Отговори
# 1 455
всъщност, ако ще се приемат децата по този критерий, така или иначе, но като специален прием над бройката, то по- добре да си го има отделно де и да не е над бройката...
всъщност редно е и специалния прием да е в бройката включен, като случаи като описаните от куки, изникват доста рядко( в течение на годината), все пак повечето специален прием си е заедно с другия, но е по различен ред, няма нужда да е над бройката
освен това да е с комисия при всички случаи, не само по социални причини!

# 1 456
Все едно лекарите да кажат,че ще лекуват с предимство децата на здравните работници,пък за другите болни-ако остане време и желание...
             blanc ,много неудачен пример.До сега медицинските работници /лекари,сестри и др/ ползваха предимство при прием в детска ясла.И така е било от години.Аз работейки в ОДЗ НЕ ползвам предимство , а те независимо къде работят ползват.И нали се сещаш ,че като влезат в ДЯ продължават и в ДГ без проблем.
              А за лекуването - не си ли стояла пред кабинети в болница и някой медицински работник води познат и влиза пред опашката ,а ти си висииииииш.Навсякъде е записано ,че медицинските лица и близките им ползват предимство при прегледи .Без значение дали има закон или НЕ!
              За юристите - мъжа ми е юрист и каза,че може да обори всеки от коментираните критерии.Особено пък тези за адрес,регистрация и т.н.
              А за предимство на деца на работещи в системата - не се отнася за моите  Mr. Green а за тези дето са в общини и министерства.Аз съм виснала на компа на 4.02 и съм се класирала с един от първите номера.Ако не беше приет щях да си остана в къщи и да си го гледам.Липсата на мижавата ми заплата едва ли ще се отрази фатално на семейния ни бюджет. Mr. Green
              За минаването на децата от ясла в първа група през системата в ОДЗ-тата - Това просто НЕ може да стане.ОДЗ-то е  единна структура,единно учебно заведение и ако се приеме подобно нещо следващия момент ще се поиска всяка година да кандидатстват за следващата група през системата. Mr. Green
              Освен това твърдо съм решена да си защитавам правата дадени ми от трудовата характеристика,КТ и наредбите  и то с опитен юрист.Така,че за прием над определената бройка ще водя дело ако трябва и ми гарантират успех.Има си регламент и той Е 10 % над определената бройка.Това право е нарушено още с обявяването на прием от 25,а не 22 деца.И 10-те % да останат за специалните случаи.

# 1 457
             blanc ,много неудачен пример.До сега медицинските работници /лекари,сестри и др/ ползваха предимство при прием в детска ясла.И така е било от години.Аз работейки в ОДЗ НЕ ползвам предимство , а те независимо къде работят ползват.И нали се сещаш ,че като влезат в ДЯ продължават и в ДГ без проблем.

За минаването на децата от ясла в първа група през системата в ОДЗ-тата - Това просто НЕ може да стане.ОДЗ-то е  единна структура,единно учебно заведение и ако се приеме подобно нещо следващия момент ще се поиска всяка година да кандидатстват за следващата група през системата. Mr. Green

Как точно минават от ДЯ в ДГ без проблем, като предимство имат само за чиста ясла, а за ОДЗ не? newsm78

# 1 458
             Освен това твърдо съм решена да си защитавам правата дадени ми от трудовата характеристика,КТ и наредбите  и то с опитен юрист.Така,че за прием над определената бройка ще водя дело ако трябва и ми гарантират успех.Има си регламент и той Е 10 % над определената бройка.Това право е нарушено още с обявяването на прием от 25,а не 22 деца.И 10-те % да останат за специалните случаи.              
Тука не мога да не се съглася! Напълно си права!не може групите да се разтягат безкрай!

# 1 459
Как точно минават от ДЯ в ДГ без проблем, като предимство имат само за чиста ясла, а за ОДЗ не? newsm78
Така е било ВИНАГИ или поне откакто аз работя. Приемат ги с предимство защото са деца на мед.работници в яслата и след това автоматично са си преминавали в ДГ.Тази година е първата ,в която НЕ  са ползвали предимство и са си кандидатствали чрез системата.
              А за разтягането на групите - когато случая е толкова спешен и тежък обикновено е намирано решение в полза на родителите,но това са единични случаи.Против тях нямам нищо против,но има такива дето изобщо не виждам какъв им е проблема  Mr. Green Срещу тях съм категорично. Peace На място просто всичко лъсва и не е като да четеш в интернет. Laughing

# 1 460
ами не смесвай винаги/досега, със СЕГА и догодина
по принцип досега взимаха всички деца от яслата без проблем, веднага, не само тези на мед работници

# 1 461
ами не смесвай винаги/досега, със СЕГА и догодина
по принцип досега взимаха всички деца от яслата без проблем, веднага, не само тези на мед работници
При нас обаче ВИНАГИ  е имало проблеми при приема и мноооого кандидати и по тази причина са изработвани критерии за прием всяка година и са приемани на ПС.В началото след откриването на ОДЗ-то сме имали групи и с над 40 деца. Mr. Green

# 1 462
  • София
Все едно лекарите да кажат,че ще лекуват с предимство децата на здравните работници,пък за другите болни-ако остане време и желание...
              А за лекуването - не си ли стояла пред кабинети в болница и някой медицински работник води познат и влиза пред опашката ,а ти си висииииииш.Навсякъде е записано ,че медицинските лица и близките им ползват предимство при

Подобно нещо НИКОГА и НИКЪДЕ не е - и не би могло да бъде -регламентирано.

# 1 463
  • София
Добре, друго предложение. (Кое ли подред, и все около едно се въртят...)

Аз плащам данъци и очаквам да се възползвам от преимуществата на живот в общество наравно с останалите му членове. Добре, няма достатъчно места в ДЗ. Лошо, но... факт. В такъв случай мога да предложа за родителите на всички деца, които са кандидатствали в О...(общинско, не непременно "обединено"... как да ги съкращавам? Да речем, че от тук нататък ще са оДЗ) оДЗ и не са били приети в КСО [b]да се направят промени, така че да бъдат освободени от ДОД до размера на сумата, платена (доказано по касови бележки, фактури, договори) на чДЗ или детегледач/ка. Но да се намали сумата на окончателния данък с този размер, не на данъчната основа.  [/b]   По такъв начин, освен другото, всички плащания към ДЗ, както и всички детегледачи/ки, вземащи пари на ръка, ще излязат на открито - и, съответно, ще започнат да плащат осигуровки и данъци върху доходите си. И същевременно няма да се получава абсурда едни родители да плащат по принуда чДЗ за своите деца и оДЗ - за нечии чужди. Като същевременно не се намаляват местата в оДЗ. И ако някой иска да попита от къде ще се вземат пари за издръжката на оДЗ, като се намалят данъците на "балъците", да отговоря предварително: Не знам. И не ме интересува. Това не е моя работа, не ми плащат, за да се занимавам с проблемът. (Ако някой ми плати, ще измисля подходящо перо от ОБ, което има нужда от намаляване или съкращаване. За момента обаче - да се оправят сами). И... хм... Може би в тази връзка ще се принудят да поискат "пазарния" наем за използваните площи - предвидени за ДЗ - от община Слатина, например, както и НАП Младост, Соц. Грижи Младост и какво ли не - поделения на държавни институции, заемащи пространството, предвидено за нашите деца, платено и построено за целта с парите на нашите родители - с нашите пари, с нашите шоколади, въртележки, кукли.

# 1 464
Здравейте на всички!
аз съжалявам, че чак сега се включвам, но просто нямаше как преди това! аз също присъствах на работната среща на 10.07. и като цяло нямам какво да допълня към горенаписаното от Ели и Куки (за което много ви благодаря  Hug ). За мен също като за Ели, беше първа среща и не мога да коментирам личните си впечатления. Само наистина ще потвърдя, че "страната" на директорките беше абсолютно единна и нямаха и грам разминаване в мненията си /за което съм изумена/. От друга страна, нашият глас като родители мисля, че въобще не се чу. Също така би било чудесно, ако отиваме на срещите с взето вече решение, представяме го от името на /нека да кажа повечето/ родители - дори да бъде и като компромис, тъй като ми е ясно, че не може да има идеален вариант. Това е един от начините /според мен/ да оборим някои вече взети решения, които са абсурдни. Поне докато не е станало късно.
И като заключение ще добавя - нека усилено работим върху критериите, които според мен трябваше да се увеличат, а не да се намалят. На следващата среща ще стане по-ясно за тези критерии, тъй като за всеки един от тях ще се обсъжда каква точно тежест ще има.
това е засега от мен. Друго не ми хрумва, но ще се опитам да допълвам, ако нещо междувременно изникне в съзнанието ми.
Лек и спорен ден на всички!

# 1 465
Съгласни ли сте с предложените от Минчева критерии(гласувайте за всеки поотделно) 1. Постоянна адресна регистрация в София без значение от срока  Съгласна съм, ако има срок, дори и да е само 1 г.Без срок няма смисъл от този критерий. Освен това смятам,ч е  ередно да е за поне единият родител, по желание
2. Деца, живеещи в района на ДГ по постоянен адрес, за всички ДГ в района  Съгласна съм, но пак да има горните условия
3. Брат и сестра в същото детско заведение, без предучилищници  Подкрепям, с колебания
4. Близнаци и тризнаци  Само да са закачени един за друг, но не и да имат предимство. Тъй като все пак са малко случаите, а и по принцип не одобрявам това че са с едно майчинство, като цяло подкрепям
 5. Многодетни семейства с три и повече деца до 18 години  В случай че е до 18 г. подкрепям, само защото го считам за някаква минимална крачка към мерки за насърчаване на раждаемостта . Ако не се направи срока до 18 г., не подкрепям.
6. Деца, чиито родители са студенти/редовно  не подкрепям, щом отпадна критерият за работещи родители! Дори и тогава бих подкрепила при ДВАМА редовни студенти
7. Деца на работещи служители в системата на народната просвета-вкл училища, МОН и др структури Абсолютно против
8. Деца, на които поне един от родителите или дете от семейството е с инвалидност от 71% до 100% Подкрепям
9. Сираци и полусираци Подкрепям

10. Време при еднакъв сбор точки  Подкрепям, не виждам как да отпадне

11.специален прием по преценка на директора/комисия Само ако всички случаи се разглеждат от комисия и са в рамките на нормалния брой деца, не над прием

# 1 466
  • София
Феичке, гледам, че си изложила своето становище по критериите от анкетата. Аз имам също някои възражения към така направените от Минчева формулировки. В такъв случай как да гласувам- за или против критериите, които приемам по принцип, но не точно във вида, предложен от Минчева? Дано да съм се изказала ясно.... Blush

Мисля, че трябва поне да направим опит да противопоставим единен родителски фронт на офанзивата, подготвена от директорките и общината. Определено трябва да се излезе с много категорично становище за предимството за деца на служители в сферата на просветата- поне по този въпрос виждам, че сме на едно мнение. Да се заяви недвусмислено, че не желаем на наш гръб Столична община да разиграва разни благотворително-социални инициативи към учителите. Проблемът със заплатите им е нещо съвсем отделно от проблема с местата в детските градини и той няма да се реши, като се задълбочи проблемът с местата.

От друга страна, трябва да имаме готовност да се отклоняват атаките от страна на директорките. Проблемите с персонала,натовареността, заплащането и пр. да се прехвърлят към отговорните за това ведомства, а не към нас, родителите.

Не ми стана ясно какво е преобладаващото мнение тук, в темата, към предложените две квоти за прием- едната по критерии, другата- без критерии, само по време?

# 1 467
  • София
Не съм изчела всички постове от вчера, защото искам да изчета внимателно и да осмисля нещата, преди дапиша. Но ми направи впечатление поста на Дидия - защо не е имала предимство за приема на нейните деца???? Тов аме изненадва.

А за юристите - ами какво да ви кажа, работя в администрацията и съм видяла много неща. Че трябва да се съгласува един проект на нормативен акт, трябва, че с еправи в повечето случаи, се прави, ама колко е качествено съгласуването е вече друг въпрос. Много добър довод е дала katiABV в това отношение. както и да е.

Продължавам да чета какво сте написали.

# 1 468
Не съм изчела всички постове от вчера, защото искам да изчета внимателно и да осмисля нещата, преди дапиша. Но ми направи впечатление поста на Дидия - защо не е имала предимство за приема на нейните деца???? Тов аме изненадва.

Ами защото просто НЯМА такова предимство /за служители/ и аз като вас бях силно заинтересувана от електронната система  Mr. Green и от резултатите . Бяхме заредени с 6 компютъра и един лаптоп  Mr. Green Аз успях първа да го регистрирам  Laughing и да катндидатствам.Другите  не успяха.Ей от там иде блокирането на системата  Mr. Green за едно човече 7 души я борихме.Като служител не съм ползвала никакви преференции.Между другото той щеше да е единствения от 500 деца в ОДЗ-то с подобно предимство.Не виждам защо така се нахвърляте върху този критерии  Laughing При персонала ,който аз познавам в нащето ОДЗ има само една колежка с бебе и то живее на другия край на София.Тази година бях само аз с дете за ясла.Мисля,че едно дете или две не нарушават ничии права.
              Имам информация обаче ,че 500 деца са отказали записване и има градини ,които не могат да си наберат необходимите 22 деца. Mr. Green И се питам дали някои хора не кандидатстват от любов към спорта. Laughing

Пропуснах да добавя ,че ПРОТИВОПОСТАВЯНЕТО , за което говорите едва ли ще доведе до нещо положително.Според мен вие вече се състезавате с общината и директорите кой ще победи в ситуацията. На инат нищо не се получава.Мисля,че търсенето на разумен компромис и решение на проблемите "со кротце и со благо" би било по-полезно. Когато се тръгне "на нож" резултата е обикновено битка ,в която не се знае кой ще е победител.Децата ни едва ли печелят от това.
              Слушах току що предаване за ДГ по Канал 1 и бях възмутена от участващите в разговора  Sick Да кажеш,че на дете се полагат 35 кв.м значи ,че трябва да се затворят ВСИЧКИ градини.И да си от позиция на общинар и на още кой си не знам /включих късно телевизора и не хванах представянето на гостит/ и да мълчиш и приемаш глупави аргументи си е направо непознаване на обстановката и услвията.И от двете страни на участващите имаше пропуски и неточна информация.За незнанието не коментирам. Peace

Последна редакция: пн, 14 юли 2008, 20:05 от Didia

# 1 469
  • София
1. Постоянна адресна регистрация в София без значение от срока.
Не съм съгласна, обеснявала съм много пъти защо, поставям въпроса защо е пренебрегнат настоящия адрес. Ако този критерии се приеме без изискване за срок и само адреса на майката -- за мен е абсолютно глупав, безсмислен и лишен от всякаква логика.

2. Деца, живеещи в района на ДГ по постоянен адрес, за всички ДГ в района 
Също не съм съгласна.

3. Брат и сестра в същото детско заведение, без предучилищници 
Съгласна съм с този критерии.

4. Близнаци и тризнаци 
Както и преди съм написала, смятам, че трябва да са закачени един за друг, т.е. ако приемат единия се приема и другия близнак.

5. Многодетни семейства с три и повече деца до 18 години.
Подкрепям. 

6. Деца, чиито родители са студенти/редовно.
Тук съм малко в чуеденка, честно казано, защото все пак би трябвало поне малко да се подкрепят студентите , т.е. младите родители, но може би с уточнението на Плодовата фея -   при ДВАМА редовни студенти

7. Деца на работещи служители в системата на народната просвета - вкл. училища, МОН и др структури.
Така формулиран - абсолютно против. Подкрепям критерии за предимство на децата на служителите в съответното ДЗ.

8. Деца, на които поне един от родителите или дете от семейството е с инвалидност от 71% до 100%.
Подкрепям

9. Сираци и полусираци.
Подкрепям

10. Време при еднакъв сбор точки.
Май няма ка да отпадне единтакъв критерии.

11. Специален прием по преценка на директора/комисия.
Като Плодовата фея - само ако всички случаи се разглеждат от комисия и са в рамките на нормалния брой деца, не над прием

От отговора на Дидия съдя, че официално няма такова предимство за служителите на ДЗ, но според мен си съществува неофициално. И доколкото съм останала с впечателние от мненията в темата, май не сме против приема на децатана служителите от ДЗ, а от приема на децата на всички служители от сферата на МОН, което разширява кгъга доста. Защото не виждам защо един служител от администрацията ан МОН да има повече предимство от моето дете, а и аз съм държавен служител, но в друго министерство. Някак си не ми се връзва, честно казано. И за да е ме разбере някой погрешно - не смятам, че някой (независимо дали служител в министерство, общината и т.н.), трябва да има предимство в този случай, само и единствно служителите от конкретното ОДЗ.

За кандидатстването за едно дете от 7 компютъра само ще кажа, че това е прекалено. Разбирам, за едно дете да с емъчат майката и бащата по отделно, но 7 е твърде много. Позле не може да обвиняваме зашо системата се е сринала. Както и да е, това е минало, но би трябвало да се замисли всеки един от нас за това.

От къде имаш информация за ДГ, които не могат да си запълнят капацитета и кои са те? Защото едва ли точно 500-те родители са виновни, че не могат да си запълнят местата, при условие, че има повече от 5000 чакащи деца!!! Че има хора, кандидатстващи само ей така да видят какво ще се случи, има, но не мисля, че са толкова много и то на фона на токова желаещи. Това изказване прилича на изказването на Фандъкова, коентирано в другата тема.

За противопоставянето обаче не съм съгласна с мнението ти, защото ние се опитваме нещо да постигнем, но се явява нещо от сорта на борба с вятърни мелници, защото май директорките и общината са постигнали предварително съгласние по определени точки. То е ясно,ч е трябва разбиране и взаимен компромис, ама къде е компромиса от тяхна страна?

Не ми стана ясно какво е преобладаващото мнение тук, в темата, към предложените две квоти за прием- едната по критерии, другата- без критерии, само по време?

Аз лично това предложение не го разбирам и н еразбирам какво целят с него. Би трябвало всички деца да кандидатстват по един и същи начин. След като с емъчат да въведат една електронна система, с която да постигнат максимална точност и просрачност, не знам защо искат да върнат отчасти старата. Не подкрепям такова нещо.

И пак си мисля, че мнението и предложенията на родителите би било хубаво да излязат от някаква огранизация, защото иначе винаги ще си останат пренебрегнати, казвай  "Абе тя/той представят повече своето мнение и мнението на шепа хора, пишешти във форума" и естествно няма да се обърне никакво внимание. Казвам го и от личните си впечатления, как действа една администрация. А и пример за това, че на индивидуалния родител не с еобръща внимание е факта, че им писах в сайта за качването на статистиката и единствения отговор, които получих, че в момента се работи по новия регламент. Точка.

Много писах, извинете ме ако ви отегчих.

Общи условия

Активация на акаунт