142 ОУ в кв.Борово

• 86 279
  • 269
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте и от мен, като че ли всички искат информация, а малко са тези, които дават. Аз също се интересувам от 142-ро. Конкретно - предучилищна и първи клас. Някой има ли идея колко ще са групите за 5-годишни за следващата учебна година? Кои са преподавателите? За петгодишните бих искала да чуя, ако някой има лични впечатления, как се справят децата, по каква програма учат. Тук коментирате, че едва ли не азбуката не я знаят в първи клас, а буквичките децата умат още в детската градина и доколкото разбирам в предучилищната вече всички знаят азбуката...

# 106
Всички задавате едни и същи въпроси и като че ли не четете предните страници, а те дори не са и много.  На тези въпроси е отговаряно 1000 пъти. Избор на учител може да се направо при подаването на заявление за 1-ви клас. До колкото знам предучулищната група - тази за 6 годишните е една и се води от една единствена учителка, много я хвалят. Моят син беше в ДГ предучилищна ,така че нямам лични наблюдения , но знам ,че е много добра г-жатата , като педагог и като човек.  Бих записала живот и здраве малкия си син там. За предучилищната на 5 годишните нищо не мога да  кажа , само знам ,че децата имам специално отделен коридор само за тях и специална стая с легла за следобеден сън.
Занималня има за всички деца от 1 до 4 клас , тя е задължителна и децата вървят по класове там, не се мешат. Азбуката я знаят всички в 1-ви клас , но пак се учи, ченгелчета, буквички и т.н. , точно както ние едно време в първи клас. Според мен и да може да чете и да не може да чете детето преди първи клас е все тая. Все ще се научи. Това за българския език. За английския според мен  е добре да се ходи на допълнителни уроци. Вече не мога да преценя коя възраст е най-добрата, казват ,че колкото по-рано толкова по-добре. Сега в трети клас учат вече граматика -сегашно просто и продължително , както и разни предлози и т.н. Все сериозни неща , за които  няма време за подготовка в занималнята и децата изостават. Така ,че сами преценете.
До това коя г-жа ще поеме първи клас догодина мисля, че само директорката си знае и най-добре с нея да се направи една комуникация  към март- април пред записването. Тогава нещата ще са ясни... Simple Smile

# 107
Г-жа Неферова води предучилищната група на 6-тодишните.Много добър педагог и човек,тя е учител с главно У!

# 108
  • София, България
Миналата година предучилищната за 6 годишните бяха две групи, втората учителка беше Кръстева, също много добра. Сега тя води мисля 5 годишни, така че е възможно 6 годишните да са наистина само една група тази година.

Занималнята обаче изобщно не е задължителна. И само в първи клас е отделна за всеки клас. После се мешат. В по-горните класове се обединявали, така ми обясни госпожата, защото желаещите намалявали с всяка следваща година.

Естествено, че се знае вече кои госпожи ще поемат първи клас догодина. Тези, които водят сега 4-ти клас, така че ако някой знае може да сподели, за да ориентира родителите.

# 109
Занималнята обаче изобщно не е задължителна. И само в първи клас е отделна за всеки клас. После се мешат. В по-горните класове се обединявали, така ми обясни госпожата, защото желаещите намалявали с всяка следваща година.
Занималнята по закон е задължителна за ВСИЧКИ от 1 до 4 клас. Това е ЗАКОНА . Това че в БГ винаги има как да не се спазва закона е друг въпрос. То и предучилищната е задължителна за всички 6 годишни , а от миналата година и за 5 годишните ,но пак има как да се заобиколи и това.
Моят син в 3 клас и от първи клас занималнята е само за техния си клас с тяхна си г-жа. При нас имаше няколко смяни на г-жата от занималня, но другите 2 паралелки от нашия набор са си с една и съща г-жа от 1клас. Не съм забелязала децата да намаляват особено. Предимството на 142-о е ,че има безплатна занималня и място за всички деца. Мога да дам примери за други у-ща където хем е задължителна занималнята хем е и платена. Но това е друг въпрос.

# 110
  • София
Занималнята не е задължителна. ЗАКОНЪТ гласи, че всички училища трябва да я осигурят на малките ученици и да е безплатна, а не, че те са длъжни да я посещават.

# 111
Ох хубаво, може да е само за първи клас като се замисля, но пък дали в това е идеята на темата? Лично нас, след като сме заявили присъствие на децата на занималня, не ни разрешават да отсъстват без бележка от нея и също така да ги взимаме от въпросната занималня пред 16:30ч !!!
А пък в крайна сметка мисълта ми беше ,че има занималня за целия начален курс и без пак да влизам в спорове мога да твърдя ,че за 3 клас е разделена по класове тази учебна година... за другата незнам. Мисля че малко са родителите , които не искат занималня и май това и беше въпроса има ли за всички ,а не дали може да не се ходи на занималня ... както и да е ...

# 112
  • Sofia
Днес звъннах в училището,документи ще се приемат след март месец.
По телефона доста "напрегнато" ми се отговаряше...
Попитах и за униформите,казаха, че са се опитали, ноооо не е станало и всеки преценява дали да купи и носи детето му или не, което ми се струва Shocked защото ефект няма! Как ако едно правило не важи за всички, ще има желаещи за него!?!? Много прецизно ранно възпитание.

# 113
Много прецизно ранно възпитание.
Или липса на такова.

# 114
munieka,
не е задължително, защото не всеки може да си позволи.
Директорката беше казвала, че щом не може да осигури пари за униформи,
няма да налага задължителност.
Понякога се намират пари по проекти, но то е само за 1 година.

# 115
  • Sofia
munieka,
не е задължително, защото не всеки може да си позволи.
Директорката беше казвала, че щом не може да осигури пари за униформи,
няма да налага задължителност.
Понякога се намират пари по проекти, но то е само за 1 година.
глупости!Кое училище осигурява униформите си!?!? няма такова държавно или както си го написала е по евр.проект.Не звучи сериозно ама никак!  Децата на мои близки са в обикновени държавни училища, където директорката НЕ осигурява, но униформата е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА! Не искам да влизам в дълъг спор за плюсовете на това"упражнение",но оправданието,че не всеки може да си го позволи още по-малко! В първи клас има и помощ за първолаците! Комплект униформа излиза от 80-120лв., т.е. ако финансово не може да си го позволи някой, помощта е за това. Но и не познавам хора,които кой както може дори и с малко да не подготви детето си за първи клас: нови дрешки и тнт.
Униформата възпитава, дава равенство,самочувствие, улеснение за родителя, спестява лоши емоции в сравнение на дрехи в децата.... и тнт. Плюсовете са в пъти от минусите.

# 116
munieka,
Явно униформата е едно от изискванията ти при избора на училище.
Е, кварталните училища не задължават.
Имат елементи, може да се закупят и носят някои.
В някои училища се закупува пълен комплект, а е задължителен само по празници.
Та, разни правила. Всяко училище определя според практиката си.

Ако ти харесва 142, не виждам какво толкова ще те спре униформата ...
Така че - въпрос на преценка  Peace

На мен ми харесва поне отличителен белег да имат, или задължителна блуза напр.

# 117
  • София, България
Детето на моя приятелка е първи клас някъде в Дианабад. Имат много хубави униформи, но тя се оплакваше, че за панталон, тениска и суичер им искали по 100 лв. Задължително било. Да, обаче се оказва, че се носят само на празници, и предимно само от първи клас. Ако ще е всекидневно, ти трябват поне 2 комплекта. И ако ще е задължително, трябва да е задължително за всички  Naughty Който няма - да го връщат  Naughty

Иначе се губи целия смисъл, но в нашта държава всичко е така. Който може да си променя правилата, ако не му изнасят, си го прави. Елементарен пример са риалити форматите, които вървят по телевизиите - един не е като света. Хората правят десетки сезони с едни и същи правила, а наште за 2-3 сезона не оставят почти нищо от оригинала. Че и по средата на самото предаване го правят. Как може Сървайвър да завърши с СМС гласуван  newsm78 Че то се обезсмисля тотално. Сега измислиха, че на финала на Хфактор трябва да има само 3ма участника. И защо - да се напънем да гласуваме. Тотално сбъркани сме.

Извинете за лиричното отклонение, напоследък съм на тая вълна и се ядосах  ooooh!

# 118
Радос Simple Smile
Иначе е така с униформите. На мен също много ми хареса идеята за тях като проучвах училището . Тъкмо ги бяха въвели . Ходихме , купихме си  ( да панталон, 2 блузи / къс и дълъг ръкав/ и сутшър )са около 100 -110лв. В първи клас уж задължителни на първия учебен ден ,но още от тогава имаше деца по дънки и ризки. След това на няколко родителски срещи г-жата повтаряше ,че иска всички с униформи , но кой ли ти слуша. Децата си харесваха униформите, моят ходеше почти редовно и в пътите ,в които не я носеше гледах да му облека нещо подобно. Бях купила подобен панталон, подобни блузки , абе има варианти. Но проблема идва от родителите, на тях като им е казано , че е задължително ,те трябва да се погрижат да стане точно така. Почти всички деца в 1-ви клас обличат това което им се каже....
та така , моя син ходи в първи клас с униформа , но с всеки изминал ден децата с униформи ставаха все по-малко и по-малко. И това само първокласниците, от горните класове нямаше нито едно. Така че и аз спрях да се мъча да пера и суша от вечерта за сутринта и да се притеснявам какво ще облечен. Във втори клас вече почти никой не си носеше униформата, а сега в трети не съм виждала изобщо дете с униформа. Няма правила  и то твърди правила. Въпреки че има и училища , които наистина гонят децата ако са без униформа. Но те са от "елитните" училища , ако се справите с изпитите и останалите изисквания за прием - чудесно. Simple Smile

# 119
Така че и аз спрях да се мъча да пера и суша от вечерта за сутринта и да се притеснявам какво ще облечен. Във втори клас вече почти никой не си носеше униформата, а сега в трети не съм виждала изобщо дете с униформа. Няма правила  и то твърди правила.

Ти сама си си отговорила каква е Причината да не се наложат униформите. И си с момче. Ела питай моето момиче как ходеше до тоалетна с униформа, кочто е рокля, колко рокли за седмицата трябваше да набавя, защото имам и друго дете, за което се грижа, а не само да пера едната блуза и да съхна до откат.
Не, блузите ни станаха 3, да не говорим, че детето се изкривяваше, докато ги съблече-неудобни и неразтегаеми, посивяха от това безумно пране и нон-стоп носене и станаха на парцал, буквално. Сумата далеч не остана някакви си 200-ина лева, а бе двойна, защото чорапогащника бе консуматив, а с маратонки не ставаше да ходи. Отделно, че се налагаше и ежедневни дрехи да има детето, защото не живее в училище.
Та...то много хубаво, това с униформите, ама...и скъпо и неудобно, да не говорим, че очевидно не знаете кой шие униформите за почти цяла БГ и какви цени държи монополистично.

Поживейте една учебна година с униформи и ще установите каква е мъка, както и ти си написала, болднала съм ти собствените думи. Peace
Да не говорим, че по един елемент от униформа не дава въобще визия като да са с униформа. дно ще е с панталон, друго, с блузата а трето ще е със зелен панталон, ама със суитчера-цигания и шарения, но не и вид на еднакви униформени деца.

Училището е нормално училище, с добри и  лоши страни, сравнително налични условия, вече си зависи как подходите и вие като родители и дали ще успеете всички заедно-учител родители и деца-да се сработите и да сте един екип.

Не на последно място-правила си има. Има си вътрешен правилник. И там не фигурира задължителност на униформата. И то не заради незаинтересованост на ръководството, а заради отпор на родителите.

Последна редакция: сб, 14 дек 2013, 19:12 от Jizzlobber

Общи условия

Активация на акаунт