СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 94 694
  • 1 858
  •   1
Отговори
# 720
  • СОФИЯ
    Добър ден екип на kg.sofia.bg !
 Аз се интересувам от часовете класирани преди мен и как трябва да се свържа със Сдружение "Настоящи и бъдещи майки" и Асоциация "Родители",за проверка.

Извинявам се ако някъде е написано ,но никъде не  видях. Embarassed

# 721
  • София
Искам да попитам следното:
Обявените места в градината, която ми е първо желание са 13. Детето е "Чакащ N 1". Сега ако следя как намаляват местата в графата "Свободни" в общата информация за градината /вече са 10 свободни/ ще мога ли да се ориентирам за шансовете ми при второто класиране? Т.е. когато станат 0 свободни - това означава ли, че приетите 13 са се записали, директорът е въвел информацията и резервите отпадат?
Благодаря предварително.

Да, точно това значи, ако свободните места станат 0 значи всички класирани са се записали

# 722
  • София
    Добър ден екип на kg.sofia.bg !
 Аз се интересувам от часовете класирани преди мен и как трябва да се свържа със Сдружение "Настоящи и бъдещи майки" и Асоциация "Родители",за проверка.

Извинявам се ако някъде е написано ,но никъде не  видях. Embarassed

Ние от Сдружение "Настоящи и бъдещи майки", както и Асоциация "Родители" нямаме достъп до системата и няма как да проверим часовете, но бихме могли да направим проверка на системата с помощта на общината и фирмата изпълнител. Ако имате сигнал за нередност, моля кажете

# 723
Извинявам, ако въпросът ми е повтори, но не разполагам с достатъчно време да прегледам последните страници.
Питането ми е към господина от kg. sofia-какъв е проблемът да се покажат часовете на записване на децата и да бъдат видни на всички. Това е единственият начина да има прозрачност на това класиране и да сме сигурни, че няма набутани деца с връзки или спонсорство. Времената са нещо като балове, както може да се класира по успех. Така вместо да подреждате приетите и чакащите деца по азбучен ред, бихте могли да ги подредите по:
1.предимства, сила на предимствата и време на подаване на документите
2.време на подаване на документите на децата без премиства за 1-во желание
3.време на подаване на документите на децата без премиства за 2-во желание и така нататък.
Където и да кандидатсваш- в училище, ВУЗ, курсове и т.н., можеш да видиш и оценките и бала на всички кандидати.

Вторият ми въпрос е следният-преди около 1 месец в групата на едно наше другарче в 1-ва група е постъпило  ново дете. Как точно е кандидатствало това дете, как се е класирало и защо аз лично е трябвало да кандидаствам за тази група от интернет и да чакам общото класирене от 31,05,2008 и преди това не е имало възможност да си запиша детето?
Третият ми въпрос-ще има ли проверка, кога и от кога на директорките и приема на деца с предимства.

Отговор на първия въпрос:

Обсъдихме въпроса с Директора на отдел "Образование" към Столична община.

Разрешиха ни да публикуваме часовете на кандидатстване и входящите номера. До два дена ще обновим списъците, които се виждат в сайта с тази информация. Самото подреждане на децата няма да се промени. Списъкът на класираните ще остане по азбучен ред, за да няма разминаване с отпечатаните списъци.

Поздрави,

Екип на кг.софия.бг

П.С. По другите въпроси, моля, обърнете се към отдел "Образование". Ние не можем да отговорим. 

# 724
  • София

Разрешиха ни да публикуваме часовете на кандидатстване и входящите номера. До два дена ще обновим списъците, които се виждат в сайта с тази информация. Самото подреждане на децата няма да се промени. Списъкът на класираните ще остане по азбучен ред, за да няма разминаване с отпечатаните списъци.

Поздрави,

Екип на кг.софия.бг

Браво, значи може да има демокрация!Колкото е по-прозрачно, толкова по-малко съмнения се пораждат! newsm10 

# 725
Преподреждане и отказ/активиране/деактивиране на кандидатури
(публикувано и в сайта)

На 3.06.2008 към 12:00 в индивидуалните сметки (секция „Кандидатствания”) ще бъде добавена нова функционалност, даваща възможност за:

* отказ на класирана кандидатура (мястото се освобождава и кандидатурата се деактивира);
    * деактивиране на кандидатура (кандидатурата не участва в следващото класиране);
    * активиране на кандидатура (деактивираната кандидатура се активира отново и участва в следващото класиране).

Активните кандидатури ще могат да бъдат преподреждани, т.е. ще може да укажете различно ред на желанията за следващото класиране. За целта ще ползвате познатите вече стрелки.

Ако сте класирани, срещу класираната кандидатура (оцветена в жълто) ще се вижда бутон „Откажи”. Ако въобще не желаете да се записвате в тази детска градина, може да откажете класирането, като натиснете този бутон. Мястото ще се освободи, а кандидатурата ще бъде деактивирана.

Срещу всяка активна кандидатура ще има бутон „Деактивирай”. Ако го натиснете, кандидатурата вече няма да участва в бъдещи класирания и ще се премести в таблицата с деактивирани кандидатури.

Деактивираните кандидатури ще се виждат в отделна таблица и ще могат да бъдат активирани обратно с бутон „Активирай”.

Всички промени по кандидатурите ще се отнасят за следващото класиране на 14.06.2008 г.  Текущото класиране не може да се промени.

Новата функционалност Ви дава пълен контрол върху кандидатстването при последващи класирания.

Поради добавянето на новата функционалност, все още няма възможност за промяна на данните.

Моля, изчакайте до утре следобед.

# 726
1. Моля да напишете кой точно отговаря на въпроси от името на столична община!
2. Аз, както и другата потребителка, се интересуваме кога ще влезе в сила новият регламент и кога точно, в кой момент нашите деца ще могат да кандидатсват за 1 група, а не за ясла 2!Дали от септември, дали когато навършат три годинки?защото в момента моите кандидатури са за ОДЗ, но аз не желая да съм в никое от ОДЗ-тата, а искам да съм в ЦДГ и трябва нова кандидатура, която автоматично ми е забранена.Искам да знам в кой момент ще имам право да кандидатсвам...все пак ако решите да запазите фактора време, ще ми е важно!Става въпрос за децата, родени 2006 г.
В момента, а и другата година, децат анабор 2006 г са в доста неизгодна позиция
3. Щом сте решили да отговаряте тук, съобразете се, че не всички майки четат този форум, препратете от вашия сайт към тази тема!

Нашите отговори:

1. За поддръжка на потребителите и директорите работят няколко човека, които са служители на разработчика-оператор на системата. По въпроси, които се отнасят до политика на общината или случаи в конкретни детски градини, търсим информация от служители на отдел "Образование". Ако търсите човек, с който да разговаряте от наша страна, това е Явор Джонев - Ръководител на проекта (от м. март) и Член на съвета на директорите на Сирма Груп АД.

2. Новият регламент е в процес на дискусия. Следете информацията в секция „Работна група”. Ако искате да участвате директно, говорете с представители на Сдружение „Настоящи и бъдещи майки” и/или Асоциация „Родители”. Би трябвало към края на септември, новият регламент да бъде приет, но не можем да кажем нещо по-конкретно в момента. Когато новият регламент бъде приет, ще може да се кандидатства за 2009 г. Няма да има фактор време - бъдете сигурни.

3. Да, ще отворим секция „Форуми” в сайта, където ще направим препратки към теми в БГ-Мама и други подходящи форуми.

Последна редакция: вт, 03 юни 2008, 18:28 от kg.sofia.bg

# 727
marissha, не съм "господина от kg.sofia.bg", но от поста си мисля, че трябва да доуточним нещо от регламента - така, както аз го разбирам, дори и някой да е писал дадена ДГ като второ желание, но е с по-ранен час на кандидатстване от друг, който я писал като първо, пак се класира този с второто желание заради по-ранния час.  Hug
Не, нещо не с съм се изразила ясно.
Нали първо се разглеждат и класират предимствата помужду тях си.
После хората с 1-во желание се класират по час на кандидатстване помежду тях си.
После хората с второ желание пак помежду си по час на кандидатстване-ако са останали свободни места  все още.
И така нататък...
Аз към регламента не мога да измисля сериозни забележки.
Но ме дразни, че самото кандидатсване не се визуализира за всички по този начин.

Не, подреждането, което сте описали не отговаря на приложеното класиране и на регламента. Желанията нямат никакво участие в подредбата на списъка на чакащите. Желанията се разглеждат единствено, когато едно дете бъде класирано в две градини – тогава се взима градината с по-доброто желание, а другото място се освобождава.

Подробни разяснения по алгоритъма има тук: http://kg.sofia.bg/?page=news&id=47

Има и публикуван отговор на подобен въпрос в секция „Въпроси и отговори”.

# 728
Искам да попитам следното:
Обявените места в градината, която ми е първо желание са 13. Детето е "Чакащ N 1". Сега ако следя как намаляват местата в графата "Свободни" в общата информация за градината /вече са 10 свободни/ ще мога ли да се ориентирам за шансовете ми при второто класиране? Т.е. когато станат 0 свободни - това означава ли, че приетите 13 са се записали, директорът е въвел информацията и резервите отпадат?
Благодаря предварително.

Да, ще можете да се ориентирате. Преди второто класиране ще изнесем информация за броя на записаните и отказаните при първото класиране. Съответно, ще знаете и свободните места за второто класиране.

Внимание! Списъците с чакащи могат да се променят в последния момент. Представете си, че един ден преди второ класиране за вашата градина кандидатства дете с предимство от най-висок приоритет. Това дете ще измести всички останали в списъка на чакащите.

# 729
Питам кой точно отговаря, защото вече имам случаи на разминаване на информацията , която ми дават служители на дирекцията на един и същ въпрос
като разминаването е било от земята до небето...
Та се чудя доколко информацията,която сега давате, е вярна...и дали изобщо я дава служител на сирма труп или общината или някой много зъл хакер,от тия дето атакуваха системата на 4 февр  Whistling

# 730
  • София
Питам кой точно отговаря, защото вече имам случаи на разминаване на информацията , която ми дават служители на дирекцията на един и същ въпрос
като разминаването е било от земята до небето...
Та се чудя доколко информацията,която сега давате, е вярна...и дали изобщо я дава служител на сирма труп или общината или някой много зъл хакер,от тия дето атакуваха системата на 4 февр  Whistling

Отговарят от Сирма, не знам кой точно, но беше коментирано и знам, че отговорите идват от Сирма

# 731
Лелеййййййййййййййй.
Човека си написа кой е, а те не му вярват. Party

# 732
  • София
февр  Whistling
[/quote]лужител на сирма труп или  Winkтова ми хареса

# 733
До kg.sofia.bg - понеже може би не сте чели всичко, ето един актуален въпрос. Ще изброя факти (ако има някой неверен, моля да ме поправите, и въпрос):

Факт:
- в системата МОЖЕ да се въвеждат "фалшиви" предимства (най-лесното: дете на инвалид);
- децата НЕ СА задължени да се запишат до деня преди трето класиране.

Възможност:
- на трето класиране може да отпаднат определен прой класирани по грешка деца.

Конкретен пример и въпрос:
- дете има няколко кандидатури с много ранен час на кандидатстване, като обаче в първите няколко градини класирани са само деца с предимства;
- прието е в градина например 5то желание;
- до трето класиране трябва да се запише, в това 5то желание, тъй като иначе има вероятност да не се запише никъде;
- оказва се, че има "фалшиви" предимства; тези деца отпадат;
- да речем че такъв случай има в градината, избрана като първо желание на детето, записано вече в 5то желание - тогава в тази първа градина списъкът с чакащи ще се измести напред и ще имат възможност да се запишат деца с час на кандидатстване значително ПО-КЪСЕН; причината за това несъответствие не е, че детето доброволно се е записало в 5то желание (и така е освободило масто в градина посочена като първо желание), а че системата е позволила въвеждане на неверни данни и не е позволила правилно класиране според предварително обявените критерии (час на кандидастване и подреждане на желания).

Отчитате ли този пропуск в системата?

Страничен ефект:
- принудителното записване в градина с пореден номер 5, от своя страна измества списъка в нея с едно назад. Ако системата беше класирала както трябва детето нямаше да заема въпросното място; така едно дете изпада в списък на чакащи, като вероятно се е записало принудително в друга градина с по-ниско желание и т.н. Ако освобождаващите се места от "фалшиви" предимства не са единици, очевидно от горното, лавинообразно се засягат огромен брой деца - практически системата завършва подредбата некоректно.

Желание, съвет:
- тъй като явно имате възможност да променяте системата (засега все с положителна функционалност), не смятате ли че би трябвало да промените съвсем малко регламента, така че лесно да се преодолее горният проблем:
* след второ класиране да са задължени да се запишат всички които:
- са приети в градина, посочена за първо желание (незаписване означава практически отказ)
- са класирани с предимства;
- ако не го направят им се деактивират всички желания (както е в момента)
* всички останали да запазват желанията (а не както сега да им се деактивират всички) до трето класиране (само тук е промяната в системата, а това се прави изключително лесно, условието е просто).
По този начин отпадането на "фалшиви" предимства, няма да повлияе на крайното класиране от системата, тъй като след отпадане на фалшивите, списъците ще се пренаредят както би трябвало (в горният пример детето ще попадне в класирането в първата градина, ще освободи място в петата, там ще се премести дете от чакащите и т.н.)

П.П. Освен всичко, в интервала между второ и трето класиране, ще има един период за евентуални проверки за злоупотреба от страна на директори на градини и съответно допълнително освобождаване на места (например ако дете с отбелязано предимство е записано, без то реално да има такова), като в момента това е невъзможно (например принудително детето се записва в градина пето желание, направи се проверка, окаже се че има злоупотреба в първата, освободи се място - кой ще се запише на освободеното - детето с право на това място, след като се отпише от градината на пето място, или някое случайно със значително по-късен час на кандидатстване - ясно е че е второто, което отново прави системата обвиняема относно неизпълнение на предварително декларираните критерии за подредба.)

# 734

Поздрави,

Екип на кг.софия.бг

Браво, значи може да има демокрация!Колкото е по-прозрачно, толкова по-малко съмнения се пораждат! newsm10 

Тъй като е близко до акъла, че времената ще съответстват на подредбите (за да не е така, трябва да има специален критерий "това дете е със специално предимство, а се твърди че системата е проверена), много по-полезно би било да публикувате и вида използвано предимство (което не би трябвало да е кой знае каква тайна, за да не се публикува).

Общи условия

Активация на акаунт