Отговори
# 1 680
Гневна, би ли дала инфо за причините поради които не си работеща. По критерий работещи родители майките в майчинство на договор се водят работещи.
Кажи ти конкретно как си обосноваваш нуждата от ДГ и по какъв начин можеш да докажеш че желанието ти да започнеш работа е реално и зависи единствено и само от влизането на детето ти в ДГ.
Бих защитавала тезата на безработен родител, но много светли примери виждам на неработещи по собствено желание, а не по някаква друга причина.
Била съм в твоята ситуация и излязох от нея с доста усилия, но без помощта на ДГ.
Така че дай аргументи.

# 1 681
Шапчице - шапчице, това са 34 точки.
Сори!Но наистина съм изморена напоследък и изцключвам... Hug

Наистина кофти се получава отново...Да преподредим критериите!

А за второ дете в ДГ-братче/сестриче,отново да напиша защо съм ЗА.Защото с първото дете което е постъпило,родителите започват да вкарват в ДГ пари-преустройства,ремонти,нови играчки,помагала и мн.др.В което няма нищо лошо,тъй като е ясно че нито общината,нито държавата ще отпусне пари за тези ПОДРОБНОСТИ,но които са жизненонеобходими за развитието на нашите деца...И в последствие се оказва че родителите са боядисали стаите,сменили подовата настилка,столчетата,спалното бельо,за игречките и техниките да не говорим,и по сле0дващата година тези неща ще бъдат ползвани от други деца,а второто твое остава извън системата...НЕ Е ЧЕСТНО!!!При мен така се получи за третото,давала съм за двамата големи наравно с другите,дори когато съм можела съм правила в повече,само и само да им е добре на децата,и да растът в модерна ДГ,пък когато дойде време да приемат третият ми син,не пожелаха...А скоро срещах мамата която пък наистина правеше твърде много-имаше и възможнаст де-ей така от сърце,и нейното второ детенце не са го взели...А облика на градината ЗАВИСИ много точно от тези неща,и от подобни родители...И не говоря за подкупи под масата,или рекет...А за това че родителите осъзнават,че децата им живеят 80% от времето си на това място,а не в къщи,и правят всичко възможно и там да се чувстват добре...

# 1 682
  • София
Шапчице, това което пишеш е така, но важи и за тези, чиито деца вече са излезли от ДЗ! И тези родители са влагали в определеното ДЗ, но нямат никакво предимство, защото детето вече е ученик! За удобството - така е, но наистина логиката се губи - като имам ученичка и яслениче какво правя - едното го водя аз, другото баща му! Така че логики много!

Мисля, че близнаците трябва да ги отрежем като точки, а само да са вързани при прием на единия! Може би и точките трябва да се променят! Това дали ще реши въпроса?

Гневна, не се гневи - това нито е прието, нито нищо! Имам усещане, че до септември няма да стигне, до където трябва и ще можем да го пипнем още!

# 1 683
Да ви напомня този пост:
Със или без срок - според мен районирането си е атакуемо. Не казвам, че лесно ще се атакува, но има възможност.

За близнаците, както и брат/сестра в същото заведение - чисто формално погледнато според мен също може да се атакува, тъй както бях писала по-горе не се счита за дискриминация специалните мерки в полза на лица или групи лица в неравностойно положение на основата на признаците по ЗЗД с цел изравняване на възможностите им, доколкото и докато тези мерки са необходими. Не мисля, че случаят е такъв. Въпреки, че аз лично гласувах и за двата случая да се ползват с предимство, заради принципа, кого бих пуснала преди моето дете, отчитайки чисто житейски признаци. Сигурно съм една от малкото майки без близнаци, гласуваща за тях.

За мен от гледна точка на закона не дискриминационни са следните критерии: адресна регистрация, деца без родител, деца с увреждания, самотни родители, и време. Всички останали дискриминират в една или друга степен. Въпросът е дали да се повдига въпросът за всички тях или все пак да се ползват резултатите от анкетата.

Според мен можем да махнем без проблем близнаците и брат/сестра в същото заведение, но все пак...съвсестно ми е  Rolling Eyes. От друга страна, логично е близнаци и породени да са скачени и дотам...без други точки.

# 1 684
Аз да се включа преди да забравя доводите си, че след малко тайфунът ще ме помете!  Laughing
не съм съгласна с вас, че е параграф 22. Има си много предимства - да, прави сте, че като цяло е същото, но имат шанс и другите родители - например работещите, тези които искат децата им да ходят в съседната ДГ. Не гледайте така черногледо - пък и нищо не е окончателно. Нека да го сравним с досегашното - влизат деца, на родители, които не живеят "официално" в софия. Нали частично идеята беше и да могат да се проследят децата - т.е. да има статистика, да има планиране и т.н. Пък и като знаем в бъдеще статистиката /колко деца има в софия, в каква възраст, искат ли да посещават ДГ/ можем да натиснем общината за решаване на местата в ДЗ. е, нищо не става бързо. Така, тъй като звучи като че ли на мен всичко ми е уредено- нека да поясня - детето ми не е прието в ОДЗ, и мен ме чака борба а се връщам на есен на работа /или поне така мисля, пък ще видим/.
Знам, че звуча малко помпозно - явно съм станала с оптимистичното си розово настроение сутринта.  Mr. Green Но съгласете се, че тъй като няма достатъчно места в ДЗ, все някой ще бъде навън. Нека поне е някак по-справедливо, ако мога така да се изразя и поне да може човек да поработи по някои критерии /ако има желание/. Не знам, дано съм била достатъчно ясна, но да не забравяме, че това е работен вариант - не е приет. Пък и всяко ново начало е трудно, дано с времето изникнат нови критерии - не искам да ги наричам по-справедливи, но нещо такова.
Извиня вайте за фермана, надявам се не съм ви много отегчила, но после ще пиша и за другите си идеи - само да дочета.

# 1 685
Сега да довърша, преди да сте започнали да ме замеряте с развалени яйца или каквото имате подръка  Mr. Green
Исках много да благодаря на Куки, затова че беше подготвила предварително критериите и обсъждането имаше някаква рамка на дискусия  newsm51, а от друга страна - и на водещият на срещата г-н Хаджигеоргиев /дано съм разбрала правилно/  newsm10, и на всички майки, които отстоявахме идеите си докрай   Hug
та, идеята не е да махаме критерии, а да добавяме нови! така че да се разграничават още повече точките! затова, според мен, нека обсъждаме критериите, но нека и да даваме нови предложения, но не за премахването им /още преди да са приети от официалните органи/  Embarassed
исках само да допълня и едно старо обсъждане - за деца, идващи от други райони - тук влизат и ДЗ, които са през булеварда срещу блока, но въпреки това се водят в друга община, все пак да има някакви точки /или е по месторабота на родителя/. може човек навсякъде да кандидатства, но ще получава различен брой точки.
Изчезвам, защото вече ми трябват тапи за уши  Grinning
 lovekiss Лек и приятно спорен ден на всички!

# 1 686
  • София
Гневна, както написах и аз съм в твоето положение, нищо, че се водя работещ родител.

Гневна, не се гневи - това нито е прието, нито нищо! Имам усещане, че до септември няма да стигне, до където трябва и ще можем да го пипнем още!

Както все още нищо не е притето, так аи ще се приеме.

И ме извини, desi_g, но не виждам нищо справедливо децата на семействата с едно дете да останат извън ДГ. Даже не им се дава шанс за влизане с так апредставеното точкуване (пример, Гневна и аз). Да, хубаво е да се регистрират всички и да има по-точна статистика, но това не е извинение да останат децата извън ДГ. И не ми казвай, че сега местата са запълнени само от децата на "неофициално" живеещите в София.

Разбирам и аргументите на Шапчица за брат/сестра в същото ДЗ, но вече смятам, че по този начин и чрез този аргумент се дискриминират семействата с едно дете. Все пак нали не се очаква да родя още едно дете, за да имаме минимален шанс за ДГ?! Винаги съм поддържала този критерии, но вече се замислям....

Да ви напомня този пост:
Със или без срок - според мен районирането си е атакуемо. Не казвам, че лесно ще се атакува, но има възможност.

За близнаците, както и брат/сестра в същото заведение - чисто формално погледнато според мен също може да се атакува, тъй както бях писала по-горе не се счита за дискриминация специалните мерки в полза на лица или групи лица в неравностойно положение на основата на признаците по ЗЗД с цел изравняване на възможностите им, доколкото и докато тези мерки са необходими. Не мисля, че случаят е такъв. Въпреки, че аз лично гласувах и за двата случая да се ползват с предимство, заради принципа, кого бих пуснала преди моето дете, отчитайки чисто житейски признаци. Сигурно съм една от малкото майки без близнаци, гласуваща за тях.

За мен от гледна точка на закона не дискриминационни са следните критерии: адресна регистрация, деца без родител, деца с увреждания, самотни родители, и време. Всички останали дискриминират в една или друга степен. Въпросът е дали да се повдига въпросът за всички тях или все пак да се ползват резултатите от анкетата.

Искам само да напомня и отговора на Pouh по зададения от мен пример за адресната регистрация. Имайте го предвид, защото предполагам, че има доста семейства в такава ситуация.

# 1 687
Гневна, както написах и аз съм в твоето положение, нищо, че се водя работещ родител.

Разбирам и аргументите на Шапчица за брат/сестра в същото ДЗ, но вече смятам, че по този начин и чрез този аргумент се дискриминират семействата с едно дете. Все пак нали не се очаква да родя още едно дете, за да имаме минимален шанс за ДГ?! Винаги съм поддържала този критерии, но вече се замислям....

А нали не очакваш родителите с 2 ро дете да си чакат зада може такива с 1 дете да влезнат.И нали не очакваш да си разделя примерно децата  твоето да е вътре моето да чака ?

Искам само да напомня и отговора на Pouh по зададения от мен пример за адресната регистрация. Имайте го предвид, защото предполагам, че има доста семейства в такава ситуация.
[/quote]

# 1 688
  • София
DIVA_ORHIDEQ, не толкова заядливо, моля! Както написах, винаги съм била ЗА този критерии, но ще се съгласиш, че се дискриминират семействата с едно дете, по тази точкова система, защото техния шанс за влизане е почти нулев (освен ако не останат свободни места, напр. в Нови Искър). И все пак по-добре разделени деца в 2 градини, отколкото без, нали?

# 1 689
да, мислихме го , аз лично предпочитам някоя градина пред никаква, но пък съгласи се- да водиш две деца в два различни края на квартал аили софия и после да тичаш на работа на трето място...изпитала съм го и не е никак приятно.Но пък има опция за смяна на градина след приема...абе не знам кое  енай- добре. Само че не гладайте винаги само от собствената си камбанария.

# 1 690
Шапчице, критерият брат/сестра не го приемам като критерий спонсорство. Двете неща не се припокриват. Ти го гледаш от твоята камбанария, но има родители, които много помагат, има и родители, които изобщо не помагат. Има родители, които са помагали, но при възрастовата разлика на децата не ползват това предимство.
А и аз мисля че бих помогнала повече на едно ДЗ отколкото част от родителите, които ползваха това предимство. Дано не съм права.
Ако искаме предимство за хората, които помагат на ДЗ, нека предложим официално да се включи спонсорството като критерий. Няма лошо. Аз бих го подкрепила, но СОС никога няма да го гласуват.

# 1 691
  • София
да, мислихме го , аз лично предпочитам някоя градина пред никаква, но пък съгласи се- да водиш две деца в два различни края на квартал аили софия и после да тичаш на работа на трето място...изпитала съм го и не е никак приятно.Но пък има опция за смяна на градина след приема...абе не знам кое  енай- добре. Само че не гладайте винаги само от собствената си камбанария.

Съгласявам се, да, именно заради това съм била винаги за този критерии. Но нека се опитваме да не гледаме само и единствено от нашата камбанария - поставете се на мястото и на родителите с едно дете, нямат никакво друго предимство и детето им съответно не влиза в ДГ.

За портокола - с едно дете съм, но поддържах, поне до сега, критерия за брат/сестра в същото ДЗ.
Имам адресна регистрация в София, но бях против този критерии за постояния адрес в София.

Така, че поне се опитвам да не гледам само от собствената си камбанария. Ама някой от вас прекаляват с тона на моменти.

Ели (Hrisa) е много права за спонсорството, все пак не е официално регламентирано, не знам как може да се иска тогава официално предимство заради това.

Последна редакция: пт, 25 юли 2008, 10:08 от catty m

# 1 692
Я не ми се засягай на тона, не съм вложила нищо лошо в поста си  HugПросто си разсъждавам, а от много разсъждения глава боли  Joy
Всъщност се чудя кой въобще го е предложил критерия за брат/сестра предния път и какви са му били аргументите? някой ако знае- куки или друг?

# 1 693
  • София
Я не ми се засягай на тона, не съм вложила нищо лошо в поста си  HugПросто си разсъждавам, а от много разсъждения глава боли  Joy
Всъщност се чудя кой въобще го е предложил критерия за брат/сестра предния път и какви са му били аргументите? някой ако знае- куки или друг?

Simple Smile Нямах точно теб предвид  Hug

Хубаво е да разсъждаваме заедно и да спорим даже, защото все още вярвам, че в спора се ражда истината  Peace

# 1 694
Catty m, недй да се тръшкаш че да дискриминирани семействата с едно дете. Аз имам две и събирам точки само от адресна регистрация и работещи родители, а за да съм все още работещ родител (след изтичане на майчинството) съм положила много усилия. Да не говорим за това, че съм си планирала и организирала нещата доста преди да ми се роди второто дете. И съвсем логично смятам че заслужавам повече точки.

Но никой не е абсолютно прав и затова ми се ще неработещите родители да се включат по-активно и да се аргументират защо и по какви критерии е логично и на тях да им се дадат точки.

На предишната среща се опитах да включа и Бюрата по труда в играта (с точки за регистрация) и в рамките на примерно 3 месеца от тръгване на детето в ДЗ родителите да удостоверят че вече работят. Днешно време в София не е трудно да си намериш работа за 3 месеца, а дори и да не е идеалната, докато работиш, можеш да се огледаш и за нещо по-добро. За 3 месеца и детенце може да се адаптира в ДЗ. На миналата среща никой не ми обърна внимание на предложението и реших да не го повдигам на въпрос и на тази среща. В края на краищата е редно безработен родител да го постави и защити, а не аз.

Общи условия

Активация на акаунт