kofte (турска кухня)
1 кг кайма
глава лук
2 филии хляб
подправки по желание
сол
по-големи картофи - 2 -3 бр.
2-3 домата
1 лютиво чушле
2 с.л. доматено пюре
вода
олио
Към каймата добавяме ситно нарязания лук и накиснатите във вода филии хляб, като не ги отцеждаме много. Солим, добавяме подправките, хубаво омесваме и добавяме малко вода. Внимавайте с водата, зависи каква е каймата, да не я направите рядка. Оставяме готовата кайма да постои малко и оформяме кюфтенца. Пържим ги в олиото до полуготовност.
Белим картофите ги режем на кръгчета. Запържваме и тях в същата мазнина след кюфтетата пак до полуготовност.
Доматите и пиперките също нарязваме на кръгчета. В тава редим кръгче картоф, кръгче домат, кюфте, картоф, домат, кюфте и така до изчерпване. Може в редички в правоъгълна тава или в кръг в кръгла, красиво е и в двата случая. Между редовете слагаме нарязаната пиперка. И слагаме тая красота за 15 мин в загрята на 200 град фурна.ами кладем перец. В това време разтваряме 2-3 с.л. доматено пюре в 300 мл гореща вода,посоляваме и заливаме картофите, кюфтетата и доматите в тавата. Връщаме във фурната, като увеличаваме на 250 град. След 15-ина мин се усеща невероятния аромат, кожичката на доматите и чушките лекичко се запича до покафеняване. Печем до готовност на картофите. Сервира се като самостоятелно блюдо, турците го предпочитат с ориз или с макарони, по 3 кюфтенца, 3 кръгчета картоф и 3 кръгчета домат на човек. Особено вкусно е сосчето, като се топи с хубав хляб.
Моите бележки: В каймата слагам кимион, чер пипер, чубрица и малко пасиран чесън. В разтвореното във вода доматено пюре също слагам пасиран чесън и чер пипер. Вместо лютивото чушле, слагам обикновена пиперка, вкъщи не ядем люто. Внимавайте с температурите за печене, аз пекох на 180 град и след това на 200. В рецептата са темп. градуси, дадени от авторката, съобразете с вашинте фурни. С топла питка соса е трепач. Всъщност цялото ястие е страшно вкусно и много красиво на вид!
източник стъпка по стъпка