Гастроезофагеален рефлукс

• 298 939
  • 830
  •   1
Отговори
# 210
Аз обикновенно не пиша дълго в темите, но това  което ме кара да пиша тук е че и ние сме минали през тези пробреми които описвате. И всъщност може би до някъде се чувствам виновно че направих три основни грешки които можех да спестя на детето си. Първата беше , че не оцених достатъчно факта че след като детето се повлия от указанията които ни даде гастроентеролога  и всъщност вместо да насоча вниманието си към това  какво точно се случва в храносмилателната система се хвърлих в разни изследвания включително генетични и в търсене на някакви синдроми които да обеснят нещата.  Втората грешка бе че бях категорично против всякакви пробиотици и добавки. Може би поради факта че след прием на био гая или  линекс или биобаланс  детето се чувстваше ужасно и пищеше по цяла нощ. И просто реших че пробиотиците са нещо вредно. А всъщност просто това не са били нашите пробиотици.  Третата грешка беше че и аз като останалите и то по съвеет на педиатъра  почнах да храня детето на четири часа и да спирам нощното хранене. Докторите казваха че като се изпразни стомаха и огладнее хубаво ще почне да похапва по добре. Няколко месеца в тормоз докато не ме вразуми тука една майка от форума, че всъщност малките деца имам в предвид на размери  е много по правилно и по добре за стомахчето като се хранят по марко на два часа , защото те всъщност не могат да поемат храна за четири часов интервал.
И  всъщност с тези си грешки пропилях година и половина. Накрая реших че ако не искам да полудея от това повръщане трябва нещо да направя. Първото което ми мина през ум беше да спра всички бебешки храни - млека, каши, пюрета и т.н.   Започнах да готвя по малко за всяко хране като взимах и храна от детска кухня. Започнах да храня на два часа  с малки количества храна.  Всеки път предлагах различна храна. Първият ден беше доста объркващ , но втория ден нещата се успокоиха и не повърна нито веднъж. На третия ден се престраших да спра проховете които пише за стомоха и повръщането и вместо тях дадох малко смлени сурови тиквени семки. И о чудо нямаше повръщане, нямаше къркорене на черва........просто не можех да повярвам .
Именно тогава осъзнах какво означава да има проблем с храносмилателната система. Трябваха ми още няколко месеца докато се преборя вътрешно със себе си да дам пробиотик. После още около два месеца четене за да реша какъв точно пробиотик да дам. И така погледнато от днешна гледна точка на зад просто съжалявам че изгубих толкова време в предрасъдъци.
Разбира се всяка майка си усеща най добре нещата за детето, но съм сигурна че ако детето е било за операция, то вече да е било оперирано. И още повече факта че се повлиява положително от диети е  показател че нещо липсва или е в повече в коремчето и червата , което затруднява преработката на храната.
Що се отнася до хипотонията ние имахме много тежка хипотония. С много рехабилитация успяхме да преборим нещата , но остана слаба хипотония в ръцете, раменете, кръстчето и гръбчето или най общо в горната част на тялото. Навремето една логопедка, както и кинезитерапивтката ми обесниха че хипотонията засяга всички мускули. Не само по ръцете краката, гръбчето, вратлето......ами и езика, преглъщането, мускулите на корема , мускулите на червата и т.н. цялостно мускулатурата. И именно те ми казаха че когато се подобри мускулният тонус напълно ще изчезне рефлукса, ще работи правилно стомахчето и червата. Така и стана. Хипотонията в горната част на тялото напълно е изчезнала към момента и категорично го отдавам на факта че се дължи на добавките които давам вече втори месец  включително и пробиотиците.
Другото много важно е добавките да се дават във вариант в който се усвояват през лигавицата на устата, защото очевидно има пробрем с лигавицата на стомаха и червата. И всъщност каквото и да давате е важно да бъде усвоено

# 211
  • София
Здравейте и честита Нова година. Дано донесе облегчение на проблемите.
Както казах в началото, личният разговор е по-полезен, защото ще задоволи Вашето изискване „да се гледа цялата картинка и да не се работи на парче”. Но явно че трябва да Ви отговоря.
Занимавам се  с този проблем 40 години. Гостувал съм на много световни клиники. Мога да кажа че ние не отстъпваме с нищо на тях, както и че навсякъде има колеги като „коне с капаци на очите”.
Например: еритромицин също е отречено, защото предизвиква киселини и спазми, нарушава нормалната бактериална флора. Знаем много добре за страничните действия на домперидона (кое лекарство няма странични действия?), но той – мотилиум – все още остава незаменим като средство за потискане на повръщането, опразване на стомаха и ускоряване на перисталтиката.
Мога да ви кажа, че съм оперирал голяма група мозъчно увредени деца до степен на централна парализа (най-често вследствие недоносеност), които приказно са подобрявали храненето и основните неврологични симптоми. Тоест, нито лека белодробна дисплазия нито последствията от недоносеността са противопоказания за операция. Тя даже ще спре влошаването на централно-мозъчните симптоми, което се получава при нелекуван рефлукс.
Вярно е за негативните страни на Нексиум, който е блокатор на протонната помпа, затова някои педиатри отново се връщаме към лекарствата, потискащи секрецията на солна киселина (зантак). У нас се продава препарата Гастротус-бейби, който съдържа магнезиев алгинат (ускорява перисталтиката), симетикон (намалява газовете) и Д–пантенол (успокоява лигавицата). Препоръчва се даването на овесена каша, храни-източници на фолиева киселина и витамините от групата В.
Както писах преди: Нексиум самостоятелно не е най-препоръчително средство - той намалява киселинността, но не влияе на рефлукса. За рефлукса все още незаменимо средство е Мотилиум. Той ускорява опразването на стомаха. Стремежът е също да се осигури нормална дефекация - поне 1 път дневно, за предпочитане сутрин. За това също си има лекарствени средства. А за газовете се препоръчва симетикон.

# 212
  • София
P.S.

Както писах още "майките обръщат внимание на всички подробности. Но не съветвам да се четат подробно описанията на лекарствените проспекти - в тях пише всякакви ужасии, просто за застраховка на производителите".

Няма лекарство без странични ефекти. Освен това, както е казал навремето Гален "отровата не е във веществото, а в дозата". Ние лекуваме симптомите и се съобразяваме с възрастта и теглото на детето. Ако едно лекарство има ефект, значи е подбрано правилно.

Нали споменах някъде за "капаците на очите"  newsm78

# 213
За хипотонията съм съгласна, че засяга всички мускули в засегнатата част на тялото, но ми се струва невероятно хранителни добавки да влияят на хипотонията и да я подобряват. Хипотонията може да се подобри, според мен, единствено с физически упражнения, а в някои случаи и това не помага, когато увреждането е трайно. Ние направихме ЯМР, но още не сме получили окончателните резултати. В случаите, когато хипотонията не се подобри в достатъчна степен и рефлукса остане, мисля, че точно оперативно има човек най-големи шансове да реши този проблем. Вече описах и евентуалните недостатъци на една такава операция.

За Мотилиум се надявам, че не съм Ви засегнала по някакъв начин, просто споделих тукашния отговор. Мисля, че това е някакво решение на европейско ниво от 2014 да не се дава Мотилиум на малки деца, пенсионери и другите групи със завишен риск, ако правилно разбрах нашия педиатър. Разбира се, че и Еритромицин не е препоръчителен, аз затова и не възнамерявам да го ползвам повече. И разбира се, че всички лекарства имат странични ефекти. То единодушие между самите лекари в рамките на една държава трудно се постига. Например някои от лекарите категорично отказаха да дадат рецепта за Нексиум, защото детето беше на 7 месеца, а други виждаха Нексиум като необходимо лечение. В крайна сметка се оказа, че в нашия случай подобри положението значително, за което сме много благодарни, но съм съгласна, че не решава проблема със затварящия мускул.

За храната сме в особена ситуация, защото детето има селективно хранене и яде само определени храни. Така че не е толкова лесно просто да се спре кашата и да се дават само ''манджи''. Лека-полека работим с това и вече имам цели 3 ''манджи'', които детето яде. Кашата е безмлечна и обогатена с желязо, витамини и минерали, така че не ме притеснява толкова.

За операцията не съм съгласна, че ако беше за операция, досега да е оперирано. Операцията е крайната мярка, ако друго не е помогнало. Разбира се, че първо ще се пробват други, неоперативни, начини за решаване на даден проблем, а и процесът да те одобрят за такава операция е дълъг и сложен (поне тук).

Тук няма Гастротус-бейби, иначе звучи полезно. Иначе дефекация имаме поне веднъж дневно, даже и повече пъти, особено сега след като спряхме капките желязо и запекът от тях изчезна. А газовете според мен се дължат на това, че избягване да оставяме детето да се оригва (за да не последва повръщане), така че въздъхът излиза по другия път.

Не съм имала за цел да омаловажавам мнение и опит на когото и да било, просто исках хем да споделя нашия опит и тукашното мнение, хем да науча повече за чуждия опит и чуждото мнение.

А и това, което е най-важното, според мен. Всяко дете е различно. Това, което сработва при едно дете, не сработва непременно по същия начин при друго.

# 214
Желая ви успех 😊

След време може пак да си прочете тази тема, ще бъде полезно. Само последно ще вметна че  за да има физическо упражнение първо трябва да има мускул и после трябва да има волево движение . Не случайно спортистите пият добавки които да създадат мускулната маса и едновременно с това правят физически упражнения за да я развиват.
И тук съм напълно съгласна с доктор Оги и неговата препоръка за храни богати на фолиева киселина и в комплекс. Само допълних че има  вариант тези вещества да се усвояват през лигавицата на устата.

Не знам дали сте гледали това . Примерът е не само показателен , а направо потресаващ
http://agleu.com/2015/06/26/фалшива-епилепсия-или-как-спасихме-жи/

# 215
  • у дома
За много години!
Най-вече здраве,другото е лесно Simple Smile
Отзиви за "гастротус бейби сироп"?

# 216
Синът ми-на 9 месеца и половина-пи Гастротус.Но понеже по това време пи и ранитидин може и двете в комбинация да са се отразили благотворно.И използвам момента да кажа, че при нас има голям напредък. Не че не повръща/ връща,особено като вземе да се търкаля, ама като знам какво беше... Да вдъхна кураж на майките, които тепърва се сблъскват с проблема и да благодаря на д-р Оги, че винаги ми е отговарял и съветвал коректно! Бъдете здрави! bouquet

# 217
Здравейте на всички. След много трудности и лутане реших да пиша тук.  Дъщеря ми се роди недоносена в 26 г. с. След много мъки си я взехме и вече е на 7 коригирани месеца.  От няколко месеца сънят е ад. Спи по 30 мин през деня, а вечер е непрекъснато въртене. Неспокойна е. Още от както си я взехме съм забелязала че носа и хърка все едно има секрет. Често като е неспокойна се извива назад.  От седмица е с хрема и ходихме на частен педиатър,  който каза че според него детето има рефлукс.  Изписа ни ад аптамил ар и гастротус.  Моля за съвет.  Много съм притеснена и отчаяна с това не спане и не спокойствие на малката.

# 218
Здравейте! При нас мъчението продължава Sad. Изкарахме 3 месеца на ранитидин, мотилиум, протексин и 2 месеца добавяхме и гастротус. Спрях кърменето след като незадоволителното наддаване се превърна в отслабване. В момента сме на аптамил ар, смесено с фризовом и по този начин за месец бебчето качи 700 гр. ( рекорд!!!) Сменихме ранитидин с нексиум и гастротус с гавискон ( преди 2 дни). Резултат за сега няма- нервно и постоянно плачещо бебе, постоянно пълна с мляко уста. Въпреки че количеството на повърнатото драстично намаля, дискомфорта и болките на бебчето останаха Sad. Големи надежди възлагам на захранването, но изчакваме да удвои рожденото тегло (трябва да стане 5 кг).

# 219
Гавискон и ние пробвахме, но детето повръщаше още повече от него. При нас ситуацията се успокои дотолкова, че има дни без повръщане, други дни с 1-2 пъти в минимални количества (2-3 супени лъжици) и много рядко по-голямо количество. Но и заради рефлукс (все пак е зима, недоносен е и е по-податлив на запушено носле) има почти постоянно запушено носле и често храчки, които го задавят и провокират позиви за повръщане.

700 грама на месец е чудесно! Колко е голямо детето? И защо трябва да чакате да стане 5 килограма преди да захраните? Тук при нас препоръчват захранване най-рано на 4 месечна възраст по медицински показания, но иначе на 6 (нещо свързано с развитието на червата). При нас наистина помогна захранването с каша и детето се успокои, започна да яде повече и да наддава по-добре. Докато беше само с кърма беше истински кошмар и броях дните (и часовете) до заветните 4 месеца, когато дадохме първата лъжичка рядка каша и детето се преобрази от раз. Но ние открихме и реакция към мляко (аз се въздържах от млечни продукти, докато кърмих), та безмлечната диета също спомогна да се подобри положението.

Каква е дневната дозировка Нексиум? 10 милиграмовите сашета ли ползвате? По принцип е 1 милиграм на килограм тегло ... Дано се подобри положението! При нас Нексиум спря дискомфорта и оплакването и намаля повръщането драматично, но се появи лек обрив и ниски нива на витамин Б12 като странични ефекти след няколко месеца употреба.

Родио, проблемите със съня могат да се дължат на много неща. Едно от тях е недоразвита нервна система поради факта, че е недоносена. Друго е реакция на храната (пробвали ли сте безмлечна диета?), трето е разбира се рефлукс, а четвърто схващания (които се оправят от киропрактор), и т.н. Запушеното носле и секретите могат да се дължат на рефлукс, да. Моят син си е ''запушен'' почти постоянно. Ако е заради рефлукс, то се дължи на стомашното съдържимо, което се качва чак до носоглътката и дразни лигавиците. При нас помага да капваме в носа физиологичен разтвор за нос и после с бебешки вакуум за нос се опитваме да издърпаме каквото можем. Обикновено облекчава положението временно. Зимните месеци е по-зле.

Последна редакция: чт, 04 фев 2016, 06:02 от MaxiTan4e

# 220
Нексиумът ни е на прахчета, дозирани (правени) в аптека. По 2 на ден са ни изписани, но не мога да се ориентирам в дозата (надпис с 2.5, но не знам какво е). Надявам се да ни помогне. Иначе сме на 5 мес. и 1 седмица, но гастроентерологът каза, че предвид килограмите ни ( 4.800) трябва да изчакаме за захранване.

Последна редакция: пт, 05 фев 2016, 10:26 от verano

# 221
  • у дома
Искам да попитам как се справяте с тая ужасна кашлица,предизвикана най-верочтно от рефлукса?

# 222
При нас кашлица няма. Имаме секрети от нослето ( при повръщане млякото често излиза и от там) и от време на време пръскам от океанските/морските води.

# 223
И при нас имаше доста кашлица, задавяне, както и секрети от нослето. За кашлицата просто давахме малко водичка и детето се успокояваше. Намаля много кашлицата с времето и повръщанията намаляха, а за нослето и ние пръскаме в него физиологичен разтвор. Верано, щом са дозирани в аптека, значи дозата е правилна. Ние взимаме готови пакетчета по 10 милиграма с рецепта.

# 224
Симптоми, като кашлица, непрестанна хрема, пристъпи на астма и неспокоен сън ще отшумят, чак когато се овладее рефлукса,Пиша го от опита на майка с вече пораснала дъщеря.Родена недоносена в 27 г.с.Без повръщане и с  нормално наддаване, правилно психическо и физическо развитие.Първи симптоми на рефлукс прояви на 2г. и 8 месеца.При лягане започваше давене и кашляне, хъркане на носа.До 6 години беше истински ад, особено есенно-зимния период.Правехе по един бронхиолит и, два-три асматични пристъпа.Без задушаване, уж леки, но трудно поддаващи се на лечение.А хремата-просто не подлежеше на такова.На 6 години, от много лутане по лекари попаднахме на точните професионалисти.Макар, че колкото и невероятно да звучи пръв постави вярната диагноза доктор, който имаше тема тук.Ако се бях вслушала навреме, нямаше да се лутаме три години в порочен кръг.Звучеше ми, като абсолютна небивалица.Какво общо между стомах и хрема?!Пх-метрия доказа много силен киселинен рефлукс, който водеше до всички други проблеми.След проведено лечение нещата значително се подобриха.Налагаше се до преди година да прибягваме до Нексиум или Алмагел, 1-2 пъти годишно.Сегапонякога вечер събира храчки, попреглъща, върти се, но онзи ад от преди няколко години го няма.
Упорити, последователни и търсещи правилните лекари на които да вярвате безрезервно
Желая ви успех Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт