Отговори
# 1 350
  • Върху лъчите на Слънцето.
според мен е добре децата да бъдат класирани по възраст и по район. Thinking

Те са класирани по възраст, но ти може би имаш предвид да се гледат и денят и месецът на раждане!? Grinning newsm78

# 1 351
  • софия
не не е глупав. близнашките майки направили лоби, организирали се и си издействали туй онуй.
вие що не направите същото - кой ви пречи? за тва става дума. но да не изместваме темата все пак.

# 1 352
  • гр.София
Аз си мислех че повече родители искат детето да ходи на ДГ основно за да могат да работят. Според статистиката явно само половината смятат да работят. Сигурно има някакъв процент, които имат основателна причина за това, но чак пък 46%.
При условие че в София реално няма безработица изпадам в голяма чуденка относно резултатите. Малко нереални ми се виждат. Все пак ДГ са създадени преди много много години именно с цел да дадат възможност на родителите да работят.

Утре, ако не се лъжа е работната среща. Някой може ли да ми каже къде и кога е и дали ще ме допуснат да присъствам просто. Не ми се ще да притеснявам Кабо Алма на лични.

От къде е тази статистика?

Тя има предвид резултатите от анкетата горе.
 От 158 гласували-само 87 гласа за критерий Работещи родители.

# 1 353
  • София
не не е глупав. близнашките майки направили лоби, организирали се и си издействали туй онуй.
вие що не направите същото - кой ви пречи? за тва става дума. но да не изместваме темата все пак.

Какво предлагаш - майките, които нямат близнаци да се сдружат и да искат техните деца да се приемат с предимство пред близнаците ли!? Звучи отвратително и... също толкова необосновано, колкото и предимството за близнаците. И с близнаци, и с 2 деца в различни възрасти семейният бюджет еднакво има нужда от 2 заплати... Впрочем, нерядко с по - голямо дете и бебе е по - трудно финансово. Все пак, на близнаците ви в ДГ не им трябват нито учебници, нито книги, нито модерни дрехи, нито тампони, нито гримове, козметик или бегач, каквото нужди имат децата в прогимназия, примерно.

# 1 354
Значи аз съм за равнопоставеност на база възраст на децата в семейството. За близнаците смятам че трябва да кандидатстват на общо основание (т.е. да не се дава предимство пред другите семейства), но да се предвиди капацитет в случай че едното дете е прието, автоматично да влиза и другото. Не смятам че е редно близнаците да се разделят. Не съм наясно от психологическа гледна точка, но мисля че при близнаците нещата са малко по-сложни отколкото при другите деца.

Но бих се обърнала с молба към майките на близнаци. Всички Ви се възхищават, уважават и подкрепят. Подкрепете и Вие другите, които имат нужда. Не смятам, че критерият за инвалидите е с по-малка сила от критерия за близнаците. Резултатите от анкетата обаче показват че аз очевидно съм в голяма грешка.

Последна редакция: ср, 09 юли 2008, 22:49 от Ели (Hrisa)

# 1 355
  • София
Анкетата показва, че майките на близнаци просто имат добра организация - това е!

# 1 356
  • София
Аз пък познавам поне три майки които нямат никакво намерение да работят след като пуснат децата на ясла, или поне не в следващите 6 месеца. Техните деца са прети. Интересно дали и майчинските ще продължават да си взиамт, че едната каза че има такова намерение...

Е да, ама аз искам да работя, и много исках да ми вземат детето на ясла за да съм спокойна, ама не стана... 4та резерва сме, и не виждам много големи шансове.

Така че заставам твърдо зад критерия за работещи родители. За мен ДГ е просто необходимост.

# 1 357
Какво значи работещи родители и кога ще се отчита това.Практически има противоречие, аз не мога да работя,ако няма кой да ми гледа детето.Истина е,че много от майките "работят" във фирмата на близки и практически се разхождат около детските градини по цял ден.
Облагодетелстваме фалшиви доказателства на практика.

# 1 358
Какво значи работещи родители и кога ще се отчита това.Практически има противоречие, аз не мога да работя,ако няма кой да ми гледа детето.Истина е,че много от майките "работят" във фирмата на близки и практически се разхождат около детските градини по цял ден.
Облагодетелстваме фалшиви доказателства на практика.

Работещ родител е този, който има трудов договор, регистриран в НОИ или упражнява свободна професия (също може да се докаже с документи). На трудов договор са хората в майчинство, болнични, платен и неплатен отпуск. Сигурно има и други случаи. Сравнително лесно се удостоверява. Логично е да следва прекратяване на майчинството при тръгване на ДГ дори и да се даде някакъв разумен срок за адаптация на детето.
А за фалшивите доказателства - има регистриран договор, плащат се осигуровки, плащат се данъци. Дори и да не искаш да работиш се налага да си ги плащаш или някой да ти ги плаща ако искаш да докажеш че работиш. Доста хора си работят и без договори и подобна система ще ги накара да излязат на светло пък било и с някаква смешна заплата, на която да се осигуряват. Имам светли примери около себе си.

А иначе вече писах, че в случай че родителят няма трудов договор и не упражнява свободна професия, може да се поиска регистрация в Бюрото по труда, която евентуално да носи същия брой точки като за работещ. Може да се даде и някакъв разумен срок от няколко месеца, в който родителят да си намери работа, детенце да се адаптира и след този срок да се представи вече служебна бележка. Не казвам че предложението ми е идеално, но мисля може да се прецизира и е приложимо.

# 1 359
  • София
Аз пък познавам поне три майки които нямат никакво намерение да работят след като пуснат децата на ясла, или поне не в следващите 6 месеца. Техните деца са прети. Интересно дали и майчинските ще продължават да си взиамт, че едната каза че има такова намерение...

Е да, ама аз искам да работя, и много исках да ми вземат детето на ясла за да съм спокойна, ама не стана... 4та резерва сме, и не виждам много големи шансове.

Така че заставам твърдо зад критерия за работещи родители. За мен ДГ е просто необходимост.

То не е въпрос на намерение, а е въпрос на закон. Та според КСО майчинството се прекратява, когато детето бъде прието в детско заведение (остава въпроса обаче, дали се прекратява от 1 септември, въпреки че много деца ще тръгнат реално октомври, ноември или друг месец, но това е счетоводен въпрос и не е за тук). И това, че тя има намерение д аполучава, т.е. да не уведоми работодателя си или НОИ, че детето посещава ДГ, в един момент НОИ ще направят проверка и ще й поискат да върне парите и то с лихвите.

# 1 360
  • гр.София
Ели, само че,както в началото една майка писа-няма как после да изгонят детето от градината,само защото майка му след този срок за адаптация не е представила служебна бележка и не е започнала работа.
 Аз съм от гласувалите за този критерий,но не си го представям съвсем ясно.

Тъй като се споменават ромите-като неработещи и многодетни. Дали пък да не получават точки децата,на които поне един родител работи? Ако са с двама родители.

И още нещо. За дете в ясла е дори желателно майката да не тръгва веднага на работа-адаптация,болести. Хич не е лесно всеки месец да си взимаш болнични.

# 1 361
В БТ те отписват ако ти предложат три пъти работа и ти откажеш. Мисля че беше така ако не бъркам. Затова ромите често не успяват да си задържат регистрацията. Защото пък гадовете от БТ почнаха и работа да им предлагат.

Аз мисля, че ако един родител държи детето да посещава ДГ, негова отговорност е да изпълни критериите, по които е получил точки. И не мисля че трябва да се вменява вина на институциите ако въведат по-строги правила. Все пак много деца са извън ДГ и родителите са готови на всичко за да ги огрее. Същото важи и за редовен студент, който прекъсне. Ми и аз мога да се запиша в Библиотекарския примерно, да си пусна трудов договор на половин работен ден и като посъбера точки по два-три критерия детето влиза в ДГ. Аз естествено зарязвам Библиотекарския след първия семестър и прекратявам договора след един месец (да не се охарчвам с такси, осигуровки и данъци) и си живея живота.

За адаптацията на детето може да се ползва неплатен отпуск в рамките на два или три месеца. Аз моя вече го изразходвах.

# 1 362
  • София
Според мен все пак има малка разлика между близнаците и породените деца, но по-скоро ми става тъжно от това, че критерии като "деца-сираци" и  "родител или член на семейството с инвалидност" не са събрали максимален брой гласове....

# 1 363
  • София
Значи аз съм за равнопоставеност на база възраст на децата в семейството. За близнаците смятам че трябва да кандидатстват на общо основание (т.е. да не се дава предимство пред другите семейства), но да се предвиди капацитет в случай че едното дете е прието, автоматично да влиза и другото. Не смятам че е редно близнаците да се разделят. Не съм наясно от психологическа гледна точка, но мисля че при близнаците нещата са малко по-сложни отколкото при другите деца.

Но бих се обърнала с молба към майките на близнаци. Всички Ви се възхищават, уважават и подкрепят. Подкрепете и Вие другите, които имат нужда. Не смятам, че критерият за инвалидите е с по-малка сила от критерия за близнаците. Резултатите от анкетата обаче показват че аз очевидно съм в голяма грешка.

Съгласна съм, че е редно да са заедно - ако едното е прието, да вземат и другото, едва ли е чак толкова сложно - но не и, че трябва автоматично да имат предимство само защото са две.

# 1 364
  • Върху лъчите на Слънцето.

Съгласна съм, че е редно да са заедно - ако едното е прието, да вземат и другото, едва ли е чак толкова сложно - но не и, че трябва автоматично да имат предимство само защото са две.

Peace Ако едно от децата - близнаци е прието някъде да се приеме следващият като допълнителна бройка. Никой не е казал да са в различни ДЗ и да се разделят.

Общи условия

Активация на акаунт